Kráva kope při dojení

Montbeliard (CI)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.5.2019 20:01
Jarus28

XXX.XXX.175.83

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s tím, když kráva kope při dojení. Mám 6-ti letou krávu plemene Čestr + Montbeliard na vazném ustájení. Dalo by se říct, že přímo nesnáší ruční ani strojní dojení. Pokaždé když se otelí, tak je 2 dny hodná a nechá se podojit. V dalších dnech už se změní v "saň" a za žádnou cenu si nechce nechat nasadit dojící stroj. V tom případě ji musíme svázat nohy lanem a držet ho napnuté, protože jakmile by cítila, že se lano uvolnilo okamžitě by dojení zkopla a ještě by nás zranila. Mléka nadojí docela dost, ale proč je tak zlá, to nechápu. Zkoušeli jsme jí svázat jen jednu nohu, aby stála na třech, ale nebyl to dobrý nápad. Byla totiž schopná i spadnout na zem, jen aby nemusla mít přisátou dojičku. Jediné, co jsme nezkoušeli je "hák proti kopání". Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Může to pomoci i na tak zuřivé krávy?
Děkuji za vaše příspěvky.

27.5.2019 12:59
Ramzu

XXX.XXX.106.21

Hák pomáhá i na velmi kopave jalovice, případně ještě zkuste držet ocas nahoru do pravého úhlu..

28.5.2019 14:16
oslik

XXX.XXX.75.10

Máme také jednu kopavku, je to jersey. Nekope pokaždé, ale často to zkusí. Při dojení žere šrot, aby se odvedla pozornost, ale moc platné to není. Když jsme ji zaučovali, pomáhalo jedině vyvázání zadní nohy - provaz omotaný okolo sloupku, já ho držela stále napnutý a manžel dojil. Úplně nejlepší, co jsme zatím na kopavky zkusili, je asi fixace za nos. Ať už prstama nebo kovovou "chňapkou". U těch méně zrádných platí i plácání po krku či v oblasti lopatky nebo žeber. Hezky klidně, co vteřina, to plácnutí. Ne silně, aby to bolelo, ne slabě, aby to necítila... Kdysi jsem tady na Ifauně četla i radu, že někdo dával krávě pod ocas polínko. Kráva se prý soustředí na to, aby ho tím ocasem držela a nekope. Zatím jsme to nezkoušeli...

Přidejte reakci

Přidat smajlík