Ahoj:) Chodím na koně, kde je jedna hodná fenka Aira (kříženka německého ovčáka a kolie) s kterou se snažím něco naučit, protože na ní nikdo nemá čas. Když jedu s kolečkami a s hnojem to odnést na kupu, tak zavolám Airu (někdy jde i sama) a bez toho, abych něco řekla mi jde u nohy nebo za mnou. Když jdu k výběhům, tak stále na ní dávám pozor, protože vím, že třeba ještě něco dělám s koněm, takže jí moc nemám na dohled, ale i přesto když se vzdálí a já zavolám "Ke mně" tak ona přiběhne (občas musím i dvakrát zavolat, ale to zřídka). Ale když je na jednom určitém místě a to je asi 10 metrů za výběhem, tak mi furt utíká, vůbec nevím proč. Když ale k ní úspšně doběhnu (jsem unavená jako kdybych běhala maraton :D ) tak když jsem u ní přibližně 2 metry, tak se zase rozběhne a já musím zase běžet za ní. Četla jsem, že by se mělo schovat a ona by přiběhla, ale Aira je trošku tvrdohlavá a je možné, že by se vrátila třeba až za 20 minut. Nechcu aby utíkala, protože je tam jak hodně psů, tak tam jsou i kolonky :/ Jsem začátečník, ale i tak se moc snažím, protože Aira je pro mě hodně důležitá a nechcu, aby jí někdo trestal za to, co jí sám neodnaučil, takže se o to chcu aspoň postarat sama:) Obě rádi skáčem přes překážky a to mi rovnou připomíná, co dělat s Airou, když furt chce běhat, ale házení balonku jsme zkoušely, vydrželo to asi 10 minut a od té dooby jí to moc nebaví, myslím, že to není tím, že bych jí to nějak zhnusila, protože ona furt s tím míčkem běhala sama a když přišla, tak jsem jí to hodila:) Na co jí mám přesměrovat? :/
Pokud utíká na jednom konkrétním místě, tak není nic jednoduššího, než si ji chvilku předtím připnout na vodítko, aby utéct nemohla. Honit ji je to nejhorší, co můžete udělat - pes si z utíkání před vámi udělá báječnou zábavnou hru ;-)
Těžko takhle radit se psem, kterého nemáte doma a máte jen strašně málo času na to, abyste se jí věnovala. Kdyby to byl váš vlastní pes, tak řeknu třeba "zapište se na kurzy agility"...