Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2011 19:54
mandy2722

XXX.XXX.190.125

Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem psa. Nějaké plemeno, které se snese s jinými zvířaty, přiměřené aktivity (na středně dlouhé procházky a agility, možná dog dancing), oddaného a přítulného. Vůbec si s výběrem nevím rady, zvlášť co znamená v praxi, že potřebuje více pohybu či že je složitější výchova. Taky by mě zajímalo, co vše je možné odhadnout u štěněte křížence?

5.11.2011 21:17
emiel

XXX.XXX.238.16

Takových plemen je hodně a skoro každý na to dokáže napasovat to své - třeba mně na to sedí má milovaná beardedka.
Ale ono hodně záleží na tom, co se líbí vám.

6.11.2011 11:28
sabina

XXX.XXX.60.81

mandy2722 napsal(a):
Dobrý den, potřebovala bych poradit s výběrem psa. Nějaké plemeno, které se snese s jinými zvířaty, přiměřené aktivity (na středně dlouhé procházky a agility, možná dog dancing), oddaného a přítulného. Vůbec si s výběrem nevím rady, zvlášť co znamená v praxi, že potřebuje více pohybu či že je složitější výchova. Taky by mě zajímalo, co vše je možné odhadnout u štěněte křížence?

Na tohle bych brala australáka a honáka...

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.11.2011 17:45

sabina napsal(a):
Na tohle bych brala australáka a honáka...

Australák je prima pes, ale proboha necpěte ho každému. Je to především ovčák, se vším všudy. A honáky nechte u krav. Nevím, proč v Čechách se musí z každého plemene vyrobit společenské.
Totéž se stalo s borderkama : Senzační pes, chytrý, učenlivý, hodí se snad ke všemu a ke každému....A podívejte se na plemeno dnes.
Tak na její místo nastoupí australáci a australští honáčtí psi.

6.11.2011 18:10
assil

XXX.XXX.31.3

mandy2722 napsal(a):

Takových plemen je hodně, chtělo by to upřesnit jakou velikost psa chcete a jakou by měl mít srst. U křížence neodhadnete nic, možná tak trochu velikost, pokud víte váhu ve 2 měsících.

6.11.2011 18:36
davidka

XXX.XXX.235.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Australák je prima pes, ale proboha necpěte ho každému. Je to především ovčák, se vším všudy. A honáky nechte u krav. Nevím, proč v Čechách se musí z každého plemene vyrobit společenské.
Totéž se stalo s borderkama : Senzační pes, chytrý, učenlivý, hodí se snad ke všemu a ke každému....A podívejte se na plemeno dnes.

Vždyť zadavatelka chce něco aktivního, tak proč ne australáka?
A že je to ovčáK? No a co? Německý ovčák je taky ovčák a vidíte ho u ovcí? Jsou to univerzální psi.
Australák je univerzální a všestraný, dán se použít ke všemu (při správném vedení a výchově), co zadavatelka chce. Doporučuji!

6.11.2011 19:42

davidka napsal(a):
Vždyť zadavatelka chce něco aktivního, tak proč ne australáka?
A že je to ovčáK? No a co? Německý ovčák je taky ovčák a vidíte ho u ovcí? Jsou to univerzální psi.
Australák je univerzální a všestraný, dán se použít ke všemu (při správném vedení a výchově), co zadavatelka chce. Doporučuji!

Určitě nemusí být u ovcí. Ale proč ne belgického, pikardského....?
Jinak když by šlo o tuhle velikost, přijde mi, že by líp vyhověla krátkosrstá kolie. Je mírnější, na střední procházky, agility, dog dancing určitě vyhoví.

6.11.2011 20:48
chomda

XXX.XXX.92.50

a co čsp? mám letošní štěndo, jako rodinného pejsana pro všechny špatnosti ;o) je senzační:-)

6.11.2011 20:56

chomda napsal(a):
a co čsp? mám letošní štěndo, jako rodinného pejsana pro všechny špatnosti ;o) je senzační:-)

Český strakatý je taky určitě dobrá volba. Navíc naše plemeno !

7.11.2011 11:46
davidka

XXX.XXX.235.194

Jinak když by šlo o tuhle velikost, přijde mi, že by líp vyhověla krátkosrstá kolie. Je mírnější, na střední procházky, agility, dog dancing určitě vyhoví.

Každý doporučuje to, s čím má zkušenost, co zná.
Já třeba bych si belgičáka nikdy nevzala. Maliny potřebují hóódně zaměstnat (pro začátečníka to plemeno není), tervíci a gróni co znám jsou zas takoví plašani, chtějí trošku osobitý přístup (i když jsou vcelku fajn).
A zadavalka nepíše, kde bude mít psa ubytovaného, jestli vůbec může mít krátkosrstého psa...

