Mám hovawartku 20 měsíců.
Dost mě u n í štve, že si jídlo hlídá jak blázen . Ne před lidma, ale před ostaními psy, kočky. Já vím, že je to asi normální, ale v momentě, kdy žere ,tak se ožene po všem čtyřnohým. naposledy jsem si nevšimla, že mrška ukradla ze stolu párek Bylo to s kamarády u ohně
, kde byly i štěnda. Tak hnusně po štěněti vyjela, že štěně málem dostalo šok. Bohužel si dávám vinu sobě, že jsem to ukradení neměla dopustit a .... Nevíte jak tohle zmírnit? nemáte někdo zkušenost jak to trochu odstranit?
chibet
napsal(a):
Dost mě u n í štve, že si jídlo hlídá jak blázen . Ne před lidma, ale před ostaními psy, kočky. Já vím, že je to asi normální, ale v momentě, kdy žere ,tak se ožene po všem čtyřnohým. naposledy jsem si nevšimla, že mrška ukradla ze stolu párek Bylo to s kamarády u ohně
, kde byly i štěnda. Tak hnusně po štěněti vyjela, že štěně málem dostalo šok. Bohužel si dávám vinu sobě, že jsem to ukradení neměla dopustit a .... Nevíte jak tohle zmírnit? nemáte někdo zkušenost jak to trochu odstranit?
Přidám jeden dotaz z "podobné mísy". Tchánův jezevec (který mimochodem bere jako páníčka mě ) se mě snaží odstrkovat od misky, když mu do ní chci sáhnout. NIKDY se mě nepokusil kousnout, ale když mu dávám ruku do misky, tak mě vystrkuje nosem, nebo se snaží misku zalehnout. Je mu 9 měsíců a vypadá u toho jako malé dítě, které ví, že "pravdu" mám já, ale chce si alespoň nějak svou baštu bránit.
Jak chápat jeho chování a reagovat na něj? Já ho prostě odstrčím s tím, že o tomhle nebudem diskutovat. Stačí to nebo to mám chápat jako snahu o "odboj" a podstatně důrazněji dát najevo, že když to žrádlo chci, tak si ho prostě vezmu?
Díky za rady!
sona janska
napsal(a):
Přidám jeden dotaz z "podobné mísy". Tchánův jezevec (který mimochodem bere jako páníčka mě ) se mě snaží odstrkovat od misky, když mu do ní chci sáhnout. NIKDY se mě nepokusil kousnout, ale když mu dávám ruku do misky, tak mě vystrkuje nosem, nebo se snaží misku zalehnout. Je mu 9 měsíců a vypadá u toho jako malé dítě, které ví, že "pravdu" mám já, ale chce si alespoň nějak svou baštu bránit.
Jak chápat jeho chování a reagovat na něj? Já ho prostě odstrčím s tím, že o tomhle nebudem diskutovat. Stačí to nebo to mám chápat jako snahu o "odboj" a podstatně důrazněji dát najevo, že když to žrádlo chci, tak si ho prostě vezmu?
Díky za rady!
K howíkovi toho asi moc neřeknu, já to ve smečce (6 psů) řeším tak, že krmení a pamlsky pouze v určenou dobu a do své misky na své místo. Na jezevca bych byla asi důsledná, ale zároveň bych mu ukázala, že se o jídlo přede mnou nemusí bát a po každém dojezení misky bych mu do ní přihodila ještě pár dobrot přímo mu pod čumák, aniž bych manipulovala s miskou. Tak si zafixuje, že nejen že mu jídlo člověk nevezme, ale naopak mu ještě přidá. Když takto vychovávám štěně, tak se těší, až mu do misky zase sáhnu, jestli mu tam náhodou něco dobrého potom nepřibyde.
chibet
napsal(a):
Moc neporadím, spíš utěším, že jsem na tom podobně . Náš labís je příšerný žrout a ač jinak trpělivý a galantní, kvůli žvanci je schopen vyjet i na štěně. Máme teď doma nový přírustek a zrovna předevčírem to Sam trochu přehnal a skončilo to jedním stehem
. Musím ale říct, že evidentně "tolik moc" nechtěl, byla to spíš nehoda, prostě Báře prosekl zubem tvář... Byl z toho pak dost špatný, taky dostal vynadáno a ignorovali jsme ho, takže vypadal vyloženě zkroušeně... Bára si to naštěstí moc nebere a hned na něj zas útočila, že si budou hrát - a on jako by se bál, když je taková křehotinka
. Ale když jde o žrádlo, tak nad sebou ztrácí kontrolu...
Hlavní je si to uvědomit, když je váš pes takovej a snažit se těmto situacím předcházet. Já byla ze začátku hodně opatrná, co se krmení a pamlsků týkalo, ale pak jsem otupěla, protože malá si dávala pozor a bylo to v pohodě. Jenže pak otupěla i malá a neštěstí hotovo. Kdyby se to stalo u cizího štěníka, asi bych z toho byla dost špatná... (takhle samozřejmě taky, ale hojí se to v pohodě, vztah to nepoznamenalo a je to "v rodině", že ano).
chibet
napsal(a):
chibet,já bych nezasahovala a nechala ať si vymezí mantinely sami.
Pokud nebyla odmala zvyklá jíst dohromady s jinými psy nebo kočkami tak se nediv.Štěně to pochopí a bude vědět,že její žrádlo má nechat napokoji.
Pokud by se ohnala po tobě,tak ji bez rozmýšlení chyť za krkem a převrať na záda.Zavrč jí do ksichtu.Uvidíš,že pochopí! Pak ber do ruky kousky žrádla a dávej jí. Pak pochval a nech v klidu nažrat.Zbytečně jí do jídla ale nehrabej,asi by ti to taky vadilo,kdyby ti někdo bagroval ve tvém talíři bezdůvodně.