Ahoj,
snažila jsem se projít diskuze, ale nějak nedokáži najít to, co bych potřebovala.
Máme fenu BSP, která nyní, na 11 měsících začala hárat. Pes stejného plemene je zatím v klidu, ale pouštějí se na střídačku, pro jistotu.
Jak dlouho trvá hárání u fen velkých plemen? Které dny bývají kritické? Jsme na obci, spousta malých "šukačů" na každém kroku a docela nerada bych si nechala ojet PP fenu s nadějí uchovnění.
Také bych se chtěla zeptat, jaké jsou intervaly mezi háráním u tohoto či podobných plemen. Jde mi o představu. Vždy jsme vlastnili pouze psy (a zjišťuji, že mi i více sedí, se slečnou vedeme "hádky"... i když to hodně nyní dělá puberta... ale každá je prostě svá... ke mě víc tíhne pes, k otci fena.. normál).
Budu ráda za každou radu a informaci. Kritiku snesu v rozumné míře vždy, ale nicneříkající příspěvky si nechte. Každý musí někdy začít.
kikuska
napsal(a):
Ahoj,
snažila jsem se projít diskuze, ale nějak nedokáži najít to, co bych potřebovala.
Máme fenu BSP, která nyní, na 11 měsících začala hárat. Pes stejného plemene je zatím v klidu, ale pouštějí se na střídačku, pro jistotu.
Jak dlouho trvá hárání u fen velkých plemen? Které dny bývají kritické? Jsme na obci, spousta malých "šukačů" na každém kroku a docela nerada bych si nechala ojet PP fenu s nadějí uchovnění.
Také bych se chtěla zeptat, jaké jsou intervaly mezi háráním u tohoto či podobných plemen. Jde mi o představu. Vždy jsme vlastnili pouze psy (a zjišťuji, že mi i více sedí, se slečnou vedeme "hádky"... i když to hodně nyní dělá puberta... ale každá je prostě svá... ke mě víc tíhne pes, k otci fena.. normál).
Budu ráda za každou radu a informaci. Kritiku snesu v rozumné míře vždy, ale nicneříkající příspěvky si nechte. Každý musí někdy začít.
Kikuško, nejkritičtejší dny se píšou většinou 9-15 někdy až 17tý, ale veterinář mi potvrdil, že měl i fenu, která zabřezla 23. den. počítáno od prvního dne barvení a dalších příznaků (zduření). počítej celkovou dobu nejmíň těch 23-25 dní. výtok respektive jeho barva se v průběhu hárání mění. každá fena je jiná, říká se, že při prvním hárání neví o co jde takže o psy nemá zájem, potom při dalším už ano, ale není to pravidlo, může se nastavovat psům i při prvním hárání. takže každopádně hlídání jednoznačně od 7 do minimálně 12 dne raději dýl. a pozor i právě na samotnou cohotu feny (může ti za psem utéct i když jinak má přivolání spolehlivé). mazidobí se počítá těžko, zvláš´t po tom prvním hárání, můžeš čekat šest nebo taky osm měsíců, může to být dřív.... prostě pořád není dospělá a musí "se to vyladit".
evinka01
napsal(a):
Kikuško, nejkritičtejší dny se píšou většinou 9-15 někdy až 17tý, ale veterinář mi potvrdil, že měl i fenu, která zabřezla 23. den. počítáno od prvního dne barvení a dalších příznaků (zduření). počítej celkovou dobu nejmíň těch 23-25 dní. výtok respektive jeho barva se v průběhu hárání mění. každá fena je jiná, říká se, že při prvním hárání neví o co jde takže o psy nemá zájem, potom při dalším už ano, ale není to pravidlo, může se nastavovat psům i při prvním hárání. takže každopádně hlídání jednoznačně od 7 do minimálně 12 dne raději dýl. a pozor i právě na samotnou cohotu feny (může ti za psem utéct i když jinak má přivolání spolehlivé). mazidobí se počítá těžko, zvláš´t po tom prvním hárání, můžeš čekat šest nebo taky osm měsíců, může to být dřív.... prostě pořád není dospělá a musí "se to vyladit".
od 7 do minimálně 12 dne sorry překlep.. 21 dne
vypadá nádherně, pořád jsem se v Brně nemohla odlepit od kruhu našeho plemene chtěla jsem vás jít omrknout
evinka01
napsal(a):
od 7 do minimálně 12 dne sorry překlep.. 21 dne
vypadá nádherně, pořád jsem se v Brně nemohla odlepit od kruhu našeho plemene chtěla jsem vás jít omrknout
Evčo děkuji,
našla jsem mezitím slušně napsaný článek, který mi potvrdil mé znalosti - neznalosti, a Ty jsi je jen podtrhla.
V Brně jsme nakonec nebyli ani na kuk, nebylo to v našich silách, takže jsme nakonec byli zatajeni i před více zvědavci. Nyní čekáme na dorostení srsti, abychom mohli začít vyhlížet nějakou výstavu, takže až to bude akutní, tak se ozveme
kikuska
napsal(a):
Evčo děkuji,
našla jsem mezitím slušně napsaný článek, který mi potvrdil mé znalosti - neznalosti, a Ty jsi je jen podtrhla.
V Brně jsme nakonec nebyli ani na kuk, nebylo to v našich silách, takže jsme nakonec byli zatajeni i před více zvědavci. Nyní čekáme na dorostení srsti, abychom mohli začít vyhlížet nějakou výstavu, takže až to bude akutní, tak se ozveme
nj vlastně já myslela, že už jste dorostli.. my to necháme až na podzim, podmínky chovnosti máme, ale chcem letos zkouškovat ,takže výstavy nejsou na pořadu dne... a dáváš něco na srst?
evinka01
napsal(a):
nj vlastně já myslela, že už jste dorostli.. my to necháme až na podzim, podmínky chovnosti máme, ale chcem letos zkouškovat ,takže výstavy nejsou na pořadu dne... a dáváš něco na srst?
Přímo na růst ne, ale nyní se mi dostal do ruk Roboran H, tak možná jí ho začnu dávat. Jinak na radu veta má ještě jakýsi olej do žrádla, ale to je hlavně na kůži.
kikuska
napsal(a):
Přímo na růst ne, ale nyní se mi dostal do ruk Roboran H, tak možná jí ho začnu dávat. Jinak na radu veta má ještě jakýsi olej do žrádla, ale to je hlavně na kůži.
doporučuju třeba biotin klidně z lidské lékárny (stejně ve veterinárních přípravcích platíš navíc jenom reklamu), kvasnice pokud je ochotná je žrát (vitamíny B skupiny), jinak jsem zkoušela i Algolith (mořská řasa) a Giom na srst.... rozhodně jsem pozorovala zlepšní kvality
evinka01
napsal(a):
doporučuju třeba biotin klidně z lidské lékárny (stejně ve veterinárních přípravcích platíš navíc jenom reklamu), kvasnice pokud je ochotná je žrát (vitamíny B skupiny), jinak jsem zkoušela i Algolith (mořská řasa) a Giom na srst.... rozhodně jsem pozorovala zlepšní kvality
JJ, kvasnice jí nabídnu, děkuji za radu, to ostatní prostuduji a snad něco vyberu
Tady mi trhaj moje starý džíny.. to je vždycky potěší nejvíc
kikuska
napsal(a):
Ahoj,
ahoj, tak já se přidám, mám podobný "problém". Mám vlkodavku a už mám 13. měsíc, ještě nehárala. Taky máme doma 7 letého boxera. Takže neustále trnu (pro jistotu už od podzimu :-) kdy to na ní přijde a jelikož mám první fenu, tak se děsím, že to nějak zaspím nebo nepoznám. Vet mi sice říkal, že to určitě poznám a stihnu je oddělit, ale já s hrůzou tady pořád čtu diskuze, jak ten či onene zaspal nebo to nepoznal, no děs. tak ji pořád kontroluju a sleduju a děsím se , že to nepoznám. Máte někdo zkušenosti s tím, že fena měla hlavně třeba první hárání nějaké nevýrazné, se slabými příznaky, že se to dalo špatně poznat?
luckai
napsal(a):
ahoj, tak já se přidám, mám podobný "problém". Mám vlkodavku a už mám 13. měsíc, ještě nehárala. Taky máme doma 7 letého boxera. Takže neustále trnu (pro jistotu už od podzimu :-) kdy to na ní přijde a jelikož mám první fenu, tak se děsím, že to nějak zaspím nebo nepoznám. Vet mi sice říkal, že to určitě poznám a stihnu je oddělit, ale já s hrůzou tady pořád čtu diskuze, jak ten či onene zaspal nebo to nepoznal, no děs. tak ji pořád kontroluju a sleduju a děsím se , že to nepoznám. Máte někdo zkušenosti s tím, že fena měla hlavně třeba první hárání nějaké nevýrazné, se slabými příznaky, že se to dalo špatně poznat?
