Viky05

XXX.XXX.92.100
Dobrý den, pomohl by mi někdo ujasnit si pár věcí ohledně chovu kravky jersey ? Pořídili jsme si naši první kravku, se skotem nemáme zatím žádnou zkušenost,pročítám všemožně různé informace, diskuze, články, knihy, máme zatím zkušenosti jen s chovem koz , zatí mse mi to jeví rozdílné. Budu moc ráda, když mi někdo poradí a pomůže ujasnit některé věci. Momentálně bych potřebovala vědět, když plánuji ponechat tele s kravkou, a po zesílení na začátku (? po měsící) začít pak odstavovat na noc (tele by bylo u kravky, ale odděleně bokem) a ráno si pak podojit mléko a místo dodojování jak všude píšou, nechat to na teleti, to by mělo zvládnout samo, předpokládám. Je možné vůbec používat tedy nějakou dezinfekci před dojením nebo spíš jen pečlivěji omýti vodou, a po dojení jestli je možné ji ošetřit nějakým balzámem či tukem nebo raději vůbec ničím, aby to tomu teleti neublížilo?
Jaká dezinfekce se může použít na podlahové prostory za přítomnosti zvířat, (momentálně - přes zimu není možné ji přesunout jinam) na jaře bude chodti na pastvu, na noc domů do stáje. Ale jde mi tedy o to jakou ted v zimním období mohu použít? a ještě jaký by jste nejlépe z vlastní zkušenosti doporučili kostkový liz s minerály, aby byl vhodný jak pro krávu tak tele společně. Předem děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Viky05
napsal(a):
Dobrý den, pomohl by mi někdo ujasnit si pár věcí ohledně chovu kravky jersey ? Pořídili jsme si naši první kravku, se skotem nemáme zatím žádnou zkušenost,pročítám všemožně různé informace, diskuze, články, knihy, máme zatím zkušenosti jen s chovem koz , zatí mse mi to jeví rozdílné. Budu moc ráda, když mi někdo poradí a pomůže ujasnit některé věci. Momentálně bych potřebovala vědět, když plánuji ponechat tele s kravkou, a po zesílení na začátku (? po měsící) začít pak odstavovat na noc (tele by bylo u kravky, ale odděleně bokem) a ráno si pak podojit mléko a místo dodojování jak všude píšou, nechat to na teleti, to by mělo zvládnout samo, předpokládám. Je možné vůbec používat tedy nějakou dezinfekci před dojením nebo spíš jen pečlivěji omýti vodou, a po dojení jestli je možné ji ošetřit nějakým balzámem či tukem nebo raději vůbec ničím, aby to tomu teleti neublížilo?
Jaká dezinfekce se může použít na podlahové prostory za přítomnosti zvířat, (momentálně - přes zimu není možné ji přesunout jinam) na jaře bude chodti na pastvu, na noc domů do stáje. Ale jde mi tedy o to jakou ted v zimním období mohu použít? a ještě jaký by jste nejlépe z vlastní zkušenosti doporučili kostkový liz s minerály, aby byl vhodný jak pro krávu tak tele společně. Předem děkuji
Odpovím jenom na poslední dotaz, zkušenosti s hříbaty. Liz se doporučuje do takové výšky, kam mládě nedosáhne.
sedlačeni

XXX.XXX.124.183
"pro viky05"
Dobrý den, jsem potěšená, že ještě existuje někdo kdo poctivě je schopen postarat se o svoje hospodářství.
Makáme na malinkém zděděném hospodářství od 1990 roku a prošli jsme si rúznými plemený krav a tím i peripetiemi hospodaření. Čistě mléčná kráva vám dá hodně mléka dáváteli to co ve velkostatcích, asi kolem 40l ale u 3březosti má problém porodit, slabá na nohy a bez veterináře skončí na jatkach. Čistě masné plemeno je super musíte ale plánovat telení na leden-únor, pozdějí nasadí hodně mléka a telátko nestihá takže většinou zánět vemene a krávička skončí na jatkách.
Za 30let jsme si nastavili nejperspektivnější sýstém sedláčení a to krávky 1/2 mléčná a 1/2 masná.. telení leden, únor, březen. Po otení v chlévě nasadí +/- 25l ale telátko to nevysaje tak asi 1 týden na noc telátko v ohrádce, ráno dojení s ponecháním mléka pro telátko (nebo lze dodojit a dát do vědra) pak je telátko celý den s kravičkou a cucá kdy má hlad. Od 2 týdne dle kondice telátka je kráva ve venkovní ohradě s ostatními ale na noc nám kravičky samé vyžadují vstup do chléva, krávy jdou ulehnout na své místo a telátka si taký samé vlezou do ohrádky(chlívečka), pozor ale kráva musí vidět na telátko jinak v noci dělají humbuk.
Od dubna po ranním dojení a vypuštěním telátek pod krávy, po nakojení okamžitě všechný odkráčejí na pastviny a celý den sají dle potřeby. Večer před setměním si vynucují vstup do chlévá a samozřejmě si každá kráva i telátko napochodují kde je jejích místo.
Chlév musí být celou zimu otevřený, jinak vlhkost způsobí výskyt "svrabu" kdy strupy v srdti jsou problém (to bylo na začátcích kdy bylo praktikováno- pozor ať ti krávu neofoukne mrazivý vzduch) a pořekalo " potíš se jak dveře od chléva".
Po všech těch letech a praktik "pokus omyl" máme nastavený výše uvedený sýstém a vyhovuje celé široké rodině. Máme domácí mléko pro naše babičky a tety i ostatní produkty s něho ( sýr, tvaroh, korbáčiky i balkán) a nejsme omezení v uživání si života. Celý den jsou teláta s krávami na pastvinách a tím jateční masíčko je prvotřídní pochoutka.
Skončily porevoluční praktiky sedláčení jako minimum volného času mezi dojením.... připádalo mi, že trámím celý dén v chlévě a mezi tím, kvasím, ohřívám, míchám a cedím produkty z mléka.
Má-li někdo problémy v hospodářství nebo neví co a jak ráda vám poradím.
Držím palce všem mladým, kteří se snaží poctivě sedlačit.