Dobrý den mám dotaz. Když vemu krávě hned po otelení tele. A vrátím ho k ní do chlíva cca po 3 měsících.Pozná ho? A bude jenčit, jako že chce k němu a že nepustí mlíko atd.
Jde mi o to že zhruba na ty tři měsíce to tele můžu mít v jiném chlévě ale pak bych jí ho tam potřeboval vrátit aby se mi zas uvolnil chlívek kde přes zimu mívám prasata.Děkuji za odpovědí.
Welfare je hezká věc...ale pokud vím, tak kráva se většinou chová buď k produkci masa, nebo v tomto případě - produkci mléka. Dělá se to běžně všude tam, kde jsou krávy pro mléko využívány. Jinak je chov poněkud neekonomický. Tak to bohužel v dnešním světě chodí, taky pravděpodobně jíte máslo, sýry a jiné mléčné výrobky. Pokud se budou nechávat telata do těch tří měsíců u matek, ceny za tyto výrobky budou podstatně jinde, že.
No samozrejme ze jime syry, jogurty, pijeme mleko (akorat to maso teda nekonzumuji) ale v biokvalite, kde se tele nechava s kravou. Dokonce i v tech komunistickych velkochovech nechavaji alespon tyden, kvuli mlezivu, imunite telete je to taky trosku o ekonomice, vetsi vahove prirustky telete, mensi umrtnost, vyskyt onemocneni. Pardon prici se mi pohled vymacknout ze zvirete co nejvic za jakoukoliv cenu, vzdy se to pak stejne nejak vrati.A zvirata pak jen trpi a trpi...
Já jsem ten zadatel a co se týče mě tak bych klidně mamě to tele nachal kdybych věděl že pak nebude jančit. Máme jen tuto jednu kravku takže předpokládám že mlíkem by určizě stihla zásobit tele i nás. Ale je to jalovice, která neví co je dojit. I tak budu doufat že nás při tom nezabije než se naučí stát a riskovat ještě že bude jančit kvůli teleti co jsme ji vzali a že nepustí mlíko a bude mít akorát záněty vemene. To se mi taky nechce. A jinak nechat tele týden pod krávou a pak jí ho vzít myslím že je ještě krutější než jí ho vzít hned. Jako chápu že nejpřirozenější je když tele pije od mámy. Ať už z hlediska imunity či správné teploty kontaminaci při dojení atd. Ale mám prostě pouze obavy že když jí to tele nechám tak že pak bude vyvádět a já ji nepodojím. Ano mužu jí nechat tele celou dobu dokud se nezasuší.Tele krásně poroste ale my chtěli tomlíko. Sami mame tři malé děti.
mlynář
napsal(a):
Já jsem ten zadatel a co se týče mě tak bych klidně mamě to tele nachal kdybych věděl že pak nebude jančit. Máme jen tuto jednu kravku takže předpokládám že mlíkem by určizě stihla zásobit tele i nás. Ale je to jalovice, která neví co je dojit. I tak budu doufat že nás při tom nezabije než se naučí stát a riskovat ještě že bude jančit kvůli teleti co jsme ji vzali a že nepustí mlíko a bude mít akorát záněty vemene. To se mi taky nechce. A jinak nechat tele týden pod krávou a pak jí ho vzít myslím že je ještě krutější než jí ho vzít hned. Jako chápu že nejpřirozenější je když tele pije od mámy. Ať už z hlediska imunity či správné teploty kontaminaci při dojení atd. Ale mám prostě pouze obavy že když jí to tele nechám tak že pak bude vyvádět a já ji nepodojím. Ano mužu jí nechat tele celou dobu dokud se nezasuší.Tele krásně poroste ale my chtěli tomlíko. Sami mame tři malé děti.
Nebojte, to se dá zvládnout.Loni jsme také odrodili od naší jalovice první tele.Taky jsme jí museli navykat na dojení, nejdřív rukama, pak na dojačku.Tele vám při tom nijak překážet nebude.Normálně ho na tu dobu vyvážete v boxu, kde máte krávu, nebo vedle ve štontu.
Kráva byla ze začátku šílená, jak bych od krotké, domácí, osahané jalovičky vůbec nečekala
Nejdřív byl malý s ní navolno a my jen denně, s nasazením životů, oddojovali nedopité čtvrtě.Při tomto jsme tele uvazovali.Box je velký, tak do druhého rohu, kráva na něj normálně viděla.
Pak už jsme malého nechávali přes den vyvázaného a noc navolno.Čímž se večer mohlo dojit.
Nejlíp stála a nejlíp spouštěla mléko, když z jednoho cecku cucal prcek a druhé jsme oddojovali rukou.
Počátky dojení byly strašné, museli jsme jí vyvázat nakrátko vpředu, pak vytáhnout zadní nohu a stejně můra aspoň švíkala ocasem.Tele při tomhle rodeu vůbec neřešila.
Dost dlouho stíhala pokrýt spotřebu býčka i naší rozvětvené rodiny.Jestli můžu radit a vy nepotřebujte zrovna dvakrát denně 10litrů, nechte tele pod krávou.Bude vám pěkně přibývat a budete všichni spokojení.
barush1
napsal(a):
No samozrejme ze jime syry, jogurty, pijeme mleko (akorat to maso teda nekonzumuji) ale v biokvalite, kde se tele nechava s kravou. Dokonce i v tech komunistickych velkochovech nechavaji alespon tyden, kvuli mlezivu, imunite telete je to taky trosku o ekonomice, vetsi vahove prirustky telete, mensi umrtnost, vyskyt onemocneni. Pardon prici se mi pohled vymacknout ze zvirete co nejvic za jakoukoliv cenu, vzdy se to pak stejne nejak vrati.A zvirata pak jen trpi a trpi...
No, nevím v kterém velkochovu nechávají telata u krav, ale já mám zkušenost, že telata jdou 1.den po narození do boudy, kde se jim 5-7dní podává nadojené mlezivo od jejich matek.A to právě pro tu ekonomiku-dost často se na kravíně s volným ustájením stávalo, že krávy telata zalehly .
Já bych asi radila- když nemáte jiný dobytek u krávy, aby mohli telko zalehnout-nechat u matky týden, dokud bude mlezivo, a dodojovat, pak klidně můžete oddělit-ale nemělo by být tele úplně samo, potřebuje přirozeně fyzický kontakt s ostatnímy zvířaty.
Zadavatel se na něco ptal, tak mu stručně a jasně odpovídám. Rozdíl mezi malo-a velkochovem je podstatný. Samozřejmě, že pro tele je lepší zůstat u mámy. Jalovice si dřív nebo později zvykne a když bude dobrá, bude mléko pro všechny. Jsou i také jalovice, které tele zavrhnou.
Nechávat tele týden u matky a pak je brát je volovina. Buď hned po narození, anebo nikdy.
Pro barush1 - doporučuji exkurzi do kravína z více než 100ks dojnic. Neumím si přestavit nadšené ohlasy ošetřovatelek, kdyby se jim okolo každé krávy motalo tele a vesele si poskakovalo až do dojírny.
Tele se matce odebere, kolostrální mléko je mu nabídnuto okamžitě a pak dalších cca 5 dní. Telata nejsou sama, ze začátku vizuální kontakt, později ve skupině ostatních telátek. Atd..
spajzka
napsal(a):
Zadavatel se na něco ptal, tak mu stručně a jasně odpovídám. Rozdíl mezi malo-a velkochovem je podstatný. Samozřejmě, že pro tele je lepší zůstat u mámy. Jalovice si dřív nebo později zvykne a když bude dobrá, bude mléko pro všechny. Jsou i také jalovice, které tele zavrhnou.
Nechávat tele týden u matky a pak je brát je volovina. Buď hned po narození, anebo nikdy.
Pro barush1 - doporučuji exkurzi do kravína z více než 100ks dojnic. Neumím si přestavit nadšené ohlasy ošetřovatelek, kdyby se jim okolo každé krávy motalo tele a vesele si poskakovalo až do dojírny.
Tele se matce odebere, kolostrální mléko je mu nabídnuto okamžitě a pak dalších cca 5 dní. Telata nejsou sama, ze začátku vizuální kontakt, později ve skupině ostatních telátek. Atd..
To je opravdu jasná odpověď a souhlasím.
S tím oddělením je to těžké posoudit. Já jsem předminulý rok prvně přivedla do chléva, kde byli dva býci na výkrm+plemenný býk,
kravku ze stáda masňaček 2.den po otelení. Telátko jsem musela uvázat mimo jejich dosah, aby mu býci nemohli ublížit a dvakrát denně jsem ho odvazovala a pouštěla napít ke krávě, pak jsem dodojovala. Po dvou měsících jsem býčka dávala zpět ven, mezi ostatní telata. Ten úvaz nebyl ideální- tele do 6 měsíců se uvazovat nesmí, ale bylo to jediné řešení-telko bylo klidné-kráva taky, protože na sebe viděli..
