Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.225
Mohli by jste poradit, čím natíráte úly pro včelky? Koupili jsme nové nástavkové zateplené úly a manžel přemýšlí, čím je natřít. Mám trochu strach, že co včelař, to jiný názor, ale snad někdo poradí. Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.110.91
slunečnicovým olejem.V, D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.248
Podívejte se sem.http://www.vcelarskeforum.cz/
Úl by měl být světlý kvůli přehřívání v létě a nevylákávání zahřátím stěny k proletu, když v zimě mrzne a vysvitne slunce. Bílá barva vapadá blbě a tak používám Luxol v barvě pinia.
Tahle barva je řídká a tak do ní vmíchám asi 10% objemu lněné fermeže a tím to natírám 2x a co nejdřív když se nástavek na zimu ocitne ve skladu nátěr obnovím. Samosebou po obroušení a prohlídnutí a případné "kosmetické" minirenovaci.
Barva musí mít atest zdravotní nezávadnosti pro interiéry, ještě lepší by byl potravinářský atest.
tom.50
napsal(a):
Úl by měl být světlý kvůli přehřívání v létě a nevylákávání zahřátím stěny k proletu, když v zimě mrzne a vysvitne slunce. Bílá barva vapadá blbě a tak používám Luxol v barvě pinia.
Tahle barva je řídká a tak do ní vmíchám asi 10% objemu lněné fermeže a tím to natírám 2x a co nejdřív když se nástavek na zimu ocitne ve skladu nátěr obnovím. Samosebou po obroušení a prohlídnutí a případné "kosmetické" minirenovaci.
Barva musí mít atest zdravotní nezávadnosti pro interiéry, ještě lepší by byl potravinářský atest.
Nejlevnější a bio je nátěr jedlým slunečnicovým olejem 2x.D.
Ja mam uly natrene balakrylem to je jedna z mala barev ktera ma atest na detske hracky uly mam hnede nebo zelene čelo dna je barevne jine a cesnovou vlozku (klin) mam prirodni na ulech jsou nakreslene kytky take balakrylem. Vse je ok jen je to treba natret dvakrat prvni nater se vsakne. Moc to neprozivejte vcely jsou schopne prinest misto propolisu asfaltove derivaty a klidbne si sednou na plot ktery je natren sajrajtem. Klidne je natrete lakem barvou jakou chcete ty uly nejsou na dozivoti hlavne at to nelepi a vysmradne. Moje uly uz prezili povoden jsou vypalene ohnem a jen jsem je prelizl znovu balakrylem.
Pokud stojí úly samostaně bez velké stříšky nebo mimo včelín a přijde déšť tak první co nasákne je řez prkna ze kterého je úl a nedělejte si iluze ze úly někdo dělá ze správně točeného dřeva (a když pěkně nástavek nasákne tak se začne kroutit a trhat i šrouby.) Když ho natřete nebo napustíte tak díky tomu vznikne určitá odolnost proti vlhkosti. A lpět na starých věcech. Co je staré kdo určuje kolik let je staré? To určitě ne... Ale nevím proč bych se měl zbavovat úlu který je z jednoho kusu dřeva (fošny) mluvím ale o langstrothu ten ošlehnu ohněm a drátěným kartáčem a dokud se opravdu nezačne kroutit tak poslouží svémmu účelu. Jsou ale také lidé kterí mají včely pro potěšení a barevné úly k tomu patří. Když jdete po zisku asi těžko budete natírat padesát či devadesát včelstev (jejich úly) ale to je už z jiného šálku.
PS
Riziko jsou včelaři geronti s budečáky, moravany či čechoslováky atd. ktere přesluhují ale o řády desítek let. Kteří nejsou ochotni nebo nemají ani sílu na nějakou údržbu na tož pořádnou léčbu.
Pokud necháte zatékat do úlu, tak vám ani nátěr nepomůže.
Barevné úly patří do cirkusu. Není to pro včelařství typické. Vychází to z dávno vyvráceného mýtu, že včely podle barvy najdou svůj úl. Není to potřeba a je to nevkusné.
Každý rok v úlu navíc je pro včely zátěž. Na stěnách ulpívají spory plísní a bakterií. Vy si určujete, stejně jako ti, jak píšete geronti, co je staré. Ale med dáváte svým blízkým a sobě pro zdraví. Měl by být z čistých úlů a z co nejmladšího díla. Udržovat staré zaplesnivělé dřevo pro styk s potravinami je podle mě v rozporu s naším záměrem udržovat se ve zdraví.
Shamile ty mě bavíš... nikdo preci nenatírá úly zevnitř a i kdyby... pokud je to barva s potravinovým atestem?
navíc včely přeci úl stejně potáhnou vrstvou propolisu ;)
barevné úly nejsou ro velařství typické? a co je? košnice?
