Něm. ovčák - jak to vidíte..

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.5.2005 14:52

Ahoj pejskaři,
chci se Vás zeptat na Váš názor na německého ovčáka - jaké vlastně toto plemeno dneska je.
Abych přiblížila "o co mi jde" - nikdy jsem NO nevlastnila, dávala jsem přednost jiným plemenům. Teď hledám plemeno - jako společníka a hlídače k rodinnému domu (nejen "k" ale i "do domu" ) a NO mě napadl jako idealní kandidát.
Z dřívějších dob si pamatuju NO ze cvičáku () a pak znám spoustu "polovlčáků" () od nás z vesnice - tudy cesta nevede.
Po ovčácích jsem se tedy zašla kouknout na letoší MV Brno a to bylo docela zklamání. To co jsem tam viděla, to byli jacísi koníčci hrbáčci. Zadky u zemně, zadní nohy jak ... nevím co.
Tak jsem z toho na rozpacích , mám špatnou paměť, nebo se tohle plemeno za posledních 10 - 15 let posunulo někam jinam? A jak je to s povahou?
Máte-li k tomu co napsat, budu moc ráda.
Diana

27.3.2005 20:56

xdiana napsal(a):
Ahoj pejskaři,
chci se Vás zeptat na Váš názor na německého ovčáka - jaké vlastně toto plemeno dneska je.
Abych přiblížila "o co mi jde" - nikdy jsem NO nevlastnila, dávala jsem přednost jiným plemenům. Teď hledám plemeno - jako společníka a hlídače k rodinnému domu (nejen "k" ale i "do domu" ) a NO mě napadl jako idealní kandidát.
Z dřívějších dob si pamatuju NO ze cvičáku () a pak znám spoustu "polovlčáků" () od nás z vesnice - tudy cesta nevede.
Po ovčácích jsem se tedy zašla kouknout na letoší MV Brno a to bylo docela zklamání. To co jsem tam viděla, to byli jacísi koníčci hrbáčci. Zadky u zemně, zadní nohy jak ... nevím co.
Tak jsem z toho na rozpacích , mám špatnou paměť, nebo se tohle plemeno za posledních 10 - 15 let posunulo někam jinam? A jak je to s povahou?
Diana

Ti koníčci hrbáčci jsou dnes opravdu realitou. Ale zkuste se pídit po NO z pracovního chovu (linie). Shánějí se hůř, vypadají jinak (menší,rovnější záda) a pocházejí z rodičů se zkouškami z výkonu.
Takto jsem je na cvičištích viděla já.
Nebo si vyberte jiné plemeno. Do "hrbatého" psa bych osobně nešla - dysplazie je hrozná věc a ty hrby jí dělají hrozně dobře.

28.3.2005 19:42

xdiana napsal(a):
Ahoj pejskaři,
Diana

Za posledních patnáct let se chov německých ovčáků posunul opravdu jiným směrem.V dnešní době můžete vidět zvířata v typu exterierovém-to je to co mnozí velice hanlivě označují jako hrbáči a potom typ pracovní-to jsou zviřata většinou vlkošedá,celočerná,nebo černá s minimem světlých znaků.mají jinak stavěnou záď,nejsou tak přeúhlení.většinou jsou více vidět na vyšších zkouškách z výkonu a větších závodech.
většinou se uvádí,že exterierový typ je bázlivější,tupější na výcvik,přešlechtěnější.Já s tím tak docela nesouhlasím.Pokud se budu chtít naplno věnovat výstavám,tak těžko budu stíhat vrcholové závody a zkoušky.A zase naopak,pokud budu vše směřovat k výběrovým závodům na mistrovství,nebo k vrcholovým zkouškám,nebudu psovi motat hlavu výstavním postojem a předpisovým předváděním na vodítku.
je to taky o chovatelích a majitelích.V poslední době se tu vyskytují v podstatě tytéž stanice jak v chovu exterierového,tak i pracovního typu.
Co se týče zdravý,tak výskyt dysplazie je u obou typů v podstatě stejně rizikový.Záleží na Vašem vkusu,někomu se líbí ten,či onen typ.oba mají své klady a své zápory.Pokud chcete se psem hlavně cvičit,počítáte se skládáním zkoušek vyšších typů,jste ochotna obětovat čas a peníze(ono sehnat dobrého figuranta není dnes nic levného)pořiďte si zvíře pracovního typu.Dá se vybrat z velkého počtu kvalitních stanic,nebudu je tu jmenovat,protože by to vydalo na stránku.Pokud chcete ovčáka jako kamaráda s základní ovladatelností a třeba jen se základní zkouškou,zkusit třeba pár výstav,potom se podívejte na stanice,které mají exterierový typ,je jich ještě víc než stanic pracovních.Ne každý exterierák je přeúhlený a hrbatý.Moje feny jsou exterierové a přitom to rozhodně hrbáči nejsou.Záleží od koho štěně vezmete.

28.3.2005 20:59

arsiela napsal(a):
Za posledních patnáct let se chov německých ovčáků posunul opravdu jiným směrem.V dnešní době můžete vidět zvířata v typu exterierovém-to je to co mnozí velice hanlivě označují jako hrbáči a potom typ pracovní-to jsou zviřata většinou vlkošedá,celočerná,nebo černá s minimem světlých znaků.mají jinak stavěnou záď,nejsou tak přeúhlení.většinou jsou více vidět na vyšších zkouškách z výkonu a větších závodech.
většinou se uvádí,že exterierový typ je bázlivější,tupější na výcvik,přešlechtěnější.Já s tím tak docela nesouhlasím.Pokud se budu chtít naplno věnovat výstavám,tak těžko budu stíhat vrcholové závody a zkoušky.A zase naopak,pokud budu vše směřovat k výběrovým závodům na mistrovství,nebo k vrcholovým zkouškám,nebudu psovi motat hlavu výstavním postojem a předpisovým předváděním na vodítku.
je to taky o chovatelích a majitelích.V poslední době se tu vyskytují v podstatě tytéž stanice jak v chovu exterierového,tak i pracovního typu.
Co se týče zdravý,tak výskyt dysplazie je u obou typů v podstatě stejně rizikový.Záleží na Vašem vkusu,někomu se líbí ten,či onen typ.oba mají své klady a své zápory.Pokud chcete se psem hlavně cvičit,počítáte se skládáním zkoušek vyšších typů,jste ochotna obětovat čas a peníze(ono sehnat dobrého figuranta není dnes nic levného)pořiďte si zvíře pracovního typu.Dá se vybrat z velkého počtu kvalitních stanic,nebudu je tu jmenovat,protože by to vydalo na stránku.Pokud chcete ovčáka jako kamaráda s základní ovladatelností a třeba jen se základní zkouškou,zkusit třeba pár výstav,potom se podívejte na stanice,které mají exterierový typ,je jich ještě víc než stanic pracovních.Ne každý exterierák je přeúhlený a hrbatý.Moje feny jsou exterierové a přitom to rozhodně hrbáči nejsou.Záleží od koho štěně vezmete.

Nemá být německý ovčák náhodou univerzální plemeno? Jako že zvládne hodně? Myslíš že pes nezvládne naučit se výstavní postoj a běhat v kruhu a přitom jet třeba na závody i na ten mistrák? Tak to je pak vceslku blbý, ne? Naši psi jsou teda v tom případě dokonalí protože zvládnou i ten postoj i tu účast na mistráku a závody:-)!!!No ale ke vší smůle to nejsou NO....to všeumějící a univerzální plemeno, které navíc zvládne i začátečník. (jak se tuším píše hned na začátku standartu-alespon v časopisech).
Jestli chceš německého ovčáka, který vypadá normálně-tzn. nemá sražený zadek a různé typy kravských a nevím jakých postojů, tak si pořid z pracovní linie, ale tam kde až tak nehledí na to jakou má pes záď (ten zadek dole). Můj taťka o nich říká, že to jsou hyeny a to není moc sympatické zvíře. Ale když se chovatelé tyhle zvířata upřednostňují ať si na nich chovají ale netahají do toho ostatní lidi.Dle mého názoru je to přeštěchtěnost. A vůbec se mi to nelíbí a ptoto je taky nechovám:-)! Ikdyž jsem měla fenku bez PP, ale ta měla záda rovné jak pravítko a krásně normálně krátkou záď:-) byla nádherná. Většinou psi z pracovních linií mají také lepší povahu - to znamená, že když se náhodou zatřepe ve větru páska ohrazující výstavní kruh tak jich polovina neuteče anebo nezpanikaří. Jde je normálně zatížit při výcviku.
Ale bohužel jestli chceš uspět na výstavách tak musíš mít toho exteriéráká co je žlutý, má trochu černého na hrbetě a to ještě prokvetlé světlými chlupy a zadek až na zemi:-(. To považují rozhodčí za ideál krásy NO bohužel. A pozor u tak pracovního plemene stačí do pracovní třídy pouze zkouška typu ZVV1. Což je žalostně málo:-(. Pes z pracovní linie nemá na výstavě téměř šanci (téměř vždy VD nebo D), takže se bud rozhodni jestli chceš exteriéráka (na výstavy nutnost, je to asi ale to co se ti nelíbí) nebo z pracovní linie (hledej rodiče se zkouškami vyššími a mají v rodokmenu většinou známku z výstavy VD nebo i hůř). Anebo se poohlédni po jiném plemeni- např. československý vlčák, howavart, belgický ovčák, chodský pes, briard, boxer a podobně podle tvého vkusu.
Jo a pozor toto je můj vlastní názor a NO nevlastním takže vlastně ani nevím o čem píšu. Jen ráda cvičím a jezdím i na nějaké ty výstavy.M

28.3.2005 23:17

xdiana napsal(a):
Ahoj pejskaři,
Diana

Nevím, jestli mám k tomuto tématu co říci, i když jsem měla NO. Nikdy ale ne z čistě exteriérového spojení. Přesto každý z nich byl zcela jiný. Společné měli jen to, že se poměrně snadno učili a byli ochotní spolupracovat a pracovat. Některý však více, jiný méně. Měla jsem NO, co vůbec nehlídal a každého už z dálky vítal a jiného, který byl naopak výborný hlídač.
Fakt je, že reakce a pohled na NO od „M“ a „Arsiely“ je velmi zajímavý, byť jsou zcela odlišné. Nevím, k čemu se více přiklonit, protože oba názory mají co do sebe.
Mně osobně se také vůbec nelíbí ty zadky dolů a kapří hřbety, přeúhlení a opravdu velmi často kravské postoje (nic samozřejmě chovatelé exterieráků nenazývají pravými jmény). Je zvláštní, že kromě chovatelů těchto typů NO neznám nikoho, komu se líbí, přesto stále se najde dost zájemců o takto vypadajícího psa a stále se drží tento trend „kapřích hřbetů a abnormálního přeúhlení“. Zkrátka kdo chce vystavovat NO, a mít nějaké úspěchy, musí se zase dát touto cestou. Kdo nechce vystavovat, může si „dovolit“ koupit vzhledově NO, jaký se mu líbí. Je minimum NO exteriérových linií, kteří mají vrcholové zkoušky (a o těch se pak hodně mluví, vyzdvihováni a jsou ceněni), ale momentálně mě nenapadá ani jediný z nich, který je vidět na závodech. Pokud ale někdo hledá jen psího kamaráda, jak tu bylo řečeno, i psa do domu, nejen na hlídání, a pokud se mu líbí vzhled exteriérových NO, nevidím důvod, proč si ho nekoupit. Jejich povahy se sice od „pracáků“ liší, ale ne v tom ohledu, jestli by byl dobrým rodinným psem, či nikoliv.
Co se týče pracovních línií u NO, je třeba zdůraznit, že ne vše, co je presentováno jako „pracovní linie“ je opravdu pracovní linie. A že pracovní ještě neznamená, že jsou to vynikající hlídači nebo psi do služby. Také ve vynikajících pracovních líniích se nacházejí pracanti na jakési bázi „razance, tvrdosti až skoro nádechu agresivity (ne v pravém slova smyslu)“ a psi „šílení aportéři“, co pro míček udělají vše, i zloději uvaří kafe, přesto jejich zákusy do rukávu jsou dostatečně razantní a čítankově přesné... Jak ti, tak ti na závodech mohou dostat 100,100,100 bodů...
To, že pes i fena mají několik zkoušek a rovný hřbet ještě neznamená, že jejich povahy jsou kvalitní, a že jejich potomci mají velké šance uspět na závodech a vrcholových zkouškách. Tady platí, že největší pravděpodobnost „pracovního štěněte“ je tehdy, pakliže nejen rodiče, ale i prarodiče... byli pracovně vedeni a účastnili se závodů, nejlépe těch opravdu vrcholových. Splněná zkouška nedělá psa dobrým pracovním psem.
A ještě si neodpustím poznámku, že často se setkáte s názorem, že pes s kapřím hřbetem je automaticky brán jako exteriérák a pes (rozumějte – mluvím stále o NO) s rovnými zády jako pravítko je presentován jako „pracák“. Kolikrát jak do jednoho tak do druhého směru mají hooooooodně daleko.
Asi tímto měla být otevřena diskuse na téma „jaký máme názor na současný vzhled NO a rozdíly“, ale pokud se tazatelka chtěla zeptat, jakého NO, když ho chce jen jako rodinného kamaráda, bez vizí vysokého sportu či stupňů vítězů na výstavách, je jedno, po jaké linii sáhnete, pokud se budete starat o jeho výchovu a přizpůsobení vašim představám. Je to velice tvárné plemeno. I když vrcholů jakéhokoliv směru se dosáhne jen velmi pečlivým výběrem ch.s., štěněte a přítomností velké štěstěny.

29.3.2005 00:15

eva nohelova napsal(a):
Nevím, jestli mám k tomuto tématu co říci, i když jsem měla NO. Nikdy ale ne z čistě exteriérového spojení. Přesto každý z nich byl zcela jiný. Společné měli jen to, že se poměrně snadno učili a byli ochotní spolupracovat a pracovat. Některý však více, jiný méně. Měla jsem NO, co vůbec nehlídal a každého už z dálky vítal a jiného, který byl naopak výborný hlídač.
Fakt je, že reakce a pohled na NO od „M“ a „Arsiely“ je velmi zajímavý, byť jsou zcela odlišné. Nevím, k čemu se více přiklonit, protože oba názory mají co do sebe.
Mně osobně se také vůbec nelíbí ty zadky dolů a kapří hřbety, přeúhlení a opravdu velmi často kravské postoje (nic samozřejmě chovatelé exterieráků nenazývají pravými jmény). Je zvláštní, že kromě chovatelů těchto typů NO neznám nikoho, komu se líbí, přesto stále se najde dost zájemců o takto vypadajícího psa a stále se drží tento trend „kapřích hřbetů a abnormálního přeúhlení“. Zkrátka kdo chce vystavovat NO, a mít nějaké úspěchy, musí se zase dát touto cestou. Kdo nechce vystavovat, může si „dovolit“ koupit vzhledově NO, jaký se mu líbí. Je minimum NO exteriérových linií, kteří mají vrcholové zkoušky (a o těch se pak hodně mluví, vyzdvihováni a jsou ceněni), ale momentálně mě nenapadá ani jediný z nich, který je vidět na závodech. Pokud ale někdo hledá jen psího kamaráda, jak tu bylo řečeno, i psa do domu, nejen na hlídání, a pokud se mu líbí vzhled exteriérových NO, nevidím důvod, proč si ho nekoupit. Jejich povahy se sice od „pracáků“ liší, ale ne v tom ohledu, jestli by byl dobrým rodinným psem, či nikoliv.
Co se týče pracovních línií u NO, je třeba zdůraznit, že ne vše, co je presentováno jako „pracovní linie“ je opravdu pracovní linie. A že pracovní ještě neznamená, že jsou to vynikající hlídači nebo psi do služby. Také ve vynikajících pracovních líniích se nacházejí pracanti na jakési bázi „razance, tvrdosti až skoro nádechu agresivity (ne v pravém slova smyslu)“ a psi „šílení aportéři“, co pro míček udělají vše, i zloději uvaří kafe, přesto jejich zákusy do rukávu jsou dostatečně razantní a čítankově přesné... Jak ti, tak ti na závodech mohou dostat 100,100,100 bodů...
To, že pes i fena mají několik zkoušek a rovný hřbet ještě neznamená, že jejich povahy jsou kvalitní, a že jejich potomci mají velké šance uspět na závodech a vrcholových zkouškách. Tady platí, že největší pravděpodobnost „pracovního štěněte“ je tehdy, pakliže nejen rodiče, ale i prarodiče... byli pracovně vedeni a účastnili se závodů, nejlépe těch opravdu vrcholových. Splněná zkouška nedělá psa dobrým pracovním psem.
A ještě si neodpustím poznámku, že často se setkáte s názorem, že pes s kapřím hřbetem je automaticky brán jako exteriérák a pes (rozumějte – mluvím stále o NO) s rovnými zády jako pravítko je presentován jako „pracák“. Kolikrát jak do jednoho tak do druhého směru mají hooooooodně daleko.
Asi tímto měla být otevřena diskuse na téma „jaký máme názor na současný vzhled NO a rozdíly“, ale pokud se tazatelka chtěla zeptat, jakého NO, když ho chce jen jako rodinného kamaráda, bez vizí vysokého sportu či stupňů vítězů na výstavách, je jedno, po jaké linii sáhnete, pokud se budete starat o jeho výchovu a přizpůsobení vašim představám. Je to velice tvárné plemeno. I když vrcholů jakéhokoliv směru se dosáhne jen velmi pečlivým výběrem ch.s., štěněte a přítomností velké štěstěny.

Děkuju všem za odpovědi.

Já bych chtěla NO - právě jako kamaráda a hlídače (!), základní výcvik je samozřejmost, ale jiné ambice nemám.
Jak jsem psala - mám obavy s dysplazie a "hysterické" povahy (tak se mně bohužel jeví někteří psi na výstavách), tak jsem si v tom chtěla udělat trochu "jasno" .
Už jsem pochopila, že existují ty dvě větve - pracovní a exterierová.

Tak mám jasno, kam se poděl ten "cvičákový vlčák" mého mládí .

Ještě jednou děkuju za Vaše odpovědi.
A klidně pište dál
Diana

29.3.2005 02:41

xdiana napsal(a):
Děkuju všem za odpovědi.

Já bych chtěla NO - právě jako kamaráda a hlídače (!), základní výcvik je samozřejmost, ale jiné ambice nemám.
Jak jsem psala - mám obavy s dysplazie a "hysterické" povahy (tak se mně bohužel jeví někteří psi na výstavách), tak jsem si v tom chtěla udělat trochu "jasno" .
Už jsem pochopila, že existují ty dvě větve - pracovní a exterierová.

