Velice bych uvítal kontakt na někoho, kdo se tímto zabývá.
Mám o jejich životě přečteno dost, ale jejich etologie v pramenech jaksi chybí. Pídím se po poznatcích, jaké psal kdysi K.L. Škoda, že nesledoval rorýse.
Šestý rok se snažím přilákat rorýse do budek na rodinném domku uprostřed zahraní čtvrti, což je trochu neobvyklé prostředí.Jeden pár letos po třetí hnízdí, další dva mají poprvé vajíčka. Loni druhý pár v budce nocoval, ale nezahnízdil.
Rorýsi naletují k budkám, zachycují se u otvorů, hlavně v poledních hodinách, ale dovnitř nevlezou. Třeba ano, nesedím tam hodiny při pozorování. Co je vede k těmto "okukovacím náletům" ?
oneme@centrumj.cz
Moudivláček
napsal(a):
Velice bych uvítal kontakt na někoho, kdo se tímto zabývá.
Mám o jejich životě přečteno dost, ale jejich etologie v pramenech jaksi chybí. Pídím se po poznatcích, jaké psal kdysi K.L. Škoda, že nesledoval rorýse.
Šestý rok se snažím přilákat rorýse do budek na rodinném domku uprostřed zahraní čtvrti, což je trochu neobvyklé prostředí.Jeden pár letos po třetí hnízdí, další dva mají poprvé vajíčka. Loni druhý pár v budce nocoval, ale nezahnízdil.
Rorýsi naletují k budkám, zachycují se u otvorů, hlavně v poledních hodinách, ale dovnitř nevlezou. Třeba ano, nesedím tam hodiny při pozorování. Co je vede k těmto "okukovacím náletům" ?
oneme@centrumj.cz
Možná by byla dobrá fotka těch budek.
Zdravím, dotaz tedy zní, proč okukují a nezahnízdí. Tak asi jim budka z nějakých důvodů nevyhovuje. Základ je mít otvor v rovině s podlážkou, to ale, jak jsem se dočetla, máte. Co si myslím, že jim hodně vadí je to, že ten otvor není nikterak krytý a dost nízko. Žila jsem s tímto druhem 30 let, zkoumala jejich hnízda i mláďata, občas nějaké našla na dvoře a vyhodila do povětří, pokud jsem nemusela nejdřív vypreparovat ostré drápky z ruky Žili na půdě mezi trámy. Z pohledu ze zdola na činžák nebyl otvor vůbec vidět, výška baráku po střechu 2,5 patra. Jinde zase u nás hnízdí opět pod střechou, výška trochu nižší, ale opět ani náznaky vletového otvoru. Myslím, že Vaše budky se jim nezají bezpečné, jsou pro ně tzv. na ráně.
eli22
napsal(a):
Zdravím, dotaz tedy zní, proč okukují a nezahnízdí. Tak asi jim budka z nějakých důvodů nevyhovuje. Základ je mít otvor v rovině s podlážkou, to ale, jak jsem se dočetla, máte. Co si myslím, že jim hodně vadí je to, že ten otvor není nikterak krytý a dost nízko. Žila jsem s tímto druhem 30 let, zkoumala jejich hnízda i mláďata, občas nějaké našla na dvoře a vyhodila do povětří, pokud jsem nemusela nejdřív vypreparovat ostré drápky z ruky Žili na půdě mezi trámy. Z pohledu ze zdola na činžák nebyl otvor vůbec vidět, výška baráku po střechu 2,5 patra. Jinde zase u nás hnízdí opět pod střechou, výška trochu nižší, ale opět ani náznaky vletového otvoru. Myslím, že Vaše budky se jim nezají bezpečné, jsou pro ně tzv. na ráně.
Třetí rok hnízdí ve stejné budcre. ve dvou dalších snesli vajíčka 2. Ještě je čas. letos je divný rok. Ještě 10dní na zahnízdění, ale je vidět, že založení hnízdící kolonie není jednoduché a třetí hnízdění povauji za úspěch.Etologové, ne eokologové, ozvěte se !
Rorýsové jsou ptáci spodní hladiny aviatiky.Jsou proto nejpronásledovanějšími ptáky v přírodě,jelikož jejich akční rádius díky nepřetržitém setrvání na obloze je k tomu předurčuje...Jejich počet snižují vlivy podnebí,které se v oblasti jejich přeletu /Pyreneje/značně mění a při silném vichru dochází k sražení ptáků k zemi,a to je pro ně osudové...Nesnažme se suplovat při záchraně opuštěným mláďat jejich rodiče,tento počin je z pohledu lidského pochopitelný,ale z hlediska "programu" fauny nesmyslný...Pokud budeme chtít opravdu pro ptactvo něco udělat,potom musí naše snaha směřovat do parlamentu,bez rozumné legislativy nebude naše snaha nic platná...Až na silně mrazivé zimy ptáky zásadně nekrmím,je to prověrka zdravých jedinců,kteří přežijí-dokrmení slabí jedinci také-ale je po nich slabé potomstvo...Ale toleruji nostalgii populace...Rorýsům se u nás bude dařit podle stavu hmyzu,a ten je decimován zemědělsky díky monokulturám,které vytvářejí mikroklima,které je pro jisté druhy hmyzu nepřijatelné-proto dochází k exodu kolonií a tím také ke změnám stanoviště predátorů..Chemické postřiky likvidují nejen plevel z osetých ploch ale také hmyz-a to je státem tolerovaný zločin!!!Tento stav je nepostihnutelný,jelikož je jako důkaz nedoložitelný...V demokracii by rozhodovali skuteční odborníci,u nás v komerčním nihilismu rozhodují samozvaní kariéristé,které volíte /já ne!!!/Nebudu se podílet na ničení vlastní existence-je to nemravné...Řimák
Uživatel s deaktivovaným účtem

Není to sice k tématu, ale v práci krmíme ptáky po celý rok - směs nebo jen slunečnice (loupaná spíš v létě, jinak neloupaná). Jsme v areálu u listnatého lesa, za ty roky pozoruji výrazný nárůst počtů i druhů, nemyslím si, že to jejich populaci oslabuje, to je jen lidský pohled.