7.11.2011 12:08
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.176.138

za mě AO, kraťandu, nebo klidně tervuerena
myslím, že maliňák stejně jako borderka je spíš pro člověka, co ho opravdu chce, ví co potřebuje, a je schopný mu to dát - opravdu to nejsou psi pro každýho! Australskýho honáka bych jí taky nedoporučovala - je to tvrdej pracovní pes ke krávám, a jeho povaha tomu odpovídá. Pikarda nevím - nejsem si jistá, jestli víte, jaká je jeho pořizovací cena a dostupnost v ČR smajlík

7.11.2011 12:35
ilisek

XXX.XXX.196.16

Naprosto souhlasím!! Nechápu, proč je dnes móda si pořizovat plemeno ke zcela jiným účelům, než k jakým bylo vyšlechtěno, stane se pak, že pokud nemají svoji náplň práce, stanou se obtížnými a skončí v útulcích...!!!!smajlík

7.11.2011 14:20
emiel

XXX.XXX.238.16

Jen jestli to někdo špatně nepřečetl, borderku tu nikdo nedoporučoval... To v jednom z prvních příspěvků je bearded kolie, což je dost jiný pes.
Ale tohle je na zadavatelce, někdo nemusí krátkosrsté psy, někdo chlupáče. Pokud třeba chce mít psa v kotci, je to zas úplně o ničem jiném.

7.11.2011 17:01
lilith

XXX.XXX.74.4

Já bych Vám doporučila plemen více-záleží jakou velikost si vyberete. Za menší mě napadl střední,trpasličí pudl,šeltinka,malý knírač... Za ty velké třeba velký pudl. Nejsou nároční na výchovu a když se stříhají,tak ani na péči o srst. Pak třeba již doporučovaná krátkosrstá kolie nebo dlouhosrstá.:-))

8.11.2011 18:33
mandy2722

XXX.XXX.190.125

Tak ubytovaný bude v bytě, ale často jezdíme k rodičům na chalupu, kde by musel být nejspíš venku, pokud by byl většího vzrůstu. Dříve jsem chtěla borderku, ale rozmyslela jsem si to, kvůli té jejich obrovské aktivitě (ne vždy bych na ni měla potřebný čas). Co se týče vzrůstu, tak ne nic moc velkého. Spíš střední velikost. Líbil se mi malý münsterlandský ohař, ale nevím, jestli je dobře sehnatelný i v čr a asi bude i docela drahý. Jinak i ČSP není špatný, retrívři (ti jsou ale trochu větší), sheltie (moc se mi nelíbí vzhledově, napadlo mě, jestli by se jí nedala alespoň trochu zkrátit srst, ale nevím jestli je to dobrý nápad). Kamarádka mi zase radí jorkšíra, ale mi připadá, že větší psi se víc ,,upnou" na majitele (možná se mi to jenom zdá).

8.11.2011 19:49
lilith

XXX.XXX.132.186

šeltii určitě nestříhat:-| Malý musterlandský neni špatný,ale je prý také dost aktivní. Ale sehnat se dá,tak do 10 tisíc bych řekla. Ale je třeba hledat jak na klasické inzerci,tak i na myslivecké.

Sama mám výmaráka a můžu říct,že ač je to aktivní pes,částečně se dokáže přizpůsobit. Hlavně je dobré s loveckým psem provádět aspoň částečně věci,ke kterým byl/je určen. Třeba hledání míčků,pamlsků,hraček,aportování....

9.11.2011 17:17

No tak malého münsterlanda bych vám vzhledem k vašim požadavkům nedoporučovala. Není pravda, že ho budete v ČR schánět těžko. Chovatelů je tu celkem dost a cena je ze všech ohařů nejpřijatelnější (já svoji fenku kupovala za 4 tis., samozřejmě s pp), ale jde o to, že pro začátečníky není moc vhodný.
Mluvím z vlastní zkušenosti. Je to pes nesmírně aktivní. Přirovnala bych ho temperamentem klidně k borderce. Nicméně od borderky se úplně odlišuje tím, že ho žádné míčky, ani klacky na procházkách zajímat nebudou. Celou procházku má čumák u země a jediné co ho zajímají jsou stopy, zvěř a zajímavé pachy. Nejvíc se mu odvděčíte a utaháte ho procházkou v poli, kde ho budete posílat do dálky hledat zvěř. Má nesmírnou chuť do práce, je to pravý lovec. Bylo pro mě nesmírně těžké ho ukočírovat a naučit se zvládat jeho lovecký pud. Začala jsem kvůli své fence dělat lovecký výcvik a hrozně ji to bavilo. Díky němu jsem se jí naučila pořádně rozumět. Bohužel, se bojí výstřelů, takže jsme s tím skončili, ale v poli a v lese s ní pracuju dál. Hlavně pro to, že ji to hrozně baví a neustále si tak procvičujeme poslušnost. Když jsem s ní asi ve dvou letech s lov. výcvikem začala, všichni na mě koukali jak na blázna, proč jsem si pořídila jako začátečník zrovna tohle plemeno. Můj výcvikář mi řekl, že než vycvičí jednoho münsterlanda, vycvičil by tři maďary nebo výmary.
Dneska jí je šest let a s jistotou jí odvolám od srnky i od zajíce. Nicméně na procházkách musím mít oči pořád na šťopkách a odvolat ji ihned, jak na zvěř narazí. Nevím, jestli by se mi podařilo ji odvolat nebo zadaunovat, když by za zvěří vyběhla a začala ji honit. Je to pes, který je vděčný za procházky v přírodě. Miluje túry, lesy, pole. Zkoušela jsem s ní i agility, ale to jí bohužel nikdy pořádně nebavilo. Za nic bych jí nevyměnila, mám jí hrozně ráda, ale někdy si říkám, jaké to musí být fajn, jít na procházku se psem, kterého pořád nemusíte hlídat a volat zpátky, aby se nezapomněl a neztratil se.
Je to takový blázínek můj :)
Spíše se poohlédněte po retrívrech nebo třeba krátkosrsté kolii, českému strakáčku apod.
Lucka

