Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2014 20:30
pavlinaa

XXX.XXX.156.130

Dobry den, chtela bych poprosit o radu zkuseneho vcelare. Chtela bych si koupit vcely, jeden pan mi nabizi vcely,ze snizuje stav. Vcely nabizi z Jarcové u Val.Meziříčí. Vcely maji vysetreni na mor ze dne
4.6. negativni. Veterinární povolení k převozu mimo kraj pan pry zajisti? Mam si na neco dat pozor? Koupily byste takove vcely? Nebo si mam udelat jeste nejake testy,ze jsou vcely zdrave? Mam strach abych nekoupila vcely a pak nedonesla do nasi dediny nejakou nemoc nebo o vcely sama neprisla.Muzete mi prosim poradit? Dekuji Pavlina

12.8.2014 14:32
xdingo

XXX.XXX.127.2

Koupě včelstev včetně úlů se nedoporučuje kvůli nákazové situaci (Varroa, mor). Je to na vás, já osobně bych to nedělal. Když si v zimě pořádáte o dotaci a na jaře koupíte vybavení + oddělek s F1 matkou, budete mít jistotu velmi kvalitní krve s předpoklady k vynikající užitkovosti a nízké bodavosti, 75% z ceny vám přispěje stát, takže včelstvo i s úlem pořídíte reálně kolem 1500 kč, což je vynikající cena. Doporučuji poptat se na svazu, tam vám s dotací i ohlídáním termínu případně poradí a pomohou.
Osobně bych tedy do takovéto koupě nešel. Důvodem prodejů je většinou nevhodné včelstvo (nemusí být nemocné, stačí slabé, bodavé, rojivé... -> negativních vlastností je spousta) či snaha zbavit se starých a nepraktických úlů = pro vás mnoho práce (hlavně jako pro začátečníka zbytečně komplikované) a méně užitku. Ideální je pořízení nových nástavkových úlů dle vašich preferencí (pro ženu bych viděl jako vhodné jednu z variant nízkonástavkových rámkových měr = nástavek i jednotlivé plásty s medem jsou lehčí a lépe se vám s nimi bude manipulovat).

12.8.2014 20:27
pavlinaa

XXX.XXX.156.130

Dobry vecer,moc dekuji za odpoved. Pavlina

Přidejte reakci

Přidat smajlík