Tak mám jasno, kam se poděl ten "cvičákový vlčák" mého mládí .

Ještě jednou děkuju za Vaše odpovědi.
A klidně pište dál
Diana

A co třeba když chcešjen kamaráda, jestli ti moc nezáležií na PP tak někteří známí měli ovčáka z utulku, byl to dospělec, ale měli štěstí a byl to fakt kus, měl dobrou povahu a dobře cvičil. A v každém útulku je jich dosti a dosti.
No na to jak se chová většina exteriéráků máme asi stejný názorteda aspon těch co znám, mívají totiž na výstavách kruh společný s nám ale jdou až po nás. Zrovna tuhle v Trenčíně byli po nás, já si dlouho před začátkem trénovala kruhy s malým pejskem, a ti NO co si to trénovali s námi před ním prchali, fakt směšná situace když 40 kg pes prchá před 3 kg. Taky jak píše Eva podobně, stejná reakce našich známých, kteří byli vůbec poprvé na výstavě když viděli výstavní NO v kruhu tak se ptali co to je???Vůbec nevěděli kam tohle "nízkozadké" plemeno zařadit. Ptali se co jim udělali, že mají ten zadek tak nízko, jestli se to nějak dělá když jsou mladí...to je fakt to není sranda. A to už je docela blbý když už ani lidi co mají doma psa v tomto plemeni psa nepoznali.
Podle mého pes má být normální a normální´= normální, vzorem tělesné stavby , zdraví a vytrvalosti je pro mě vlk. Krásné rovné nohy, rovný hřbet, žádné přeúhlení, normální hlava. střední výška. Prostě pes schopný uběhnout desítky kilometrů.
To když se na venkovní výstavě podíváte na dnešní NO jak jsou zadýchaní, když mají oběhnout deset koleček...tak jsou z toho na mrtvici. A největší zábava (chodím se po okolí pravidelně koukat na výstyvy NO a pokecat se známými) je když se psi dostávají do kruhu....ty ohrazující pásky...pes jak hora tak ku 45 kg a ejhle páníček chce po tomco pracovním plemeni povel "hop" a jéžíši přemnou se něco hejbe. To pak jsou šampioni kteří ani do toho kruhu nechcouale jsou tam statečnými páníky (aspon někdo) přitaženi. Neříkám, že to není i u jiných plemen i pracovních. Ale první krok k nápravě je si to přiznat, ano můj pes se bojí!A tyto jedince dále v chovu nepoužívat, nebo alespon omezit.(utopie).
Hodně pravdy je v tom co napsala Eva. Není každý exteriérák tak bázlivý a není každý pracák tak perfektní, ale proč v tom případě exteriéráci mají stěží zkoušku ZVV1 a nic víc a místo aby si další rok udělali ZVV2, nebo IPO2 . Tak ti co jdou na klubovou výstavu vítězů(kde jestli to říkám správně, když obhajují další rok tak musí složit další zkoušku je jedno jakou, když má pes "trojku" tak už nemusí skládat nic) proč si nesloží IPO1-3 a mají to v pohodě do konce života. Místo toho skládají ZVV1, pak IPO1 a pak třeba Schh1 atd.....když jsou tito jedinci tak perfektní jak je uvádějí jeich majitelé proč toto nedokáží??????????????Vysvětlí nám to někdo kdo se chovem ext. NO zabývá????
A kde vymizeli ti staří ovčáci "ze cvičáku" nebo ze starých časopisů? Oni nevymizeli oni se jen přetransformovali do psa který se líbí a připadá zdravý a normální, jen rozhodčím na NO a pár příznivcům. M

29.3.2005 07:21

xdiana napsal(a):
Ahoj pejskaři,
Diana

Ahoj.Podle mně je nutné si pořádně vybrat.Ze svých zkušeností jsou NO lepší bez PP.Nevím proč,ale málokdy jsem viděla takovéty ,,koníčky´´, bez PP. A k hlídání jsou také stejně dobří.

29.3.2005 19:51

reviest napsal(a):
Ahoj.Podle mně je nutné si pořádně vybrat.Ze svých zkušeností jsou NO lepší bez PP.Nevím proč,ale málokdy jsem viděla takovéty ,,koníčky´´, bez PP. A k hlídání jsou také stejně dobří.

Tak tohle asi bude ten "exterierovej" pejsek, žejo?

Má to být nějaká vítězka USA.

