Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.6.2009 14:38

V jedné knize se mi dostal pod ruku žebříček plemen podle jejich inteligence a pracovních dovedností. První byla border kolie. A desítku uzavíral australský honácký pes. Zajímalo by mě srovnání podle chovatelů. Který z nich vám přijde "chytřejší".??
Zaujalo mě že norwich teriér je chytřejší než norfolk, protože se mi zdá, že se liší jen ušima.

9.6.2009 14:47
dabliczech

XXX.XXX.247.225

vhund napsal(a):
V jedné knize se mi dostal pod ruku žebříček plemen podle jejich inteligence a pracovních dovedností. První byla border kolie. A desítku uzavíral australský honácký pes. Zajímalo by mě srovnání podle chovatelů. Který z nich vám přijde "chytřejší".??
Zaujalo mě že norwich teriér je chytřejší než norfolk, protože se mi zdá, že se liší jen ušima.

kdysi jsem viděla žebříček seřazený podle inteligence a na prvním místě byl pudl ....

9.6.2009 14:57
astlolita

XXX.XXX.81.185

vhund napsal(a):

Kdo je nejchytřejší nevím, ale jestli chcete vidět ty nejvtipněji nejhloupější, stavte se u nás doma....

9.6.2009 15:03
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.113.187

dabliczech napsal(a):
kdysi jsem viděla žebříček seřazený podle inteligence a na prvním místě byl pudl ....

to protože v končinách, kde žebříček sestavovali neznali borderu a jiný plemena, který neměl doma každej 3. v činžáku. I když pudl chytrej je, ale ACD už mi jako takovej myslitel zrovna nepříjde - ne snad, že by byl hloupej, ale podle mě je daleko víc chytřejších plemen než on.
Jinak taky záleží na tom, kdo ten test dělá - nedávno tady proletěl psí "IQ test", a byl postavej tak, že žravej nevychovanej pes dostal maximum bodů, a sebechytřejší pes, kterej neslídí po baráku a nekrade jídlo ze stolu a odevšud z toho vyšel jako naprostej dement

9.6.2009 15:20

astlolita napsal(a):
Kdo je nejchytřejší nevím, ale jestli chcete vidět ty nejvtipněji nejhloupější, stavte se u nás doma....

Takže nakonec z toho vyplývá, že ty testy nejsou moc objektivní:-))Je pravda, že v tom testu co jsem viděla neznali polovinu mých oblíbenců. Takže severští psi v něm vůbec nebyly.

Mimochodem by mě zajímalo jestli jste někdo nenašel na netu nebo nevíte o strankách lancashirskýho pataře???

10.6.2009 15:01
fenri

XXX.XXX.60.57

vhund napsal(a):
Takže nakonec z toho vyplývá, že ty testy nejsou moc objektivní:-))Je pravda, že v tom testu co jsem viděla neznali polovinu mých oblíbenců. Takže severští psi v něm vůbec nebyly.

Mimochodem by mě zajímalo jestli jste někdo nenašel na netu nebo nevíte o strankách lancashirskýho pataře???

Pokud vím tak běžné IQ testy pro lidi taky moc objektivni nejsou..Objektivne by se dalo porovnat pracovní využití (jako třeba že český fousek je lepší lovecký pes než anglický mastif..) a i učenlivost (tedy že border kolie, pudl, německý ovčák, se zvládne naučit rychleji a více povelů než afgánský chrt nebo nějaký pastevec,tedy plemena využívající pro své využití vlastní úsudek bez závyslosti na povelech člověka). Navíc by muselo být testováno velké množství jedinců, což mnohdy není možné, zvláště u málopočetných plemen či plemen u nás takřka neznámých

10.6.2009 17:41
marcha

XXX.XXX.166.72

fenri napsal(a):
Pokud vím tak běžné IQ testy pro lidi taky moc objektivni nejsou..Objektivne by se dalo porovnat pracovní využití (jako třeba že český fousek je lepší lovecký pes než anglický mastif..) a i učenlivost (tedy že border kolie, pudl, německý ovčák, se zvládne naučit rychleji a více povelů než afgánský chrt nebo nějaký pastevec,tedy plemena využívající pro své využití vlastní úsudek bez závyslosti na povelech člověka). Navíc by muselo být testováno velké množství jedinců, což mnohdy není možné, zvláště u málopočetných plemen či plemen u nás takřka neznámých

