eva schejbalova
napsal(a):
Navazuji na předchozí témata - existuje obecný návod jak řešit střetnutí s cizím psem?
Díky Eva
Nepoužívat emoce. Podívat se, zamyslet se a pak s rozumem do toho případně sáhnout. Je nutné zhodnotit celou situaci - na to potřebujete alespoň 2 vteřiny. Ten kdo tam sáhne hned a bez přemýšlení, tak má většinou kousanec. Někdy je dobré do toho vůbec nezasahovat.
Je to silně individuální
polstarek
napsal(a):
Nepoužívat emoce. Podívat se, zamyslet se a pak s rozumem do toho případně sáhnout. Je nutné zhodnotit celou situaci - na to potřebujete alespoň 2 vteřiny. Ten kdo tam sáhne hned a bez přemýšlení, tak má většinou kousanec. Někdy je dobré do toho vůbec nezasahovat.
Je to silně individuální
Danan i Polštářek mají pravdu. Já jen upozorním, že krizová situace nemusí být jen, že se servou psi. Takže je to skutečně různé.
eva schejbalova
napsal(a):
Já se ptám po přečtení odpovědí v tématu děti-psi. Tam padlo tahat svého psa za zadní nohy, křičet fuj - tak jsem myslela takovéhle typy...
Všeobecně je známo, že chytit psa za zadní nohu (nejlépe obě) je účinné jak psa odtáhnout pryč - ale musíte dávat pozor aby se pes v afektu neotočil a nechňapnul i po vás.
Dále pokud máte v blízkosti třeba kblelík s vodou tak je polít nebo je osprchovat hadicí - taky z vlastní zkušenosti vím, že je to účinné.
Rozhodně se neplést mezi psy a snažit se je odtáhnout za obojky.
eva schejbalova
napsal(a):
Já se ptám po přečtení odpovědí v tématu děti-psi. Tam padlo tahat svého psa za zadní nohy, křičet fuj - tak jsem myslela takovéhle typy...
Křičet fuj může zabrat, i když ... pokud už jsou psi v sobě tak nevidí a neslyší
Já jsem na psa řvala fuj ze vzteku, že mi chce požvýkat mého psa, a taky proto aby si majitel útočícího psa všiml že je situace vážná. Při tomto střetu jsem přišla snad o všechny nehty. Kolemjdoucí pak říkali, že by se báli psa chytit, ale co zbývalo jiného... než psu v útoku zabránit vlastníma silama. Mého psa by mohl jen jednou chňapnout a už by taky být nemusel
jannah
napsal(a):
Křičet fuj může zabrat, i když ... pokud už jsou psi v sobě tak nevidí a neslyší
Já jsem na psa řvala fuj ze vzteku, že mi chce požvýkat mého psa, a taky proto aby si majitel útočícího psa všiml že je situace vážná. Při tomto střetu jsem přišla snad o všechny nehty. Kolemjdoucí pak říkali, že by se báli psa chytit, ale co zbývalo jiného... než psu v útoku zabránit vlastníma silama. Mého psa by mohl jen jednou chňapnout a už by taky být nemusel
Průšvih je, že spousta majitelů nedokáže zhodnotit tu situaci správně. Pes si běží hrát s jasnými znaky výzvy ke hře (na obou stranách) a oni hysterčí, mávají rukama, kopou do psa.... Nebo se stane, kdy psi pouze stojí proti sobě, vrčí na sebe, ježí se - pak je nejlepší přivolat, umožnit psovi důstojně odejít, než tam strkat ruce a chytat za obojek, což tu rvačku tutově vyvolá. Je to těžké a universální návod neexistuje, ale ty základní pravidla by člověk znát měl.
lucies
napsal(a):
Průšvih je, že spousta majitelů nedokáže zhodnotit tu situaci správně. Pes si běží hrát s jasnými znaky výzvy ke hře (na obou stranách) a oni hysterčí, mávají rukama, kopou do psa.... Nebo se stane, kdy psi pouze stojí proti sobě, vrčí na sebe, ježí se - pak je nejlepší přivolat, umožnit psovi důstojně odejít, než tam strkat ruce a chytat za obojek, což tu rvačku tutově vyvolá. Je to těžké a universální návod neexistuje, ale ty základní pravidla by člověk znát měl.