úl není souš, pokud se pravidelně ošetřuje, nevidím důvod, proč ho za pět let pálit...
jinak my natíráme úly zvenku na zeleno, aby v krajině co nejméně rušily... ale ty barevné se mi líbí moc... včelám je barva šumafuk...
Hery23

XXX.XXX.49.14
Zdravím všechny,
třeba se vám zalíbí :)
https://www.mlekovky.cz/.
Hery23
napsal(a):
Zdravím všechny,
třeba se vám zalíbí :)
https://www.mlekovky.cz/.
Jestli to dobře chápu, mlékovky jsou barvy na bázi vody a čistě estetická záležitost. Většina včelařů ale bude chtít spíš úly ochránit před povětrností a prodloužit tak jejich životnost a tím pádem snížit provozní náklady. Je jedno, zda tomu tak říká nebo ne. Úl není zadarmo a ten samo domo dělaný tuplem ne, většinou vyjde vlastně dráž než kupovaný. Zase může být kvalitnější a déle vydrží. Ať tak či onak je úl vždy investice a je pošetilé ho nechat shnít a po pár letech investovat peníze nebo práci znova. Chápu ale, že mají někteří konzumem vymytý mozek, tvrdím, že většina ne.
Estetická stránka věci je až sekundární a je spíš pro včelaře - jak tu někdo píše, tak včelám je to šumák. Vhodný nátěr může sloužit také jako maskování či snaha o nerušení krajiny. V každém případě nenatřené, opršelé hnusné úly nebudí důvěru zákazníků - konzumentů medu, neboť platí odvěké: "Jaký pán takový krám" a taky: "Proti gustu žádný dišputát".
A někdo se tu diví proč potravinářské barvy na vnějšky úlů. No tak od něj bych já med ochutnat asi ani nechtěl když si neumí na takovou otázku odpovědět sám.
Martin75

XXX.XXX.29.216
Já loni vyzkoušel olejovou lazuru od Remersu. https://www.drevobarvy.cz/0-75-l-Remmers-Olejova-lazura-eco-10-odstinu-d569.htm Přímo u ní uvádějí, že je vhodná na úly, tak snad neobsahuje žádné hnusy. Četl jsem, že hodně lidí používá Karbolku, ale to bych měl o včely docela strach, Co si pamatuji Karbolku z minulosti tak to byl docela hnus.
Dlouho jsem měl za to, že se fermež nahřívá proto, aby byla řidší a lépe vsakovala do dřeva. Není tomu tak. S rostlinným olejem se zahřátím něco stane, změní se chemicky a změní se jeho vlastnosti. Nejsem chemik a nerozumím tomu.
Na VF jsem před lety od pana Jiruše vyčetl, že používá přepálený olej z kuchyně. Nezdálo se mi to a nelíbilo, myslel jsem, že se bude kazit. Nekazí se a funguje dokonale a zdá se mi, že dřevo ochrání líp než fermež.
Fermeží je několk druhů, jedna je napouštěcí a ta obsahuje benzín. "Ojetý" stolní olej neobsahuje nic potravinářsky závadného. Slitý olej z řízků po ustátí (aby sedly nečistoty na dno) funguje dokonale, doporučuju. Nelepí vůbec, už za pár dní jsou nástavky"suché", natírám je tím řízkovým olejem ještě jednou a pak Luxolem pinia (aby byly světlé).
Jo a existuje výrazně lacinější barva než Luxol na stejné bázi, název z hlavy honem nevím.
Tome,
z gymnazijních hodin chemie si pamatuji, že rostlinný olej má nenasycené vazby (což je jeho plus pro lidské zdraví) a zahřátím (teplotu si již nepamatuji, jen mám pocit, že to bylo 70 stupňů) se tyto nenasycené vazby změní na nasycené, a přitom vznikají vedlejší vysoce karcinogenní látky, jaké, to už jsem taky zapomněla. Už je to dlouhý čas a už ani vzoreček s vazbami namalovat neumím, ale matně si ty volné ocásky pamatuji :).
Jen mi celou dobu - od 1989, kdy se rostlinné oleje staly top ve výživě, pořád vrtá hlavou, jak někdo může doporučovat a považovat za zdravé smažit na rostlinném oleji.
1. buď jsem neudržela středoškolskou chemii v hlavě, ale docela dost mě bavila, a pak budu ráda, když zde mladší včelaři mi problematiku nasycených a nenasycených tuků vysvětlí, a třeba i vyvrátí;
2. nebo ty prodávané oleje na smažení musí projít chemickou úpravou, kdy se zaplní ty nenasycené vazby na nasycené, a pak by se na nich mělo dát smažit; pak je ale holý nesmysl považovat za zdravé smažit na panenském rostlinném oleji, jak je všude propagováno;
3. moje maminka vždy říkala, že na smažení není nad domácí sádlo (to je již nasycená mastná kyselina) na menší teplotu, prostě řízek na sádle a řízek na oleji nebetyčný rozdíl.
Jitka
Moc mě výživa nezajímá. Naprosto okrajově jsem zahlídnul, myslím že na YT, nějakou Slimákovou. Ta (a nebo někdo jiný a je jich víc) opakovaně tvrdili, že celý humbuk kolem rostlinných olejů je marketingový podvod z poválečného období (kdy i Německo mělo přídělový systém na jídlo) aby se lidem vnutily snáz a laciněji získatelné (vyrobitelné) oleje než tuky živočišné a že je dokonce pro lidské zdraví lepší užívání tuků živočišných. Moje máma například (roč. 1920) tvrdila, že nejhorší na válce byly náhražky jídla, v tomto kontextu pak místo másla mazat na chleba margarin a nikdy by to nedala do pusy. Jen na pečení používala tak zvaný stoprocentní tuk, pak přišla Hera. No a vidíte, dneska se tím lidi ládujoiu dobrovolně a myslí, jak to jejich tělům prospívá.
Vaše maminka je určitě o dost mladší než byla moje máma a i ona je ještě přirozeně moudrá. V domácnosti mnoha mladých žen máslo a sádlo nenajdete, masáž funguje...
A co se týče těch olejů jako nátěru úlů. Mám za to, že se vždy tvrdilo, že naše jedlé oleje jsou primárně určené na studenou kuchyni, nechci dávat jméno nejpopulárnějšího českého oleje (údajně slunečnicového). To je jedna věc. Když už na olejích lidi smaží, jsou varováni před tak zvaným "přepáleným" olejem - to je to, co říkáte vy a co si pamatujete ze školy. Já bych to tak tragicky jako vy neviděl. Když se zahřívá napouštěcí fermež (i pisatel příspěvku varuje, že to umí vzplát), zahřívá se to na 250 a víc (můj odhad, kouří se z toho a tedy je to teplota blížící se vzplanutí). Při teplotě 70 by se asi "přeměna" děla velmi dlouho, přesněji, mám za to, že olej snese po nějakou dobu přepalování než se úplně změní na vámi popsanou hmotu. Navíc při smažení masa (řízku), ale i cibulky třeba (nebo hranolků) se odpařuje voda a tím se velmi snižuje teplota smažení a jak vody ubývá mění se barva, strouhanky i cibulky na stejnou, je to tak?
No a k výživě. Mě se nejvíc zamlouvá názor, že každý extrém (nejen ve výživě myslím) je špatně a že by se všeho mělo užívat s mírou a ne dogmaticky zavrhovat potraviny jedny a adorovat jiné.
Jo a mám kámoše, který strávil 10 let v Mexiku. Ptal jsme se ho na to, zda je panenský olivový olej vhodný na smažení. Vysvětlil mi, že rozhodně ne!!. Na smažení je určený olej z pokrutin (lisovaný za tepla, panenský znamená lisování za studena). Olej z pokrutin má jiné složení a snáší přepalování. Pro jistotu na jeho etiketě musí být napsané španělské slovo "orucho" (možná se to píše orujo, nevím, nepoužívám to, dávám jen panenský do salátů) což je snad něco jako vařit.
Jitko, je to takto:
https://www.google.com/search?q=p%C5%99eklada%C4%8D&rlz=1C1CHHM_csCZ748CZ748&oq=p%C5%99ekla&aqs=chrome.1.69i57j69i59j69i65.4095j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
je úsměvné, snad ne trapné, jak jsem klidně napsal fonetickou výslovnost tak, jak mi to ten chlap jednou řekl v hospodě. Omlouvám se za neznalost španělštiny
Vidím, že to dalo překladač a ne přesně překládané a tak orujo = výlisek
Dobry den,
opravdu si uz nepamatuju ty stupne, preci jen ze skoly jsem uz hodne dlouho pryc a navic me tyto veci moc nebavily, ale...
Kazdy tuk ma jiny bod, kdy se zacina prepalovat. Nejhure je na tom olivovy olej, ten se prepaluje na nejnizsi teplote, proto se doporucuje na studenou kuchyni. Lepe na tom je slunecnicovy olej. Nejlepe by na tom mel byt repkovy olej. Nekde okolo slunecnicovem oleji je sadlo. Kdyz jsem ja chodil do skoly, palmovy olej jeste nikdo neznal, maslo je dobre pouze na mirne ohrati, prepaluje se velmi rychle (to neplati pro prepustene maslo)
Co se tyce margarinu a podobnych smakulad, mohly by to opravdu byt dobre zdroje potrebnych latek, ovsem velkym problemem je stuzovani.
S pozdravem smidla.eu