Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ambystoma mexicanum golden albino – metamorfovaný
Sdílet:

Ambystoma mexicanum golden albino – metamorfovaný

Dne 20. prosince 2008 jsem po Ostravské burze zakoupil metamorfovaného axolotla mexického formy Goledn albino. Toto zvíře měřilo 20 centimetrů a vážilo 52 gramů.

Metamorfóza

Klasický axolotl mexický za svůj život nemetamorfuje. Metamorfóza je přechod z vody na souš a zmizení žabírek za hlavou, kterými dýchá. Po metamorfóze obojživelníci dýchají plícemi a kůží. Přeměny se u tohoto druhu může docílit aplikováním hormonů. Občas se někteří chovatelé pokoušejí postupně snižovat hladinu vodního sloupce a axolotla tak „donutit“ k přechodu na souš. Tento způsob bohužel často končí úhynem zvířat.

Raritní metamorfóza

Tento konkrétní jedinec žil ve velkém akváriu s vysokým sloupcem vody spolu s několika dalšími kusy. Začaly se mu ztrácet žábírka, nakonec úplně zmizely a zvíře vylezlo na souš, tedy bez aplikování hormonů nebo jiných metod. Sám od sebe, jako jediný kus z velkého množství jedinců v akváriu metamorfoval, což považuji za velkou raritu.

Kousek souše proti utonutí

Axolotla jsem na první dny ubytoval v polystyrénovém boxu, do kterého jsem umístil plastovou nádobu s vodou a vlhký rašeliník. Celý box jsem přikryl sklem a na dno jsem nasypal pár švábů, coby potravu. Teplota v místnosti byla kolem 20 stupňů. Axolotl, přestože byl v boxu pouze pár minut, ihned ulovil pár švábů, sotva dopadli na rašeliník. Zdá se, že jeho zdravotní stav je velmi dobrý a přijímaní potravy by mělo probíhat bez problémů. Z počátku se pohyboval pouze po souši, o vodu nejevil vůbec zájem.Tuto zimu jsem ho řádně nezazimoval, pouze jsem na několik málo dní snížit teplotu o pár stupňů. Nyní budu pozorovat jeho chování, příjem potravy a na jaře ho přidám do výběhu k ostatním axolotlům mexickým. Ve výběhu bude mít samozřejmě svůj kus souše, úkryty a odpovídající přechod z vody na souš, aby nedošlo k utonutí.

Snad se mu bude dařit

Bude se axolotlovi dařit? Bude mít na jaře snahu pářit se s ostatními? O tom vás budu průběžně informovat.

Autor textu: Tomáš Pater
Autor fotografií zdroj: Tomáš Pater
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru