Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odčervení Physignatus cocincinus
Sdílet:

Odčervení Physignatus cocincinus

Asi před 4 měsíci jsem si k samci, kterého jsem měl již přes rok, dokoupil samici Agamy kočičinské. Byl to jedinec veliký 50 cm a pocházel z odchovn...

Asi před 4 měsíci jsem si k samci, kterého jsem měl již přes rok, dokoupil samici Agamy kočičinské. Byl to jedinec veliký 50 cm a pocházel z odchovné farmy v Indonésii. Prodejce pravil, že to je bezproblémové zvíře. Žeroucí, vitální. Bohužel opak byl pravdou. Vitální byla, ale s krmením byl veliký problém. Hniloba tlamy se naštěstí neprojevila, jelikož jsem ihned poraněnou dáseň mazal antibiotickou mastí. Za další měsíc jsem dokoupil druhou samici od jiného prodejce, ale také z farmy. Choval jsem je odděleně v plastových boxech. Příznaky v chování byly u obou samic stejné.


• Caniverm

Přistoupil jsem tedy k násilnému krmení, což nebyl až takový problém. Samice otevírali samy tlamu a po vložení cvrčka či švába jej pozřeli. Vitamínový přípravek polkli také bez problémů. Po výstavbě terária pro celou skupinu, jsem se rozhodl je umístit všechny tři (1,2) dohromady. Myslel jsem, že pokud budu krmit samce z pinzety a samice budou hladové, vrhnou se také na potravu. Bohužel, opak byl pravdou. Samec žral dále, ale samice se nedaly přemluvit ani po týdenní hladovce. Proto jsem nadále krmil násilím. Při násilném krmení snědla každá samice 10–15 cvrčků (A. domestica) nebo 5–7 středních švábů (B. dubia). Toto krmení však bylo velmi pracné a zabíralo mnoho času, který jsem mohl vynaložit na ostatní zvířata. Později mě navštívil kamarád, který chová Krajty zelené. Obdivoval můj chov agam a jejich terárium. Vyprávěl jsem mu o mém problému. Doporučil mi abych je odčervil. Prý alespoň preventivně.


• Hygienické nádrže

K odčervení jsem použil přípravek Caniverm. Před aplikací jsem zvířata oddělil do jednotlivých hygienických boxů. Jako vybavení jim posloužila jedna větev napříč umístěná a pod ní bazének s vodou. Boxy jsem vytápěl jedním topným kabelem 15 W, který byl natažený ve smyčce pod všemi třemi nádržemi. Samce, který byl větší, jsem dal do celoskleněného terária se stejným vybavením jako u plastových nádrží. Jedna tableta Canivermu je pro zvířata o velikosti 2 kg. Samice vážily zhruba 120 g, proto jsem jim dal 1/10 tablety a samec měl okolo 350 g a tak dostal 1/5 tablety. Dělení bylo velmi obtížné, a tak dávka nebyla přesná. Naštěstí prý není až tak snadné zvířata předávkovat. Agamám jsem prášek vložil do tlamy a nechal zapít vodou z injekční stříkačky. Je nutné kontrolovat, aby opravdu polkly a lék nevyplivly. Nyní jsem čekal na trus. U jedné agamy byli vidět cizopasníci v trusu. U druhé a u samce nic nebylo. Během týdne samice samy pozřely myší holátko i několik švábů. Další odčervení následovalo po dvou týdnech. Mezitím jsem terárium vyklidil a dezinfikoval slabým roztokem Spitadermu. Po druhém odčervení jsem všechny jedince přendal zpět do terária. Zde samice odmítaly potravu z pinzety. Proto jsem vždy samce nakrmil do sytosti a samicím nasypal krmení do misky, ze které vždy vše sežraly. Dnes si již samice vezmou krmení z pinzety a tak už není žádný problém s dávkováním potravy. Další odčervení budu praktikovat po půl roce od prvního podání tablety.

Myslím si, že tento postup se dá praktikovat u všech plazů dovezených z volné přírody nebo odchovných farem. A také není na škodu odčervit preventivně. Jen bych ještě doporučil udělat rozbor trusu. V laboratoři vám určí přímo druhy cizopasníků a navrhnou léčení. Mně zabrala tato „samoléčba“, ale kdo chce mít jistotu a přesnou diagnózu, ať si rozbor trusu nechá udělat, není to nákladná záležitost a zvláště u dražších a ojedinělých druhů se vám to vyplatí. Jedna z mých samic je již v pokročilém stádiu březosti, takže je v chovu zřejmě vše v pořádku. Přeji mnoho štěstí a úspěchů v chovu.

text a foto: Jaroslav Forejt, [email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru