Ahoj všem,
prosím pejskaře, které mají zkušenosti s barfováním nebo by o tom něco mohli vědět, o radu. Mám 9 měsíčního psa - křížence australského honáckého psa a border kolie. Nyní mu zjistili zvýšené jaterní testy, konkrétně hodnotu ALT, která byla 261 U/L (normální hodnoty se pohybují mezi 10 - 100 U/L). Testy prováděl veterinář v době, kdy pes užíval asi 8 dní antibiotika - Amoksiklav - 1 g denně. Říkala jsem si, že by to mohlo být tím. Pak mě ale také napadlo, že dávám pejskovi denně poměrně velké množství syrového kuřecího masa (asi tak 400 g i s kostmi). Samozřejmě, že mu dám občas i hovězí nebo třeba krůtí a jiné maso. Ale kuřecí snáší nejlépe a dávám ho nejčastěji. Někde jsem slyšela, že kuřata jsou dost dopovaná hormonama a tak mě napadlo, jestli by větší množství steroidů nemohlo způsobit zvýšené jaterní testy??? Je to jen spekulace a třeba je to blbost, proto Vás prosím o názor.
Předem děkuji za odpovědi!
Maso na výživu zvířat prochází stejnou kontrolou jako maso na výživu lidí, alespoň u nás. Dovozy masa taktéž. Kamarádka krmí mleté drůbeží od Vetamixu šesti psům, leta a nic. Hledala bych příčinu jinde, na Vašem místě. Také bych se snažila méně krmit kuřecí, ale uznávám, že je nejlevnější, krůtí se pod 50Kč za kilo těžko běžně shání, nemyslím tím možnost odkupu z jatek
pidla
napsal(a):
Blbost. V kuřatech žádné hormony být nesmí, a to ani v těch, která nejsou určena pro lidskou spotřebu. "Kuřata vyhoněná hormonama" je fáma.
To už, bohužel, dávno není pravda!
Před pár dny proběhla tiskem aféra s dovezenými belgickými kuřaty plnými antibiotik, není to dlouho, co se řešila kuřata z Polska se zvýšenými hodnotami růstových hormonů v mase... Vůbec se neodvažuju hádat, co všechno může být v kuřatech z dalších zemí.
Pro naše chovy sice platí velmi přísná pravidla, ale už se víceméně veřejně hovoří o tom, že pokud chováte desítky tisíc kusů zvířat na pár metrech čtverečních, neobejdete se bez podávání antibiotik. Jinak se nevyhnete obrovským úhynům a chov bude nerentabilní.
Maso se testuje, ale přece nevěříte tomu, že je otestovaná každá jednotlivá dodávka. Otázka spíš je, jak malé procento průšvihů je odhaleno!
Kuřecímu se vyhýbám, jak můžu. Psi ho dostávají, ale také spíš v menším množství.
Domnívám se, že problémy zadavatelčina psa nebudou způsobeny kuřecím masem, ale nedělám si iluze, že by kuřecí byla bůhvíjak zdravá a čistá mňamka!
Lucie
pinoha
napsal(a):
To už, bohužel, dávno není pravda!
Před pár dny proběhla tiskem aféra s dovezenými belgickými kuřaty plnými antibiotik, není to dlouho, co se řešila kuřata z Polska se zvýšenými hodnotami růstových hormonů v mase... Vůbec se neodvažuju hádat, co všechno může být v kuřatech z dalších zemí.
Pro naše chovy sice platí velmi přísná pravidla, ale už se víceméně veřejně hovoří o tom, že pokud chováte desítky tisíc kusů zvířat na pár metrech čtverečních, neobejdete se bez podávání antibiotik. Jinak se nevyhnete obrovským úhynům a chov bude nerentabilní.
Maso se testuje, ale přece nevěříte tomu, že je otestovaná každá jednotlivá dodávka. Otázka spíš je, jak malé procento průšvihů je odhaleno!
Kuřecímu se vyhýbám, jak můžu. Psi ho dostávají, ale také spíš v menším množství.
Domnívám se, že problémy zadavatelčina psa nebudou způsobeny kuřecím masem, ale nedělám si iluze, že by kuřecí byla bůhvíjak zdravá a čistá mňamka!
Lucie
V ČR se u drůbeže smí používat kokcidiostatika, což je pravda, že bez těch by se chovy neobešly. Ale myslím, že kuře nakažené kokcidiemi by taky nikdo jíst nechtěl :) Jiná antibiotika povolena preventivně nejsou a pokud jsou použita jako léčba, existují ochranné lhůty, po jejímž skončení by už maso žádná rezidua ATB obsahovat neměla.