29.3.2005 20:04

eva nohelova napsal(a):

Paní Nohelová díky za velice pěkný příspěvek,já k tomu svému ještě dodám-moje první fena NO,byla z exterierové větve,přesto se mnou co by se začátečníkem zvládla ZVV2,výstavy,bonitaci.barák hlídala perfektně,cizí se k nám opravdu báli chodit.Ale rozhodně nebyla agresivní na ulici,nebo tak.Venku si ji mohl pohladit kdokoli,bylo ji to naprosto jedno.
Když o tom přemýšlím,ono to bylo hodně dánotím,že jsem byla mladinká,řidičák na auto jsem samozřejmě neměla a rodiče taky nebyli ochotni mě vozit.Takže jsem s fenou jezdila převážně autobusem,vlakem,chodila pěšky.Naprosto mimoděk jsem s ní od mala prováděla naprosto perfektní socializaci,aniž bych o tom četla složité studie.
V dnešní době se skoro všude jezdí autem,takže se pes kolikrát s hromadným prostředkem vůbec nesetká,Na cvičáku se preferuje IPO,SchH(tím ty zkoušky neschazuju,ale je to sportovní výcvik)navíc v současné době je požadavek na psa-co nejméně agresivity.
Nebudu zastírat,že povaha u NO není zrovna nejlepší,je spousta chovatelů,kteří si nechají psa vycvičit,nebo složí zkoušku na domácím cvičišti na figuranta,na kterého pes kouše odmala.Bonitaci taky nějak zvládnou a do chovu to stačí,pokud nemíří na klubovku,tak maj vystaráno.A přiznejme si i to kousání na klubovku není pro profesionála zas tak problém nacvičit.
Pohybovala jsem se dva roky s fenou NO na výstavách dost na špici,takže vím o čem píšu.Je pravda,že značná míra exteriéráků je v povaze nevyrovnaná a řekněme bázlivější.Z části geneticky,z části vinou majitele.
Ale ani pes z pracovní linie vždy nezaručí očekávaný výsledek,jak jste psala,jsou pracáci a pracáci,a ne každý vlkošeďák je pracák.
Viděla jsem případy,kdy pes odváděl na cvičišti a závodech pěkné výkony,ale mimo cvičiště a závodní plochu byl nepoužitelný.
V současné době mám fenu ovčáka,která sice je po exterierových rodičích,ale perfektně hlídá,s povahou problémy nemá.
Arsiela

29.3.2005 22:32

xdiana napsal(a):
Ahoj pejskaři,
Diana

No, tak jsem právě pochopila, o čem mluvíte http://www.moravia-hasso.cz/pages/stanice.php

29.3.2005 23:03

xdiana napsal(a):
Tak tohle asi bude ten "exterierovej" pejsek, žejo?

Má to být nějaká vítězka USA.

Diano, to je přesně on (tedy ona ). Zde je na první pohled zřejmé to šílené přeúhlení pánevních končetin, zadek skoro na zemi, i když žasnu, že chybí výrazný kapří hřbet. Kéž by alespoň ten chovatelé NO pustili k vodě. I když vlastně nevím, jestli by to bylo k něčemu dobré. Ještě na té fotografii není vidět ta „placatost“ zepředu. Ale díky za zajímavou fotografii – koukám, že výraz (obličejová část) NO v USA je trochu jiný než-li u nás. Nemůžu si pomoct, ale trochu mi připomíná BO-malinoise.

S tou dysplazií je to těžké. Už tu o ni bylo napsáno hodně a doporučuji si alespoň něco z toho přečíst. Pokud by jste chtěla spíše kamaráda, než-li vrcholového sportovce či manekýna, tak bych vám doporučila rozhodně hledat v málo známých chovatelských stanicích (tam se dá předpokládat, že nebudou podvody ve snímcích a pod.), a snažte se dopátrat nejen jestli rodiče, prarodiče a praprarodiče měli RTG DKK 0/0, ale zda také sourozenci rodičů štěněte měli RTG DKK 0/0, nebo max. „jedničky“ (0/1,1/0,1/1). Tím společně se správnou výživou štěněte a mladého psa a s nepřetěžováním organismu mladého psa se přiblížíte možnosti mít RTG DKK u svého psa 0/0. Ale jistota, ta tu není nikdy!!

4.5.2005 06:52

ges napsal(a):
No, tak jsem právě pochopila, o čem mluvíte http://www.moravia-hasso.cz/pages/stanice.php

vrátim sa k staršiemu príspevku. Keď som si to tu o NO všetko prečítala, zaujímal by ma Váš názor na tohto hafana. Ja som v tomto posudzovaní úplný amatér, takže názor niekoho kto sa NO rozumie by ma velmi potešil. ďakujem

4.5.2005 10:56

katka66 napsal(a):
vrátim sa k staršiemu príspevku. Keď som si to tu o NO všetko prečítala, zaujímal by ma Váš názor na tohto hafana. Ja som v tomto posudzovaní úplný amatér, takže názor niekoho kto sa NO rozumie by ma velmi potešil. ďakujem

nebyla by jiná fotka kde stojí a pokud možno ze strany? Ani nevím co přesně chcete slyšet za odpověď?

4.5.2005 11:24

dita napsal(a):
nebyla by jiná fotka kde stojí a pokud možno ze strany? Ani nevím co přesně chcete slyšet za odpověď?

pardon, neviem ako sa to stalo, ale predtym som tam mala úplne inú fotku. Je možné pri posielaní, že by si to stiahlo úplne inú fotku??? som z toho dosť mimo, takže skúsim pripojiť pôvodnú fotku

4.5.2005 13:05

xdiana napsal(a):
Ahoj pejskaři,
Diana

Na tohle tema jsme vedli diskuze s veterinarem a vedouci vyvikarkou slepeckych psu, zajimalo mne, proc se upustilo od NO jako vodiciho psa a preslo se k retrivrum.
Vet i vedouci mi rekli, ze podle nich ten posun v povaze je smerem k hysterii, kdy na psa sahnou a hned zacne jecet, coz pry driv byl nevidany rys.
Nevim, v jake cetnosti se to vyskytuje a porovnat agresivitu drivejsich a tehdejsich NO se neodvazuji, ale to, ze jsou plne utulky NO jak u nas, tak v Nemecku, kam se pry uz ani neprijimaji, mne zarazi a mrzi.

4.5.2005 20:20

katka66 napsal(a):
pardon, neviem ako sa to stalo, ale predtym som tam mala úplne inú fotku. Je možné pri posielaní, že by si to stiahlo úplne inú fotku??? som z toho dosť mimo, takže skúsim pripojiť pôvodnú fotku

Ovčákům moc nerozumím, ale pár jsem jich už viděla (i na cvičáku). takže myslím že váš je z pracovní linie, ikdyž je ještě mladej, ale už by se hřbet moc neměl měnit. Je s PP? A kolik mu je?

5.5.2005 13:45

dejavu napsal(a):
Na tohle tema jsme vedli diskuze s veterinarem a vedouci vyvikarkou slepeckych psu, zajimalo mne, proc se upustilo od NO jako vodiciho psa a preslo se k retrivrum.
Vet i vedouci mi rekli, ze podle nich ten posun v povaze je smerem k hysterii, kdy na psa sahnou a hned zacne jecet, coz pry driv byl nevidany rys.
Nevim, v jake cetnosti se to vyskytuje a porovnat agresivitu drivejsich a tehdejsich NO se neodvazuji, ale to, ze jsou plne utulky NO jak u nas, tak v Nemecku, kam se pry uz ani neprijimaji, mne zarazi a mrzi.

Nedalo mi to a podívala jsem se na video z Westminsteru, abych měla alespoň nějakou představu, jak vypadá NO v pohybu a musím říct, je to děs, když běží, má ty zadní nohy jako pštros.
Až teď jsem si uvědomila, že jsem vlastně asi naživo nikdy No s PP neviděla.
Kdo se chce taky pokochat, tak zde:
http://www.westminsterkennelclub.org/2005/video/breed/index2.html

5.5.2005 23:08

assil napsal(a):
Nedalo mi to a podívala jsem se na video z Westminsteru, abych měla alespoň nějakou představu, jak vypadá NO v pohybu a musím říct, je to děs, když běží, má ty zadní nohy jako pštros.

Jaký to má důvod? To se to prostě někomu zdálo zajímavé a tak to prosadil do standardu?

9.5.2005 23:04

assil napsal(a):

Ale jo, určitě viděla. Zaprvé jsou „pracovní“ linie, kde je rovný hřbet a p.p. mají, a „exteriérové“, kde ten hřbet a končetiny jsou jaksi jiné. Samozřejmě hodně zjednodušeně řečeno. Navíc, ono hodně exteriéráků v běžném životě nevypadá tak strašně. Hodně se to zviditelní, když se postaví do výstavního postoje a samozřejmě poté, když táhne na vodítku (proto u NO kruhu je vždy takový řev a pískot – aby psa hecovali, aby běžel rychle-tahal).

9.5.2005 23:05

ges napsal(a):
Jaký to má důvod? To se to prostě někomu zdálo zajímavé a tak to prosadil do standardu?

Pokud vím, tak původní záměr byl jiný. Ve zvětšování úhlední se viděla větší vytrvalost s menší námahou, větší záběr končetin... No a došlo to tak daleko, že se začali chovatelé předhánět, kdo má lepší=větší. nakonec se prý ukázalo, že takové přeúhlení má efekt zcela opačný, ale teď už to nikoho „nepálí“, protože kdo nemá přeúhlení (k čemuž patří i ten zadek na zemi), není in a je pouze neexteriérní „pracák“ (i když nepracuje... ). Asi před rokem jsem se bavila s jedním rozhodčím přes exteriér NO, a říkal, že už řada rozhodčích a potažmo chovatelů přiznává, že by se s tím mělo začít něco dělat, alespoň to tak nepřehánět, ale nikdo se nemá k tomu, aby začal.... Začarovaný kruh...

