Dobrý den
po úmrtí mé maminky jsem se stala majitelkou dvou postarších pejsků ( fenky)
Jako psí chovatelka jsem opravdu " nepolíbená" a uvítala bych nějakou tu radu do začátku, pejsky si ponecháme.
1) odčervení. jak často se odčervuje a v jakém intervalu?
2) blechy. jakým způsobem před nimi psy ochránit? od maminky jsem si přivezla takové kapičky na kůži, ale ač neotevřené, jsou vlastně prošlé ( r 2013). dají se ještě použít? mám totiž ještě kočky a bydlíme v paneláku
3) co s čipem, který pejsek má? dá se " přepsat"?
4) psí známky. přehlašují se nějak a nebo mohu nechat zatím psy hlášené v původní nemovitosti a ne u sebe doma?
5)hárání. dá se tomu nějak zabránit a jak se člověk má starat o fenky v době hárání.
nic jiného mě zatím nenapadá, očkovací průkazy mám a kdy mají jít na očkování, to také vím
kdyby nějaká rada ještě někoho napadla, budu ráda
2. Použila bych i tu prošlou pipetu . . .
3.Čip = NRMZ (to si najděte na netu)
4.Snad se pes přihlašuje dle trvalého bydliště majitele (?)
5.Hárání - měla jsem fenu v bytě, ale žádný problém (je to možná individuální)
Dnes se dají koupit pipety, které by měly psa odčervit i odblešit zároven'.
Já je střídám . . . .
Kupte si knížku o psech - klidně o jakémkoli plemenu, ty hlavní zásady platí pro všechny rasy.
keddies
napsal(a):
Dobrý den
Jako psí chovatelka jsem opravdu " nepolíbená" a uvítala bych nějakou tu radu do začátku, pejsky si ponecháme.
2) blechy. jakým způsobem před nimi psy ochránit? od maminky jsem si přivezla takové kapičky na kůži, ale ač neotevřené, jsou vlastně prošlé ( r 2013). dají se ještě použít? mám totiž ještě kočky a bydlíme v paneláku
4) psí známky. přehlašují se nějak a nebo mohu nechat zatím psy hlášené v původní nemovitosti a ne u sebe doma?
5)hárání. dá se tomu nějak zabránit a jak se člověk má starat o fenky v době hárání.
nic jiného mě zatím nenapadá, očkovací průkazy mám a kdy mají jít na očkování, to také vím
Je mi moc líto Vaší maminky a držím palce s pejsky!
1. To je věc názoru, někdo odčervuje pravidelně třikrát ročně, já dávám přednost tomu, sbírat vzorky trusu, nechat udělat rozbor a odčervit až podle nálezu. Domluvte se na veterině.
2. Záleží, jaká je u vás situace - jestli psiny přicházejí hodně do styku s toulavými kočkami, ježky apod. Osobně dávám kapičku jen od jara do podzimu kvůli klíšťatům, přes zimu na to dlabu a blechy jsme zatím (ťuk, ťuk) neměli. Myslím si, že spot prošlý před pár měsíci by ublížit neměl, jen pozor, aby ho ze psů kočky neolizovaly, než zaschne - psí kapičky bývají pro kočky jedovaté.
3. Čip přepíšete tam, kde je registrovaný. Databází je několik, nejdůležitější je Národní registr, Backhome a Centrální evidence zvířat a věcí (já mám psy zaregistrované ve všech třech, to už je na zvážení každého).
4. Přehlašuje se na obecním úřadě. Nejde o adresu, ale o změnu majitele, tu je potřeba nahlásit (do nějaké lhůty - teď nevím, 3 nebo 6 měsíců).
5. Buď jsou fenky kastrované, v tom případě nehárají a neřešíte nic. Pokud kastrované nejsou, tak budou hárat cca dvakrát do roka. Žádná speciální péče není třeba, jen hlídat, aby je žádný pes nenakryl, takže v kritických dnech (velmi zhruba 10.-20. den, ale poznáte to spíš podle chování) jen na vodítku. A doporučuju v těchto dnech nechodit do míst velké koncentrace psů, ono je docela otravné odhánět co pár vteřin nějakého nápadníka Fenky mají krvavý výtok, takže doma je majitelé buď naučí lehat jen na pelechu, který se dá často prát, případně přes nábytek dávají přehozy a deky, nebo jim dávají kalhotky s vložkou, aby neušpinily byt.
No a jinak samozřejmě kvalitní krmení, občas zkontrolovat zuby kvůli zubnímu kameni... jako u koček.
keddies
napsal(a):
Dobrý den
Taky trošku přidám...
U pipety bych se případné "prošlosti" nebála. Na co si ale musíte dát pozor, je účinná látka. Jsou pipety, s nimiž nesmějí přijít do styku kočky! Buď pozorně přečtěte příbalový leták, máte-li, nebo se poraďte na veterině.
Odčervení stačí dvakrát ročně. Pokud fenky nejsou nějaká čuňátka a nežerou venku všechno, co najdou, nemusíte se tím nijak zvlášť stresovat.
Podobně blechy. Samozřejmě k nim fenky občas někde přijít můžou, ale myslím, že stačí kontrolovat a případně odblešovat cíleně, až když je to potřeba.
S čipem nic. Maximálně můžete nahlásit v nějakém registru (třeba Národní registr - http://www.narodniregistr.cz/) sebe jako majitele. Otázka je, jestli u Vás v obci je povinné čipování. Pokud ano, měla asi maminka nahlášené fenky tam a Vy budete muset nahlásit změnu majitele.
Totéž psí známky. Obecní poplatky se budou platit v březnu. Myslím, že úplně stačí, když změnu majitele nahlásíte současně s tím. (Pro jistotu můžete na obec zavolat a domluvit se konkrétně.)
Co se hárání týká, není třeba fenkám nijak zásadně měnit režim. Jen musíte pečlivě dohlédnout na případné nápadníky při venčení. Doma můžou holky nosit hárací kalhotky, pokud jsou zvyklé. Aby neháraly, je možná kastrace. Otázkou je ale zdravotní stav a věk fenek. (A taky to, jestli třeba už vykastrované dávno nejsou. Ale to byste asi věděla, že?)
Další otázky Vás určitě napadnou v průběhu sžívání fenek s režimem Vaší rodiny.
Je lepší se pak ptát na další konkrétní věci.
Lucie
Já bych k tomu čipu jen doplnila: přeregistrovat ho není povinné, ale hodně doporučuju to udělat. Pokud se pes ztratí, tak nálezci najdou majitele jen tehdy, pokud jsou k čipu zaregistrované aktuální kontaktní údaje. Včetně telefonu, mailu apod. Bez platných kontaktních údajů je čip při ztrátě psa nanic.
Taky trošku přidám...
U pipety bych se případné "prošlosti" nebála. Na co si ale musíte dát pozor, je účinná látka. Jsou pipety, s nimiž nesmějí přijít do styku kočky! Buď pozorně přečtěte příbalový leták, máte-li, nebo se poraďte na veterině.
--------------------------------------------------------------------------------------
Já osobně dám pipetu když se jde ven, aby to nemuseli čichat v bytě, tzn. ne večer před spaním.
A pak už "psí" pipeta na psovi, kočkám nevadila a nijak je neohrožovala.