Přesně tak. Ani testy pro lidi nejsou objektivní. Jak testovat inteligenci je pořád problematické, protože existuje spousta dílčích schopností, z nichž se inteligence skládá. U lidí ovlivňuje testy vzdělání, kultura, prostředí, odkud testovaný je. .. Pořád se bádá, jak udělat test, který by dokázal objektivně posoudit inteligenci vysokoškoláka z New Yorku stejně jako negramotného křováka... A ještě něco jiného je inteligence a vlohy k něčemu. U psů jednoznačně rozhoduje to, k čemu bylo plemeno vyšlechtěno...
Já si třeba myslím, že náš labrador je chytřejší než beauceronka, přičemž se to ovšem projevuje tak, že on neposlouchá a ona má zkoušky

10.6.2009 18:43
lavacca

XXX.XXX.1.3

vhund napsal(a):

já mám seznam Inteligence psů - Stanley Coren (131 plemen) a severští psi tam jsou .

42. samojed
52. norský losí pes
75. sibiřský husky
91. malamut

a kdyby to někoho zajímalo, tak ze špiců:

18. vlčí špic
27. trpasličí špic
69. finský špic

A co mě nejvíc zaujalo, že u některých plemen hraje svou roli i výška - např. u kníračů:
12. malý knírač
22. střední knírač
34. velký knírač

A teď mi řekněte dle čeho tu inteligenci měřili.

Jinak aby to bylo reálné, museli by srovnávat ovčáky, pastevce, lovecké psy, špice a další v jednotlivých skupinách podle toho, k čemu byli tito psi šlechtěni.

10.6.2009 19:39
fenri

XXX.XXX.60.57

lavacca napsal(a):
já mám seznam Inteligence psů - Stanley Coren (131 plemen) a severští psi tam jsou .

42. samojed
52. norský losí pes
75. sibiřský husky
91. malamut

a kdyby to někoho zajímalo, tak ze špiců:

18. vlčí špic
27. trpasličí špic
69. finský špic

A co mě nejvíc zaujalo, že u některých plemen hraje svou roli i výška - např. u kníračů:
12. malý knírač
22. střední knírač
34. velký knírač

A teď mi řekněte dle čeho tu inteligenci měřili.

Jinak aby to bylo reálné, museli by srovnávat ovčáky, pastevce, lovecké psy, špice a další v jednotlivých skupinách podle toho, k čemu byli tito psi šlechtěni.

a na základě čeho je tento žebříček vytvořen tam asi nemáš co? A s jakým počtem jedinců se pracovalo

10.6.2009 20:55
lavacca

XXX.XXX.1.3

fenri napsal(a):
a na základě čeho je tento žebříček vytvořen tam asi nemáš co? A s jakým počtem jedinců se pracovalo

Bohužel to tam není. Taky by mě to ale zajímalo.

Srovnáváno bylo 131 plemen přes chrty, pastevce, ovčáky, teriéry, společenské psíky, lovecké psy, apod.

11.6.2009 07:06
remi

XXX.XXX.217.67

lavacca napsal(a):
Bohužel to tam není. Taky by mě to ale zajímalo.

Srovnáváno bylo 131 plemen přes chrty, pastevce, ovčáky, teriéry, společenské psíky, lovecké psy, apod.

Tady je odkaz na toho lancashire helera: http://www.lancashireheelers.org/
Když si zadáte do vyhledávače, je jich tam dost. Taky se vám líbí? Mi hodně. Myslím, že to může být fajn psík. Vypadá obyčejně, ale takoví bývají nejlepší..

11.6.2009 14:42
kalu

XXX.XXX.67.182

remi napsal(a):
Tady je odkaz na toho lancashire helera: http://www.lancashireheelers.org/
Když si zadáte do vyhledávače, je jich tam dost. Taky se vám líbí? Mi hodně. Myslím, že to může být fajn psík. Vypadá obyčejně, ale takoví bývají nejlepší..

No podle mě jsou podobné žebříčky "psí inteligence" k ničemu. Srovnávají se jablka a hrušky.
Tohle měřítko je jenom velice malá součást psí inteligence- jenom ta část,která se týká dejme tomu rychlosti učení povelů od lidí.

ˇUplně jiné pořadí plemen by bylo, kdyby se třeba srovnávala inteligence, se kterou je třeba přežít v přírodě bez pomoci člověka - nebo třeba inteligence, která je třeba při ochraně psovoda atd...

11.6.2009 14:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.113.187

kalu napsal(a):
No podle mě jsou podobné žebříčky "psí inteligence" k ničemu. Srovnávají se jablka a hrušky.
Tohle měřítko je jenom velice malá součást psí inteligence- jenom ta část,která se týká dejme tomu rychlosti učení povelů od lidí.

ˇUplně jiné pořadí plemen by bylo, kdyby se třeba srovnávala inteligence, se kterou je třeba přežít v přírodě bez pomoci člověka - nebo třeba inteligence, která je třeba při ochraně psovoda atd...

u mě by celkově by vyhrála plemena, která by dokázala přežít v přírodě, ale zároveň ochránila stádo, psovoda, a byla zároveň natolik inteligentní, aby se bez problémů naučila spolupracovat s člověkem (tzn. manipulace se stádem na povely ovčáka, dohledání a přinesení střelené zvěře apod., výcvik služební, záchranářský, vodících psů apod.).

11.6.2009 15:05
hankaapes

XXX.XXX.101.77

Inspektor Pišišvor napsal(a):
u mě by celkově by vyhrála plemena, která by dokázala přežít v přírodě, ale zároveň ochránila stádo, psovoda, a byla zároveň natolik inteligentní, aby se bez problémů naučila spolupracovat s člověkem (tzn. manipulace se stádem na povely ovčáka, dohledání a přinesení střelené zvěře apod., výcvik služební, záchranářský, vodících psů apod.).

nejinteligentnější je můj pes, protože je můj jinak naprosto souhlasím s ketty sharp

11.6.2009 15:05
pupule

XXX.XXX.109.81

kalu napsal(a):

Můžu říct ze zkušenosti, že když vedle sebe postavíte 3-4 psy stejné rasy ať už které koliv,vždy se pozná,který je na jaké úrovni. Samozřejmě každé(vštšina) plemeno má genově uspůsobené přednosti,vlastnosti,pozitiva a schopnosti ale pokud ve zvířeti něco potlačujeme a nebo vyvyšujeme tak se (téměř vždy,když se přistupuje ke zvířeti s rozmyslem a individuálne) vždy toto projeví a dá se s tím pracovat.Ne samozřejmě uplně s každým,ale pokud od štěněte přistupujete nějak k pejskovi tak se podle toho bude utvářet dál jeho chování a dispozice,ale musí bý soustavná péče a hlavně cit - láska,pohlazení a co nejvíce podobrém! To je k tématu můj názor. olča pouze všeobecný postřeh

12.6.2009 09:30

pupule napsal(a):
Můžu říct ze zkušenosti, že když vedle sebe postavíte 3-4 psy stejné rasy ať už které koliv,vždy se pozná,který je na jaké úrovni. Samozřejmě každé(vštšina) plemeno má genově uspůsobené přednosti,vlastnosti,pozitiva a schopnosti ale pokud ve zvířeti něco potlačujeme a nebo vyvyšujeme tak se (téměř vždy,když se přistupuje ke zvířeti s rozmyslem a individuálne) vždy toto projeví a dá se s tím pracovat.Ne samozřejmě uplně s každým,ale pokud od štěněte přistupujete nějak k pejskovi tak se podle toho bude utvářet dál jeho chování a dispozice,ale musí bý soustavná péče a hlavně cit - láska,pohlazení a co nejvíce podobrém! To je k tématu můj názor. olča pouze všeobecný postřeh

Díky za ten odkaz lancashirové jsou senza pejsci. Škoda, že u nás jich moc nenajdete. Řekla bych, že žádného.
Ale takových by se našlo v psím světě víc.............ty severští.
A k žebříčku plemen. Vlastně už bylo všechno hlavní řečeno. Nebudu nic citovat

16.6.2009 10:23
czizecka

XXX.XXX.106.197

fenri napsal(a):

teď se musím ohradit na toho pastevce. jednoho mám doma a nezdá se mi že by se učil hůř než německý ovčák, dokonce mi přišlo že chápe mnohem lépe a nemusí se drilovat aby si to pamatoval

Přidejte reakci

Přidat smajlík