Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.8.2005 06:58

Ahojky! které plemeno se podle vás hodí ke koním? Mám čínského chocholatého psa když ho vezmu ke koním a třeba lunžuji bez problému se drží u mě koní se nebojí ale dává si pozor aby na něj nešlápli nikdo ho to neučil zato kamoščin velký knírač se koním plete pod nohy a ona je z toho zoufalá! s kterým plemenem máte dobré zkušenosti?

10.7.2005 15:56

kiwi napsal(a):
Ahojky! které plemeno se podle vás hodí ke koním? Mám čínského chocholatého psa když ho vezmu ke koním a třeba lunžuji bez problému se drží u mě koní se nebojí ale dává si pozor aby na něj nešlápli nikdo ho to neučil zato kamoščin velký knírač se koním plete pod nohy a ona je z toho zoufalá! s kterým plemenem máte dobré zkušenosti?

Taky chovám Číňánky a opravdu jsou to mazlíčci, tak Vám patří obdov za to, že si takové škvrně na koně zvykne.Já bych ke koni asi vybírala s ovčáckých nebo honáckých plemen.Všeobecně se za "nej" považuje Border kolie a Australský honácký pes.

10.7.2005 18:56

sterpi napsal(a):
Taky chovám Číňánky a opravdu jsou to mazlíčci, tak Vám patří obdov za to, že si takové škvrně na koně zvykne.Já bych ke koni asi vybírala s ovčáckých nebo honáckých plemen.Všeobecně se za "nej" považuje Border kolie a Australský honácký pes.

Myslím si že ke koni existují jen více a méně vhodná plemena a pak hodně záleží na výcviku a na tom jestli vás pes poslechne i v nebezpečné situaci.
Myslím že ti vhodnější by mohli být lovečáci. To bývají rozumní a na vyjížďkách vytrvalí psi.
Zuza

10.7.2005 19:02

kiwi napsal(a):

Ze skušenosti vím že ke koním je skvělá kolie, a DALMATIN. Ten je snad nejlepší, je sice trošku hloupý, ale u koní si vždy ví rady.

10.7.2005 19:10

sterpi napsal(a):

Nebo dalmatin, v historii byli používáni ke koním. Já osobně s tím sice nemám osobní zkušenosti, ale vím o chovatelských stanicích, které mají koně a dalmatiny a určitě se rádi podělí o zkušenosti:
http://www.cermanovi.cz/tecka.html
http://www.dalmatinec.com/
a jiné, které nemají webové stránky.
Katka

11.7.2005 23:33

kiwi napsal(a):

S koňmi přímo zkušenosti nemám, ale myslím, že vhodná by byla border collie. Já s ní pasu krávy a rozhodně nemá tendenci se jim plést pod nohy. Dalším plus pro borderku je, že neutíká, ba naopak, svého majitele si neustále hlídá a nevadí jí poněkud více pohybu. www.hafkins.cz

12.7.2005 00:06

kiwi napsal(a):

Je fakt ze vela zalezi od vychovy,ale ja mam chrta a pri konoch sa sprava uzasne.na vychadzkach ma dobry odstup a ked som na jazdiarni, lezi poboku jazdiarne a caka.v zivote som ju to neucila. takze ja som za chrtov...

12.7.2005 08:35

hafkins napsal(a):
S koňmi přímo zkušenosti nemám, ale myslím, že vhodná by byla border collie. Já s ní pasu krávy a rozhodně nemá tendenci se jim plést pod nohy. Dalším plus pro borderku je, že neutíká, ba naopak, svého majitele si neustále hlídá a nevadí jí poněkud více pohybu. www.hafkins.cz

Obecně vzato většina ovčáckých psů je ke koním dobrá volba. Problém bývá se psy loveckými kvůli jejich loveckým pudům a ovládání psa ze sedla. Dobrá volba je dalmatin, to je pes cíleně šlechtěný jako doprovod ke kočárům.

12.7.2005 15:53

kiwi napsal(a):

Ahojky.Já mám choďáka a je úplně super.Dává si pozor,zbytečně neodbíhá a na vyjížďkách je naprosto šťastný.Na jízdárně,nebo v kruhovce leží venku a pozorně sleduje.Dalmatin je také dobrá volba a dřív jsem měla takovou malou vořešicia ta byla úplně nejlepší.Ono to asi není až tak úplně o plemeni-i výchova dělá svoje.

13.7.2005 01:52

kiwi napsal(a):

My máme dobrý zkušenosti s border koliema a australskýma ovčákama, to jsou psi k neutahání To stejný dobrmani

Na ty lovecký plemena bych si dala trošku pozor, oni se občas nechají unést vábením lesa a vydají se po stopě

13.7.2005 02:00

evizna napsal(a):
My máme dobrý zkušenosti s border koliema a australskýma ovčákama, to jsou psi k neutahání To stejný dobrmani

Na ty lovecký plemena bych si dala trošku pozor, oni se občas nechají unést vábením lesa a vydají se po stopě

Ještě přidávám fotku australáka s koněm (pejsek mé kamošky http://www.black.unas.cz)

15.7.2005 15:41

kiwi napsal(a):

Ahoj, já mám doma labradora a ke koním se hodí skvěle! Ale musím upozornit že ten můj nemá naprosto lovecké pudy, takže když před námi vyběhne srnka tak nehne ani brvou a běží dál u koní. Pod nohami se jim neplete, neštěká na ně- tedy vlastně to jo, ale poze když začneme sedlat a pak jdeme ke vratům a já ho beru na vyjiždku sebou, tak radostí štěká a točí se před nimi do kola a začne strašně lítat.
vlastně pouze jen žárlí když sedím na koni a nemůže ke mě, to se pak vždycky může zbláznit když sesednu- začne mě vítat jako kdyby mě rok neviděl.