Barush1> chtělo by to méně teorie a více praxe, je sice pěkné, co popisujete, ale krávu daleko víc zasáhne oddělení několikaměsíčního telete od ní pryč než toho hned po porodu. Ale to vám asi nemá cenu vysvětlovat, dokud si to nezažijete na vlastní kůži. A že se nabídka přizpůsobí poptávce - ano nechte pod krávou tele a mléka bude minimum, protože malé tele nikdy nevypije tolik, jaká je běžná produkce dojené krávy (+ si taky koledujete o zánět vemene z malého "odběru").
Co má se způsobem odchovu společného biokvalita mi není až tak jasné...
PS: Mlezivo má pro imunitu telete význam pouze prvních 24 hodin, a to po nějakých prvních 6 hodinách už rapidně začíná klesat prostupnost střeva pro imunoglobuliny. Pak se stává jen obyčejnou stravou.
Zadavatel> Nebála bych se toho, kráva na tele zapomene během pár dnů, ani ne týdne. Staří domochovatelé telata oddělují prakticky hned po porodu a krávy dojí. Telata dostávají napít z kýble a někteří je po vydojení pouští napít pod krávy. Jediné, co se mi na tom až tak nelíbí je ten 24h úvaz telat, ale zas chápu, že kdysi byl každý metr místa dobrý..
V kravine jsem byla a je to tam pekny humus.S tvorbou mleka je to podobne jak u lidi.Proste vzit male miminko hned nebo potom je fakt hnusne.Myslim ze neni problem snad chovat kravu v otevrene staji a rano a vecer si mleko oddojit i pro sebe. Ty uvazy to je taky strasne. Doprejte zviratum trochu svobody. Je to stejne jak kdyz nekdo tyra psa na retezu.( nebavim se okratkodobem uvazani napr.pri dojeni).
barush1
napsal(a):
P.s.pohodli osetrovatelek snad neni dulezitejsi nez pohodli krav, nebo snad ano?
Barush1 jestli si z Ústeckého kraje tak přijeď k nám na exkurzi. Takhle se nedá vysvětlovat. Ve velkochovu prostě telata u matky být nemůžou, tečka. Máme krávy na volno, venku jsou denně. Stejně jako telata.
Odchov domácí - tele se klidně přivázat může, aspoň si zvykne. A těch pár minut žádný tele nezabilo. Už to tady bylo psáno. Na noc tele od krávy separovat do boxu vedle. Ráno oddojit pro vlastní potřebu a pak pod krávu pustit tele. Při potřebě tele dokrmit sušenou náhražkou. Atd. Ale ty si, prosím tě, sundej ty růžové brýle. Víš kolik mléka spotřebuje mlékárna na výrobu mléčných surovin? I lidé ve městech potřebují něco jíst.
Zadavatel promine, už píšu mimo jeho otázky, ale tohle mě fakt nedá :).
Ja ale nepopiram ze je to v tech koncentracnich taborech neekonomicke a neprakticke pro obsluhu. Ja rikam ze to je nenormalni se takto chovat ke zviratum.Vubec by existence nejakych velkochovu by se mela zrusit.Kdo si nemuze chovat kravu, sehnat si nejakeho mistniho sedlaka, kupovat biovyrobky, a kdo si stezuje ze na to nema tak prejit ma veganskou stravu a ne bazirovat na utrpeni druhych.Na dovolenou, cigarety, alkohol, zbytecne obleceni, kosmetiku lidi maji penize ale na o par kacek drazsi biomleko uz penize nejsou. A z tohohle mi teda je spatne protoze je to ciste sobectvi a bezohlednost. Tele patri ke krave stejne jako dite matce.
Já bych už tele pod krávou nenechala, tedy pod dojnou krávou, u masňáků je to jiná.
Máme jednu kravku, má celkem velkou pastvinu kde je s kozama, troufám si říct že se má velmi dobře.
