Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

gallo

11.11.2015 14:12
gallo

XXX.XXX.213.24

Dobrý den,
uvažuji o koupi kravky/vek ale jsem dost náročná :).Nejvíce s mi líbí Galloway ale chtěla bych kravku primárně na dojení neočekávám však 20l mléka ale aby aspon něco málo bylo.
Chováte tady někdo Galloway a dojíte?
Popřípadě jaké jiné plemeno vybrat?
Mé požadavky:
-malé
-pokud možno bezrohé
-zajímavý vzhled
-nenáročné
-celoročně venku na pastvě s otevřenou stájí (případně můžu přizpůsobit a zavírat do stáje)
-ne Jerseyku.

Pokud si někdo najde chvilku a odpoví moc předem děkuji...

Ojgevalt

12.11.2015 08:31
Ojgevalt

XXX.XXX.139.226

Tak by byl asi lepsi, Dexter. Nevim o nikom kdo by Gallowaye dojil byt jen pro sebe.

13.11.2015 09:00
spajzka

XXX.XXX.206.163

Popravdě taky neznám nikoho kdo by dojil toto polodivoké plemeno. Jsou malé, chlupaté, už najít to vemínko bude asi terno. Mléko nebudou mít na zbyt. Měli jsme u nás jednu, co utekla z 15km vzdálené farmy a připojila se k našim jalovicím. Divoká, hned večer šupajdila ze stádem do stáje, kde se mohla zbláznit. Ale jinak by se nechytila a na odstřel škoda.
Jestli chcete něco na mléko, bezrohé, malé, tak si najděte krátkonohé křížence, třeba angus s mléčným plemenem. Nebo "malý " mléčný simentál. Případně bezrohou kozenu

gallo

13.11.2015 10:09
gallo

XXX.XXX.213.24

Děkuji za odpovědi více méně jsem to čekala ale za zeptání nic nedám :D...Kozy mám jak rohaté tak bezrohé a dojím ale popravdě máme větší spotřebu mléka a sýrů než nám mohou dát naše kozy a rozšiřovat stádečko koz nechci to bych radši tu kravku nebo dvě.Bezrohou bych ji chtěla především kvůli bezpečnostni.část roku bych chtěla aby se mohla pást s konmi a trochu se bojím těch rohů aby jim neublížila.Ještě oíbčas narážím na křížence jerseyky s různými plemeny máte s tím zkušenosti?Se kterými by mohla splnovat moje požadavky?

14.11.2015 18:22
koně

XXX.XXX.205.252

Jakékoli tele můžete odrohovat.My máme straky a holštýnku a všechno odrohované.
Menšího jedince také můžete vybrat.Venku vydrží většina krav.
Jen ten zajímavý vzhled bude asi problém.

14.11.2015 21:40
koňadra

XXX.XXX.128.31

spajzka napsal(a):
Popravdě taky neznám nikoho kdo by dojil toto polodivoké plemeno. Jsou malé, chlupaté, už najít to vemínko bude asi terno. Mléko nebudou mít na zbyt. Měli jsme u nás jednu, co utekla z 15km vzdálené farmy a připojila se k našim jalovicím. Divoká, hned večer šupajdila ze stádem do stáje, kde se mohla zbláznit. Ale jinak by se nechytila a na odstřel škoda.
Jestli chcete něco na mléko, bezrohé, malé, tak si najděte krátkonohé křížence, třeba angus s mléčným plemenem. Nebo "malý " mléčný simentál. Případně bezrohou kozenu

Asi s galloway nemáte moc zkušenost, že? Z jedné zdivočelé jalovice asi nelze dělat pravidlo. Toto plemeno jsme si vybrali právě proto, že se nám zdálo nejklidnější a také klidné je. O kravách platí téměř to samé, co o psech - kráva je obrazem svého hospodáře a když se s ní slušně a klidně zachází, tak není problém. Vzhledem k tomu, že všichni chovatelé tyto krávy mají téměř celoročně na pastvinách, mnohdy ve velkých stádech, tak nejsou zvyklé na úvaz ani manipulaci (na tu se musí nahnat do manipulační klece), tak se prostě nenechají dojit. Ale domnívám se, že kdyby se od telete "ochočovala", zvykala na manipulaci, tak nevidím důvod, proč by nešla dojit! Problém je ale ten, že nikdo neprodá malé telátko, ale odstavenou jalovici ve stáří min.8 měsíců, a to už se ochočuje hůře, ale neříkám, že to nejde vůbec. Nikdo dřív tele galloway neprodá, protože mléko od krávy vypije tele a kdyby o tele přišla předčasně, mohl by být problém u krávy se zatvrdnutím najednou přebytečného mléka. Vemeno kráva galloway nemá vůbec malé (ale taky ne až na zem - jak někdy vidím v kravínech u mléčných krav). U těchto krav (jako u všech masných plemen) jde ale o to, že mléko je vždy využito teletem, takže nelze očekávat žádné rekordy v počtu nadojených litrů, ale "přiživit" se s teletem o trochu mléka by asi šlo. Galloway lze mít celoročně na pastvě, pro nepřízeň počasí jim stačí krytý přístřešek. Na zimu jim narostou delší chlupy, v létě jsou úplně krátkosrsté. Galloway se chová v několika barvách, určitě si vybere každý, co se mu líbí.

gallo

14.11.2015 21:41
gallo

XXX.XXX.213.24

Já bych nerada odrohovávala.Měla jsem tu smůlu mít jednoho jedince kozy odrohované a hrůza a děs a není to jediný případ co jsem slyšela o problémech s odrohováním.

14.11.2015 21:44
koňadra

XXX.XXX.128.31

gallo napsal(a):
Já bych nerada odrohovávala.Měla jsem tu smůlu mít jednoho jedince kozy odrohované a hrůza a děs a není to jediný případ co jsem slyšela o problémech s odrohováním.

Galloway rohy nemá. Také jsme nechtěli krávy s rohama, proces odrohování nás rovněž nenadchnul.

gallo

15.11.2015 07:26
gallo

XXX.XXX.213.24

koňadra napsal(a):
Galloway rohy nemá. Také jsme nechtěli krávy s rohama, proces odrohování nás rovněž nenadchnul.

To odrohování nebylo myšleno k vašemu přízpěvku ale k přízpěvku od "koně"...Gqalloway se mi moc líbí a také jsem četla, že to není až tak divoké.No třeba budu mít štěstí a narazím na někoho kdo z nějakého důvodu prodá tele.Děkuji za odpověd.

15.11.2015 09:22
spajzka

XXX.XXX.19.214

koňadra napsal(a):
Asi s galloway nemáte moc zkušenost, že? Z jedné zdivočelé jalovice asi nelze dělat pravidlo. Toto plemeno jsme si vybrali právě proto, že se nám zdálo nejklidnější a také klidné je. O kravách platí téměř to samé, co o psech - kráva je obrazem svého hospodáře a když se s ní slušně a klidně zachází, tak není problém. Vzhledem k tomu, že všichni chovatelé tyto krávy mají téměř celoročně na pastvinách, mnohdy ve velkých stádech, tak nejsou zvyklé na úvaz ani manipulaci (na tu se musí nahnat do manipulační klece), tak se prostě nenechají dojit. Ale domnívám se, že kdyby se od telete "ochočovala", zvykala na manipulaci, tak nevidím důvod, proč by nešla dojit! Problém je ale ten, že nikdo neprodá malé telátko, ale odstavenou jalovici ve stáří min.8 měsíců, a to už se ochočuje hůře, ale neříkám, že to nejde vůbec. Nikdo dřív tele galloway neprodá, protože mléko od krávy vypije tele a kdyby o tele přišla předčasně, mohl by být problém u krávy se zatvrdnutím najednou přebytečného mléka. Vemeno kráva galloway nemá vůbec malé (ale taky ne až na zem - jak někdy vidím v kravínech u mléčných krav). U těchto krav (jako u všech masných plemen) jde ale o to, že mléko je vždy využito teletem, takže nelze očekávat žádné rekordy v počtu nadojených litrů, ale "přiživit" se s teletem o trochu mléka by asi šlo. Galloway lze mít celoročně na pastvě, pro nepřízeň počasí jim stačí krytý přístřešek. Na zimu jim narostou delší chlupy, v létě jsou úplně krátkosrsté. Galloway se chová v několika barvách, určitě si vybere každý, co se mu líbí.

Nemůžu chovat každé dostupné plemeno, to jistě chápete
Odepisovala jsem zadavatelce mé pocity a zážitky, od toho je diskuze. Galloway je polodivoké plemeno, které se může chovat celoročně venku, na rozdíl třeba od holštýnů. A aby mě zase někdo nebral za slovo myslím tím bez přístřešků apod. Hned doplňuji, už vidím ty citace, že já toho nejsem zastáncem, ale vím o pár chovatelů, kteří to tak mají. Chovat si doma jednu, dvě na mléko je podle mě blbost. Jako masné s teletem u nohy, to je jiná. Jsou nenáročné, bezrohé atd. Ovšem. jestli někdo chce ochočit, denně si oddojit hrníček, jako jde všechno. Podojit se může i žirafa když na to příjde...

16.11.2015 22:49
oslik

XXX.XXX.108.11

koňadra napsal(a):

"Koňadro", prosím, jak velká se rodí telátka gallowayů? Přemýšlím o tom, nechat tímto plemenem příští rok nainseminovat jersey. Loni jsme měli tele po AA, byla to jalovička a měla 23 kg, letos po limousine byl býk a do 40 kg mu asi moc nescházelo a kráva toho měla dost. Samozřejmě inseminujeme býkama vhodnýma na jalovice! Letos máme starší jeresey připuštěnou herefordem, po kterém prý se rodí malá telata, mladší je 2 měsíce březí po piemontesse. Děkuji za odpověď. Martina.

17.11.2015 19:48
koňadra

XXX.XXX.128.31

oslik napsal(a):
"Koňadro", prosím, jak velká se rodí telátka gallowayů? Přemýšlím o tom, nechat tímto plemenem příští rok nainseminovat jersey. Loni jsme měli tele po AA, byla to jalovička a měla 23 kg, letos po limousine byl býk a do 40 kg mu asi moc nescházelo a kráva toho měla dost. Samozřejmě inseminujeme býkama vhodnýma na jalovice! Letos máme starší jeresey připuštěnou herefordem, po kterém prý se rodí malá telata, mladší je 2 měsíce březí po piemontesse. Děkuji za odpověď. Martina.

Telata po porodu nevážíme, ale odhaduji, že to bude tak 35 - 45 kg - jak které. Je to jako se vším. I štěňata se rodí menší a větší.

18.11.2015 00:03
oslik

XXX.XXX.108.11

koňadra napsal(a):
Telata po porodu nevážíme, ale odhaduji, že to bude tak 35 - 45 kg - jak které. Je to jako se vším. I štěňata se rodí menší a větší.

Jejda, to je docela dost. Čekala jsem, že jsou menší. Děkuji za odpověď, ať se Vám daří!

PavelB.

19.11.2015 07:15
PavelB.

XXX.XXX.132.149

Zdravím, nějak se mi to nezdálo, tak jsem hledal na cschms.cz a našel, že čistokrevný Galloway mají porodní váhu 32-36kg.

20.11.2015 00:27
oslik

XXX.XXX.108.11

PavelB. napsal(a):
Zdravím, nějak se mi to nezdálo, tak jsem hledal na cschms.cz a našel, že čistokrevný Galloway mají porodní váhu 32-36kg.

Díky! To by snad telátko mohl podíl jerseyky ještě trošku zmenšit a bylo by to úplně super smajlík

Corinnnnna

23.5.2022 13:32
Corinnnnna

XXX.XXX.82.10

Třeba se mi povede to tady obnovit. Zkoušeli jste mí gallowayku na mléko? Jak to dopadlo?
Díky za info.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.6.2022 20:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje kolegyně v praci toto plemeno ma a jednu i doji. Ale byla to náhoda. Kráva přišla o tele. A tak ji dojila aby nedostala zánět. Nádoj 8-12 litrů denně. Kráva je na pastvě/senu + při dojení příkrm jádra. A také liz. Chuť mléka něco mezi Čestrem a Jersey. Výtěžnost asi jako od Čestry.

Přidejte reakci

Přidat smajlík