Zdravím všechny. Za pár týdnů se budu stěhovat do domku s větší zahradou a vážně se zaobírám myšlenkou na pořízení včel. Zatím jsem naprostý amatér, ale někdy člověk začít musí :) Nu, ale hned na začátku bych se rád zkušenějších včelařů zeptal na dvě věci.
Tou první je kombinace včel a toho, že na zahradě se občas vyskytne nějaké to děcko. Co myslíte, nebude problém? Jak včely berou lidi kteří se vyskytují pár metrů od úlů?
Druhý dotaz se týká kombinace včel a sousedů. Je nutný souhlas sousedů k tomu, abych si včely mohl pořídit? Či by to maximálně vyvolalo sousedskou nevoli? Jedni sousedé jsou starší a velmi milí lidé, ale vedle je mladý pár s dětmi odněkud z města - jezdí tam na chalupu - a v tom bych možná viděl problém... a vlastně to souvisí i s prvním dotazem.
Děkuji všem za odpovědi. JŠ
je sice hezke ze tady vznikl takovi prostor i pro vcelare ale staci jit na tyto stranky vse tam je http://www.vcelarskeforum.cz/
je tam vse jiz zodpovezeno na ruznych vlaknech fora a jedna zasadni rada nez se zacnete ptat na ruzne dotazi staci zajit do knihovny nebo knihkupectvi aprecist nejake knihy je jich dost daji se sehnat i volne na internetu . jinak sousedu septat nemusite jen dodrzet bezpecnu vzdalenost anatocit cesna do vasi zahrady ale je lepe to snimi probrat a co setyce deti i hodne mirne vceli nekdy bodnou kdyz neni snuska nebo provadite leceni zalezi jen na vasi toleranci knim pokud to prostredi dovoli je lepe vseli zasadit na vzdaleny konec zahrady anatocit na pozemek kde nikdo neni treba na pole . a uplne nejlepsi je najit vcelare ve svem okoli a stim se kamaradit a nabrat iformace
Chov včel Vám žádný zakázat nemůže, ale je lepší se domluvit. Většinou to spraví jednou ročně sklenička medu, nebo flaška medoviny a nějaké to žihado je rázem zapomenuto.
Základem je umístit včelstva tak, aby včelky prioritně letěly na Vaší zahradu, kde mají možnost nabrat výšku a přes okolní pozemky již letí tak, že žádného ohrožovat nemůžou. Normální včelstvo, tedy pokuď si je "včelař" nevycvičí jinak, více-méně nebodá a je možné se k němu přiblížit bez obav na několik málo metrů. žihadlo může však člověk dostat, když jim vstoupí do letové dráhy, protože včela, která do člověka narazí, tak většinou i bodne.
Je dobré se také vyvarovat mohutným a častým zásahům do plodiště, a opatrnost je nutné zvýšit při podzimním krmení, kdy jsou včelky, zvláště když mají hodně otevřený úl, více ostražité.
fjfpytela
napsal(a):
je sice hezke ze tady vznikl takovi prostor i pro vcelare ale staci jit na tyto stranky vse tam je http://www.vcelarskeforum.cz/
je tam vse jiz zodpovezeno na ruznych vlaknech fora a jedna zasadni rada nez se zacnete ptat na ruzne dotazi staci zajit do knihovny nebo knihkupectvi aprecist nejake knihy je jich dost daji se sehnat i volne na internetu . jinak sousedu septat nemusite jen dodrzet bezpecnu vzdalenost anatocit cesna do vasi zahrady ale je lepe to snimi probrat a co setyce deti i hodne mirne vceli nekdy bodnou kdyz neni snuska nebo provadite leceni zalezi jen na vasi toleranci knim pokud to prostredi dovoli je lepe vseli zasadit na vzdaleny konec zahrady anatocit na pozemek kde nikdo neni treba na pole . a uplne nejlepsi je najit vcelare ve svem okoli a stim se kamaradit a nabrat iformace
A můžete ty knížky prosím doporučit? Jako uvést název a autora? Protože já dělám králíky, a tam běžně seženete takových blbostí, že než bych se dobral opravdu kvalitní literatury, tak bych byl hodně tisíc v minusu s nulovým poučením v dané oblasti. Babička mojí přítelkyně měla dva osazené úly, bohužel po zimě včely nebyly... A tak bych jí rád sehnal nové. Už jsme zkoušel od ní vyzjistit pár info, ale víc než to, že mne 2x ročně vezme ke včelám a ukáže co dělá, mi neporadí - držela je po manželovi, který jich měl tedy výrazně více. No a staré časopisy co mi dala k samostudiu? Znáte to jistě sám, info tam je, ale nikoliv popořadě a uceleně. Díky za odpověď. AH
chovatelpodluzi
napsal(a):
A můžete ty knížky prosím doporučit? Jako uvést název a autora? Protože já dělám králíky, a tam běžně seženete takových blbostí, že než bych se dobral opravdu kvalitní literatury, tak bych byl hodně tisíc v minusu s nulovým poučením v dané oblasti. Babička mojí přítelkyně měla dva osazené úly, bohužel po zimě včely nebyly... A tak bych jí rád sehnal nové. Už jsme zkoušel od ní vyzjistit pár info, ale víc než to, že mne 2x ročně vezme ke včelám a ukáže co dělá, mi neporadí - držela je po manželovi, který jich měl tedy výrazně více. No a staré časopisy co mi dala k samostudiu? Znáte to jistě sám, info tam je, ale nikoliv popořadě a uceleně. Díky za odpověď. AH
Již jsem to psal na vedlejším vlákně, já bych doporučil knížku moje včelí matička, dokonce je i online na webu http://kasalice.unas.cz/sklenar/index.html
z té jsem se o včelaření dozvěděl nejvíce, některé věci jsou sice překonané, ale většina sedí a hodně dobrých rad umřelo spolu s autorem a jejich zvládnutím předčíte nejednoho včelaře.
Jestli se dostanete do Prahy, tak navštivte včelařskou knihovnu v Křemencově ulici.
fjfpytela
napsal(a):
myslim ze vsechny knihy dostupne v cr sou ve velmi dobre kvalite ale osobne mi nejvic dali vykendovi vcelar kniha
Má pravdu v knize mají více titulu snad všude,ještě je dobrá,, včelaříme nástavkově" máme snad všechny a pořád přikupujeme,ale tam se to už jen opakuje....
FRAKO

XXX.XXX.186.31
Kontaktujte se s nějakým místním nejlépe organizovaným včelařem a ten Vám poradí co a jak je v daném místě.Organizovat se je dobrá věc mnoho záležitostí usnadní a lescos se člověk dozví i jiných vecech a navíc získáte nové přátele. MNOHO MEDU přeji.
Přátelé, výše vložený odkaz na knihu Moje včelí matička zrušili... Nenašel by se mezi Vámi někdo, kdo si fotky na tom webu zkopíroval do PC, či má knihu nafocenou? Rád bych si ji dal k Vánocům tištěnou a vázanou, protože ke čtení na PC se poté co zde celý den papíruji nemám chuť ani náladu dostat. Teď jsem si ji chtěl stáhnout, abych s tím zašel do tiskárny, a server byl zrušen, či co. Děkuji za pomoc. AH