Jak dáváte psům povely?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2006 07:20

V jakém jazyce dáváte psům povely?Držíte se sedni, lehni atp. nebo sit, down apod.?Docela mě to zajímá.Díky

18.1.2006 19:24

troy napsal(a):
V jakém jazyce dáváte psům povely?Držíte se sedni, lehni atp. nebo sit, down apod.?Docela mě to zajímá.Díky

většinu česky, resp. podle NZŘ, to co není v NZŘ, dávám tak, abych si to zapamatovala...

Při tanci využívám kde co, pro tahání hlavně angličtinu: left/right, mush (mazej) ...

18.1.2006 19:25

troy napsal(a):

Jsme v Česku tak České. Musím říci, že ani na zkouškách či cvičácích mnoho těch, co by měnili české povely není. Spíše se psi učí respektovat posunky-povely rukou, pro lepší akceptaci na dálku...

18.1.2006 20:19

aira napsal(a):
Jsme v Česku tak České. Musím říci, že ani na zkouškách či cvičácích mnoho těch, co by měnili české povely není. Spíše se psi učí respektovat posunky-povely rukou, pro lepší akceptaci na dálku...

Chtela bych se zeptat prave na ty povely-posunky rukou.
Nejsou nekde nejake stranky kde jsou zobrazene? Chtela bych svoji cubinu naucit neco bez mluveni.. zaklad.. sedni, lehni, ke me... Ale nevim jak na to. Jsou nejaky standardni?

18.1.2006 20:54

iv napsal(a):
Chtela bych se zeptat prave na ty povely-posunky rukou.
Nejsou nekde nejake stranky kde jsou zobrazene? Chtela bych svoji cubinu naucit neco bez mluveni.. zaklad.. sedni, lehni, ke me... Ale nevim jak na to. Jsou nejaky standardni?

Daji se nalezt ve stare vycvikove literature (napr.Sluzebni psi od pana Hartla), na netu jsou k nalezeni na serveru cz-pes.cz v sekci zkusebni rady (na konci NZR jsou provadeci pokyny vcetne popsanych posunku)...

18.1.2006 21:14

troy napsal(a):

Já česky, ale povel lehni anglicky down. Strašně dlouhou dobu jsem ho to nemohla naučit, prostě nechápal.A kdy už to vypadalo slibněji, zjistila jsem,že intonačně mnohem líp reaguje na táhlejší down než lehni. Tak nám to zůstalo, nicméně poslechne na oba nebo ukázání prstem na zem.

18.1.2006 23:07

troy napsal(a):

pro lehni používám "daun" nebo dlouhé syknutí "ssssssssssssss" , pro sedni jen krátce syknu "s"

19.1.2006 07:56

troy napsal(a):

Dávám je česky , protože jinak moc
Ale máme povel třeba čekej a počkej, který používám na vycházce, abych nemusela např. volat ke mně a má"kobylka" tohle moc dobře zná a vždy počká až jí dojdu nebo mně jde asi 2 kroky naproti, aby nemusela tak dlouho čekat a buď si jí připnu nebo dám volno. A ještě jeden, kdy volám" tady jdeme" při změně směru a hned ví, že se jde jinam a vrací se taky za mnou.

19.1.2006 09:24

troy napsal(a):

Česky, klasické "sedni, lehni, ke mně, zůstaň...". Přidala jsem "stop!" - zastavení s okamžitým sednutím - skvěle se osvědčilo na kole, běžkách, canicrossu, ale i v běžném provozu (míjení auta, rozeběhnutí se za psem...). Psi asi opravdu dobře reagují na hlásku "s", jak jsem někde četla - stačí už jen zasyčet... Pak ještě "pomaluuu" při běhu nebo na vodítku, "deme deme" jako povzbuzení při běhání, kole, běžkách, "běž" jako variace na "volno", "pojď" jako přivolání bez důrazu na přesnost a usednutí.
Ovšem nejlépe stejně fungují povely "Acana" a "ouško".
Chtěla jsem se ještě zeptat: jak jsou oficiální nebo nejčastěji používané povely pro saňové sporty? Třeba pro zastavení, rozeběhnutí se, zabočení doleva, doprava...? Neví někdo? Nebo kde to najít? Dík!