9.11.2011 17:50
mandy2722

XXX.XXX.190.125

Aha, díky za radu:-) Jinak úplný začátečník nejsem, psa už jsem měla. Ale na tohodle bych asi neměla:-)

9.11.2011 17:55
mandy2722

XXX.XXX.190.125

A ještě jsem se chtěla zeptat, čím to je, že některé sheltie mají srst hodně dlouhou a objemnou a jiné kratší. Existuje více druhů srstí?

9.11.2011 17:57
floyd

XXX.XXX.18.54

No tak malého münsterlanda bych vám vzhledem k vašim požadavkům nedoporučovala. Není pravda, že ho budete v ČR schánět těžko. Chovatelů je tu celkem dost a cena je ze všech ohařů nejpřijatelnější (já svoji fenku kupovala za 4 tis., samozřejmě s pp), ale jde o to, že pro začátečníky není moc vhodný.
Mluvím z vlastní zkušenosti. Je to pes nesmírně aktivní. Přirovnala bych ho temperamentem klidně k borderce. Nicméně od borderky se úplně odlišuje tím, že ho žádné míčky, ani klacky na procházkách zajímat nebudou. Celou procházku má čumák u země a jediné co ho zajímají jsou stopy, zvěř a zajímavé pachy. Nejvíc se mu odvděčíte a utaháte ho procházkou v poli, kde ho budete posílat do dálky hledat zvěř. Má nesmírnou chuť do práce, je to pravý lovec. Bylo pro mě nesmírně těžké ho ukočírovat a naučit se zvládat jeho lovecký pud. Začala jsem kvůli své fence dělat lovecký výcvik a hrozně ji to bavilo. Díky němu jsem se jí naučila pořádně rozumět. Bohužel, se bojí výstřelů, takže jsme s tím skončili, ale v poli a v lese s ní pracuju dál. Hlavně pro to, že ji to hrozně baví a neustále si tak procvičujeme poslušnost. Když jsem s ní asi ve dvou letech s lov. výcvikem začala, všichni na mě koukali jak na blázna, proč jsem si pořídila jako začátečník zrovna tohle plemeno. Můj výcvikář mi řekl, že než vycvičí jednoho münsterlanda, vycvičil by tři maďary nebo výmary.
Dneska jí je šest let a s jistotou jí odvolám od srnky i od zajíce. Nicméně na procházkách musím mít oči pořád na šťopkách a odvolat ji ihned, jak na zvěř narazí. Nevím, jestli by se mi podařilo ji odvolat nebo zadaunovat, když by za zvěří vyběhla a začala ji honit. Je to pes, který je vděčný za procházky v přírodě. Miluje túry, lesy, pole. Zkoušela jsem s ní i agility, ale to jí bohužel nikdy pořádně nebavilo. Za nic bych jí nevyměnila, mám jí hrozně ráda, ale někdy si říkám, jaké to musí být fajn, jít na procházku se psem, kterého pořád nemusíte hlídat a volat zpátky, aby se nezapomněl a neztratil se.
Je to takový blázínek můj :)
Spíše se poohlédněte po retrívrech nebo třeba krátkosrsté kolii, českému strakáčku apod.
Lucka

Krásně a pravdivě napsáno :-)

9.11.2011 18:26
conie

XXX.XXX.136.227

Doporučuji podívat se i na pinče - jak trpasličí, tak německý pinč by požadavky splňovali, do bytu jsou prima, snadno se vychovávají i cvičí, jsou absolutně oddaní svému pánovi, vycházky milují, agility je většinou baví atd. Chce to trochu si upřesnit požadavky. Jinak bych souhlasila s pudlem - výběr velikostí i barev, přidala bych možná knírače -opět výběr velikostí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík