Včera jsme vedli zajímavou debatu, tak se ji sem pokusím nastínit.
Vzniklo to z toho, že Mafoš spí rád v posteli. Někdy ho nechám a někdy ho vyhodím, ať jde spát na "svoje místo". Hodně často tady narážím na názory, že pes by v tom měl mít jasno. Do postele buď kdykoliv a nebo nikdy. Jinak z toho bude pořád zmatenej. Ale já bych docela řekla, že je to všechno na mojí vůli, ne? Jsem přece vůdce smečky (aspoň doufám), takže to, jestli bude a nebo nebude dnes večer spát v posteli, je přece jen čistě na mě, ne?
Ráda bych si početla, jak to řešíte vy se svými psy. Mají v tom jasno? Nebo to též rozhodujete vy? Setkali jste se někdy s tím, že by se spaním v posteli snažil pes dostat na vaši úroveň? Na úroveň vůdce?
Díky za názory.
impact
napsal(a):
Vzniklo to z toho, že Mafoš spí rád v posteli. Někdy ho nechám a někdy ho vyhodím, ať jde spát na "svoje místo". Hodně často tady narážím na názory, že pes by v tom měl mít jasno. Do postele buď kdykoliv a nebo nikdy. Jinak z toho bude pořád zmatenej. Ale já bych docela řekla, že je to všechno na mojí vůli, ne? Jsem přece vůdce smečky (aspoň doufám), takže to, jestli bude a nebo nebude dnes večer spát v posteli, je přece jen čistě na mě, ne?
Ráda bych si početla, jak to řešíte vy se svými psy. Mají v tom jasno? Nebo to též rozhodujete vy? Setkali jste se někdy s tím, že by se spaním v posteli snažil pes dostat na vaši úroveň? Na úroveň vůdce?
Díky za názory.
Já mám labradorku, takže to je s dominancí asi něco jinýho než Mafián, ale se spaním v posteli je to u nás úplně stejně. Může do postele kdy chce a já jí zase kdy chci vyženu Nepříde mi přitom vůbec zmatená. Myslí že jde spíš o to, že když už psovi dovolíme být v posteli, tak mu potom nemůžeme nadávat za to, že tam vleze. Prostě když zrovna nemam náladu, nebo je moc malá postel
, tak jí dam povel dolů, nebo místo, podle toho kam jí chci zrovna dostat a je to v pohodě. Ale nemůžu jí potrestat, že na tu postel vyskočila.
Mám kamarádku, která má docela dominantní ovčandu, taky jí pouští do postele a žádný vliv na to, kdo je vůdce to nemá.
luckam
napsal(a):
Já mám labradorku, takže to je s dominancí asi něco jinýho než Mafián, ale se spaním v posteli je to u nás úplně stejně. Může do postele kdy chce a já jí zase kdy chci vyženu Nepříde mi přitom vůbec zmatená. Myslí že jde spíš o to, že když už psovi dovolíme být v posteli, tak mu potom nemůžeme nadávat za to, že tam vleze. Prostě když zrovna nemam náladu, nebo je moc malá postel
, tak jí dam povel dolů, nebo místo, podle toho kam jí chci zrovna dostat a je to v pohodě. Ale nemůžu jí potrestat, že na tu postel vyskočila.
Mám kamarádku, která má docela dominantní ovčandu, taky jí pouští do postele a žádný vliv na to, kdo je vůdce to nemá.
Co dodat. Vyčerpávající odpověď . Bydlíme na vsi a nemáte ponětí, jak si toto suché , zasněžené počasí užíváme. Chodíme jen ve sněhu, feňule vymydlená do vysokého lesku, žádné mytí nohou, žádná zablácená břicha po chodbě, nádhera.Helena
hehe
napsal(a):
Co dodat. Vyčerpávající odpověď . Bydlíme na vsi a nemáte ponětí, jak si toto suché , zasněžené počasí užíváme. Chodíme jen ve sněhu, feňule vymydlená do vysokého lesku, žádné mytí nohou, žádná zablácená břicha po chodbě, nádhera.Helena
U nás někdo na skluzavku vedoucí k domu (normálně se tomu říká chodník ) nasypal popel a to byste měli vidět tu spoustu "otisků prstů" v posteli když to neuhlídám a nešoupnu psa po příchodu z venku napřed do vany!
