No, já osobně výkupu ze zásady neprodávám (to to raději nechám včelkám), tak že mi je to fuk. Když něco přebývá, tak naložím medovinu, nebo jednoduše nechám na horší časy.
Doufejme, že se v těchto bouřkách původci pochlapí a přeci jenom alespoň něco málo bude. Letos jsem na 1/3 obvyklého výnosu.
vincek
napsal(a):
Jsem rád že je tady včelařství. Už delší dobu chci začít , ale nemohu se k tomu rozhoupat. Doufám že mě tu dost poradíte. Jaký úl , kolik nástavků a pod. Supr za tuto rubriku. Petr.
Určitě do toho jdi, je to perfektní koníček. U ničeho jiného si tak neodpočineš, jako u včel.
Úly určitě NOVÉ a nástavkové s vysokým a síťovaným podmetem. Volil bych ale delší rámkovou míru, protože zažitých 39cm je málo. Já mám nízkonástavkové Optimaly 42x17 dle návrhu přítele Čermáka. Internetem koluje jeho příručka, kde jsou veškeré rozměry i postupy ošetřování včelstva v tomto úle. I když pro dosažení ideálních výsledků jsem si jej musel upravit, tak jako představa je to dobré. Tento úl je perfektní hlavně na výrobu, protože je neuteplený. Dojedu si na pilu, tam si nechám osámovat prkna na 19cm, hodím je na půdu a za rok až doschnou (ideální je nechat je schnout přes zimu, protože přes léto ve velkých teplotách se snadněji kroutí), poté je protáhnu, nařežu a sekám jednu bednu za druhou s minimálníma nákladama.
Já jsem začal letos se včelařením, mám zatím jen 2 usazené roje, protože oddělky, které jsem měl domluvené, nevyšly. Včelařím v langstrotech 44,8 x 16,7. Nemusím drátkovat rámky, pro začátečníka si myslím, že to není špatná míra. Na začátek je nejlepší najít si nějakého včelaře v okolí, osvojit si u něj základy a pak si pořídit včely a začít metodou pokus - omyl. Ono v knížkách je všechno krásně popsané, ale realita je mnohdy jiná.. Doporučuji knížku Včelaříme jednoduše.
Já jsem začal včelařit prakticky jenom z knížek. Přečetl jsem o tom prakticky vše od vysokoškolských skript, až po praktické zkušenosti mnohých včelařů, ale nejvíce mi dala nenápadná knížečka "Moje včelí matička" (Meinen Bienenmütterchen) od Guida/Quida Sklenara. Autor, ač je již téměř sto let po smrti, byl prvotřídní včelař a perfektní učitel, který si své nápady a osvědčené pokusy nesyslil (jako je tomu dnes) ale nabízel je ostatním. Byl to pokrokový včelař, který v době kdy mnozí přecházeli od košů do budečákům, tak on měl již vyvinuty nástavkové úly a z jednoho úlu měl výnosy jako mnozí z celého včelínu. Byl tak pokrokový, že v době, kdy mnohý včelař ještě při podřezávání medu ničil matky, protože si myslel, že je to škůdce včel, tak on matky již uměle a cíleně odchovával a šlechtil na výnosy, zatímco někteří odborníci pořád nesmyslně šlechtili barvu.
Takto předběhl svou dobu minimálně o sto let, protože nástavkové úly bral jako samozřejmost a bojoval za to, aby si každý včelař dokázal vychovat matku, což po sto letech ještě mnozí včelaři neumí a musí se spolehnout na vyšší chovy.
Jestli nejste přilíš vzdáleni od Prahy, tak doporučuji zavítat do "centrály" v Křemencově ulici a zajít do knihovny (včelaři a studenti mají výpůjčné zdarma), kde Vám sympatická paní knihovnice může půjčit, prakticky cokoliv, co bylo v posledních 150ti letech o včelkách a včelaření napsáno, nebo tam mají slušnou zásobu kazet a DVD, které rovněž stojí za shlédnutí.