Já myslím, že u takhle velkého psa to ani přehlídnout nemůžete! :-) Navíc ten boxer Vám to bude naznačovat už dopředu zvýšeným zájmem o fenku. Nestresujte se!
Lucie
pinoha
napsal(a):
Já myslím, že u takhle velkého psa to ani přehlídnout nemůžete! :-) Navíc ten boxer Vám to bude naznačovat už dopředu zvýšeným zájmem o fenku. Nestresujte se!
Lucie
Dík, každá pozitivní odpověď potěší :-).
Co se týče toho zájmu, tak pokud jsou doma, tak buď leží jak placky nebo mladá boxera furt otravuje (a to je co říct, než přišla byl celkem neunavitelný :-)) Ale venku, když jsme na vycházce tak docel ačasto po ní furt skáče, nejčastěji teda na hlavu :-). když ho okřiknu tak toho nechá, ale nebaví mě na něho půl hodiny neustále řvát, tak už náchávám mladou, aby si to řešila sama. Ona z toho má děsnou legraci, že si s ní chce hrát a tak ho setřese a tak se různě melou.
Ale už se mi taky párkrát stalo (většinou to byla nezvyklá situace mladá byla čerstvě otrimovaná, nebo byla dva dny přyč), že boxer přišel a olizoval ji pořád celou od hlavy a ž k patě i když už si lehla a nechtěla si hrát (to už bylo co říct :-) a snažil se na ni skákat,prostě se choval ještě jinak než obvykle tak to jsem je hned začal oddělovat, i když mladá neměla žádné příznaky ,ale po pár dnech ho to přešlo a nic.
kikuska
napsal(a):
Ahoj,
Máme taky psa a fenu větších plemen (LR a beauceronka) a spoustu vořeších nápadníků kolem... Hárání poznáme spolehlivě, už podle chování feny, psa i okolí (pes ji občas očuchne a při tom se mu klepe brada - tak víme, že jde do tuhýho. A čuba po něm vyjíždí, značkuje, blázní, míň poslouchá... drobné nuance, které jako majitel "nakoukáte". A psi na cvičáku otravují - ti to poznají nejdřív). Definitivním znamením je pak zduření a později krvácení. Pes první týden moc nejeví zájem, ví, že to ještě nemá cenu. Šílet začne v momentě, kdy fenka začne jevit zájem - ale nikdy ne o něj. Asi jak vedle něj vyrůstala, bere ho jako "bráchu" a nechce ho. Vořechům se nastavuje a jeho k sobě nepustí na metr, chudáka, jde po něm dost drsně.
Je to dost individuální, u nás jsou kritické dny mezi tak 8. a 16. - myslím tím, co se chování feny a psa týče. Kdy by mohlo dojít k zabřeznutí nevím, raději nezkouším a fenu důkladně hlídám po celé hárání (cca 4 týdny). Ovšem v tom kritickém týdnu ji nemůžu ani pustit na louce za vsí, protože se za námi táhne zástup "nápadníků" a ona by klidně s nějakým zmizela ve křoví (ačkoliv jinak má přivolání perfektní, od čehokoliv, ale tohle je holt příroda). Nechci riskovat ani chvilkovou ztrátu kontroly... Proto ji taky přes hárání nikdy ani chvilku nenecháme venku na dvoře - ti vořeši prolezou všude. A ona by si pro svého vyvoleného i lehla, aby na ní dosáhl... (v době ovulace, jinak se obtěžování dost zuřivě brání). Tak je pěkně doma pod zámkem (a na dvoře vartuje pes) nebo se mnou v práci... Intervaly má kolem 7, 8 měsíců (většinou začne hárat před zkouškou nebo výstavou, znáte to...)
Během hárání ji a psa důsledně oddělujem, nespoléháme samozřejmě na její "antipatii". Dá se to, i když ten nejhorší týden je to trochu pakárna, pes pořád kňourá a chová se jako magor, ona jako blázen, za námi voj vořechů... jezdíme venčit mimo ves a úplně nejlepší je s čubou někam zmizet, aby si pes odpočinul, chudák.
Tak to přežijte a nic nepodceňujte (hlavně ty vořechy a touhu feny po mateřství), myslím, že je lepší být "až moc" opatrný, než řešit následky...