Zajímavé je, že i když se pes zdržuje zásadně na mojí půlce postele, otisky pracek jsou vždy na té polovině kde sídlí páníček.
linda l
napsal(a):
U nás někdo na skluzavku vedoucí k domu (normálně se tomu říká chodník ) nasypal popel a to byste měli vidět tu spoustu "otisků prstů" v posteli když to neuhlídám a nešoupnu psa po příchodu z venku napřed do vany!
Zajímavé je, že i když se pes zdržuje zásadně na mojí půlce postele, otisky pracek jsou vždy na té polovině kde sídlí páníček.
Hm. To Mafoš zásadně lehává na přítelově straně. Mám dojem, že to dělá proto, že si myslí, že ho neuvidím a tím pádem ho ani nevyhodím.
Ovšem když ho do postele pozvu, taxe vyvalí na záda, přesně mezi nás.
impact
napsal(a):
Hm. To Mafoš zásadně lehává na přítelově straně. Mám dojem, že to dělá proto, že si myslí, že ho neuvidím a tím pádem ho ani nevyhodím.
Ovšem když ho do postele pozvu, taxe vyvalí na záda, přesně mezi nás.
U nás taky můžou psi do postele (kromě Danteho máme ještě trpasličí pudlici Lady - ta je celý rodiny, zatímco Dante je jenom můj, můj, můj,..). Je ale pravda, že po každý procházce se jim otírají tlapky, Danťákovi většinou nohy sprchuju, protože mívá očůraný chlupy na stehnách. Na postel, na gauč i do křesel můžou kdy chtějí, ovšem samozřejmostí je, že když si jde někdo do svý postele lehnout (nebo sednout do křesla) tak že pesani slezou a uvolní mu místo. U mě to dělají automaticky, zbytek rodiny musí trochu prosit (holt nemají takovou autoritu jako já
). Ale pak si můžou zase vyskočit nahoru (psi) a nasardinkovat se do zbylýho prostoru.
impact
napsal(a):
Díky za názory.
Moji psi můžou do postele jen když jsou "čerstvě" vykoupaní a nemám s tím nejmenší problém, aby pochopili, že je to zcela výjimečně. Na sedačku a křesla atd.můžou kdykoliv, protože nemám nejmenší problémy s jejich dominancí, ale pokud z jakéhokoliv důvodu nechci, aby tam byli (některá návštěva ap.), dám povel "dolů" a jsou jednoduše dole. Pak je ale musím jedním očkem hlídat a říct podle potřeba "ne", když chtějí znovu nahoru.
Já myslím, že je možné střídavě "dovolit" a "nedovoli" psovi spát v posteli, pokud to má nějaký řád a pokud nejsou problémy s dominancí. A ten "řád" úplně postačuje, když je na dovolení skočit do postele pravidelně používán povel, "že může". Zkrátka pokud je psovi naš cjování jasné, tedy srozumitelné, a ví-li pes, jak se má chovat, nevidím v tom (já) problém.
impact
napsal(a):
Díky za názory.
já si psa do postele vzít nemůžu (přítel zuří i když ho má rád) a on by taaaak chtěl
.
Může na sedačku, ale vzhledem k tomu, že má 44kg a chce se furt mazlit, občas přemýšlím, že jsem mu to neměla dovolit. Já si myslím, že když psovi něco povolíme, tak to má povolené a nemělo by se mu to zakazovat ve chvíli, když zrovna já nemám náladu mít psa v posteli, na sedačce.........
bl
napsal(a):
já si psa do postele vzít nemůžu (přítel zuří i když ho má rád) a on by taaaak chtěl
.
