Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.7.2014 19:51
petrm

XXX.XXX.187.153

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak bojujete s mravenci v ulech? Děkuji za reakce.

7.7.2014 10:58
xdingo

XXX.XXX.127.2

Sám s mravenci problém nemám, ale pokud vím, používají se pouze mechanické zábrany:
a) Natření novou včelína látkou mravence odpuzující - je jich spousta, stačí hledat.
b) Nohy od včelína postavit do mističek s olejem - mravenci se přes olej nedostanou a hotovo.
c) Kvalitní utěsněný úl -> Průchodu mravenců přes česno se včely ubrání, problém jsou většinou malé netěsnící otvory v rozích úlů a podobně...

Jakoukoliv chemii obecně nedoporučuji, maximálně něčím nastříkat spodek včelína, ale pozor, aby se do kontaktu s postřikem nedostali i včely. Rozhodně nestříkat úly, ale pouze podstavce, palety či spodek včelína...

7.7.2014 11:01
xdingo

XXX.XXX.127.2

Jo a zapomněl jsem. Já s mravenci problém nemám, jelikož včelín mám umístěný ve výběhu Indických běžců (kachny), které mraveniště v širokém okolí spolehlivě zlikvidovali. Zároveň skvěle fungují jako úklidová četa a žerou mrtvolky včel v okolí úlu. Díky tomu působí preventivně proti jakémukoliv šíření nemocí. Jednoduché, efektivní, zdarma.

Ale bohužel taky asi ne všude použitelné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík