Zakladam tuto temu z dovodu, ze problemy so slinivkou su rozne rozhadzane. Rada by som tuto temu venovala prave EPI teda exokrinnej pankreatickej nedostatocnosti, teda neschopnosti pankreasu vylucovat dostatocne mnozstvo enzymov na travenie potravy. Problemy s pankreasom-slinivkou sa samozrejme mozu tykat aj dalsich veci ako je pankreatitida alebo aj cukrovka. Rada by som vsak zalozila tuto specificku temu. Nakolko mam psika, ktory ma diagnozu EPI a podarilo sa nam nabehnut na spravny a progresivny smer, rada by som pomohla aj inym, ktori nevedia ako dalej. Tak ak budu otazky, rada pomozem.
EPI jednoznacne a nezvratne stanovuje jedine TLI test z krvi, predtym by mala byt aspon 10-hodinova hladovka. Nam tento test robil nemecky Laboklin.
Pytajte sa, ak budem vediet, rada pomozem!
Ja mám problém so psíkom, už asi mesiac. Nedotrávená redšia stolica. Inak bez akýchkoľvek ďalších problémov. Žiadne zvracanie, apatia, únava. Práveže je stále rovnako temperamentný. Akurát je nejaký viac hladný.
Už som stihla aj vymeniť veterinára, teraz som začala u nového. Psík zatiaľ vybral atb bez účinku, rozbory trusu boli negatívne. Teraz sa brala vzorka na hematológiu - je tam podozrenie na gastritídu. Zjavne má zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny, no lieky na tento problém zabrali len dočasne.
Snažíme sa to otestovať od toho najjednoduchšieho - teda najprv tá hematológia, ešte raz skontrolovať trus, ak by sa nič neukázalo tak biochémia.
Chcem sa opýtať - pri EPI psík chudne nejako rapídne? Ten môj zatiaľ nestratil ani deko. A čo bolesti?
Ďakujem, Zuzka
Ja mám problém so psíkom, už asi mesiac. Nedotrávená redšia stolica. Inak bez akýchkoľvek ďalších problémov. Žiadne zvracanie, apatia, únava. Práveže je stále rovnako temperamentný. Akurát je nejaký viac hladný.
Už som stihla aj vymeniť veterinára, teraz som začala u nového. Psík zatiaľ vybral atb bez účinku, rozbory trusu boli negatívne. Teraz sa brala vzorka na hematológiu - je tam podozrenie na gastritídu. Zjavne má zvýšenú tvorbu žalúdočnej kyseliny, no lieky na tento problém zabrali len dočasne.
Snažíme sa to otestovať od toho najjednoduchšieho - teda najprv tá hematológia, ešte raz skontrolovať trus, ak by sa nič neukázalo tak biochémia.
Chcem sa opýtať - pri EPI psík chudne nejako rapídne? Ten môj zatiaľ nestratil ani deko. A čo bolesti?
Ďakujem, Zuzka
Ahoj,
EPI ma cely subor priznakov, niektore sa mozu prejavit, ine nemusia. Najcastejsie je to ten nekonecny hlad a s nim spojeny ubytok na vahe. Kazdopadne, viditelne nestravena potrava v stolici je priznakom maldigescie (nedostatocne travenie potravy) a malabsorpcie (nedostatocne vstrebavanie zivin z potravy). Tieto dve diagnozy su spojene aj s EPI. Teda psik moze trpiet na malabsorpciu a nasledne maldigesciu, ale nemusi byt pozitivny na EPI, moze sa vsak tak casom stat. Stolica u EPI psika je zafarbena do zlta, farba horcice az svetlejsia (foto ma k dispozicii). Vyprazdnovanie vacsinou nie je nahle (ze by psik neudrzal, ako to byva pri gastro problemoch s hrubym crevom) a vrelativne beznej frekvencii. Takuto konzistenciu stolice v 90% sposobuje premnozenie a prerastanie bakterii v tenkom creve. Vtedy sa nasadzuje ATB, ako najefektivnejsia sa overila ucinna latka tylosin v ATB, je to velmi jemne ATB, pes ho moze brat aj dlhsiu dobu bez vacsej ujmy. Pri EPI nie je casta unava ani apatia, mozu byt vsak zmeny nalad, niekedy pri velmi nizkej urovni B12 v krvnom obehu sa moze prejavit az agresia. Uroven B12 v krvi uzko suvisi s EPI, preto sa musi sledovat a je bezne, ze B12 sa preventivne doplna, spociatku formou injekcii, neskor formou kapsul, tie vsak musia obsahovat nosic - instrict factor. Zvracanie pri EPI nie je caste, vyskytuje sa skor pri pankreatitide. Pokial EPI nie je diagnostikovane rychlo moze sa prejavit aj koprofagia (konzumacia vykalov) alebo az stav, ze pes konzumuje aj nestravitelne predmety. Pri nelieceni pes de facto moze zomriet od hladu...
Ako som spomenula v uvodnom prispevku, jednoznacne a nemenne stanovenie EPI diagnozy umozni jedine TLI test, co je specialny test z krvi. Nam ho robil Laboklin. V ramci hematologie sa moze zistit mierne znizenie cholesterolu, tak isto niekedy je nalez v ramci biochemie - zvysene pecenove enzymy. Avsak hematologia, ani biochemia rovnako ako ani stanovenie tukov/skrobov zo stolice, nikdy nepotvrdi/nevyvrati diagnozu EPI.
Pridavam dalsi obrazok, foto chrbta Jamieho na porovnanie po par mesiacoch.
Ahoj, ďakujem za vyčerpávajúcu reakciu. Teda to je riadna pliaga.
My sa s tráviacimi ťažkosťami trápime už vyše mesiaca. Sme ako na húpačke - pár dní je lepšie, potom 1-2 dni horšie. Ak je zlý deň, tak sa vyskytuje škvŕkanie v bruchu, žranie trávy, nechuť do jedla, mäkká nedotrávená stolica, jednorázové vyvrátenie žalúdočných štiav. Nie vždy sa objaví všetko naraz, ale niekedy aj áno (napríklad dnes celé doobedie bol hotový, poobede pohodička, aj papať si vypýtal). Nikdy nezvracia žrádlo, vždy iba trochu šťavy. Za ten mesiac nič neschudol.
Trošku som študovala a dočítala som sa, že niečo ako funkčná EPI sa môže vyskytnúť pri nadmernej tvorbe žalúdočných kyselín, ktoré keď idú do tenkého čreva, nedovolia pankreatickým enzýmom fungovať normálne. Vidím to teda na tú hyperaciditu, no diagnóza stále nie je stanovená. Som z toho na nervy. Berie na to aj lieky, Famotidin, no zdá sa, že nefunguje stopercentne. Musíme pátrať ďalej.
Ahoj,
znova len zopakujem, ak si chces byt ista na 100%, skus ten TLI test. Nie je to nijak extremne drahe vysetrenie! Kazdopadne, vacsina problemov, ktore nie su hned "na prvy pohlad" jasne sa logicky riesia prostrednictvom tzv. diferencialnej diagnostiky, takze vet urci co vsetko by to mohlo byt a nasledne stanovi postup vysetreni, samozrejme v navaznosti na priznaky, aby co najskor zistil pricinu-diagnozu.
Ano, nadmerne slinenie, skvrkanie v bruchu su priznaky SIBO - SIBO (small intestinal bacterias owergrouth) teda prerastanie bakterii v tenkom creve, je maximalne casta sucast EPI, ale je to aj diagnoza, ktora sa vyskytuje individualne, takze EPI to hned nemusi byt, tam sa skutocne najcastejsie prejavi ten nekonecny hlad a abnormalny ubytok na vahe. SIBO sa velmi efektivne lieci prave tym Tylosinom, vo svete sa pouziva najcastejsie Tylan, ktory u nas nie je dostupny, i ked da sa objednat zo zahranicia samozrejme. Ja som zohnala Resetyl, ono ten tylosin sa najcastejsie ako ATB pouziva u hydiny a inych hospodarskych zvierat, a napokon aj pes na to super reaguje. Treba vsak dodrzat cas terapie - 6 tyzdnov a davkovanie - 25 mg/1 kg hmotnosti, 2×denne. Je to prasok, ktory ma velmi neprijemnu chut, preto je vhodne zakupit si prazdne kapsule a podla hmotnosti psa nadavkovat prasok do kapsul. 6 tyzdnov je relativne dost dlhy cas, tak nie je dobry napad zneprijemnovat psovi zivot, ze Samozrejme je vhodne davat psovi v case terapie aj probiotika, avsak tie nie je vhodne podavat sucasne s ATB, musi tam byt odstup cca 4 hodiny po a pred ATB (super je Probiosan od Energy).
Co sa tyka nadmernej tvorby kyseliny, alebo refluxu po jedle, vyborny je Slippery Elm prasok, ja kupujem od Dornwest z UK Tree Barks Powder, je to cista kora Slippery Elm a White Popplar, uzasna vec, odporucam!
Ďakujem pekne ešte raz, samozrejme, na dif. diagnostike pracujeme a ak sa vylúčia iné ochorenia, otestujeme aj EPI. Aspoňže hafanko nemá nejaké bolesti a podobne, keď to trvá tak dlho... Ktosi mi ale raz povedal, že diagnostika takýchto chornických tráviacich ťažkostí je zdĺhavá, príznaky sú si podobné a rôzne sa prelínajú, to je potom fakt ťažko.
Držím palce tebe a psíkov, zvládate to krásne a máte môj obdiv :)
Rada pomozem, pokial viem! Ono je pravda, ze neraz veta treba trochu potlacit a nasmerovat, aby konal spravnym smerom a rychlo ;-) Natahovanie casu vacsinou hra proti pacientovi
Dakujeme za mile slova a drzime palce, aby ste rovnako rychlo a uspesne nasli spravnu cestu!
Najviac vybornych informacii ohladom pankreatickych a ich konkurencnych diagnozach najdes na epi4dogs.com
Vsetkym prajem nadherny rok 2014, vela pozitivnej energie a hlavne vela zdravicka!
Aktualne foto mojho "EPI pacienta", 6 mesiacov po diagnostike EPI ;-)
Výborne
Katia už vie z inej diskusie, no napíšem to sem, nech sú info kompletné. Nám sa EPI nepotvrdila. Hematológia, biochémia, parazitologické vyšetrenie trusu, sono bruška - všetko negatívne. Testy na EPI negatívne tiež. No vyšli nám nižšie foláty a veľmi nízka B12 (hlboko pod hranicou). To znamená, že bol nejaký problém v tenkom čreve. Zatiaľ sme na hypoalergénnej strave, testujeme možnú intoleranciu, ktorá by mohla poruchu vstrebávania spôsobiť. Rovnako však nemožno vylúčiť nejakú infekciu.
Neteší ma, že sme zatiaľ odišli bez diagnózy, že stále tápeme. Ale psík sa má momentálne fajn, už asi mesiac je trávenie stabilizované. Tak dúfam, že to takto aj zostane
žužu
napsal(a):
Výborne
Katia už vie z inej diskusie, no napíšem to sem, nech sú info kompletné. Nám sa EPI nepotvrdila. Hematológia, biochémia, parazitologické vyšetrenie trusu, sono bruška - všetko negatívne. Testy na EPI negatívne tiež. No vyšli nám nižšie foláty a veľmi nízka B12 (hlboko pod hranicou). To znamená, že bol nejaký problém v tenkom čreve. Zatiaľ sme na hypoalergénnej strave, testujeme možnú intoleranciu, ktorá by mohla poruchu vstrebávania spôsobiť. Rovnako však nemožno vylúčiť nejakú infekciu.
Neteší ma, že sme zatiaľ odišli bez diagnózy, že stále tápeme. Ale psík sa má momentálne fajn, už asi mesiac je trávenie stabilizované. Tak dúfam, že to takto aj zostane
Ahoj žužu, dakujeme za podporu!
Ako som pisala v teme "dlouhodobe zvraceni", to, ze sa moznost EPI vyvratila je moc fajn a je skvele, ze tvoj psik absolvoval TLi test, aspon sa mozes posunut o kusok dalej! Len skutocne ho dobre sleduj, lebo to cislo 28 je uz zasa naopak v tej vyssej sfere, aj ked stale OK.
No a co sa tyka vysledkov B12 a folatov v tej druhej teme si pisala
foláty tesne nad hranicou normy !!
B12 tesne pod hranicou normy !!!
takze je to inak? Mozes napisat konkretne cisla?
Predpokladam, ze uz ste zahajili injekcne podavanie cyanocobalaminu, tak ako som pisala, ak su teda hodnoty B12 velmi nizke, urcite je vhodne aplikovat injekcne B12 podla vahy psika, raz za tyzden jednu injekciu v trvani aspon tych 6 tyzdnov, ak je hodnota B12 velmi nizka kludne aj dlhsie. Po tych 6 tyzdnoch je vhodne krvny test na B12 a folaty zopakovat, aby si vedela ako psik na dotaciu B12 reaguje. Dolezite je udrziavat folaty v norme, pretoze ako nahle sa zvysia ide to ruka vruke so SIBO - premnozenie bacterii v tenkom creve.
A ano, tak ako pises vysledky tvojho psika v pohlade B12 a folatov hovoria o probleme v tenkom creve, o poruche vstrebavania zivin - malabsorpcii. Samozrejme moze sa jednat okrem ineho aj o intoleranciu niektorej/niektorych zo zloziek krmiva, avsak intolerancia nie je takmer nikdy len sam problem, teda "diagnoza", aj ked veterinari v sucasnosti radi "diagnostikuju" traviaci problem u psa ako intoleranciu alebo "este lepsie" alergiu na krmivo. Co je podla mna dost povrchne zhodnotenie stavu zo strany veterinara, ktore dany problem nikdy nevyriesi, naopak dava moznost a priestor skutocnemu (zatial neodhalenemu) problemu na dalsi rozvoj. Napr. tu je velmi zaujimavy clanok o malabsorpcii http://www.merckmanuals.com/vet/digestive_system/diseases_of_the_stomach_and_intestines_in_small_animals/malabsorption_syndromes_in_small_animals.html . Kedze sa jedna o dlhodobejsi problem u tvojho psika, nemyslim si, ze ide o infekcny priebeh, na sono by bolo vidiet, ze tenke crevo je edemicke a taktiez nieco by vyskocilo aj v ramci hematologie v ramci bieleho krvneho obrazu a mozno aj v ramci biochemie, ako si pisala vsetky tieto veci boli bez nalezu.
Cim konkretne teraz krmis? V ramci EPIfora je niekolko tem o jedincoch, u ktorych sice EPI nebolo potvrdene, dokonca nemaju ani SIBO, napriek tomu maju znizene, casto velmi nizke hodnoty B12 a taktiez nizsie/nizke hodnoty folatov. Skusim sa tam pohrabat a ak najdem nieco, co by ti mohlo pomoct, napisem ti sem.
Kazdopadne je PERFEKTNE, ze psik sa ma lepsie a prosperuje, pritom jeho stav sa nezhorsuje!!!
katia97
napsal(a):
Ahoj žužu, dakujeme za podporu!
Ako som pisala v teme "dlouhodobe zvraceni", to, ze sa moznost EPI vyvratila je moc fajn a je skvele, ze tvoj psik absolvoval TLi test, aspon sa mozes posunut o kusok dalej! Len skutocne ho dobre sleduj, lebo to cislo 28 je uz zasa naopak v tej vyssej sfere, aj ked stale OK.
No a co sa tyka vysledkov B12 a folatov v tej druhej teme si pisala
foláty tesne nad hranicou normy !!
B12 tesne pod hranicou normy !!!
takze je to inak? Mozes napisat konkretne cisla?
Predpokladam, ze uz ste zahajili injekcne podavanie cyanocobalaminu, tak ako som pisala, ak su teda hodnoty B12 velmi nizke, urcite je vhodne aplikovat injekcne B12 podla vahy psika, raz za tyzden jednu injekciu v trvani aspon tych 6 tyzdnov, ak je hodnota B12 velmi nizka kludne aj dlhsie. Po tych 6 tyzdnoch je vhodne krvny test na B12 a folaty zopakovat, aby si vedela ako psik na dotaciu B12 reaguje. Dolezite je udrziavat folaty v norme, pretoze ako nahle sa zvysia ide to ruka vruke so SIBO - premnozenie bacterii v tenkom creve.
A ano, tak ako pises vysledky tvojho psika v pohlade B12 a folatov hovoria o probleme v tenkom creve, o poruche vstrebavania zivin - malabsorpcii. Samozrejme moze sa jednat okrem ineho aj o intoleranciu niektorej/niektorych zo zloziek krmiva, avsak intolerancia nie je takmer nikdy len sam problem, teda "diagnoza", aj ked veterinari v sucasnosti radi "diagnostikuju" traviaci problem u psa ako intoleranciu alebo "este lepsie" alergiu na krmivo. Co je podla mna dost povrchne zhodnotenie stavu zo strany veterinara, ktore dany problem nikdy nevyriesi, naopak dava moznost a priestor skutocnemu (zatial neodhalenemu) problemu na dalsi rozvoj. Napr. tu je velmi zaujimavy clanok o malabsorpcii http://www.merckmanuals.com/vet/digestive_system/diseases_of_the_stomach_and_intestines_in_small_animals/malabsorption_syndromes_in_small_animals.html . Kedze sa jedna o dlhodobejsi problem u tvojho psika, nemyslim si, ze ide o infekcny priebeh, na sono by bolo vidiet, ze tenke crevo je edemicke a taktiez nieco by vyskocilo aj v ramci hematologie v ramci bieleho krvneho obrazu a mozno aj v ramci biochemie, ako si pisala vsetky tieto veci boli bez nalezu.
Cim konkretne teraz krmis? V ramci EPIfora je niekolko tem o jedincoch, u ktorych sice EPI nebolo potvrdene, dokonca nemaju ani SIBO, napriek tomu maju znizene, casto velmi nizke hodnoty B12 a taktiez nizsie/nizke hodnoty folatov. Skusim sa tam pohrabat a ak najdem nieco, co by ti mohlo pomoct, napisem ti sem.
Kazdopadne je PERFEKTNE, ze psik sa ma lepsie a prosperuje, pritom jeho stav sa nezhorsuje!!!
Ahoj Katia,
keď som písala minule, nemala som ešte tie výsledky na papieri.
Takže tu sú čísla:
foláty 3,6 ng/nl (norma 3,0 - 10)
B12 60,48 pg/ml (norma 300 - 800)
Kŕmim - teda kŕmila som surovým aj vareným mäsom + ako prílohy ryža, mrkva, lososový olej, ovsené vločky, pohánka (nie všetko naraz samozrejme ). Keďže mám doma kozičky, sem-tam dostal líznuť trošku mliečka. (viem, že mlieko sa mnohým v strave psov nepozdáva, ale môj psík ho dostával odmalička a keď mu začali problémy, bolo to prvé, čo som stopla).
Keď nastali problémy, začala som dávať mäso iba varené. Nakoniec ma veterinár ukecal na tie granule (RC Sensitivity Control) a pridávala som mu k tomu vareného králika. Teraz sme postupne skúsili pridať varené hovädzie i varené kuracie a zatiaľ bez odozvy.
Čo sa týka veterinárov, všimla som si, že alergie sú v kurze ... priveľa psíčkarov okolo chodí s hypoalergénnymi granulami vo vreckách.
Na pankreatitídu som myslela ešte počas tej jeho akútnej fázy. Pripomeniem, že nás trápila nedotrávená stolica, pričasté zvracanie žal. štiav a aj jedna epizóda bolesti. Práve po tej bolestivej epizóde som poprosila veterinára, čo mi chodí ku koňom, aby mu vzal krv. Dal spraviť pankreas, obličky i pečeň a všetko bolo ok.
Pri poslednom vyšetrení (odbere krvi) bol jeho stav už relatívne stabilizovaný. Preto uvažujem o tej infekcii, ktorú sme ale nepodchytili v jej akútnej fáze, no zostali nám po nej následky.
A aby bolo info kompletné - už druhý mesiac užíva Famotidin, ktorý našťastie zaberá. Mohlo by byť celé toto spôsobené aj nadprodukciou žalúdočných štiav? Nejako mi na to nikto neodpovedal (všetci vidia len tú alergiu...) Lebo to bolo absolútne očividné - keď žalúdočné šťavy vyvrátil, trus bol v poriadku. Ak ráno nezvracal, trus bol mäkký, žltý, nedotrávený. (kdesi som tento stav zaznamenala ako funkčnú EPI - keď priveľa žal. kyseliny v tenkom čreve nedovoľuje pankreatickým enzýmom fungovať tak, ako by mali, hoci pankreas beží normálne). Len to by ma potom zaujímalo, prečo dochádza k hyperacidite žalúdka, ako sa jej dá u psov stravou predísť. O tom som toho veru moc nevygúglila.
Toľko asi o nás... Mimochodom, Merckmanuals mám naštudované odpredu odzadu, sú to výborné stránky
Ďakujeme pekne a držíme vám palce!
Ahoj žužu,
tak teraz si to pekne zhrnula, dakujem za skvele info! Ta B12 je teda uf kriticky nizka Ja myslim, ze najlepsie co by si mohla v tejto chvili urobit, zalozit si temu na EPIfore, napisat tam nejak podobne ako tu, co tvojho psika trapilo/trapi. Su tam velmi mili ludia, viac hlav viac vie, som presvedcena, ze ta nasmeruju minimalne rovnako dobre ako nas.
My mame temu tu http://www.epi4dogs.com/apps/forums/topics/show/9120622-jamie-s-epi-journey , takze nevahaj, zaregistruj sa, zaloz svoj topic a ver, ze ludia ti velmi rychlo a velmi ochotne, pritom aj po odbornej stranke velmi slusne poradia http://www.epi4dogs.com/apps/forums/show/761080-general-discussion
Chod do toho
Myslim na vas!
katia97
napsal(a):
Ahoj žužu,
tak teraz si to pekne zhrnula, dakujem za skvele info! Ta B12 je teda uf kriticky nizka Ja myslim, ze najlepsie co by si mohla v tejto chvili urobit, zalozit si temu na EPIfore, napisat tam nejak podobne ako tu, co tvojho psika trapilo/trapi. Su tam velmi mili ludia, viac hlav viac vie, som presvedcena, ze ta nasmeruju minimalne rovnako dobre ako nas.
My mame temu tu http://www.epi4dogs.com/apps/forums/topics/show/9120622-jamie-s-epi-journey , takze nevahaj, zaregistruj sa, zaloz svoj topic a ver, ze ludia ti velmi rychlo a velmi ochotne, pritom aj po odbornej stranke velmi slusne poradia http://www.epi4dogs.com/apps/forums/show/761080-general-discussion
Chod do toho
Myslim na vas!
Sme tam
http://www.epi4dogs.com/apps/forums/topics/show/11889380-non-epi-low-b12
Musela som trošku oprášiť angličtinu, ale snáď sa niečo nové dozvieme.
Ďakujem za nakopnutie a podporu
Vyborne, myslim, ze uz tam mas celkom fundovane odpovede ;-)
Slippery elm, asi som o tom pisala uz niekde, ja kupujem odtialto http://www.dorwest.com/Products/TB/tree-barks-powder-for-dogs-and-cats moc dobra a FUNKCNA vec!
Tak budem vas sledovat, myslim, ze toto bol fakt skvely napad a dakujem, ze si sa zapojila do EPIfora!
Ahoj, po dlhsom case by som rada aktualizovala tuto temu
Par tyzdnov dozadu som sa v inej teme pytala na nazory k alternative krmiva Earthborn Holistic Coastal Catch. Rozhodla som sa hladat ine krmivo, i ked Coastal Catch bol skutocne v tom case super pre mojho psika, avsak v roku 2014 o dost zdrazel, tak som hladala alternativu, a nasla som krmivo, ktore funguje minimalne o 100% lepsie, priam neuveritelne! Touto cestou dakujem za ideu, ktora mi prave tu bola navrhnuta a potvrdena, a to Wolfsblut!
Dnes je to takmer dva mesiace co moj EPI psik konzumuje Wolfsblut, recepturu Green Valley, je v maximalnej pohode, s hovienkavmi moze konkurovat ktoremukolvek zdravemu psovi a co je nezanedbatelne, pekne pribera! V sucasnosti vazi 55 kg, v case diagnostiky EPI (jun 2013) vazil 39 kg Jednoducho Wolfsblut je nas favorit, "odpad" z Wolfsblut u mojho EPI pacienta je dokonca kvalitnejsi ako u nojich dalsich psov, ktori miluju Wolfsblut rovnako! Rovnako mame uspech so zhodenim nadvahy u jednej fenky, ktora je na Dark Forest. Jednoducho uzasne, Wolfsblut bola fantasticka volba, ktorej planujeme zostat verni, odporucam!
dobry den, chcem poprosit o nazor, lebo uz sme zufali. Nas psik 6 rocny, cely zivot problemy so zaludkom- intolerancia na krmivo. Momentalne je na varenej strave, kuracie, morcacie maso a zelenina, cestivona, ryza.
Uz viac ako mesiac sa prejavuju problemy. zacalo sa to jkednym zvracanim zltej kase, nie stavy a nasledne trus vo farbe zltej a cista voda. Trvalo to celu noc, isli sme k veterinarovi, podal ATB injekciu a nariadil dioetu- ryza maso. Po tyzdni opat nastali tie iste problemy, vymenili sme veterinara a uz mesiac sa trapime. Dg- E coli hemolyticke, Klostridium perfringers, proteus spp.
Podavane - synulox /amox.+kys.klavularova/
Podavane 5krat injekcne
2 dni tabl.
Trus sa zcasti upravil, niektory jden je ukazkovy, iny den je svetlejsi a makksi a uz bol aj uplne svetly a vela.
Som zufala, vysolili sme uz vela penazi a vidim, ze to nie je v pohode.
Co dalej.
Moze to byt to EPI?
Ake krmivo. zerie uz mesiac len ryzu a maso. Ine priznaky nema, je hravy, culy aale zravy, nic neschodol.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a rozbor krve jste psovi dělali ?
tím bych začala než bych začala stanovovat nějaké diagnozy na internetu. Jinak pokud pes žere jen rýži pak je stolice žlutá ,po rýži prostě taková žlutější je. Ale než bych začala vybírat jaké granule tak bych si nechala udělat pořádný krevní rozbor. Pokud vyjde v pohodě pak se dá něco vybrat určitě ,ale ted bych řekla že je to předčasné. Zatím můžete psovi podávat nějaká probiotika s čím vám jistě poradí váš veterinář.
Krvny rozbor ziaden veterinar nechcel robit. Aj roubor trusu som ziadala ja, nakolko po 3 tyzdnoch "liecenia" nebol ziaden uspech. pes je od 2 rokov na varenej strave, nakolko granule odmietal zrat a mal po nich problemy.
Dnesny trus je vyborny, stredne hnedy, konzistencia zubnej pasty. Dam mu robit kontrolne vysetrenie trusu, aj na enzymy, nakolko v nasom meste veterinari asi ziju tak, ze cim viac prides, tym viac platis.

najděte si veterináře který tu krev udělá, však to zaplatíte, on to jen nabere. Bez toho nic nevíte a i veterináři pálej jen od boku co mu je ale ve skutečnosti vědí houby. pořádný rozbor krve je základ každé pořádné léčby.
Ahojte, my sme s havinom našťastie už dlhodobo stabilizovaní. Diagnózu na 100% potvrdenú nemáme, ale predpokladali sme práve SIBO a sklony k nemu. Už bola naplánovaná gastro- a duodenoskopia, ale keďže sa nám podarilo vyriešiť problémy antibiotikami a úpravou stravy, tak sme do toho po porade s veterinárkou nakoniec nešli. Ale pekne po poriadku.
Psík mal dlhodobo vyššie opísané problémy. Skúsili sme všetko možné, dokonca aj veterinárnu diétu, ktorá mu len ešte uškodila. Dali sme otestovať všetko, čo sa dalo, komplet krvné testy, vrátane testov na EPI. Každopádne tam boli znížené hladiny B12 a folátov - teda problém v tenkom čreve - inak všetko v poriadku. Po nejakej dobe začal byť stav naozaj vážny, veľmi schudol, bol neustále hladný a začal žrať aj vlastné hovienka. Hnačka, resp. riedka, objemná, svetlá kašovitá stolica prešla do tmavej hlienovitej hnačky (teda problém z tenkého čreva sa presunul aj do hrubého). Urobili sme bakteriológiu a bol tam masívny výskyt E.coli a Clostridium perfringens. Dostal amoxiclav na 6 týždňov (pretože lekárka zrejme správne predpokladala, že problém je naozaj v tom tenkom čreve). Zabralo to, no po čase sa problémy dostavili znovu. Znovu atb na 6 týždňov, tie isté, citlivosť bola stále dobrá. A začala som vymýšľať úpravu diéty. Riadila som sa skúsenosťami majiteľov psíkov s EPI z fóra, ktoré mi tu poradila Katia. Kŕmim prirodzenou stravou, tak som vynechala akúkoľvek surovú vlákninu (zelenina, ryža, vločky...) a rozhodla sa ju dodávať v natrávenej podobe - neprané držky. Naša kŕmna dávka teraz vyzerá jednoducho - ráno mäsitá kosť, večer svalovina + držky. Pridávam tiež prípravok Humac natur, ktorý pomáha stabilizovať pH v tráviacom trakte. V prípade, že sa raz za čas objaví škvŕkanie v brušku, dám mu vo vode rozmiešaný prášok z kôry červeného brestu (slippery elm), zaberie takmer okamžite. Havino nabral späť svoju váhu asi o mesiac a potom dokonca ešte nabral čosi viac.
Aby som to zhrnula, zrejme máme nejaký problém - či funkčný alebo anatomický v tráviacom trakte - ktorý zhoršuje trávenie. Nesprávne natrávená potrava v tenkom čreve je živnou pôdou pre baktérie, ktoré v tenkom čreve nemajú čo hľadať. A je o problém postarané.
Pre luanu - ten rozbor krvi určite dajte spraviť. Nenechajte sa oklamať nejakým Famosanom, nám v počiatkoch liečby len uškodil. Ryža môjmu psíkovi viac škodila, ako pomáhala, práve kvôli tej vláknine, ktorú on akosi nevie stráviť. Ja som vystriedala asi 5 veterinárov, kým som našla lekárku, ktorá mi hneď nepodávala sáčok s vet diétou :(
Držím palce!
žužu
napsal(a):
Ahojte, my sme s havinom našťastie už dlhodobo stabilizovaní. Diagnózu na 100% potvrdenú nemáme, ale predpokladali sme práve SIBO a sklony k nemu. Už bola naplánovaná gastro- a duodenoskopia, ale keďže sa nám podarilo vyriešiť problémy antibiotikami a úpravou stravy, tak sme do toho po porade s veterinárkou nakoniec nešli. Ale pekne po poriadku.
Psík mal dlhodobo vyššie opísané problémy. Skúsili sme všetko možné, dokonca aj veterinárnu diétu, ktorá mu len ešte uškodila. Dali sme otestovať všetko, čo sa dalo, komplet krvné testy, vrátane testov na EPI. Každopádne tam boli znížené hladiny B12 a folátov - teda problém v tenkom čreve - inak všetko v poriadku. Po nejakej dobe začal byť stav naozaj vážny, veľmi schudol, bol neustále hladný a začal žrať aj vlastné hovienka. Hnačka, resp. riedka, objemná, svetlá kašovitá stolica prešla do tmavej hlienovitej hnačky (teda problém z tenkého čreva sa presunul aj do hrubého). Urobili sme bakteriológiu a bol tam masívny výskyt E.coli a Clostridium perfringens. Dostal amoxiclav na 6 týždňov (pretože lekárka zrejme správne predpokladala, že problém je naozaj v tom tenkom čreve). Zabralo to, no po čase sa problémy dostavili znovu. Znovu atb na 6 týždňov, tie isté, citlivosť bola stále dobrá. A začala som vymýšľať úpravu diéty. Riadila som sa skúsenosťami majiteľov psíkov s EPI z fóra, ktoré mi tu poradila Katia. Kŕmim prirodzenou stravou, tak som vynechala akúkoľvek surovú vlákninu (zelenina, ryža, vločky...) a rozhodla sa ju dodávať v natrávenej podobe - neprané držky. Naša kŕmna dávka teraz vyzerá jednoducho - ráno mäsitá kosť, večer svalovina + držky. Pridávam tiež prípravok Humac natur, ktorý pomáha stabilizovať pH v tráviacom trakte. V prípade, že sa raz za čas objaví škvŕkanie v brušku, dám mu vo vode rozmiešaný prášok z kôry červeného brestu (slippery elm), zaberie takmer okamžite. Havino nabral späť svoju váhu asi o mesiac a potom dokonca ešte nabral čosi viac.
Aby som to zhrnula, zrejme máme nejaký problém - či funkčný alebo anatomický v tráviacom trakte - ktorý zhoršuje trávenie. Nesprávne natrávená potrava v tenkom čreve je živnou pôdou pre baktérie, ktoré v tenkom čreve nemajú čo hľadať. A je o problém postarané.
Pre luanu - ten rozbor krvi určite dajte spraviť. Nenechajte sa oklamať nejakým Famosanom, nám v počiatkoch liečby len uškodil. Ryža môjmu psíkovi viac škodila, ako pomáhala, práve kvôli tej vláknine, ktorú on akosi nevie stráviť. Ja som vystriedala asi 5 veterinárov, kým som našla lekárku, ktorá mi hneď nepodávala sáčok s vet diétou :(
Držím palce!
Dakujem za informaciu, ale mi ziaden Famosanom sme neuzivali, len cisty amoxicilin a potom 7 dni synulox.
Moj psik ma zazivacie problemy od steniatka, zrejme dedicniost, ci predospozicia bieleho psa, kde u tejto rasy je to velmi caste. Na varenej strave je 4 roky, nemal doteraz ziadne problemy, nechudne, uz par dni sme bez priznakov, po novom roku ho beriem opat na rozbor trusu a pridam aj enzymy, ci mu spracuvava tuky.
teraz berieme uz 2 tyzdne probican pastu.
Ten Famosan som spomenula tak "preventívne". Lebo mám dojem, že je to prvá voľba veterinárov pri zvracaní "žltej peny". Famosan je na zníženie tvorby žalúdočnej kyseliny, ale tá žltá pena nie vždy znamená prebytok žalúdočných štiav, môže byť naopak nedostatočná tvorba alebo zlý pomer kyseliny a enzýmov.
Môj psík sa dlho držal len s takými nešpecifickými príznakmi - kašovitá stolica, zvracanie peny, škvŕkanie v bruchu. To schudnutie a zhoršenie stavu prišlo až po dlhšej dobe a náhle.
Určite dajte porobiť tie testy a uvidíte. Držím palce!
žužu
napsal(a):
Ten Famosan som spomenula tak "preventívne". Lebo mám dojem, že je to prvá voľba veterinárov pri zvracaní "žltej peny". Famosan je na zníženie tvorby žalúdočnej kyseliny, ale tá žltá pena nie vždy znamená prebytok žalúdočných štiav, môže byť naopak nedostatočná tvorba alebo zlý pomer kyseliny a enzýmov.
Môj psík sa dlho držal len s takými nešpecifickými príznakmi - kašovitá stolica, zvracanie peny, škvŕkanie v bruchu. To schudnutie a zhoršenie stavu prišlo až po dlhšej dobe a náhle.
Určite dajte porobiť tie testy a uvidíte. Držím palce!
Omlouvám se, že Vám vstupuji do diskuze, jen mám dotaz - jak je to při EPI s bilirubinem? Co vím ze školy, tak při určitě hepatální insuficienci je světlá stolice - nedochází k vylučování bilirubinu přes sterkobilin výkaly.
JJ

XXX.XXX.125.69
Dobrý den, máme potvrzenou EPI, test od Laboklin. Katia, prosím co používáte za lék, kde ho objednáváte ? Děkuji.
Testy sme davali robit v januari 2016. vyslo len 3 nasobne zvysenie AMS -ma byt cca 7, mali sme20.
Ostatne v poriadku. EPI test robeny nebol. Aj ked som ho ziadala. Pes nastupil na veterinarnu dietu RC indestinal gastro Low fat 5krat denne male porcie, + 1/4 tabl. pancleolan kazdu krmnu davku+ raz denne probiotika Alavis Doggy care.
Drzal sa do juna a opat sa to zacalo. Opat hnacky oranzovo zltej farby- ranne nechutenstvo do jedla,
Tak sme isli k dalsiemu veterinarovi, nakolko ten predosly nam nijako nepomohol. Tento je uz 4 v poradi. Prezrel chronologiu ochorenia co nosim so sebou, nasadil Synulox na 7 dni, potom este na 10 dni.+ probiotika, + nejay roztok na upravu PH, ten nazov neviem, ale zistim si. Sme po 10 dnoch od ukoncenia ANT. liecby a problemy sa zjavne vracaju, rano uz 3 den nechce zrat, po podani par lyzic bieleho nizkotucneho jogurtu zozerie, stale mlaska, natahuje sa, takze problem nie je vyrieseny. Som teda naozaj zufala. ked som sa pytala aj tohoto na pricinu ochorenia, co sposobuje to premnozovanie cl.perfingers povedal, ze to su vsade a je na to citlivy. takze ani tento neide po pricine. Uz som zufala, pes od zaciatku problemov -rok a pol schudol 1.5 kg, je to maly psik, ale ten ubytok moze byt aj z toho, ze je tie nizkotucne granule.- skoro bez tuku. tak uz naozaj neviem kde ist a co robit. Tu charakteristicku zravost ako popisujetze pri EPI neprejavuje.
Chorez

XXX.XXX.122.0
Mali sme psíka NO s pankreatitídou, do krmiva sme pridávali hovädzí alebo bravčoví pankreas, stav bol stabilizovany viac ako 4 roky.Dnes už pankreas nepotrebujeme, psík uhynul na srdcovu slabosť, nejaký nám zostal, má niekto záujem?

šnocho
napsal(a):
Dobrý den, mojmu psovi diagnostikovali EPI! Moze mi niekto poradiť stravovanie a liečbu? Má niekto skusenosti ?
Pekne dakujem...
Na veterině vám to neřekli?