vera.va

XXX.XXX.118.1
Nejobtížnější pes na výchovu a výcvik je pes v rukách člověka, který to nemá v hlavě v pořádku...
Vycvičit a vychovat lze naprosto všechno, jak pastevce, tak lovecké psi, tak malé gaučáky...
Jen se musí chtít a výcvik i výchovu přizpůsobit charakteristice dané rasy.
_denise_
napsal(a):
Ahoj, dělám menší výzkum, a proto mám pro vás jednu otázku. Jaké plemeno je podle vás nejobtížnější na výchovu a výcvik? Doufám, že tu bude hodně odpovědí a děkuji za spolupráci. :)
Asi by to chtělo otázku rozdělit a upřesnit, o co vám vlastně jde. Výchova je něco trochu jiného než výcvik, něco jiného od psa očekávám a požaduji při výchově a při výcviku. Např. často uvádění pastevci - jejich výchova pro psychicky zdravého a vyrovnaného člověka celkem není problém, výcvik je již o něčem jiném. Taky nevíme, co vy chápete pod pojmy výchova a výcvik, takže se špatně odpovídá.
_denise_
napsal(a):
Lidi, ptám se na plemeno, ne abyste mě tu poučovali. Takže šup. Jaké je podle vás nejobtížnější PLEMENO na výchovu a výcvik? :)
Pokud nechápeš, že se to týká třeba celé skupiny plemen, že je těžko vybrat třeba z chrtů nebo afrických přírodních plemen to nejobtížněji vycvičitelné jedno plemeno ( když se to obecně týká všech těchto plemen ), tak je to s tebou těžké ti něco psát. Takže podle mne bude nejobtížněji vycvičitelné plemeno z jedné této skupiny, a které to už si můžeš vybrat.
Tak mi si třeba vybrali údajně hodně těžce cvičitelné plemeno Akita inu. A po dvou týdnech slyší na jméno, povely ke mě, sedni, lehni, vstaň, chození na vodítku a do schodu nám nedělá žádný problém. Takže asi spíš záleží na přístupu a taky povaze psa. I když paličák to je To je má zkušenost doposud s těžce vychovatelným plemenem.
akiy
napsal(a):
Tak mi si třeba vybrali údajně hodně těžce cvičitelné plemeno Akita inu. A po dvou týdnech slyší na jméno, povely ke mě, sedni, lehni, vstaň, chození na vodítku a do schodu nám nedělá žádný problém. Takže asi spíš záleží na přístupu a taky povaze psa. I když paličák to je To je má zkušenost doposud s těžce vychovatelným plemenem.
Nebojte, štěňátka jsou perfektně cvičitelná a vnímavá prakticky všechna. Ten rozdíl se projeví v pubertě ;-) Ale souhlas, že je to hodně o individuální povaze psa. A hlavně o majitelích.
akiy
napsal(a):
jak už tu psala Pidla - počkejte si po pubertě
Myslím, že nejobtížnější na výchovu a výcvik je to plemeno, po kterém chce člověk něco, pro co nemá dispozice, pro co nebyl po staletí šlechtěn.
A tím nemám na mysli takové extrémy jako borderku na vlečce, čaua v noře nebo jezevčíka
na obranách. Proto také nesnáším ty různé žebříčky tzv. inteligence různých plemen psů.
kaligula
napsal(a):
Řekly bych, že primitivní plemena... Ty to v sobě mají dané, ale je samozřejmé, že se mezi nimi najdou lépe i hůře cvičitelní jedinci, ale jsou to prostě psi se svojí hlavou... Jinak si myslím, že taky pastevci potřebují k sobě někoho zkušeného.
S poslední větou nemůžu souhlasit. Není to o zkušenostech, ale o empatii.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lmusa
napsal(a):
S poslední větou nemůžu souhlasit. Není to o zkušenostech, ale o empatii.
No, vzhledem k tomu, že empatii se člověk učí (nejčastěji) a to zkušenostmi a ve vztahu člověk x pes pod slovo empatie musíme v prvé řadě zahrnout znalost řeči těla psa, tak zkušenosti jsou podstatné.
napsal(a):
No, vzhledem k tomu, že empatii se člověk učí (nejčastěji) a to zkušenostmi a ve vztahu člověk x pes pod slovo empatie musíme v prvé řadě zahrnout znalost řeči těla psa, tak zkušenosti jsou podstatné.
Opět nemůžu souhlasit s tímto tvrzením. Můj vůbec první pes byl KAO (r.1999) a do té doby jsem měla pouze kočky Od roku 1999 dosud jen samí KAO.

Na pastevce jsou kočky dobrou přípravou
zadavatelka možná neměla na mysli výcvik jako takový, ale jak už tu někdo nadhodil, zřejmě spíše myslela nejtěžší plemeno na výchovu a nejhůře motivovatelné plemeno.
takže já za sebe bych řekla Basenji (neboli kočka ve psí kůži) a pak tak nějak nepravidelně přírodní - primitivní plemena, obecně seveřani apod.