Chtěla bych se zeptat.
Mám doma pár berňáků pes 2roky fena 1,5roku.
Fena se nám nyní hárala ale pes ne ni neustále lezl z opačné strany než je normální.
Pokud jsme mu pomohli na správnou stranu čubina ho na sebe po celé hárání nepustila.
Březí samozřejmě není takže ho na sebe nepustila ani v naší nepřítomnosti.
Zajímalo by mě zdali se to časem a věkem srovná či budu muset shánět jiného psa na ni.
děkuji moc za radu V.P.
verulda
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat.
Fena se nám nyní hárala ale pes ne ni neustále lezl z opačné strany než je normální.
Pokud jsme mu pomohli na správnou stranu čubina ho na sebe po celé hárání nepustila.
Zajímalo by mě zdali se to časem a věkem srovná či budu muset shánět jiného psa na ni.
děkuji moc za radu V.P.
nemůžu si pomoct, ale ten pes na čistého BSP nevypadá.
Osobně buďte rádi, že fena nechce. V dnešní době je tolik štěňat a zvlášť velká plemena zůstávají doma hodně dlouho. Jsou Vaši psi s PP? A uchovnění? Jaké mají zdravotní testy? Pokud plánujete štěňata bez PP, tak počítejte s tím, že není takový zájem. Já bych si BSP bez PP a bez zdravotních testů rodičů nevzala ani zadarmo, vlastně ani kdyby mně za to někdo zaplatil. Ačkoli se mi jako plemeno moc líbí.
lavacca
napsal(a):
nemůžu si pomoct, ale ten pes na čistého BSP nevypadá.
Osobně buďte rádi, že fena nechce. V dnešní době je tolik štěňat a zvlášť velká plemena zůstávají doma hodně dlouho. Jsou Vaši psi s PP? A uchovnění? Jaké mají zdravotní testy? Pokud plánujete štěňata bez PP, tak počítejte s tím, že není takový zájem. Já bych si BSP bez PP a bez zdravotních testů rodičů nevzala ani zadarmo, vlastně ani kdyby mně za to někdo zaplatil. Ačkoli se mi jako plemeno moc líbí.
POkud jsou s PP tak pes nikdy uchovněnej nebude...nemá správné značení na čenichu.
No teď budu asi hrubá: ale ach bože, jeden větší paskvil jak druhej, z BSP to má možná tak barvu. A ty je chceš ještě množit, bez PP, bez zdravotních testů. Ono i v PP chovu je třeba vybírat. Navíc rok a půl starou fenečku. Takže si to dobře rozmysli, resp. vůbec nemnož, dneska je stejně nepordáš, max. budeš ráda, když je daruješ za pár kaček kdovíkomu.
dejna
napsal(a):
No teď budu asi hrubá: ale ach bože, jeden větší paskvil jak druhej, z BSP to má možná tak barvu. A ty je chceš ještě množit, bez PP, bez zdravotních testů. Ono i v PP chovu je třeba vybírat. Navíc rok a půl starou fenečku. Takže si to dobře rozmysli, resp. vůbec nemnož, dneska je stejně nepordáš, max. budeš ráda, když je daruješ za pár kaček kdovíkomu.
Souhlasím, i já mám chuť být hrubá...
Tak jste zadavatelku všichni shodili, ale neporadil nikdo. Dotaz nezněl jestli má množit nebo nemá, ale jak na to, aby to šlo. Jestli zadavatelka bude mít štěnda nebo nebude stejně nezáleží na vás.
Souhlasím, že to není správné, bezpapíráků a podobných pesanů je plno, ale jestli ona svou fenku bude chtít nakrýt tak to udělá ikdyž jí tady sto lidí řekne, že je to hloupost. Prostě se chce asi doma mazlit s roztomilýma kuličkama, ale už nevidí případné následky.
Osobně k dotazu - taky jsem měla psa a fenu, ale jelikož spolu byli od malička, fenu ani psa vůbec nenapadlo se spolu spojovat. V období hárání jsem nezaznamenala žádnou zvýšenou aktivitu. Proto radím, psa na chvíli před háráním umístit jinde (v jiné domácnosti) a potom to zkusit znovu. Jinak bych určitě doporučovala u fenky ještě alespoň rok počkat.
verulda
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat.
děkuji moc za radu V.P.
Rok a půl stará fena je sakra brzo! Není pořádně vyvinutá, vždyť je to ještě štěně! Opravdu minimálně rok počkat. Já jsem vždy nechávala štěňata fenám nejdříve ve 3 letech.
Navíc opravdu zvažte, zda chcete štěňátka. V dnešní době se vůbec nedoporučuje množení bezpapíráků, tak v tom pokud možno nepokračujte....
Doporučuji nekrýt. Nevím, odkud oba psi máte a tak nějak tuším, že jsou bez PP. Riziko chovu tohoto plemene bez znalosti předků a zdraví je obrovské.
Mám doma také pár psů BSP. A ačkoliv se na jaře nepovedlo krytí mé PP a uchovněné feny, tak domácí bez PP pes příležitost neměl. Důvody najdete třeba na nemoderce při zadání hesla "chov bez PP". Navíc díky proběhlému boomu tohoto plemene se štěnda bez PP hůř a hůř prodávají a "chovatelům" dlouze zůstávají na krku... uživíte třeba 6 velkých kousků půl roku?
Jinak má fena na domácího psa v krycí den vrčela a vyjížděla, svému amantovi tentýž den stála jako přikovaná. Je známo že spousta fen se drží hesla "co je v domě není pro mě".
Smím vědět záměr nakrytí? Chcete štěně pro sebe? Chcete vydělat? Nebo štěnda pro přátele?
Ve všech případech doporučuji zavítat na www.bernacivnouzi.cz . Těch smutných tricolorů tam kouká mraky. Občasně i štěnda. Vyberete pro sebe, pro známé i přátele, zájemcům o štěnda od Vaší feny můžete nabídnout též. Ušetříte si mraky peněz za péči o nastávající matku a následné mimiše, uchovnění v potaz neberu (to je taky fůra peněz). A troufám si říct, že skutek i hodnota přínosu pro Vaší duši z tohoto činu bude mnohonásobně vyšší a v závěru se můžete "udeřit na prsou", že díky Vašemu rozhodnutí se na těchto stránkách neobjeví třeba Váš odchov. A především ten pes Vám bude neskutečně vděčnej.
A co poradit? Vykastrujte fenu. Nebo oba oddělujte v době hárání a nechovejte......a nebo oddělujte v době hárání a modlete se, že to psa namotivuje, nebo pošlete psa pryč a pořiďte nového - třeba bude schopnější a nebo holt projede pár km k jinému... tohle Vám stejně nikdo nerozmluví, tak aby na mě nebylo zle nahlíženo, že neradím.