Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2013 14:20
tom555

XXX.XXX.18.68

Dobrý den u nás ve chlévě hnízdí každý rok vlaštovky.Na internetu jsem se ale dočetl že že mají problémy s hnízděním a že už není tolik chlévů kde by mohli hnízdit.Psaly že v 1 chlévu může být i několik vlaštovek.Nevíte teda prosím proč máme jen jedno hnízdo??? a když tam jsou cizí tak ty naše je odhání.Chlév je si myslím aspon na 2 hnízda velký až dost.smajlík A ještě mám dotaz ohledně jiřiček.Nevíte prosím jak je nalákat na místo kde chci??

3.7.2013 20:51
giota

XXX.XXX.65.76

tom555 napsal(a):
Dobrý den u nás ve chlévě hnízdí každý rok vlaštovky.Na internetu jsem se ale dočetl že že mají problémy s hnízděním a že už není tolik chlévů kde by mohli hnízdit.Psaly že v 1 chlévu může být i několik vlaštovek.Nevíte teda prosím proč máme jen jedno hnízdo??? a když tam jsou cizí tak ty naše je odhání.Chlév je si myslím aspon na 2 hnízda velký až dost.smajlík A ještě mám dotaz ohledně jiřiček.Nevíte prosím jak je nalákat na místo kde chci??

Podle mého pozorování chtějí vlaštovky soukromí - v každém chlévě hnízdí jen jeden pár.
Jiřičky hnízdí venku, alespoň ve výši patra - máme jich na oknech v patře spoustu (ty klidně lepí hnízda metr od sebe - tedy na 1 okně jsou dvě v každém horním rohu). V přízemí není ani jedna.

9.7.2013 17:55
tom555

XXX.XXX.18.68

No na našem chlévě si kdysi začali jiřičky stavět ale pak si to rozmysleli a odletěli jinam a na domě si kdysi stavěli ale to jsem jeste nebyl na světě..Nedávno jsem se dozvěděl že jedni moji známí mají ve chlévě 2 hnízda a obě jsou obsazená.Zkuste tedy prosím ještě nějaké rady jak jich domů přilákat více.

tom555

XXX.XXX.18.68

No na našem chlévě si kdysi začali jiřičky stavět ale pak si to rozmysleli a odletěli jinam a na domě si kdysi stavěli ale to jsem jeste nebyl na světě..Nedávno jsem se dozvěděl že jedni moji známí mají ve chlévě 2 hnízda a obě jsou obsazená.Zkuste tedy prosím ještě nějaké rady jak jich domů přilákat více.

tom555

XXX.XXX.18.68

10.7.2013 17:43
giota

XXX.XXX.65.76

Já bych vám těch našich asi 10 párů klidně věnovala... ale nevím jak jim vysvětlit, že se mají odstěhovat

11.7.2013 09:16
tom555

XXX.XXX.18.68

A mohl bych se zeptat čeho 10 párů? vlaštovek nebo jiřiček?? prosím popište mi to prostředí u
vás
OMLOUVÁM SE ZA TY 3 STEJNÉ PŘÍSPĚVKY ZA SEBOU.

11.7.2013 13:55
giota

XXX.XXX.65.76

10 párů jiřiček
Vlašťovky spočítané nemám - ty mne nezlobí, v chlévě mi nepořádek z hnízdění nevadí.
Vlašťovky musím hlídat jen když hledají místo k hnízdění - chtějí obsadit I verandu, musíme týden až dva mít zavřené dveře - pak už vybudovaly jinde a je klid. Občas sice vlétnou okny za hmyzem, tak "vyháníme" (otevřeme vše dokořán a čekáme, kdy najde cestu ven.

Jiřičky hnízdí na oknech v patře. V přízemí je stejný počet oken, ale ani jedno hnízdo, v patře je obsazeno každé okno - někde jedním hnízdem, jinde je v každém rohu po jednom. A mláďata nám osírají okna smajlík((
Chtěla bych, aby se nastěhovaly třeba na stodolu - ale jim se líbí zde. Dům je ze 3 stran volně v zahradě - další stavby jsou víc jak 10 m dál od něj, od severu navazuje dílna a hala. Jiřičky jsou vysoko a mají přehled po okolí
Nevím jaký dům mate vy, ale v přízemním se jich nedočkáte.
Tady ve vsi jsou jen 2 patrové, jiřičky hnízdívaly i na tom druhém, jinde nikdy.

