monca1112
napsal(a):
dobry den,chtela bych se zeptat zda jste nekdo nechaval svemu psikovi voperovat implantaty kycli,popr. na kolik vas tato operace vysla? Mam BOM a byla mu zjistena dkk,ale uz mi nebylo receno na kolik cca vyjde operace. Za jakekoliv info budu vdecna dekuji
Tak především, jaký stupeň dysplazie má váš pes a jaké problémy mu dělá při pohybu?
O operaci má smysl uvažovat, pokud pes skoro nechodí a trpí neustálými bolestmi. V drtivé většině případů je lepší řešení jen upravit pohybový režim (nasvalení, plavání...) a přidat chondra.
pidla
napsal(a):
Tak především, jaký stupeň dysplazie má váš pes a jaké problémy mu dělá při pohybu?
O operaci má smysl uvažovat, pokud pes skoro nechodí a trpí neustálými bolestmi. V drtivé většině případů je lepší řešení jen upravit pohybový režim (nasvalení, plavání...) a přidat chondra.
Vet mi moc nerekl poslal mi lekarskou zpravu kde pisou ortopedicke vysetreni:II stupen ze III Lpk, tezko posouditelne pro bojacnost a agresivitu (psa agresivniho nemam,ale veta se.boji tak.vrci)..rtg vysetreni:degenerativni zmeny obou kycli,vyrazne horsi levou,mirne degeerativni zmeny obou tarsua spondylosa bedernich obratlu.
Bylo mi doporuceno plavani,chozeni v pisku, uziat chondra..nebehat,nechodit do schodu atd..
Pri zhorseni ci pretrvani chirurgicky zakrok..
Bohuzel staci kdyz jen parkrat popobehne a zacne kulhat,minule jsm byli doma(nepopobyhal nic)a i vleze mel zvedlou zadni nozku kdyz lezel a pri chuzi na ni nedoslapoval...
mata
napsal(a):
Věk pejska? A kdy a jak mu začali problémy?
Mě by tam děsila spíš ta spondylosa, než DKK....
Bohuzel mu teprve bude 5 let..prvn problemy nastali uz tak pred dvouma rokama a to takovy ze se nemohl vubec zvedbout na zadek..dostaval chondra a trohu se to zlepsilo,ale pri vetsi zatezi(hrani si se psem,balonem..)se to vratilo...
Vet rekl,ze.spondylosu ma "jen" na par obratlich a to mu pry v nicem neprekazi,ale abych prqvdu rekla prijde mi,ze mu pater dost vystoupla...jinak na ty kycle opravdu trpi po chvili behani kulha(nejhorsi je ze je mu to jedno,behal by dokud by si ty kycle neurval,je fakt hyper)
No tak já nejsem vet, ale měla jsem ovčandu se spondylozou páteře a tam ty problémy byly, jakoby neovládala zadek ( nohy ), mírně nahrbená sao, i když byla osvalená, zhoršovalo se to. U ní se to ale objevilo až ve vysokém věku. DKK neměla! Důležité bylo osvalení ( skvělé je plavání ) a držet záda v teple. Hlídat prudké pohyby ( otočky, skákání, prudké zastavení, vystřelení vpřed apod. ). Dostávala nonstop Alavis ( nic moc ), Caniviton ( super ) a nakonec Aptus a ten jí fakt pomáhal. I když na spondylosu to nezabírá tak, jak na klouby. Občas bylo nutné nasadit protizánětlivé léky ( Rimadyl ), ptž vlhké a vlezlé počasí a vítr ( podzim, jaro ), jí to zhoršovalo.
Můj kavkazák má neměřitelnou DKK a vysokou DLK, v půl roce lehl, ale začali jse plavat, nasvalovat a nonstop podávat Aptus a dnes je u 7 roků a chodíme na tůry, pesan nemá bolesti a byť samo není jak zdravej pes, žije plnohodnotným životem. A to mi veti na klinice říkali, že v roce lehne a bude muset dostat oba klouby umělé!
Být vámi, konzultuju stav a vyšetření pejska s více vety ( ideál kliniky, kde jsou ortopedové ), víc hlav, víc ví a jeden vet není spásný! Belgičák je lehké plemeno, toho by DKK "položit" neměla. To spíš ta páteř je horší.... mně se ovčanda dožila 13 let a zabila jí rakovina, ne páteř, byť už teda jí měla fakt špatnou. A kavkazák je zatím ( buch buch buch ) stále fit A to mi radili ho utratit! Když vidím, že pes chce žít, nemá bolesti, není důvod ho utrácet. Názory vetů neberu jako konečnou, naopak, používám selský rozum a hlavně jen já znám stav svého psa nejlépe ( fyzický i psychický ). Takže jsme dva roky plavali jak vzteklí ( později to kvůli jeho srsti už nebylo možné ), jakmile se svaly vybudovali, začali jsme chodit, chodit a chodit, terénem! Taky sníh hodně pomáhá na svaly, které jinak krní. Svaly drží jak klouby, tak páteř! Samo držet váhu ( což vy u belgičáka tuším řešit nemusíte ) a pohyb dávkovat a hlídat. Držet v teple ( ovčanda měla zateplenou pláštěnku, i proti větru ) a holt se smířit s tím, že šampion v běhu, agility apod, to nebude, ale může žít bezbolestně a naplno ještě hafo let
Samo kvalitní kloubovky a tuším, že na spondylosu prý dělá dobře i lehká masáž a akupunktura. Ale to je potřeba odborníka.
Moc držím palečky, a neházejte flintu do žita, jak říkám, veti nejsou spásní ( natož jen jeden, byť odborník! ), já byla u renomovaných a 2 ze tří mi řekli, že po roce mi pes lehne a buď umělé klouby, nebo uspat! A koukejte.... A to mám obra, kde je ta váha síla.... u ovčandy ta spondylosa holt vyvolala artrozu, ale v jejím věku to i tak zvládala skvěle a odešla po třech letech od diagnozy, na rakovinu a ne na "lehnutí".
Jinak ještě, tyhle dvě metody u léčby DKK a DLK nejsou invazivní tak, jako umělé klouby, navíc opravdu pomáhají!
Více o nich se dá zjistit na netu a na určitých klinikách, vkládám jen základy:
DARtroplastika
Do klinického použití jsme na konci roku 2008 zavedli DARtroplastiku. Jde o metodu publikovanou B.
Slocumem jejíž podstatou je transplantace spongiózních a kortikálních kostních štěpů z křídla pánevní
ho dooblasti horního okraje kloubní jamky (angl. DAR). Přihojením těchto štěpů vzniká nový,prodloužený DAR, který vytváří náhradní kloubní plochu pro „vypadávající“kyčelní hlavici a tím zabraňuje jejímu dalšímu vyklubován horním směrem. Indikací jsou jednak mladí psi s pokročilou DKK doprovázenou deformační artrózou nebo těžkou subluxací, které již vylučují použití trojité osteotomie pánve (TPO) nebo totální endoprotézy KK. Druhou skupinou, kde je zákrok indikován jsou dospělí psi jakéhokoliv věku s výraznou artrózou, u kterých je z různých
důvodů kontraindikována endoprotéza (finanční důvody, velikost pacienta, celkové onemocnění pacienta kontraindikující totální náhradu apod.). Zákrok dává velmi dobré výsledky a publikované výsledky hovoří o zlepšení oproti předoperačnímu stavu u 90-95 % pacientů.
O řešení bolestivosti kyčelního kloubu DARtroplastikou bychom se měli pokusit dle našeho názoru vždy před indikací případné definitivní resekce hlavice a krčku femuru neboť používání končetiny po
resekci je často velmi problematické, to zejména u psů nad 15 kg. Z publikovaných informací vyplývá, že u těchto pacientů dává DARtroplastika mnohem lepší funkční výsledky. Zákrok je paliativního charakteru, ale principem není (na rozdíl od například denervace kloubního pouzdra či pektinektomie) pouhé odstranění nebo snížení vnímání bolesti, ale vytvoření anatomické opory pro hlavici.
A druhá možnost:
Léčba pomocí kmenových buněk
Ve spolupráci s firmou EponaCell nabízíme unikátní biotechnologickou metodu založenou
na transplantaci kmenových buněk. Tato léčba se uplatňuje především u kloubních onemocnění psů zejména
při postižení kloubu kyčelního, kolenního, ramenního a loketního (onemocnění v důsledku dysplazie /DKK, DKL/
a jiné vrozené malformace, osteochondritis dissecans /OCD/, poúrazová onemocnění).
Léčba pomocí kmenových buněk je vhodná zejména tam, kde není dostatečně efektní léčba léky
a kde není možné nebo vhodné chirurgické řešení, případně se kombinuje s léčbou chirurgickou.
Vlastní ošetření jsou 2 zákroky. Odběr kostní dřeně většinou z kyčelní kosti.
Odebraná tkáň se zpracuje v laboratoři. Následně probíhá aplikace kmenových buněk do postižené tkáně.
Oba zákroky se provádí v krátké celkové anestezii.
Kmenové buňky aplikované do nemocné tkáně jsou schopny vytvořit specializované buňky, které tkáň regenerují.
Ale to vše jsou opravdu až krajní možnosti, což nemyslím, že by bylo u vás, pokud má pesan v hodnocení rtg 2-stupeň. Buď má nízké osvalení, anebo je problém spíše ta páteř, než klouby.... jak říkám, chtělo by to vyšetření a posouzení u aspoň dvou, lépe tří ortopedů, plus nějakého fyzioterapeuta ohledně masáží ( prokrvují tkáně a cévky v místech, kde je třeba regenerace a urychlují tak léčbu a pomoc postiženému místu ), pořádně nasvalit, dávat kloubovky a držet v teple, resp. nenechat profouknout a prochladnout záda a klouby.
Jo a ještě jsem zapomněla, u páteře, kde je problém s nervy vždy, je výborným poocníkem dotování vitamínů B, čili buď Pangamin ve vyšších dávkách, nebo B-Komplex! Ovčandu jsem tím rvala a pomáhalo to! Béčka jsou prostě na přenos a zachování nervů ( čili nervových spojení ) nesmírně důležitá! To je taky potřeba vědět a pesanovi to podávat
No, snad jsem vám troška pomohla ohledně informací a možností a doufám, že to pomůže
mata
napsal(a):
Jo a ještě jsem zapomněla, u páteře, kde je problém s nervy vždy, je výborným poocníkem dotování vitamínů B, čili buď Pangamin ve vyšších dávkách, nebo B-Komplex! Ovčandu jsem tím rvala a pomáhalo to! Béčka jsou prostě na přenos a zachování nervů ( čili nervových spojení ) nesmírně důležitá! To je taky potřeba vědět a pesanovi to podávat
No, snad jsem vám troška pomohla ohledně informací a možností a doufám, že to pomůže
Velice děkuji za informace, určitě jste mě teď potěšila, už jsem z toho byla špatná. Zkusím zajet ještě na jinou kliniku a poptat se tam, ještě mi byla doporučena magnetická resonance, která je pro mě už finančně nákladnější(jelikož po téhle stránce může být zdravý a pak by byla zbytečná),ale je určitě lepší ji udělat a vědět, že je to ok než se na to vykašlat ... Moc vám děkuji za veškeré rady,moc jste mi pomohla
..Časem kdyžtak napíšu jak jsme na tom
monca1112
napsal(a):
Velice děkuji za informace, určitě jste mě teď potěšila, už jsem z toho byla špatná. Zkusím zajet ještě na jinou kliniku a poptat se tam, ještě mi byla doporučena magnetická resonance, která je pro mě už finančně nákladnější(jelikož po téhle stránce může být zdravý a pak by byla zbytečná),ale je určitě lepší ji udělat a vědět, že je to ok než se na to vykašlat ... Moc vám děkuji za veškeré rady,moc jste mi pomohla
..Časem kdyžtak napíšu jak jsme na tom
Jejda no nemáte vůbec zač! Hlavně že jsem Vás uklidnila, znám to, jak je člověk zoufalej a má dojem, že je to konečná! Ale veti nejsou všespásní, to jsem se naučila rychle. Já byla taky zoufalá, půlroční štěndo, leží a pláče bolestí ( měl tam záněty ) a všichni říkají, že je to konec a ať ho nechám uspat a blablabla.... jenže on měl v očích život, obrovskou chuť! A tak se člověk po pár týdnech uklidní, hledá info všude možně, zkušenosti jiných ( bohužel se o tom majitelé a chovatelé moc bavit nechtějí, netuším proč, když to jiným může pomoci ), zapojí selský rozum a přírodu a zkouší a doufá
Dnes už vím, že veti jsou dobrá věc, ale ne konečně daná. Že selský rozum a příroda ( plavání, posilování, Béčka atd. ) i třás zpočátku ruku v ruce s vety, dokáží moc
U ovčandy to samé, bezmoc a nikdo nic neznal a nakonec jsem se taky dopídila.... ono taky je fakt, že dnešní doba je jinde, veterina šla rychle dopředu, je spousta nových metod, možností a všeho, takže i to pomůže
Osobně se řídím chutí do života mého psa, pak si poslechnu vety, přečtu články a recenze a zkušenosti vetů i majitelů a zapojím selský rozum a to obvykle bývá dohromady nejlepší řešení
Tak moc moc držím palečky a určitě dejte vědět, jak to pokračuje, zajímá mě to
Ještě k těm vetům, výborných je samo víc, každý má zkušenosti s někým. Osobně mám v těchto problémech super zkušenost s MVDr. Duchkem a MVDr. Hanzlíčkem I kdyby jste to konzultovala jen telefonicky, nebo emailem s připojeným RTG snímkem a zprávou od veta, plus podrobným osobním popisem fyzického stavu pejska, stojí to za to
Magnetická rezonance je určitě dražší, ale pokud by byla doporučena více vety, asi bych do ní šla, ohledně páteře řekne dost. Ne vždy je ale potřeba, to je právě to. Proto je vhodné zajít za aspoň dvěma vety a konzultovat to nepřímo s více vety. Já to tak dělám vlastně u všeho