KKKKKK

XXX.XXX.102.176
Dobrý den,
je mi 14 a už sedm let mám devítileteho ponika, valaska. Celou dobu bylo všechno ok. Ale na začátku zimy začal tak trochu kousat, prve spíš chnapkat a poté už kousat. Řešila jsem to tak že vždy když se o to pokstalo ale pak se to zase zhoršilo. Teď je to tak že po mě jde i předníma jako že se postaví na zadní a mám strach že mě jednou trefí do hlavy, nemyslím si, že by to dělal schválně, protože když nejsme na trávě nebo někde venku ale jsme v ohradě tak je všechno ok. Ale většinou když po něm něco chci tak začne kousat a stoupat na zadní.
Nikdy dřív na zadní nestoupal a já se bojim že to teď začal dělat protože jsem mu za kousáni "nadavala" A kdybych mu "vynadala" i za stoupání na zadní tak se bojím že bych to ještě zhoršila. Moc si s tím nevím rady, je možné že je to jen špatné období ale co když ne. a hlavně jsem zastánce vztahu s koněm takže bych byla ráda aby můj ponik nekoukal jen po jídle a trávě ale koukal na mě a ne že mě bude kousat a kopat předníma.
Ráda bych aby se mnou trávil čas rád a abych pro něj byla důležitější než tráva. Nevíte jak toho docílit? A jak nejlíp řešit to kopání předníma a kousáni?
Ttak jednu malou schytal, chvíli to vypadalo, že se to odnauči. Ale nevím.
Předem moc děkuji za odpověď.
Uživatel s deaktivovaným účtem

KKKKKK
napsal(a):
Dobrý den,
je mi 14 a už sedm let mám devítileteho ponika, valaska. Celou dobu bylo všechno ok. Ale na začátku zimy začal tak trochu kousat, prve spíš chnapkat a poté už kousat. Řešila jsem to tak že vždy když se o to pokstalo ale pak se to zase zhoršilo. Teď je to tak že po mě jde i předníma jako že se postaví na zadní a mám strach že mě jednou trefí do hlavy, nemyslím si, že by to dělal schválně, protože když nejsme na trávě nebo někde venku ale jsme v ohradě tak je všechno ok. Ale většinou když po něm něco chci tak začne kousat a stoupat na zadní.
Nikdy dřív na zadní nestoupal a já se bojim že to teď začal dělat protože jsem mu za kousáni "nadavala" A kdybych mu "vynadala" i za stoupání na zadní tak se bojím že bych to ještě zhoršila. Moc si s tím nevím rady, je možné že je to jen špatné období ale co když ne. a hlavně jsem zastánce vztahu s koněm takže bych byla ráda aby můj ponik nekoukal jen po jídle a trávě ale koukal na mě a ne že mě bude kousat a kopat předníma.
Ráda bych aby se mnou trávil čas rád a abych pro něj byla důležitější než tráva. Nevíte jak toho docílit? A jak nejlíp řešit to kopání předníma a kousáni?
Ttak jednu malou schytal, chvíli to vypadalo, že se to odnauči. Ale nevím.
Předem moc děkuji za odpověď.
Poník je sám? Jako sedmiletá jste dostala dvouletého poníka? A starala se o něj sama bez dohledu dospělé (a zkušené) osoby?

moje oblíbená všeobjímající rada: pořiďte si trenéra. Resp. zkušeného koňáka, který vás naučí zacházet s koňmi a rozumět jejich řeči.
Nene, je s dalsima třema konma. A od začátku nás asi 4-5 let trénovala moje teta(velmi zkušená). Ale teď jak už jsme oba starsi tak jsme vše zvládali tak už je pomoci nepotřebovali a teď nám z osobních důvodů pomoci nemůže. Takže jak jsem psala předtím, nevím jak to řešit a sehnat opravdu dobrého trenéra jen kvůli tomuto je zbytečné, protože my s ničím jiným problem nemame, kdyby se to zhoršovalo tak to asi udělám ale zatím to ještě tak zlé není jen nevím jak to řešit. Děkuji
Tak si sežeňte trenéra třeba jen na tři měsíce, na půl roku, na tak dlouho, jak bude třeba. Osobní postřehy jsou k nezaplacení. Přes net Vám s tím těžko někdo pomůže, nevíme, jak to vypadá, jak se kůň tváří, co přesně dělá, co tomu předchází, co vyvolává takové reakce, jestli je kůň nevychovaný, nebo se něčemu brání, nebo je frustrovaný z nepochopení, nebo...
Pokud na začátku zimy (tj. maximálně před dvěma měsíci, spíš před měsícem) začal kůň kousat a později se začal vzpínat, tak absolutně nemůžete říct, že se to nezhoršuje. Zhoršuje se to a hodně. Nemáte problém jen s kousáním a vzpínáním, máte komplexnější problém.
Kůň není pes. Pro normálního koně nikdy nebude člověk důležitější než tráva, ne dlouhodobě.

"sehnat opravdu dobrého trenéra jen kvůli tomuto je zbytečné" je velký omyl, a pokud si toto myslíte, tak zdaleka ještě dlouho ten dozor potřebovat budete. Základní manipulace s koněm se jmenuje "základní" z nějakého důvodu. Pokud máte problémeček tady, brzy budete mít život ohrožující problém všude. Pozor na to. Sežeňte si někoho, kdo vám a poníkovi pomůže, než si ublížíte.