25.7.2013 13:51
tom555

XXX.XXX.18.68

My máme taky dvoupatrový dům ale nikde žádné hnízdo ani u okna jen občas tam přiletí chvíli se tam drží a zase odletí,hlínu tak nelepí.smajlík

17.8.2013 16:41
helas

XXX.XXX.216.192

Dobrý den,
oni si vás najdou, pokud tam budou mít co žrát. Vlaštovky i jiřičky se živí létajícím hmyzem, takže se neusídlí tam, kde se nevyskytuje.
Ve chlévech s dobytkem či koňmi se uhnízdí rychle a snadno - a na počtu much je to poznat smajlík. Hnízdí za sezonu 2-3x, to chce nějakého krmení...
Obecně vzato, dnešní pojetí zahrad jako kusu aseptického trávníku, co týden sečeného, k tomu nějaká ta zkulturněná solitera, plus velké skleněné plochy místo dveří - to znamená mít v okolí mrtvé ticho. A pokud by se tam už nějaký ten pták omylem vyskytl, tak se o to sklo zabije, protože ho nevidí.
Pokud ale máte chlév jako chlév, někde bopkem hnůj, na zahradě keře (i ostnaté), neuklizenou hromadu klestí, nějaký ten strom a taky blátivou louži, hromadu písku, co zbyla ze stavby to by v tom byl čert, aby to ptáci nenašli, i ty vlaštovky a jiřičky. A nejen ty... i ještěrky, ježci, jiné druhy ptáků, motýli, lišky, kuny... prostě příroda.
http://www.csop.cz/index.php?cis_menu=1&m1_id=1002&m2_id=1058&m_id_old=999

23.8.2013 15:55
tom555

XXX.XXX.18.68

Ve chlévě jsou slepice zahradu máme velkou jsou tam i stromy písek a za humny je bláto hnojisko máme a hmyzu všude dost.Máme tedy 2 páry vlaštovek a oba páry už letos 2 krát mladé vyvedli.Ale jiřičky ne a ne se tu zabydlet přitom sousedi mají hnízd jiřiček dost.

25.8.2013 02:24
helas

XXX.XXX.216.192

Nojo... jiřičky letos neměly nejlehčí rok.
Je to kraj od kraje různé, ale hodně mláďat letos pomřelo hlad. I dospělých...

Buďte trpěliví. Oni se vám tam zahnízdí třeba hned příští jaro. Nebo to další - asi jich příští rok nebude moc, takže nebudou mít potřebu hledat nová hnízdiště. Nu, kdoví...

Ale líbí se mi, že je u vás chcete. Je spousta lidí, kteří jim hnízda shazují, aby jim nezaprasily omítku nebo dlažbu.
A přitom stačí hnízdo podbít kouskem dřeva jako policí. Nebo pod něj na zem dát noviny.
A hned má člověk doma much o moc míň.
Víc takových, jako jste vy! To ptákům přeju.

25.8.2013 19:39
tom555

XXX.XXX.18.68

No já se omlouvám ale zapomněl jsem napsat že už je to pár let co to tam začaly stavět a nedostavěli a umělé hnízdo se mi nechce kupovat protože se mi zdá že to je dost drahé.A nevíte tedy někdo jak je nějak nalákat??smajlík

25.8.2013 20:09
helas

XXX.XXX.216.192

Tak to fakt nevím...
Jeden známý nedávno nahazoval novou fasádu do vnitřního dvora. V tu ránu tam jiřičky měl - předtím leta buď jinde, nebo vůbec; měl jen vlaštovky). Vypadalo to skoro jako naschvál (i když on byl rád, že tam jsou, tak je tam nechal smajlík
Tož kdoví, třeba se jim nelíbí z nějakého důvodu podkladový materiál, nebo třebas jim chybí to zastřešení, které potřebují... nechcete to nafotit, jak vypadá ta zeď a to místo, kam je lákáte?

10.9.2013 19:59
tom555

XXX.XXX.18.68

Já zkusím udělat bílou fasádu jen nahoře a pokut tam nepůjdou tak už se na ně...... víte co ne??? a do chlévů zkusím dát kus pletiva jak jsem viděl na internetu už opravdu nevímsmajlík

16.9.2013 19:50
tom555

XXX.XXX.18.68

Zkuste mi ještě prosím napsat nějakou tu radu na přilákánísmajlík

16.9.2013 22:19
helas

XXX.XXX.216.192

Hele, fakt, jiřičky vám do stáje hnízdit nepůjdou.
Podívejte se po okolí, kde mají hnízda, na čem přesně jsou přilepená, jaké je tam okolí. A dívejte se velmi pozorně.

Ony se vám tam zahnízdí, když budou mít místa, kde je klid, místa vhodná k vybudování hnízda, dostatek potravy (létající hmyz) a poblíž voda.

17.9.2013 19:45
tom555

XXX.XXX.18.68

No to já snad vím že si jiřičky ve chlévě hnízdo stavět nebudou a nemyslím si že by to byla úplně pravda s tím že poblíž musí být voda protože sousedi je mají a poblíž voda není a hmyzu je tu taky dost když tu máme vlaštovky které si letos postavily 2 nová hnízda ale byl to jen 1 pár který si postavil letos 2 hnízda od začátku roku a v obou vyvedly mládata ale jen 3 a 3.

