ladik
napsal(a):
Ahoj všem, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti co se týče změny charakteru fenky po kastraci. Teď se na ní chystáme, a já začínám dostávat tak trochu strach. Sice si to asi nerozmyslíme, ale nějaké zkušenosti bych uvítala. Díky moc.
Mám kastrované 2 jezevčice a žádnou změnu v chování jsem nezaznamenala. Jsou úplně stejné jako předtím.
ladik
napsal(a):
Ahoj všem, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti co se týče změny charakteru fenky po kastraci. Teď se na ní chystáme, a já začínám dostávat tak trochu strach. Sice si to asi nerozmyslíme, ale nějaké zkušenosti bych uvítala. Díky moc.
Hodne jsem se o to zajimala, kdyz jsem pripravovala fenku pro stredisko vycviku vodicich psu v Jinonicich a pani Jasenovcova, ktera tam dela roky a psy ma rada a rozumi jim jako malokdo mi ukazovala feny, vypravela o kastracich a myslim, ze je to rozumne reseni, pokud nechcete chovat.
Pokud ji chcete zavolat a zeptat se, jiste vam povi co a jak, kdyz tam feny kastruji v roce vsechny a kazdy rok tam pripravuji desitky psu, ma solidni zkusenosti. Navic o tech psech ma reference od majitelu i od budoucich majitelu i od treneru.
Ma fena zemrela v 11ti letech na rakovinu mlecne zlazy, prestoze jsme meli skveleho veterinare, prodelala cytostatickou lecbu i operaci, nepodarilo se ji zachranit.
Neexistuje zadne kdyby, ale poucila jsem se z toho pro priste.
dejavu
napsal(a):
Hodne jsem se o to zajimala, kdyz jsem pripravovala fenku pro stredisko vycviku vodicich psu v Jinonicich a pani Jasenovcova, ktera tam dela roky a psy ma rada a rozumi jim jako malokdo mi ukazovala feny, vypravela o kastracich a myslim, ze je to rozumne reseni, pokud nechcete chovat.
Pokud ji chcete zavolat a zeptat se, jiste vam povi co a jak, kdyz tam feny kastruji v roce vsechny a kazdy rok tam pripravuji desitky psu, ma solidni zkusenosti. Navic o tech psech ma reference od majitelu i od budoucich majitelu i od treneru.
Ma fena zemrela v 11ti letech na rakovinu mlecne zlazy, prestoze jsme meli skveleho veterinare, prodelala cytostatickou lecbu i operaci, nepodarilo se ji zachranit.
Neexistuje zadne kdyby, ale poucila jsem se z toho pro priste.
U mé fenky(kastrace v 8 letech ze zdravotních důvodů) mírná změna k lepšímu. Byla velmi silně dominantní a asi po půl roce po zákroku už začínala být o fous mírnější(c hvíli trvá než se vyplaví hormony). Já jsem pro kastrace.
ladik
napsal(a):
To tady tak málo lidí má zkušenosti s kastrací fenky? Já bych se chtěla poptat obecně jak to probíhá, když jsem slyšela už hodně, potřebuju trošku dodat odvahu, přece jen mám strach, abych feňulku zbytečně netrápila, ale na druhé straně si řikam, že to pro ni bude lepší... :-/
Má výtoky, který se opakujou a byla nám kastrace doporučená, proto jsem se pro ni taky rozhodla... Jenže mám strach, jsetli se změní po psychické stránce(bude jí ted dva a půl roku), jak to ponese fyzicky, po jak ldouhé době ji budu moct zase normálně zatěžovat a tak...
Dík moc za odpovědi..
k.ate
napsal(a):
To tady tak málo lidí má zkušenosti s kastrací fenky? Já bych se chtěla poptat obecně jak to probíhá, když jsem slyšela už hodně, potřebuju trošku dodat odvahu, přece jen mám strach, abych feňulku zbytečně netrápila, ale na druhé straně si řikam, že to pro ni bude lepší... :-/
Má výtoky, který se opakujou a byla nám kastrace doporučená, proto jsem se pro ni taky rozhodla... Jenže mám strach, jsetli se změní po psychické stránce(bude jí ted dva a půl roku), jak to ponese fyzicky, po jak ldouhé době ji budu moct zase normálně zatěžovat a tak...
Dík moc za odpovědi..
Ono je k tomuhle tématu spousta informací na nemoderované diskuzi a i já už jsem k tomuhle tématu psala mnohokrát. Mám jen ty nejlepší zkušenosti, trojnásobné. Takže některé z těch kladných budou ode mě.
ges
napsal(a):
Ono je k tomuhle tématu spousta informací na nemoderované diskuzi a i já už jsem k tomuhle tématu psala mnohokrát. Mám jen ty nejlepší zkušenosti, trojnásobné. Takže některé z těch kladných budou ode mě.
Já vimm, že na moderované toho je spousta, jenže bohužel se tam najdou i příspěvky, který nejou moc slušný atd... A ty se mi moc pročítat nechcou, no, asi se jdu do toho pustit :)
ladik
napsal(a):
zkus zavolat te pani Jasenovcove, ona ti poradi
tel.: 251 611 154
ladik
napsal(a):
Také mám dobré zkušenosti. U jedné feny a u jednoho psa. Nikdy jsem nelitovala. Povaha se nějak zvlášt nezměnila, i když bych možná řekla, že malinko se snížil jejich temperament a ostražitost.
ladik
napsal(a):
My také váháme zda kastrovat nebo ne. Přeci jen je to zásah do organismu. Hlavně nevím, zda nechat fenku alespoň jednou hárat, aby dospěla (viz. příspěvky v nemoderované diskuzi) a nebo už před prvním háráním, což je dle veterinářů nejlepší prevence rakoviny a jiných chorobných neplech. Také jsem se dočetla, že feny velkých plemen mohou trpět po kastraci inkontinencí.
lerry
napsal(a):
My také váháme zda kastrovat nebo ne. Přeci jen je to zásah do organismu. Hlavně nevím, zda nechat fenku alespoň jednou hárat, aby dospěla (viz. příspěvky v nemoderované diskuzi) a nebo už před prvním háráním, což je dle veterinářů nejlepší prevence rakoviny a jiných chorobných neplech. Také jsem se dočetla, že feny velkých plemen mohou trpět po kastraci inkontinencí.
Mně veterinář kastraci před prvním háráním rozmluvil. Otevřeně přiznal, že je to problém, vaječníky jsou tak prťavé, že je riziko, že by tam mohl něco přehlédnout. Klinika s vybavením by asi problém neměla.
lerry
napsal(a):
Já jsem nechala fenku kastrovat po druhém hárání. S vetem jsme byli domluvení, že klidně může být kastrace po prvním hárání = fena dospěla, ale nějak to nevyšlo. Co jsem tak pročítala kolem kastrací, tak bylo někde psané, že každým háráním se zvyšuje riziko rakoviny a zánětů, což jsem nechtěla riskovat. Taky jsem byla strašená, že se feně změní povaha, srst, bude líná a tlustá a taky jsem si musela vyslechnout, jak týrám zvíře, ale protože je Besča "směska", nechtěla jsem mít štěňata. Po víc jak roce od zákroku můžu říct že: povahově je stejně prdlá jako před, srts má krásně lesklou, a líná a tlustá taky není - to se dá vyřešit pohybem a jídlem. Takže já jsem pro kastraci, teda pokud nemá být fena chovná.
IRA
lerry
napsal(a):
No, mě bylo z několika spolehlivých zdrojů řečeno, že pokud se nechá fena kastrovat před prvním háráním, do konce života se bude chovat jako štěně a neprojeví se u ní agresivita či dominance. Po prvním a dalších hárání již to nemá na chování téměř žádný vliv.
k.ate
napsal(a):
Dík moc za odpovědi..
Jsme 3 týdny po kastraci. Mám fenku GR bez PP a štěňata jsme nechtěli. Taky jsem dlouho váhala. Veterinář mi navrhnul kastraci před prvním háráním, ale druhý mi taky řekl, že fenka by měla nejprve pořádně dospět. Takže nakonec jsme kastrovali po druhém hárání. Měla jsem děsný strach, ale nakonec všechno proběhlo v pořádku a fenka se velmi rychle uzdravila. Prvni dny, kdy měla stehy, tak je fakt, že byla smutná, pořád polehávala. Ode dne, kdy ji vytáhli stehy, nastala 100%tní změna. Opět veselá, šílená, střelená :-)) Je ještě brzy hodnotit, ale zatím vypadá rozhodně stejně, ani není zatím víc žravá, žádné problémy s inkontinencí. Preventivně jsem jí snížila dávku granulí o 1/3. Zatím lightku nedávám, uvidíme, jak to s ní bude vypadat.
eva nohelova
napsal(a):
No, mě bylo z několika spolehlivých zdrojů řečeno, že pokud se nechá fena kastrovat před prvním háráním, do konce života se bude chovat jako štěně a neprojeví se u ní agresivita či dominance. Po prvním a dalších hárání již to nemá na chování téměř žádný vliv.
Ta naše se chová jeko štěně i po kastraci provedené po druhém hárání
irab
napsal(a):
Ta naše se chová jeko štěně i po kastraci provedené po druhém hárání
Ju, my jsme měli jednu kastraci asi v deseti letech, jednu ve třech a jednu po prvním hárání. Ve všech případech byla a je patrná značná radostnost . Myslím, že když s něma necloumají hormony, mají i čas se radovat
.
eva nohelova
napsal(a):
Tím je myšlena agresivita a dominance vůči ostatním psům nebo to může ovlivnit třeba i výcvik- obrany. A co hlídání domu? To by hafule stále všechny vítala jako štěně?
Díky moc za informace.
lerry
napsal(a):
Tím je myšlena agresivita a dominance vůči ostatním psům nebo to může ovlivnit třeba i výcvik- obrany. A co hlídání domu? To by hafule stále všechny vítala jako štěně?
Díky moc za informace.
Mám 5ti letou fenku, kastrovanou před prvním háráním. V 8mi měsících. Je o 2cm větší než povoluje standard (ale to byla i její matka), je velmi temperamentní, ve smečce sice není dominantní, ale líbit si nenechá nic a taky je ze smečky největší hlídačka. Na cizí je docela ostrá.
Diana
xdiana
napsal(a):
Mám 5ti letou fenku, kastrovanou před prvním háráním. V 8mi měsících. Je o 2cm větší než povoluje standard (ale to byla i její matka), je velmi temperamentní, ve smečce sice není dominantní, ale líbit si nenechá nic a taky je ze smečky největší hlídačka. Na cizí je docela ostrá.
Diana
Můžu se zeptat, co je vaše fenečka za plemeno?
k.ate
napsal(a):
Dík moc za odpovědi..
Moc všem děkuju... Fenulka už má operaci za sebou, ted ještě spí, tak uvidím, co bude dělat, až se vzbudí...
ladik
napsal(a):
Pro Lerry: No, ono to asi bude mít vlit na různé psy různě. Ale podle těch odborných článků a veterinářů, se kterými jsem se na toto téma bavila, by mělo kastrování před prvním háráním ovlivnit zmiňované chování ve směru, že se dál bude chovat jako štěně celý život a ovlivní – utlumí dominanci (agresivitu). Tedy, že s největší pravděpodobností by se to odrazilo i na hlídání a obraně. I když obranu většina psů bere jako hraní, nikoliv „vážné hlídání“, tedy – těžko říci. Já osobně bych pro klid duše kastrovala pracovní plemeno až po druhém hárání.