Ahoj, měla bych dotaz ohledně odnaučení psa pronásledovat v lese zvěř. Mám 10-měsíční fenku středního knírače. Přivolání má dobré, a problémy jsou pouze v lese, a nastaly až v zimě (cca před 2 měsíci). Předpokládám, že v zimě se zvěř více shlukuje na určitých místech, takže je pro fenku snažší ji ucítit a stopovat. Problém není v tom ji přivolat, na zavolání přijde, i když ne vždy okamžitě - nebojím se ale, že by vyloženě utekla a musela jsme na ní čekat delší dobu (resp. ještě se to nestalo). Spíš jde o to, že jakmile narazí na pach zvěře, vyrazí po stopě, prohání se "v transu" po lese a běhá po stopách zvěře. I pokud jí nezavolám, vrátí se sama, ale vzdaluje se ode mne víc, než bych byla ráda a mám strach, že jí nějaký myslivec někde práskne. Mám také v úmyslu brát jí později sebou na vyjížďky "koňmo", takže potřebuju, aby měla poslušnost perfektní a zvěř pokud možno ani nestopovala, ani nepronásledovala.
Hledala jsem i ve starších příspěvcích, ale většinou se lišily tím, že pes utekl a nechtěl přijít. Já se spíš bojím, aby se v tom příliš neutvrdila, pokud jí nechám, i když zatím odvolat jde. Zatím probíhá procházka tak, že jakmile vidím, že fenka vyráží po stopě, zakřičím na ní "fuj", nebo "ne", pokud toho nechá hned, pochválím. Pokud se mi podaří aspoň odvrátit její pozornost od stopy, zavolám jí povelem, když přijde, zase pochválím, dám pamlsek atd. Je ale vidět, jak je tou činností (stopováním) zaujatá, jindy po přivolání čeká, že jí hodím balónek, který miluje, a většinou ode mě chvíli ani nechce odejít, v lese ale okamžitě po povelu "volno" vyráží znova. Balonek jí zde příliš nezajímá, musím jí ho spíš "nutit", pamlsek si většinou ani nevezme. Prosím o vaše názory a metody, jak ji to odnaučit, popř. aspoň minimalizovat. To je první dotaz, a dále mě ještě zajímá, jestli myslíte, že když s ní začnu trénovat stopy, jestli to na to nebude mít nějaký (asi negativní) vliv.
Díky za rady
Lucka
falka8
napsal(a):
Ahoj, měla bych dotaz ohledně odnaučení psa pronásledovat v lese zvěř. Mám 10-měsíční fenku středního knírače. Přivolání má dobré, a problémy jsou pouze v lese, a nastaly až v zimě (cca před 2 měsíci). Předpokládám, že v zimě se zvěř více shlukuje na určitých místech, takže je pro fenku snažší ji ucítit a stopovat. Problém není v tom ji přivolat, na zavolání přijde, i když ne vždy okamžitě - nebojím se ale, že by vyloženě utekla a musela jsme na ní čekat delší dobu (resp. ještě se to nestalo). Spíš jde o to, že jakmile narazí na pach zvěře, vyrazí po stopě, prohání se "v transu" po lese a běhá po stopách zvěře. I pokud jí nezavolám, vrátí se sama, ale vzdaluje se ode mne víc, než bych byla ráda a mám strach, že jí nějaký myslivec někde práskne. Mám také v úmyslu brát jí později sebou na vyjížďky "koňmo", takže potřebuju, aby měla poslušnost perfektní a zvěř pokud možno ani nestopovala, ani nepronásledovala.
Hledala jsem i ve starších příspěvcích, ale většinou se lišily tím, že pes utekl a nechtěl přijít. Já se spíš bojím, aby se v tom příliš neutvrdila, pokud jí nechám, i když zatím odvolat jde. Zatím probíhá procházka tak, že jakmile vidím, že fenka vyráží po stopě, zakřičím na ní "fuj", nebo "ne", pokud toho nechá hned, pochválím. Pokud se mi podaří aspoň odvrátit její pozornost od stopy, zavolám jí povelem, když přijde, zase pochválím, dám pamlsek atd. Je ale vidět, jak je tou činností (stopováním) zaujatá, jindy po přivolání čeká, že jí hodím balónek, který miluje, a většinou ode mě chvíli ani nechce odejít, v lese ale okamžitě po povelu "volno" vyráží znova. Balonek jí zde příliš nezajímá, musím jí ho spíš "nutit", pamlsek si většinou ani nevezme. Prosím o vaše názory a metody, jak ji to odnaučit, popř. aspoň minimalizovat. To je první dotaz, a dále mě ještě zajímá, jestli myslíte, že když s ní začnu trénovat stopy, jestli to na to nebude mít nějaký (asi negativní) vliv.
Díky za rady
Lucka
Vlezte si na www.vycvik psa.cz. V archivu najdete spoustu moudrých rad.
Stopování už bych začala a na stopach naopak budete mít možnost psa ovlivnovat a rázně mu to zatrhnout. Stopujete jiné než srnčí pachy. Bacha na to, jestli jí srnčí enormě zajímá už v tomhle věku , až bude větší , vezme vám draka.