19.1.2006 09:46

marcha napsal(a):
Česky, klasické "sedni, lehni, ke mně, zůstaň...". Přidala jsem "stop!" - zastavení s okamžitým sednutím - skvěle se osvědčilo na kole, běžkách, canicrossu, ale i v běžném provozu (míjení auta, rozeběhnutí se za psem...). Psi asi opravdu dobře reagují na hlásku "s", jak jsem někde četla - stačí už jen zasyčet... Pak ještě "pomaluuu" při běhu nebo na vodítku, "deme deme" jako povzbuzení při běhání, kole, běžkách, "běž" jako variace na "volno", "pojď" jako přivolání bez důrazu na přesnost a usednutí.
Ovšem nejlépe stejně fungují povely "Acana" a "ouško".
Chtěla jsem se ještě zeptat: jak jsou oficiální nebo nejčastěji používané povely pro saňové sporty? Třeba pro zastavení, rozeběhnutí se, zabočení doleva, doprava...? Neví někdo? Nebo kde to najít? Dík!

nemám pesinu vycvičenou na cvičáku, ale pro běžný městský provoz.
nejhezčí je "švihej" ... přes přechod
pak klasika " sedej" "ke mě" "lehni" "zůstaň"
máme "k noze" pro delší pochod u nohy a "tady" pro kraké překonaní nějaké překažky nabo obejítí někoho u nohy
jinak je naučená na ruku, že ji ukazuji kám má jít,
zkoušeli jsme i anglické povely a a fakt hodně zaleží na intonaci, buť někde potajnu studuje angličtinu, hned rozuměla o co jde

19.1.2006 09:50

troy napsal(a):

Používám jedině české. I "lehni". "Down" bych použila jen v případě, že bych měla nějakého psa, který by mi běhal za zvěří. Tedy chtěl běhat za zvěří.

K těm povelům v saňovém sportu. Neprovozuju ho, ale našla jsem to v knize. Tedy:
Go (gou), ale i Mush (maš) nebo i All Right (ólrajt) - pro vystartování vpřed
Whoa (hou), ale v ČR se běžně používá "stůj" - pro zastavení
Gee (dží) - doprava
Haw (hó)- doleva
Hejá - zrychlit
Line out (lajnaut) - pro napnutí šňůr před startem
pomalu (v ČR klasika) - pro zpomalení
Ale je běžné, že si každý přímo vymyslí jiný název pro zpomalení a pro zrychlení.

19.1.2006 10:10

eva nohelova napsal(a):
Používám jedině české. I "lehni". "Down" bych použila jen v případě, že bych měla nějakého psa, který by mi běhal za zvěří. Tedy chtěl běhat za zvěří.

K těm povelům v saňovém sportu. Neprovozuju ho, ale našla jsem to v knize. Tedy:
Gee (dží) - doprava
Haw (hó)- doleva
Hejá - zrychlit
Ale je běžné, že si každý přímo vymyslí jiný název pro zpomalení a pro zrychlení.

Děkuji! Teď ještě abych si sama přestala plést pravo a levo.... Zatím vždycky na psa zavolám jménem, aby zpozorněl a pak ukážu kam... Ale to funguje jen proto, že běháme/jezdíme pomalu a taky posvých trasách, ketré už beztak zná...

19.1.2006 10:15

marcha napsal(a):
Děkuji! Teď ještě abych si sama přestala plést pravo a levo.... Zatím vždycky na psa zavolám jménem, aby zpozorněl a pak ukážu kam... Ale to funguje jen proto, že běháme/jezdíme pomalu a taky posvých trasách, ketré už beztak zná...

No to si asi chvíli plést budete. Já mám doma "tahacího" poníka a když jsem vláčela opracoviště, chudáka jsem pletla opačnými povely a ten někdy kličkoval jak o závod. Tam se používá čehý a hot, a nakonec jsem to vyřešila tím, že jsem si ty první písmena ze slov napsala na ruce a než jsem cokoliv řekla, podívala jsem se na ně. ...Kdyby mě někdo pozoroval, tak by se asi uřechtal...