Když se jí narodilo první telátko (jalovička, kterou jsme si chtěli nechat), tak jsme je nechali asi 2, 5 měsíce spolu, telátko cucalo samo, zbývalo mléko i pro nás, nemuseli jsme ohřívat mléko pro tele, no prostě idylka. Idylka skončila prvními průjmy telete z přepití, tak jsme museli tele odstavit. Odstav byl pro obě dvě strašný stres. Kráva zhubla na na vemeni se jí vyrojili bradavice. Když jsme je po více jek půl roce zas dali k sobě tak jalovice si vzpomněla jak se cucá a zvládá to i přes mulcovku. Takže nám nezbývá než jí prodat nebo v nejhorším případě poslat na jatky.
Druhé tele (také jalovičku) jsme dali od krávy hned pryč. Vše proběhlo naprosto v pohodě bez stresu, kráva ani tele po sobě vůbec nebučely. Je jen trochu pracnější krmení telete, ale zas nemusíme léčit průjmy z přepití. Také jsem si vše idealizovala, ale hold chybami se člověk učí...
barush1
napsal(a):
Ja ale nepopiram ze je to v tech koncentracnich taborech neekonomicke a neprakticke pro obsluhu. Ja rikam ze to je nenormalni se takto chovat ke zviratum.Vubec by existence nejakych velkochovu by se mela zrusit.Kdo si nemuze chovat kravu, sehnat si nejakeho mistniho sedlaka, kupovat biovyrobky, a kdo si stezuje ze na to nema tak prejit ma veganskou stravu a ne bazirovat na utrpeni druhych.Na dovolenou, cigarety, alkohol, zbytecne obleceni, kosmetiku lidi maji penize ale na o par kacek drazsi biomleko uz penize nejsou. A z tohohle mi teda je spatne protoze je to ciste sobectvi a bezohlednost. Tele patri ke krave stejne jako dite matce.
Pardon, ale co to tady melete? nevím proč mám takový dojem, že vše co jde kolem zemědělství vám dělá strašný zmatek v hlavě! Teď si trochu budu protiřečit ale chtělo by to méně sedět zde na fóru a mlejt tu takovéto nesmysli a více se věnovat svému zdokonalování.
Ennie: Prujem z prepiti mlekem? Vidite o tom jsem jeste neslysela.Nemuze to pramenit ze slechteni krav na vysokou dojivost?V indii se nechavaji telata u krav bezne, mozna to tedy chce nejake primitivnejsi plemeno.Sama premyslim nad zakrslym zebu.
K1k2k Studiu ekologickeho zemedelstvi venuji temer cely svuj zivot, ale vy byste se mel zdokonalit v pravopisu ;-) Holt za pravdu se lide zlobi, ze?
Barush1 - Primitivnější plemeno? . Zakrslý zebu by pro Vás nemusela být špatná volba, pokud Vám bude stačit tak hrnek mléka denně. Já mléko od naší kravky zpracovávám, jsme soběstační co se mléčných výrobků týče, takže potřebuji o dost vyšší nádoj.
Můj názor je podložen zkušenostmi. Podle toho co tu píšete tak usuzuji že se skotem ještě žádné zkušenosti nemáte, tak jděte do toho, pořiďte si kravičku a pak uvidíte sama.
Není pravda že by v ekologickém zemědělství byla podmínka nechávat telata pod dojnými kravami, zkuste si to v podmínkách dohledat a lépe nastudovat. Zajímavé čtení je také třeba zde: http://www.zootechnika.cz/clanky/ekologicke-zemedelstvi/ustajeni-skotu-v-eko-zemedelstvi.html
a nebo tady : http://web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/stranka.php?kod=2475.
barush1
napsal(a):
Ennie: Prujem z prepiti mlekem? Vidite o tom jsem jeste neslysela.Nemuze to pramenit ze slechteni krav na vysokou dojivost?V indii se nechavaji telata u krav bezne, mozna to tedy chce nejake primitivnejsi plemeno.Sama premyslim nad zakrslym zebu.
K1k2k Studiu ekologickeho zemedelstvi venuji temer cely svuj zivot, ale vy byste se mel zdokonalit v pravopisu ;-) Holt za pravdu se lide zlobi, ze?
Ano, tele pokud se přepije mlékem dostane většinou půjem.Obsak žaludku je přibližně 1, 5l.pokud toho vypije víc mléko se dostane až do střev a tam může zkvasit.proto průjem. Popsala jsem to neodborně, ale snad to někteří pochopí.Nežijeme v Indii a nechováme krávy(zebu) co dávaj 4l mléka denně.Tam se samozřejmě tele nepřepije.Jinak opravdu doporučuji návštěvu kravína.Ke se dojí 1000 kraviček.