Tak tak, kolikrát si psi jen vesele běží hrát a majitelé hysterčí, že se porvou. To taky znám velmi dobře
jannah
napsal(a):
Tak tak, kolikrát si psi jen vesele běží hrát a majitelé hysterčí, že se porvou. To taky znám velmi dobře
Píšete - pár základních pravidel - zkuste je prosím formulovat. Pak bych prosila ty sygnály pro hru. Vždycky se to snažím odhadnout podle ocásku a tak nějak citem jak se ten pejsek tváří:-) Taky mě zlobí majitelé velkých pesanů, když pořád napomínají toho svého při hře, ať dává pozor na moje štěňdo, nebo ho radši k ní ani nepustí. To si přece to moje štěňdo musí zvyknout dávat si trochu pozor, aby ho nezašlápli, nebo mám být taky opatrnější? Prosím buďte sdílní, knížky v tomhle moc nepoví, díky.
eva schejbalova
napsal(a):
Píšete - pár základních pravidel - zkuste je prosím formulovat. Pak bych prosila ty sygnály pro hru. Vždycky se to snažím odhadnout podle ocásku a tak nějak citem jak se ten pejsek tváří:-) Taky mě zlobí majitelé velkých pesanů, když pořád napomínají toho svého při hře, ať dává pozor na moje štěňdo, nebo ho radši k ní ani nepustí. To si přece to moje štěňdo musí zvyknout dávat si trochu pozor, aby ho nezašlápli, nebo mám být taky opatrnější? Prosím buďte sdílní, knížky v tomhle moc nepoví, díky.
Zvykat si má, to je správné. Ale taky se může stát že mu nechtěně ublíží, někteří velcí psi jsou neomalení.
Opravdu to chce cit poznat co má pes v úmyslu. Pokud k vám radostě běží (spíše takový ten skákavý pohyb), s kmitajícím ocasem nad zádí, hlavou nesenou vysoko tak je vše v pořádku.
eva schejbalova
napsal(a):
Navazuji na předchozí témata - existuje obecný návod jak řešit střetnutí s cizím psem?
Díky Eva
Pravděpodobněji se servou dvě feny. Psi více pouští hrůzu a spíše se oslintají. Pes taky spíš ze sporu vycouvá, než fena. Dvě feny taky jdou víc na ostro, opravdu jdou po sobě zubama.Mohou spíš vyjet i na štěbně, než pes. Ostřejší u psů to je, když feny hárají v okolí. Stejně silní a hodně osrstění soupeři si ublíží méně, než ovčák kontra boxer. Pravděpodobně se neservou pes a fena. Ale už to neplatí stoprocentně. Ale pozor, feny vyjedou i po psovi. Ale " správný " pes by neměl opakovat útok, ale uhnout. Ale dnes už i psi vyjedou po štěnatech. Feny na cizí štěňata nemají bloky a mohou po nich startovat. Někdy volat na cizího psa fuj, a jdi pryč a mávat proti němu je signál , že váš pes vyrazí. Pomáhá vám zahnat soupeře. To samé, když pocukávám vodítkem nebo když je pes připravený k boji, ostře potáhnu - pro psa je ta bolest signálem, že bitva začala , zapůsobí nervy a pes vyletí. Spíš ovlivňovat svého psa hlasem a odvést jeho pozornost na sebe. Takže když vidím, že moje fena jde sežrat sousedovic boxerku, co zdrhla pánovi, běžím rychle a ovlivňuji svého psa , ne sousedovic čubu. Když mám klidného psa a potkáme psa, pravděpodobně to bude dobrý . K neznámému psovi svoji čubu bez kontaktu s pánem vůbec nepouštím. Nemá ráda, když po ní psi šlapou a řve po nich.. Na neznámé čuby vyjíždí, pokud jí nemám přímo pod dozorem.. Po deseti minutách společné chůze je to dobrý, nehrajou si, ale nesežerou se. Já šéfuju. Stejně nastanou běžně situace, kdy člověk vůbec neví, jak se zachovat..Ať takové situace člověk vůběc nemusí řešit , to by bylo...helena
Uživatel s deaktivovaným účtem

eva schejbalova
napsal(a):
Díky Eva
hlavně nepanikařit, vyhodnotit situaci a podle toho jednat. Postupů je hodně.
pokud je to rvačka dvou vyrovnaných psů, je nejlepší je odtáhnout za zadní nohy.
pokud se jen ježí tak jen slovně odvolat, cuknout vodítkem, ale rozhodně nezasahovat fyzicky, pokud to není nutné.
u ritualizovaného souboje, se mi osvědčilo (pokud tam není majitel druhého) položit na svého psa ruku (na lopatky) a slovně nebo fyzicky (švihnutím vodítkem atp...) odehnat soupeře, čímž mu rvačku vyhraju. Jednou se mi podařilo psa vzít do náručí když došlo na takovéhle měření sil (u nás na neoplocené zahradě, oba dva bez obojku) a druhý pes si naši zahradu okamžitě označkoval. Skončilo to tak, že když šel Čert (ten druhý pes) za půl hodiny okolo, náš se do něj pustil tak, že čert ještě pět let po smrti toho našeho rváče obcházel naši chatu obloukem, roštím kolem řeky, a když jsme tam měli psa tak byl schopný i přeplavávat na druhý břeh. Takže tohle fakt nedělejte. (mě bylo tenkrát asi patnáct, jj, mladá a blbá
)
s napadením většími psy naštěstí nemám moc zkušenosti, buď toho našeho hned pustili, nebo se ten náš za mě schoval a psi pak šli po mě, ale stačila jedna rána hřbetem ruky a nechali toho, takže nic moc..
jannah
napsal(a):
Zvykat si má, to je správné. Ale taky se může stát že mu nechtěně ublíží, někteří velcí psi jsou neomalení.