19.1.2006 10:34

eva nohelova napsal(a):

Gee (dží) - doprava
Haw (hó)- doleva
Hejá - zrychlit

Jéé, tak tenotkrat to nebudu psat ja...

K tomu, co uz je vyse napsano, pripojim jeste povel "Trail" (pes se ma drzet ve stope) a "Za paty" - to se pouziva pouze v individualnich disciplinach jako je canicross a dogtrekking, aby pes netahl z kopce...

19.1.2006 11:03

wami napsal(a):
Jéé, tak tenotkrat to nebudu psat ja...

K tomu, co uz je vyse napsano, pripojim jeste povel "Trail" (pes se ma drzet ve stope) a "Za paty" - to se pouziva pouze v individualnich disciplinach jako je canicross a dogtrekking, aby pes netahl z kopce...

Dozadu se ještě používá v záchranařině. h

19.1.2006 13:55

hehe napsal(a):
Dozadu se ještě používá v záchranařině. h

za mnou ( někdo za paty ) se používá při šoulačce - u loveckých

19.1.2006 14:06

troy napsal(a):

Mimo povelové techniky NZŔ mám spešl povel " sklapni ", " nech mě ", když mi žužlá ucho a potom VEN, to když se fena mačká někam, kde překáží , a pak ty klasické, fuj, pomalu, na běžkách pak HOPHOPHOP, když jí najíždím na paty a klasické lehni , když padám k zemi, nebo fena běží jinam. A jsouc přivázaná na stejném vodítku a na běžkách jsem velmi bezbranná . Jinak mám psa Češku, tak na ní mluvím česky. Nikdy nevíte, co se se psem může stát a vím, že bývá problém se domluvit s německým nebo anglickým koněm, tak proč to dělat novým majitelům mého nedejbože ztraceného psa těžší, ne ?Helena

19.1.2006 15:09

eva nohelova napsal(a):
No to si asi chvíli plést budete. Já mám doma "tahacího" poníka a když jsem vláčela opracoviště, chudáka jsem pletla opačnými povely a ten někdy kličkoval jak o závod. Tam se používá čehý a hot, a nakonec jsem to vyřešila tím, že jsem si ty první písmena ze slov napsala na ruce a než jsem cokoliv řekla, podívala jsem se na ně. ...Kdyby mě někdo pozoroval, tak by se asi uřechtal...

To je dobrý nápad, pro případ běžek si to vyšiju na rukavice
Nebo napíšu na lyže

20.1.2006 07:00

troy napsal(a):

Já mám psy naučený na povel "vyval se". Používám ho při česání briardů. Napřed "lehni" a hned "vyval se" aby si lehnul na bok.
Taky to bylo dobré na veterině, když byl brioš po operaci torze a měl na břichu asi 19 stehů. Měli jsem jít na kontrolu a vet chtěla psa povalit a otočit.....úplně hleděla, když jsem řekla "lehni a vyval se"... prý co je to za povel a pes už ležel hore břichem

20.1.2006 07:20

danan napsal(a):
Já mám psy naučený na povel "vyval se". Používám ho při česání briardů. Napřed "lehni" a hned "vyval se" aby si lehnul na bok.
Taky to bylo dobré na veterině, když byl brioš po operaci torze a měl na břichu asi 19 stehů. Měli jsem jít na kontrolu a vet chtěla psa povalit a otočit.....úplně hleděla, když jsem řekla "lehni a vyval se"... prý co je to za povel a pes už ležel hore břichem

No jo ! To máme taky. Akorát na ležení na boku velíme HAJÍ . Na položení psa při ošetřování čehokoliv povel k nezaplacení.
A pak taky na mazlení je to super. Mám puboše, co se rád učí se psem pod hlavou. Na koberci zavelí HAJÍ , čubinka se rozplácne, synátor opře hlavu o břicho a učí se spolu . Prý mu to lépe leze do hlavy a co kdyby fena z toho dějepisu taky něco pochytila, ne ? Helena

Přidejte reakci

Přidat smajlík