Vážení diskutující, vyklízím starou budovu u rodičů mé přítelkyně za účelem zřízení chovatelského zařízení. Mimo hromady suti, a jiného nepořádku jsem našel tyto nádobíčka, která dle mého laického soudu jsou určena k včelaření. Zabírají poměrně mnoho místa v budoucím kurníku (3x3m), ale mám zakázáno s nimi manipulovat, protože by mohli "mít cenu", pak následují tvrzení typu jedna paní povídala s ciframi zdá se mi až pohádkovými na to, že jde pro mne v tuto chvíli o odpad zdržující mne od dalšího úklidu.
Přikládám proto několik fotek nalezených věcí, a chci Vás požádat o určení, k čemu jsou a případně zda mají třeba i nějakou hodnotu. Pokud jsou bezcenné, určeny budou na otop a případně jako snášková hnízda, apod. Ale alespoň se bude konečně kam dál hnout. Děkuji za slušné odpovědi. AH
5. poté asi 6 takovýchto "beden", které mají z opačné strany než dvířka 2x výlet se zaklápěcím krytem. Dřevo je ve slušném stavu, panty taktéž. Chce to jen obrousit a znovu natřít. Otázka je jak se zachází s vnitřkem a zda jdou i dnes využít?
jarvan
napsal(a):
Ano, na praktické využití to žádnou cenu nemá. Hodilo by se to do nějakého muzea. Doporučil bych to lépe vyfotit a poslat třeba do včelařské školy v Nasavrkách a ty Vás již odkáží. Je to přeci jenom kus historie a pálit jí je dle mého názoru škoda.
Děkuji za odpověď. Napíšu jim, stejně jako k nám na veterinu, taky tam máme předmět včelařství. Jinak ta škola mne překvapila. To snad není jako nějaká střední, nebo ano? Chápal bych školu formou kurzů a těch táborů co vidím na titulce jejich webu. AH
P.S. jinak děkuji za ohodnocení ceny, ale mohu mít dotaz co to třeba je? Předpokládám, že úly jsem poznal v pohodě. Ale co je ta zelená bedýnka a rámek se sklem do ní vkládaný? A nakonec jsem zapomněl vložit ještě jednu fotku - přikládám.
Je to běžné tříleté včelařské učiliště, ale protože je pro uznání živností (alespoň tuším, že to ještě platí) vyžadováno vzdělání v oboru, tak je tam velký zájem i o dálkové studium.
K tomu nábytku, chtělo by to nějaké lepší fotky (vnitřek té zelený bedýnky). Jinak to poslední je česínko, které se tam zřejmě strčí místo té prosklené krabičky. Mateří mřížka v něm se používala jako takové brutálnější způsob jak zamezit rojení včelstva. To první, kdyby to nebylo prosklené, tak bych řekl, že by to mohlo být nějaké uteplení na zimu. Něco jako reinarzův česnový kanál.