Pokud budete v místech, kde se zdržuje zvěř, a zahlídnete je, jdete přes jejich stopu a každý zájem rázně utněte. Vemte dlouhou šňůru a a cvičte přivolání právě v tom napachovaném prostředí. Problém je v tom, že jakmile jí začně štvaní bavit, téměř nelze odnaučit .Pan Dubavý radí zkusit místo přivolání psa zastavit. Třeba povelem lehni, ale na to je 11 měsíců asi ještě málo. Ale i on říká, že jediná možná vec je prevence.
Jen prosím, nenechte v tomto zimním zasněženém období psy štvát zvěř. Deset minut plného běhu v tomto sněhu a v mraze a vyčerpaná, hladová srna dostane zápal plic.Helena
hehe
napsal(a):
Vlezte si na www.vycvik psa.cz. V archivu najdete spoustu moudrých rad.
Stopování už bych začala a na stopach naopak budete mít možnost psa ovlivnovat a rázně mu to zatrhnout. Stopujete jiné než srnčí pachy. Bacha na to, jestli jí srnčí enormě zajímá už v tomhle věku , až bude větší , vezme vám draka.
Pokud budete v místech, kde se zdržuje zvěř, a zahlídnete je, jdete přes jejich stopu a každý zájem rázně utněte. Vemte dlouhou šňůru a a cvičte přivolání právě v tom napachovaném prostředí. Problém je v tom, že jakmile jí začně štvaní bavit, téměř nelze odnaučit .Pan Dubavý radí zkusit místo přivolání psa zastavit. Třeba povelem lehni, ale na to je 11 měsíců asi ještě málo. Ale i on říká, že jediná možná vec je prevence.
Jen prosím, nenechte v tomto zimním zasněženém období psy štvát zvěř. Deset minut plného běhu v tomto sněhu a v mraze a vyčerpaná, hladová srna dostane zápal plic.Helena
Díky za odpověď. Jinak - nevím, jestli to, co stopuje je srnčí, ale asi jo. Štvát zvěř jí nenechávám, zatím se snad ani nestalo, že by vyloženě běžela za zvěří, běhá jen po stopách, a vždy se po 50-100 metrech vrátí, i když na ní nezavolám, na přivolání sice nerada, ale reaguje. Její zájem se snažím tlumit, ale jde mi o postup. Když ji okřiknu, mám jí přivolat a pochválit? Nebo okřiknout, přivolat a nechválit? Někdy to okřiknutí zabírá, vytrhne jí to z činnosti, kterou zrovna dělá (čuchá), ale pokud jí nepřivolám, začne hned znova. Někdy nezabírá ani okřiknutí a musím přivolat povelem - pak chválit nebo nechválit, když přijde?
Díky
falka8
napsal(a):
Díky za rady
Lucka
Takže, ať na něco nezapomenu...
Rozhodně učte psa stopování "na člověka". Zkrátka klasické stopování, při kterém se přesměruje sledování pachových stop ze zvěře na člověka. Pach zvěře je pro psa samozřejmě zajímavější (z dob dávno minulých "užitečnější"), ale jakmile pes pochopí, co se od něj na stopě žádá a že je stopování prima, protože páníček má z toho i velkou radost, čich bude "zaměstnáván" jiným pachem, něž-li zvířecím a navíc, právě na stopě je taková stopa "zakazována", tedy pes pochopí snáze a jasně, co že to dělat nesmí. Tedy stopovat - ANO!
Do lesa choďte dál, jen bych se vyhnula použití té stopovačky. Pes je velice chytrý a pochopí, kdy má dlouhou šňůru na krku a kdy ne = co z toho pro něj vyplývá a jak se to dá "obejít". Tedy podle mě postupujete dobře, jen bych byla důslednější a jakýkoliv náznak sledovat stopu - už bych to zakazovala, nebo odváděla pozornost a pod. Snažte se v lese psa co nejvíce zaměstnávat. Jakmile uvidíte, že dá čumák dolů a má snahu hledat stopu, neřkuli jít po stopě, ihned reagujte. Ne až po stopě vyrazí 50 m nebo začne revírovat. To právě nepřipusťte - předejděte tomu.
S tím zalehnutím, když pes běží po stopě, to je velmi stará a poměrně známá (a dobrá!) metoda, běžně používána u loveckých plemen a u psů, kteří mají problémy s honěním zvěře v lese. Pokud se ten cvik učí důsledně a správně, zabírá téměř ve všech případech. Doporučuji ho psy učit, ale myslím, že ve vašem případě je zbytečný. Je spíše pro psy, kteří na přivolání nereagují. Pro psa je totiž přijatelnější zůstat ležet na zemi a dívat se ve směru zvěře, než-li se ke zvěři otočit zády. Což myslím není případ vašeho knírače. Jinak pokud by jste to chtěla učit, dejte do vyhledávače na moderované i nemoderované třeba heslo DAUN či DOWN a vyjede vám mnoho příspěvků. Již jsem tu ten postup asi 3x popisovala a mnozí jiní také. Ale jak říkám, ve vašem případě bych se zaměřila na něco jiného.