tonyy
napsal(a):
Mel bych dotaz
male telata cca 14denní..jaké dáváte sušené mléko..?Případně jaké doplnky ještě dáváte..?
mam zkušenost pouze s většími telaty, případně odchovy pod matkou ale se sušeným mlékem ne. Případně jak často a kolik dáváte..?
Díky za každé info či radu.
My krmíme také od Schaumann - Kalbi Fit. Můžete krmit 2-3x denně, jak se vám to bude hodit. U množství se můžeme dohadovat. Já jsem zastáncem ¨ pij kolik chce𠍍. Některá telata se spokojí z 3litry, některá si vezmou 4,5l najednou.
Moje telata jsou od 14dní u telecího automatu, kde dostávají 10-12l rozložené na den.
Samozřejmě voda neustále k dispozici. Minerální liz, seno a šrot. Při hezkém počasí ven, takže se později i pasou.
Diky moc za reakce!
jen bych se jeste zpetal kdy odstavujete?pripadne kdy pridavate seno srot ci na pastvu..?
Nakonec jsem dovezl dnes 6mesicni jalovicky, nicmene nakup mensich planuji na pristi mesic..
tak se do te doby nachystam a poridim susene mleko..pripadne i nejake ty granulky..
tonyy
napsal(a):
Diky moc za reakce!
jen bych se jeste zpetal kdy odstavujete?pripadne kdy pridavate seno srot ci na pastvu..?
Nakonec jsem dovezl dnes 6mesicni jalovicky, nicmene nakup mensich planuji na pristi mesic..
tak se do te doby nachystam a poridim susene mleko..pripadne i nejake ty granulky..
Odstav - záleží jakým sušeným mlékem krmíte. Jestli na časný nebo ' normální' odstav. Já odstavuji na 83dnech, k tomu ale nesmíme zapomenout těch 14dní na mlezivu / mléce. Samozřejmě přihlížím k celkovému stavu telete a drobným či nemocným telatům přidám i pár týdnů navíc.
Seno a šrot mají k dispozici ihned po těch 14dnech co se přesunou do velkoboxu k ostatním telatům. Nimrají se v tom, očuchávají a okoukávají od starších telat jak se to dělá. Čím dřív začne tele žrát a přežvykovat, tím rychleji se začnou utvářet žaludky a zvýší se denní přírůstek.
Na 2.měsíci poddávám senáž na ochutnání.
Každé tele je individuál, jedno začne dřív jedno později, uvidíte.
Pastva - jak začne růst tráva a bude hezké počasí tak může ven, na noc pak zase domů. Moje chodí každý den za hezkého počasí ven.
Do 14 dní strého telete bych rozhodně nelila 4,5l mléka.Dostane průjem.Ideální 3-4 krát denně po dvou litrech a s přibívajícím věkem postupně přidávat a na 2 měsících už stačí jen 2 krát denně.Od narození telstart, který jak bylo zde psáno podporuje vývin žaludků k tomu teplou vodou.Studená u tak malého také způsobuje průjmy.Seno stačí až od 1měsíce.A hlavně doržovat hygienu.čisté kýble, čistá voda, suché granule bez plísní to samé seno atd.
Přesně tak jak píšete
raději jsem se zeptal, hlavním chovem je u mně chov prasat..
mam pár jalovic ale vše jsem pořizoval jako minimálně půlroční..
v pondělí jsem dovezl jednu též půlroční ale mam brát těd v následujících týdnech více ks malých telat..Budou v prostoru cca 6na6 metrů pod střechou počítám samozřejmě se sušeným mlékem ale chtěl jsem vědět co a jak abych nedělal zbytečne chyby..
SOS DOTAZ
mam akutni dotaz
male tele cca tydenni 100% masne plemeno ma smysl jej davat na susenne mleko nejake kvalitni treba zminovany schaumann +pripadne nejake ty startovaci granule pro tele nebo pouze mleko od kravy?
Kamaradovi pri porodu umrela krava ma sice druhou ale ta ma sve tele a toto nechce..
ja bych si jej vzal, ale bohuzel v tuto chvili mohu dat pouze susenne mleko +pripadne ty granule..nedokazu ted zajistit kravu ci mleko od ni..
Jde mi o to aby za neco stala a nebyl s ni nejaky mrzacek ci tak neco..?
Skoda by telatka..
dky za pomoc.
Leana

XXX.XXX.224.26
Zdravím, mám krávu 6 dní po otelení, záleží, odkud jste? Mohli bychom pomoct.
Lea.