Opravdu to chce cit poznat co má pes v úmyslu. Pokud k vám radostě běží (spíše takový ten skákavý pohyb), s kmitajícím ocasem nad zádí, hlavou nesenou vysoko tak je vše v pořádku.
Stejně tak je v pořádku, když je prdýlka nahoře a přední tlapky po lokty na zemi a hlava taky. Ale těch možností je víc a asi to chce cit. Každá poloha vyzívá k jiné hře.
Taky je to poznat, když se pejsek vlní, nebo když jemně doráží.
eva schejbalova
napsal(a):
Díky Eva
Jednou jsme s bráchou na nějaké oslavě vzali ven drobotinu. Vystartoval po nich kokr. Tak na cca 200 metrů. Je to starý bručoun, co už pokousal vlastní rodinu. Na nic jsme nečekali a oba vyběhli pře děti. Pes se zarazil a vrátil se zpátky. Takže je možno i vystartovat po psovi, ale je nutno zvážit, jestli to zvládnu, když to nevyjde.

sharpik
napsal(a):
Jednou jsme s bráchou na nějaké oslavě vzali ven drobotinu. Vystartoval po nich kokr. Tak na cca 200 metrů. Je to starý bručoun, co už pokousal vlastní rodinu. Na nic jsme nečekali a oba vyběhli pře děti. Pes se zarazil a vrátil se zpátky. Takže je možno i vystartovat po psovi, ale je nutno zvážit, jestli to zvládnu, když to nevyjde.
nejlepší je psy bez vzájemé dohody majitelů k sobě vůbec nepouštět ,to že si třeba cizí pes běží možná hrát dopadne ve styku s mým kříženým labradorem tak na 50 procent buď si pohrají nebo se servou z ovčákem se servou vždy takže se mě osvědčilo zavčasu odhánět ,většinou pomůže zařvání ,švihnutí vodítkem ,několikrát jsem cizího psa i kopla dobrý je přiškrtit ho pokud má obojek ale tohle platí jenom u takových běžných sídlištních pejsků na jejich šarvátky ,když se potkají dva opravdu agresivní psi je to boj na život a na smrt a v takovém případě nepomůže klacek kýbl z vodou ba dokonce ani tlaková hadice můj ovčoun má bohužel ulomených pár zubů jak jsme mu trubkou otvírali hubu abychom zachránili život jiného ovčáka ,byli jsme na to tři jeden člověk by to prostě nezvládl ,pokud má někdo radu jak stoprocentně spolehlivě otevřít psovi hubu a neublížit mu při tom tak budu za tuhle radu vděčná
napsal(a):
nejlepší je psy bez vzájemé dohody majitelů k sobě vůbec nepouštět ,to že si třeba cizí pes běží možná hrát dopadne ve styku s mým kříženým labradorem tak na 50 procent buď si pohrají nebo se servou z ovčákem se servou vždy takže se mě osvědčilo zavčasu odhánět ,většinou pomůže zařvání ,švihnutí vodítkem ,několikrát jsem cizího psa i kopla dobrý je přiškrtit ho pokud má obojek ale tohle platí jenom u takových běžných sídlištních pejsků na jejich šarvátky ,když se potkají dva opravdu agresivní psi je to boj na život a na smrt a v takovém případě nepomůže klacek kýbl z vodou ba dokonce ani tlaková hadice můj ovčoun má bohužel ulomených pár zubů jak jsme mu trubkou otvírali hubu abychom zachránili život jiného ovčáka ,byli jsme na to tři jeden člověk by to prostě nezvládl ,pokud má někdo radu jak stoprocentně spolehlivě otevřít psovi hubu a neublížit mu při tom tak budu za tuhle radu vděčná
Moje zkušenosti jsou podobné....když jsem měla NO,fenka se ani moc nervala,pouze s fenami,které ji vyprovokovali....v tu chvíli jsem taky užívala slovní kontakt a rozhodně fyzicky nezasahovala...málokdy došlo na opravdové kousance.
Dnes mám mnohem větší a statnější plemeno se svým vlastním rozumem a když se do sebe naši pustí (fena a pes) většinou o jídlo,nezasahuju,občas jen slovně,ale žádný efekt to nemá,musím spoléhat na to,že je pes moudřejší a pudově fenu nezabije (klidně by mohl).Došlo i na krev a drobné ranky.....ale mezi cizí psy bych je nikdy nepustila...od přírody jsou to dobří hlídači,každý pes,i na procházce automaticky ohrožuje i jejich rodinu....takže je to i o plemeni.