Dobrý den,
chtěla bych tatínkovi koupit na narozeniny knihu o včelařství. Byl to jeho tajný sen, ale nikdy se o to nějak víc nezajímal - byl to jen takový "nedosažitelný cíl". Chtěla bych mu ale přání splnit a pro začátek mu koupit nějakou kvalitní publikaci bez zcestných informací. Něco už jsem tady v diskuzi našla, ale málo co jsem našla jako pevnou knihu. Chci se tedy znovu zeptat - je nějaká publikace, kterou byste úplnému začátečníku doporučili?
Moc děkuji za Vaše odpovědi a přeji krásný den!
Kathie
Já bych to vyřešil stejně Šalamounsky, jako moje drahá maminka. Tedy zde doporučenou a na internetu nafocenou knihu bych si komplet stáhl, a dal do tiskárny. Tam Vám ji vyvedou v knižní podobě s vazbou jakou si budete přát a vyjde Vás to na stejný či možná i nižší peníz jak ji kupovat. Nehledě na to, zda musíte knihu hledat či ne
Jestli chcete, aby ho včelaření opravdu chytlo, tak mu kupte dývko.
Dobré je třeba dílko Jirky Zavřela a Slávy Černého, z kterého se dozvíte také pár dobrých tipů.
http://med.jirizavrel.eu/dvd/
Při včelaření je nutné se naučit pouze pár dat (délka vývoje a stádia dělnice, trubce a matky) a vše ostatní je již věcí zkušenost, intuice a SPRÁVNÉ praxe, kterou Vám žádná knížka nedá. Velice dobré jsou vzdělávací přednášky, které pořádají základní organizace pro své čeleny, kde se můžete zeptat praktika na to, co Vás zajímá a co není jasné.
Úplně nejlepší učebnicí je samotné včelstvo.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Já bych to vyřešil stejně Šalamounsky, jako moje drahá maminka. Tedy zde doporučenou a na internetu nafocenou knihu bych si komplet stáhl, a dal do tiskárny. Tam Vám ji vyvedou v knižní podobě s vazbou jakou si budete přát a vyjde Vás to na stejný či možná i nižší peníz jak ji kupovat. Nehledě na to, zda musíte knihu hledat či ne
Jo, tu knihu od Sklenara jinak ani neseženete a když ano, tak protože je to již muzejní kousek, tak brožovaná vyjde kolem ticky a vázaná něco přes.
Ještě jednou se zopakuji, rozhodně doporučuji si jí přečíst, je psána přístupným jazykem a dala mi více, než VŠ skriptum.
Tak jsem byla v domě včelařů v ostravě a doporučovali mi http://www.martinus.cz/?uItem=89142 Ilustrované včelařství, že prý je to nejlepší knížka. Máte s tím zkušenosti? Je to psané jako jeden velký komiks, což sice může být fajn, ale nevím, jestli se z toho člověk "naučí"...
Právě jsem ji začala "číst", ale chybí mi vysvětlení základních pojmů, vysvětlení, proč se dělá to nebo ono.. nebo proč se to dělá tak a ne onak.. apod.
Začnu včelařit (tedy zkusím to) namísto mého přítele, který si včely delší dobu přál, pořídil si už i úl, ale zjistil alergii na vosí bodnutí a nechce to riskovat. Tak jsem se nabídla, že to zkusím já - ale neznat základní pojmy od něj, tak se v této knížce ztrácím... Jsem zatím v půlce, ale asi si budu muset pořídit ještě něco dalšího :)
Ale možná jsem jen podprůměrně inteligentní, to je taky možné
Takovéto knížky a rádo-by "populární" překlady odborných příruček nestojí za nic a jsou to knížky určené převážně k tomu, aby na nich vydavatel vydělal. Tedy co nejvíce líbivá obálka, dovnitř líbivé fotky, obrázky, doplnit nějakou omáčkou a šup s tím na pult. Něco jako Blesk vs. seriózní noviny. Kupte/pučte si něco staršího a osvědčeného.
Alergie již dnes není překážkou, v organizaci máme 2 alergické včelaře (jedním jsem já). Já pouze velmi otékám (musím se hold řádně chránit), ale kolega je po bodnutí na záchranku. Nyní si nechal na alergologii napíchat několik malých dávek jedu (není to hrazené a vyjde to tuším asi na desítku) a tělo si jedu pomalu přivykne a může se vesele včelařit bez obav, před náhodným bodnutím.
kathie
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych tatínkovi koupit na narozeniny knihu o včelařství. Byl to jeho tajný sen, ale nikdy se o to nějak víc nezajímal - byl to jen takový "nedosažitelný cíl". Chtěla bych mu ale přání splnit a pro začátek mu koupit nějakou kvalitní publikaci bez zcestných informací. Něco už jsem tady v diskuzi našla, ale málo co jsem našla jako pevnou knihu. Chci se tedy znovu zeptat - je nějaká publikace, kterou byste úplnému začátečníku doporučili?
Moc děkuji za Vaše odpovědi a přeji krásný den!
Kathie
http://www.vcelarenihrou.cz/27.043-literatura-nastavkove-vcelareni