Životní prostředí zvířat již dávno není přirozené, buďme tedy rádi za ty ptáky, co v tom ještě dokážou jakžtakž žít, byť s lidskou podporou.
Birdsong
napsal(a):
Rorýsové jsou ptáci spodní hladiny aviatiky.Jsou proto nejpronásledovanějšími ptáky v přírodě,jelikož jejich akční rádius díky nepřetržitém setrvání na obloze je k tomu předurčuje...Jejich počet snižují vlivy podnebí,které se v oblasti jejich přeletu /Pyreneje/značně mění a při silném vichru dochází k sražení ptáků k zemi,a to je pro ně osudové...Nesnažme se suplovat při záchraně opuštěným mláďat jejich rodiče,tento počin je z pohledu lidského pochopitelný,ale z hlediska "programu" fauny nesmyslný...Pokud budeme chtít opravdu pro ptactvo něco udělat,potom musí naše snaha směřovat do parlamentu,bez rozumné legislativy nebude naše snaha nic platná...Až na silně mrazivé zimy ptáky zásadně nekrmím,je to prověrka zdravých jedinců,kteří přežijí-dokrmení slabí jedinci také-ale je po nich slabé potomstvo...Ale toleruji nostalgii populace...Rorýsům se u nás bude dařit podle stavu hmyzu,a ten je decimován zemědělsky díky monokulturám,které vytvářejí mikroklima,které je pro jisté druhy hmyzu nepřijatelné-proto dochází k exodu kolonií a tím také ke změnám stanoviště predátorů..Chemické postřiky likvidují nejen plevel z osetých ploch ale také hmyz-a to je státem tolerovaný zločin!!!Tento stav je nepostihnutelný,jelikož je jako důkaz nedoložitelný...V demokracii by rozhodovali skuteční odborníci,u nás v komerčním nihilismu rozhodují samozvaní kariéristé,které volíte /já ne!!!/Nebudu se podílet na ničení vlastní existence-je to nemravné...Řimák
Tak první věta souhlas.
Druhá naprostý nesouhlas.
Uveďte dravce, který uloví rorýse. Ostříž, sokol? Odborníci uvádějí, že rorýs prakticky nemá ve vzduchu predátora a hnízda dost nedostupná.
O povětrnostních vlivech při přeletu na jih nemám znalosti, nemohu posoudit. Nevím, kde jste vzal cestu přeletu přes Pyreneje, logičtější a podle výsledků kroužkování je spíš balkánská cesta do Afriky.
V další části už nehovoříte o rorýsech, ale obecně o přezimujících druzích. Nebudu se k tomu vyjadřovat, máte pravdu.
K rorýsům se vztahují věty o úbytku hmyzu vlivem chemickému ošetření plodin. Že by to byla příčina jejich úbytku se mohu jen domnívat, ale považuji to i já za jednu z hlavních příčin. Rorýsi se živí především dvoukřídlým hmyzem (mouchy, komáři) Těchto za posledních 30 let značně ubylo. Zatím se uvádí jako příčina úbytku rorýsů ztráta hnízdišť při novém způsobu výstavby a zateplování staré.
Říkáte, že nevolíte samozvané kariéristy, kteří rozhodují. Pak nechápu, že jsou samozvaní, když je lidé zvolili.
Můj závěr:
Jsem už starý člověk, milovník nedotčené přírody, mohu srovnávat.
Doba mého mládí je nenávratně pryč. Nedozírné lány obilí a jiných plodin, bez jediného plevele a hmyzího škůdce
s hektarovými výnosy o kterých se mému otci ani nesnilo jsou vykoupeny daní zničení všeho živého v celém potravním řetězci. A nějaké remízky apod je jen alibismus. To by ty lány musely oddělovat alespoń 500 m široké pásy bez chemie a to by je musel někdo i ošetřovat a za co? Za dotace z EU ?
Každý je plný ochrany přírody, pláče nad zastřelenou strakou, ale sám se neuskromní.Plné popelnice vyhozených potravin. Co s tím v paneláku? Pes má granule a prase se slepicemi se tam chovat nedá.
Tak jsem se rozkecal, chovatelé exotů to nemusí číst, ale snad sem zabloudí i někdo s širším záběrem. Kdo jiný by to měl být, než chovatel ptactva.