Může na sedačku, ale vzhledem k tomu, že má 44kg a chce se furt mazlit, občas přemýšlím, že jsem mu to neměla dovolit. Já si myslím, že když psovi něco povolíme, tak to má povolené a nemělo by se mu to zakazovat ve chvíli, když zrovna já nemám náladu mít psa v posteli, na sedačce.........
Jenže když to otočíš na výcvik, tak je to totéž. Přece když ty máš zrovna náladu, tak pes musí přijít, sednou, lehnout, kousat do rukávu, apod. Vše se přece odvíjí od toho, co zrovna TY, jako vůdce, chceš. Nebo ne? A pes se přece musí podřídit. Pro mě je teda vyhazov ze sedačky totéž jako to, že zavolám psa ke mě a on musí přijít...
impact
napsal(a):
Jenže když to otočíš na výcvik, tak je to totéž. Přece když ty máš zrovna náladu, tak pes musí přijít, sednou, lehnout, kousat do rukávu, apod. Vše se přece odvíjí od toho, co zrovna TY, jako vůdce, chceš. Nebo ne? A pes se přece musí podřídit. Pro mě je teda vyhazov ze sedačky totéž jako to, že zavolám psa ke mě a on musí přijít...
Asi je to tak. Jsem rozhozená z těch Dětmarovic, že my to nemyslí. Lidské zrůdy .......... nebudu tady o tom psát.
I když si stejně myslím, že je to něco malinko jinýho. Jednou do postele smí, jednou né. Na příkaz sedni - musí vždy. Na zavolání - musí vždy........
bl
napsal(a):
Asi je to tak. Jsem rozhozená z těch Dětmarovic, že my to nemyslí. Lidské zrůdy .......... nebudu tady o tom psát.
I když si stejně myslím, že je to něco malinko jinýho. Jednou do postele smí, jednou né. Na příkaz sedni - musí vždy. Na zavolání - musí vždy........
oprava - mi to nemyslí........
bl
napsal(a):
Spíš jde o to, že na povel dolů MUSÍ z té postele zmizet.
bl
napsal(a):
Ještě mě tak včera napadlo, že pes si vlastně může sám sednout, lehnout, přijít ke mě... Je to na jeho vůli. Akorát, že když mu to poručím, tak to udělat musí. Stejně tak si Mafoš může sám jít lehnout do postele. Je to jeho věc. Ale když ho vyhodím, tak musí jít.
V tom totálním zákazu bych viděla jedno plus - pes se zřejmě po nějaké době přestane snažit lézt na postel. Kdežto Mafoš to zkouší pořád.
impact
napsal(a):
Díky za názory.
mi mame 3psy, takze uz slozitejsi. kdyz nekdy nahodou jsem v posteli bez pritele, tak tam v klidu muzeme spat vsichni, ale jinak to moc nejde, protoze labradorka zabere docela dost mista. Kokrici tam muzou byt vzdy, jeden pravidelne leha na polstar nad hlavu a druhej bud u nohou nebo vedle nas jak clovek. Jeste maji vedle postele svuj polstar, takze kdyz chteji speji tam. Jelkoz je labradorka rodicu, tak se snazim ji udatk nim do loznice, ale nejradeji to ma u nas, takze ji vyhazuji na zem,ale za chvili je zase stejne jinou stranou v posteli,alespon v nohach
impact
napsal(a):
Díky za názory.
Já to řeším stejně,někdy se pes ke mě do postele nakvartýruje a někdy je bez milosti poslán na pelech.Každopádně do ložnice jde pouze na můj povel,že by na postel skočil automaticky tak to ne.Já přece rozhoduju o tom,zda může do mého "pelechu"nebo ne.Zatím mi to funguje sedm let a sebemenší známky dominance jsem u něj nezaznamenala.