Pro Katku66 – řekla bych, že Váš NO z exteriérové linie nebude.

10.5.2005 12:54

eva nohelova napsal(a):
Ale jo, určitě viděla. Zaprvé jsou „pracovní“ linie, kde je rovný hřbet a p.p. mají, a „exteriérové“, kde ten hřbet a končetiny jsou jaksi jiné. Samozřejmě hodně zjednodušeně řečeno. Navíc, ono hodně exteriéráků v běžném životě nevypadá tak strašně. Hodně se to zviditelní, když se postaví do výstavního postoje a samozřejmě poté, když táhne na vodítku (proto u NO kruhu je vždy takový řev a pískot – aby psa hecovali, aby běžel rychle-tahal).

Velice me zajima exterier psa x vykon.
Napsali jste zde nekolik pro mne zajimavych veci. Kdyz si prohlizim historicke fotografie psu, nachazim nejcasteji u plemen obdelnikoveho formatu prestavene zade a u pracovnich psu strme uhleni. I pan Trumler popsal, ze Australsti dingove, od kterych se ocekava velka vytrvalost, jsou strme uhleni (PK) Zrovna tak jsem si nedavno prohlizela fotografie psu z Aljasky pouzivani hojne k tahu a byli ocividne strme uhleni.
To same vlci, hyeny atd.
Take se mi dnesni ideal exterieru NO nelibi. I v moji pameti je NO nejhezci ten, ktery pusobi "selskym" dojmem a ne dojmem slechtice.

10.5.2005 13:32

laila napsal(a):
Velice me zajima exterier psa x vykon.
Napsali jste zde nekolik pro mne zajimavych veci. Kdyz si prohlizim historicke fotografie psu, nachazim nejcasteji u plemen obdelnikoveho formatu prestavene zade a u pracovnich psu strme uhleni. I pan Trumler popsal, ze Australsti dingove, od kterych se ocekava velka vytrvalost, jsou strme uhleni (PK) Zrovna tak jsem si nedavno prohlizela fotografie psu z Aljasky pouzivani hojne k tahu a byli ocividne strme uhleni.
To same vlci, hyeny atd.
Take se mi dnesni ideal exterieru NO nelibi. I v moji pameti je NO nejhezci ten, ktery pusobi "selskym" dojmem a ne dojmem slechtice.

na to porovnání "padání zadků u NO" jsou docela dobré stránky http://www.pedigreedatabase.com/ jenže právě teď nejdou. Jsou to stránky s rodokmeny vč. fotek NO, s možností vyhledávání, najdete tam dost známých psů. A je tam i seznam vítězů výstav vč. fotek od roku snad 1900.
Jinak ještě zde http://www.eastgermanshepherd.com/sieger.html jsou ovčouni z krve bývalé NDR. Taky je tam ten padající zadek postupem času vidět

Vím, že mi to asi nezachráníme, ale ještě že se najdou klasiky - pracáci

Ještě jsem se chtěla zeptat GES co je to na fotce za psa díky

10.5.2005 14:35

ghianika napsal(a):
na to porovnání "padání zadků u NO" jsou docela dobré stránky http://www.pedigreedatabase.com/ jenže právě teď nejdou. Jsou to stránky s rodokmeny vč. fotek NO, s možností vyhledávání, najdete tam dost známých psů. A je tam i seznam vítězů výstav vč. fotek od roku snad 1900.
Jinak ještě zde http://www.eastgermanshepherd.com/sieger.html jsou ovčouni z krve bývalé NDR. Taky je tam ten padající zadek postupem času vidět

Vím, že mi to asi nezachráníme, ale ještě že se najdou klasiky - pracáci

Ještě jsem se chtěla zeptat GES co je to na fotce za psa díky

Jejda, to se mi připletlo někde na netu, byl to walpaper, a vzpomněla jsem si na tuhle diskuzi. Asi už to nenajdu, ale jméno tam nějaké bylo. Brala jsem to jako ilustraci.

10.5.2005 14:43

ges napsal(a):
Jejda, to se mi připletlo někde na netu, byl to walpaper, a vzpomněla jsem si na tuhle diskuzi. Asi už to nenajdu, ale jméno tam nějaké bylo. Brala jsem to jako ilustraci.

Tak jsem to našla v počítači - www.naspo.cz je na tom uvedené.

10.5.2005 14:52

ges napsal(a):
Tak jsem to našla v počítači - www.naspo.cz je na tom uvedené.

díky za hledání

Přidejte reakci

Přidat smajlík