16.2.2014 11:41
tom555

XXX.XXX.18.68

Jsem zvědav,kdy přiletí první vlaštovky letos.Jestli to "jaro zima" bude takhle pokračovat tak aby tu za chvíli nebyly.smajlík

19.3.2014 12:12
ladd

XXX.XXX.34.44

Včera psali ne i dnes, že prý již byla pozorována první vlaštovka. Nezapoměńte otevřít okénka.
+ vlákno ze slepic:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1360157/jak-na-vlastovky

25.3.2014 16:46
kkamila

XXX.XXX.36.46

Jasně, vlaštovky chtějí mouchy a trochu toho venkovského svinčíku. Každopádně nosí štěstí a peníze do domu.smajlík

31.3.2014 19:23
tom555

XXX.XXX.18.68

kkamila napsal(a):
Jasně, vlaštovky chtějí mouchy a trochu toho venkovského svinčíku. Každopádně nosí štěstí a peníze do domu.smajlík

Hmmmm tak u nás teda není svinčík ani trochu,ale u souseda to je zase nepořádek,to snas ani nikdo nemá i když se řekne nepořádek tak to je slabé slovo to se ani slovem vyjádřit nedá co tam je.

31.3.2014 19:24
tom555

XXX.XXX.18.68

Ve čtvrtek jsem viděl první vlaštovku a dnes již několik.smajlíksmajlíkJaro je tusmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík

22.4.2014 12:40
ladd

XXX.XXX.34.42

23.4.2014 13:50
tom555

XXX.XXX.18.68

Před pár dny už konečně dorazili i k nám.Nejdříve tu na noc spala jen jedna ale asi za za 2 dny si našla partnera a už jsou tu obě.Ale ve vedlejší místnosti kde loni byly také tak tam ještě furt nejsou jen občas tam zaletí ty které spí vedle.Nevíte teda prosím někdo jestli se ještě nějaké vlaštovky stále vracejí ze zimovišť????????moc bych si přál aby tam byly taky

17.4.2015 11:18
ladd

XXX.XXX.34.51

Vlaštovky jsou tu už přes týden, tak jim neapoměňte otevřít okénka.

d.diblik

30.5.2016 10:13
d.diblik

XXX.XXX.178.213

Jojo, taky se snažím nalákat vlaštovky (do stodoly) a jiřičky (pod převis), bohužel bez úspěchu. I ta umělá hnízda jsem jim pořídila, ale stále nic smajlík

3.4.2017 10:57
ladd

XXX.XXX.34.52

Hlásím první vlaštovku. Nezapomeňte tedy otevřít okénka. Prosím, prosím. Kdo máte chlévy a něco chováte, tak se Vám to možná nezdá, ale skutečně ubývají z důvodů, že nemají kde hnízdit (chlévy jsou přestavěny na bydlení garáže, nebo čistě vymetené a uzavřené).

2.8.2017 19:39
marcelaap

XXX.XXX.198.43

Naše vlaštovky si postavily letos v polovině července třetí hnízdo, o poznání větší než ta předchozí. Teď v něm sedí dvě samičky najednou. Je to vůbec možné?

27.4.2020 18:40
ladd

XXX.XXX.34.47

Nezapomeňte otevřít okénka. První přiletěly už před 3 týdny.

4.8.2021 11:01
diblik75

XXX.XXX.115.141

tom555 napsal(a):
Zkuste mi ještě prosím napsat nějakou tu radu na přilákánísmajlík

pokud máte ještě zájem o zkušenosti s lákáním jiřiček, tak tady jsem popsala své https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1766213/vlastovky-jiricky-a-rorysi

Eva0304

17.6.2022 07:35
Eva0304

XXX.XXX.153.83

Dobrý den,
mám dotaz - prosbu. Letos nám na okně postavily svá hnízda jiřičky. Je moc pěkné je pozorovat. Ale nevím, jestli po dobu jejich hnízdění mohu to okno umýt. Poradíte mi někdo ?
Děkuji moc.
Eva Folkertová

17.6.2022 11:07
jarat

XXX.XXX.192.54

Eva0304 napsal(a):
Dobrý den,
mám dotaz - prosbu. Letos nám na okně postavily svá hnízda jiřičky. Je moc pěkné je pozorovat. Ale nevím, jestli po dobu jejich hnízdění mohu to okno umýt. Poradíte mi někdo ?
Děkuji moc.
Eva Folkertová

Po dobu hnízdění je zcela zbytečné okno z venku umývat. Navíc by jste je stresovala. Zevnitř si ho klidně umyjte ať můžete lépe pozorovat. Až odletí mladé, umyjte si okno i z venkovní strany.

Eva0304

25.7.2022 10:41
Eva0304

XXX.XXX.153.83

Dobrý den,
letos si u nás udělaly jiřičky dvě hnízda. Teď po měsíci se ale zdá, že jedno je prázdné. Soudím podle toho, že není vidět žádný pohyb a okno není zdaleka tak znečištěné jako to druhé. Je možné, že už hotové hnízdo jiřičky z nějakého důvodu opustily ?
Děkuji za odpověď.
Eva Folkertová

26.7.2022 13:13
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Někdy si staví i dvě hnízda ,ale výjimečně spíše si myslím že jednu jiřičku z páru potkal zlý odsud, dravec, nemoc a druhá už ztratila o hnízdo zájem ,ale občas se také stane, že druhý pár nesnese ve své blízkosti jiný pár ,u nás se toto stalo u vlaštovek ,místa je v hospodářské budově dost, ale první pár vždy jiný vyžene.

Přidejte reakci

Přidat smajlík