Dobrý den
Rád bych začal včelařit.
A potřeboval bych poradit co si mam zakoupit kromě úlů :)
Literaturu sem už nějakou přečetl. A vím že musím nahlásit stanoviště úlů na úřad a zapsat ve včelařském svazu.
Ale nevím co si mam koupit dalšího k úlům.
poradíte mi někdo?Budu používat rozměry 39x24 v nástavkové úly.Se zateplením pro chov mimo včelín.
Předem děkuji za rady
Smetana Jan
Kuřák, (též vyraž do lesa a nasbírej troud a vysuš si ho ať máš co dávat do kuřáku)
Kuklu
rozpěrák - podívej se na netu jak vypadá a z kousku pásoviny si můžeš udělat svůj. Stačí svěrák, kladívko a pilník. (Ale na koupenej nerezovej to nemá - mám ten stříkanej nerez oranžovou barvou - jde vždy dobře vidět a budeš sám překvapenej, jak často se takovej rozpěrák hledá)
Vychytávací klícku na matku- super věc- zabrání ztrátám matek při lezení do úlu.
Je dobrý mít roják, ale jde si vyrobit DiY.
No a to je tak to nejdůležitější.
Medomet - na jeden úl Ti stačí koupit nějakej na aukru - cca 1500 Kč + potravinářská barva a můžeš ho navýšit hodnotu medometu na dvojnásobek.
Hodně důležitý je načíst kvanta literatury.
Též je sehnad nějakýho včelaře a koukat se mu na ruce a pochytávat rady.
Též nevím jak budeš mít vybavené ty úly. Možná objednat rámky + mezistěny + mezerníky + drátek.
Úplně mi není jasné jak myslíte, že si má pořídit léčiva. O Thymovaru nic nevím, ale Varidol je snad na předpis, nebo není? A jak by si ho mohl tedy opatřit?
A jak použít Varidol preventivně? V druhé půlce věty si nejspíš odporujete, pochybuju, že by bylo doporučeno veterinou používat Varidol preventivně. Preventivně lze použít tak KM a jinde píšu, že je lepší se tomu vyhnout a proč. Už padají včelstva a to někde hodně, taky celá stanoviště s desítkami vč. Všichni postižení těmi úhyny, co vím já, tak použili KM v nějaké formě. Nejdřív odcházejí vč, kde byly dlouhodobé odpařovače. Ale třeba je to jen náhoda, jasně, jak jinak.
Pan Smetana píše, že jako jednu z prvních věcí, které udělá je, že kontaktuje místní organizaci Svazu a tam mu jistě řeknou přesně, co a jak má stran léčení dělat. Je chytré se na to v první fázi spolehnout, vstoupit do Svazu a až po nabytí zkušeností (po svojí nedávné zkušenosti už i já vím, že ne všude umějí být funkcionáři vstřícní - velmi kulantně řečeno) se rozhodnout, zda ve Svazu setrvat či případně vystoupit, jak je nyní moderní.
Za sebe tvrdím, že členství přináší drtivou většinu výhod a kdo má rozum a je ochoten týmově spolupracovat a uznat práva ostatních na stejnou roveň těch svých, tak žádnou nevýhodu.
Ale pane Havel, vy máte potíž rozpoznat jádro sdělení?
Jádrem byla reakce na toto: a možná léčiva (thymovar, varidol), vhodná na prevenci,
Možná, kdybyste byl méně nenávistný, věděl byste, co sděluju, že prostě Varidol na prevenci způsobuje varroarezistenci. Patrně o tom nevíte nic že?
Když byla ještě civilizace a léčiva nikdo nemohl sehnat a disponovali jimi jen funkcionáři Svazu, tak ti to léčivo nepoužili dokud nebyl ve včelstev vyřezaný plod a nebo uvězněná matka a tedy vč bez plodu, tak nebyly problémy s rezistentními roztoči.
Pamatujete pane Havel ještě civilizaci, než začalo toto bezvládí, kdy si každej de.il dělá, co chce, naprosto bez ohledu na kohokoliv jiného? A nebo jste mladý a nepamatujete si to a myslíte si, že nic jného, než co je tady teď, být nemůže? Já zažil, že může a doufám, že se to vrátí. Jinak Bůh s námi (i vámi).
Někomu ale nebylo dáno z Hůry aby to chápal.
Rozpoznal jsem že nechápete že léčivo na předpis se dá opatřit na předpis.
Citace:
A jak použít Varidol preventivně? V druhé půlce věty si nejspíš odporujete, pochybuju, že by bylo doporučeno veterinou používat Varidol preventivně.
Patrně pochybujete protože vám chybí znalosti které by měl každý včelař mít.
K vašemu dovzdělání stručně tolik že SVS vydává nařízení k preventivnímu ošetření proti varroáze schválenými VLP. Nejdete to na stránkách SVS nebo ČSV kdybyste měl potřebu.
Můžete pochybovat jak chcete, ale pokud nařízení dodržíte, budete preventivně ošetřovat Varidolem protože vám ho váš funkcionář přinese.