18.7.2005 07:26

dita napsal(a):
Ahoj, já mám doma labradora a ke koním se hodí skvěle! Ale musím upozornit že ten můj nemá naprosto lovecké pudy, takže když před námi vyběhne srnka tak nehne ani brvou a běží dál u koní. Pod nohami se jim neplete, neštěká na ně- tedy vlastně to jo, ale poze když začneme sedlat a pak jdeme ke vratům a já ho beru na vyjiždku sebou, tak radostí štěká a točí se před nimi do kola a začne strašně lítat.
vlastně pouze jen žárlí když sedím na koni a nemůže ke mě, to se pak vždycky může zbláznit když sesednu- začne mě vítat jako kdyby mě rok neviděl.

My máme bezva zkušenost s briardama. Jako ovčácký pes se umí chovat, a neplete se pod nohy. V lese ani na louce nezdrhá, spíš si nás na koni hlídá. Ale stejně zádeží, jak si člověk psa ke koni naučí. Stejný vyjížďky jsme měli i s našima dvěma NO.

19.7.2005 09:07

kiwi napsal(a):

Myslim, ze opravdu zalezi predevsim na socializaci a vychove, takze prakticky lze ke konim vzit jakekoliv plemeno. Ale existuji plemena primo predurcena, ktera s konmi drive uzce pracovala, nebo pracovala s vetsimi zviraty tj. vetsina pasteveckych plemen ( NO, bordera, kolie, australsky honacky, aust. ovcak.). Ja jsem mela jeste pred nedavnem voriska, ktery kone videl poprve ve svych sedmi a choval se k nemu naprosto uzasne, nemotal se pod nohy, nebal se ho, proste supr.

11.8.2005 09:33

kiwi napsal(a):

Já bych ke koním hledala asi z ovčáckých plemen. Přesto – já mám u koní rotvíka, šeltii a kavalíra a žádný z nich se nemotá koním pod nohama, i když jediné ovčácké plemeno je šeltie.
Hodně záleží na tom, jak je ten pes vedený k tomu, kde se má nacházet, když jde kolem něj kůň. Důležitá je ovladatelnost (hlavně přivolání a tomu pomocné povely) a také postřeh a důslednost majitele. Každopádně hodně záleží, v jaké míře se s koňmi bude pohybovat. Jestli jen v okolí stájí, nebo i na vyjížďky, a jestli i na vyjížďky, tak na jak dlouhé... Je nutné nejen přihlédnout na to, „jestli se bude či nebude motat pod nohama“, ale jestli je i vhodně temperamentní, se snadnou údržbou srsti, výborně ovladatelný a má-li zdravé končetiny apod..
Já bych se vyhnula plemenům s loveckým pudem a plemenům, která mají v povaze shánět dobytek mimo jiné vytrvalým štěkáním. Také bych se já osobně vyhnula „tvrdým“ honáckým psům, kteří ženou dobytek kousáním do zadních nohou.
Kdybych já si mohla vybrat plemeno ke koním, sáhnu po australském ovčákovi. (Bohužel zatím si ho nemůžu dovolit, protože pokud bych si vybírala plemena jen k určitým věcem, měla bych doma za chvilku pěknou smečku :-)). Ale australan je pro mě mezi ovčáky společně se šeltii a německým ovčákem ovčák „jednička“.

11.8.2005 09:43

kiwi napsal(a):

Já bych se osobně vyhnula "velkým a ostrým" plemenům. I když jsou pefektně poslušní, lidi je mají v podvědomí jako "nebezpečné" a vznikají z toho na vyjížďkách problémy - lidi se prostě bojí a nejsou ochotni tolerovat takového psa puštěného na volno.

12.8.2005 06:07

aktak napsal(a):
Já bych se osobně vyhnula "velkým a ostrým" plemenům. I když jsou pefektně poslušní, lidi je mají v podvědomí jako "nebezpečné" a vznikají z toho na vyjížďkách problémy - lidi se prostě bojí a nejsou ochotni tolerovat takového psa puštěného na volno.

Náš briard Nik s koníkem Kubíkem. Máme ještě další dva briardy a všichni jsou u koní hodní. Na vyjížďkách se taky chovají slušně a zbytečně neobtěžují koně ani jezdce.

12.8.2005 06:58

danan napsal(a):
Náš briard Nik s koníkem Kubíkem. Máme ještě další dva briardy a všichni jsou u koní hodní. Na vyjížďkách se taky chovají slušně a zbytečně neobtěžují koně ani jezdce.

To je správné, ale pokud narazíte venku na "blbce", je mnohem pravděpodobnější, že budete mít problémy než kdybyste měla něco menšího (kromě všech bull).

Přidejte reakci

Přidat smajlík