Já jsem začal včelařit prakticky jenom z knížek. Přečetl jsem o tom prakticky vše od vysokoškolských skript, až po praktické zkušenosti mnohých včelařů, ale nejvíce mi dala nenápadná knížečka "Moje včelí matička" (Meinen Bienenmütterchen) od Guida/Quida Sklenara. Autor, ač je již téměř sto let po smrti, byl prvotřídní včelař a perfektní učitel, který si své nápady a osvědčené pokusy nesyslil (jako je tomu dnes) ale nabízel je ostatním. Byl to pokrokový včelař, který v době kdy mnozí přecházeli od košů do budečákům, tak on měl již vyvinuty nástavkové úly a z jednoho úlu měl výnosy jako mnozí z celého včelínu. Byl tak pokrokový, že v době, kdy mnohý včelař ještě při podřezávání medu ničil matky, protože si myslel, že je to škůdce včel, tak on matky již uměle a cíleně odchovával a šlechtil na výnosy, zatímco někteří odborníci pořád nesmyslně šlechtili barvu.
Takto předběhl svou dobu minimálně o sto let, protože nástavkové úly bral jako samozřejmost a bojoval za to, aby si každý včelař dokázal vychovat matku, což po sto letech ještě mnozí včelaři neumí a musí se spolehnout na vyšší chovy.
Jestli nejste přilíš vzdáleni od Prahy, tak doporučuji zavítat do "centrály" v Křemencově ulici a zajít do knihovny (včelaři a studenti mají výpůjčné zdarma), kde Vám sympatická paní knihovnice může půjčit, prakticky cokoliv, co bylo v posledních 150ti letech o včelkách a včelaření napsáno, nebo tam mají slušnou zásobu kazet a DVD, které rovněž stojí za shlédnutí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím všechny včelaře,dnes jsem prošel všechny úly a med téměř žádný...
navíc dva totálně vyrabované oddělky..
kelim
napsal(a):
Tak já začal krmení byli chudáci nasucho. To zese byla sezona jednou vytočeno a jinak nic
To tedy byla sezona. Uz krmime, protoze byly opravdu nektere uplne suche. Dokonce jsme museli podat par vcelstvum lahev zachrany cca pred tydnem. Jeste ze jsem mel z minuleho roku namichano asi 500litru roztoku (pripominam, ze za cely rok se nezkazil a je jako cerstve namichany).
jarvan
napsal(a):
Zdravím přátele včelaře.
Jsem rád, že je tu konečně místo i pro náš koníček.
Zajímalo by mě, jak jste na tom s medovicovým medem. U nás (SČ) je to zatím bída. Okolní včelaři téměř všechen květový prodali těm vydřichuchům do výkupu za 44Kć a nyní jsou bez medu.
To je sranda,ne?.u nás prodám i 150 kg lidem,bohužel medovicový není,lípy umyl déšť na medovici moc nelétají,dnes jsme část vytočili a budeme krmit.Dali jsme si pod jeden ul váhu a nebudete věřit kolik toh denně sežerou když není snuškaJinak květový jsme částečně zpastovali protože holky lítali i na řepku,která je snad všude a super
dělali jsme to poprvé a už nebudu čekat až to ztuhne,je to paráda
jarvan
napsal(a):
Zdravím přátele včelaře.
Jsem rád, že je tu konečně místo i pro náš koníček.
Zajímalo by mě, jak jste na tom s medovicovým medem. U nás (SČ) je to zatím bída. Okolní včelaři téměř všechen květový prodali těm vydřichuchům do výkupu za 44Kć a nyní jsou bez medu.
To je sranda,ne?Já klidně prodám i 150 kg medu lidem,ale letos medovicový nebyl,lijáky umyly Lípy,na medovici lítaj jen sporadicky.Takže jsme dnes vytočili a budeme krmit.Nebudete věřit kolik toho holky sežerou když není snuška.Dali jsme si pod jeden ul váhu a to jsme čučeliLetos jsme květový poprvé pastovali a super,už nebudu čekat až to ztuhne.Med je krásná pastička.Všude je totiž řepka a to je hruza