Zdravím,
máme několik desítek larev v kompostu. Chtěli bychom zjistit, co to je, protože se brzy bude kompost prosévat a používat a pokud se o ty larvy nepostaráme, tak pravděpodobně nepřežijí zimu. Domníváme se, že jde o chrousta, ale i další larvy na fotkách, které jsem tak porůznu našla se podobají. Snad bude fotka dostatečná, možná až najdu foťák, udělám lepší :D
matynka
napsal(a):
Zdravím,
máme několik desítek larev v kompostu. Chtěli bychom zjistit, co to je, protože se brzy bude kompost prosévat a používat a pokud se o ty larvy nepostaráme, tak pravděpodobně nepřežijí zimu. Domníváme se, že jde o chrousta, ale i další larvy na fotkách, které jsem tak porůznu našla se podobají. Snad bude fotka dostatečná, možná až najdu foťák, udělám lepší :D
Chroust to neni,jejich larvy okusuji korinky rostlin. V kompstech se vali ponravy zlatohlavku , nejcasteji P. cuprea a C. aurata. obcas jeste nosorozika kapucinka (Oryctes nasicornis)
sova
napsal(a):
Chroust to neni,jejich larvy okusuji korinky rostlin. V kompstech se vali ponravy zlatohlavku , nejcasteji P. cuprea a C. aurata. obcas jeste nosorozika kapucinka (Oryctes nasicornis)
díky:)
právě, že ten nosorožík je docela vzácný, tak mi všichni říkali, že to asi on nebude. No každopádně se to budu snažit zachránit, aby tolik larev nepřišlo vniveč:) snad se to povede :)
matynka
napsal(a):
Zdravím,
Jaka je cca. delka te larvy?
grave
napsal(a):
Jaka je cca. delka te larvy?
mám ještě fotku s pravítkem:))
matynka
napsal(a):
mám ještě fotku s pravítkem:))
Podle velikosti, kterou odhaduji v nataženém stavu asi na 4 cm by to mohl být Nosorožík kapucínek, těch larev by byla škoda, pokud by to bylo možné rád bych nějaké získal. Zabývám se chovem Listorohých brouků a tyto larvy by mě zajímali. Dospělé brouky nezabíjím, něco bych si nechal na chov a zbytek vypustil. Pokud byste k tomu byla ochotná kontaktujte mě prosímna mail.: Xixuthrus@seznam.cz Díky.
matynka
napsal(a):
Zdravím,
Snad i s jistotou mohu tvrdit, že to určitě není kapucínek. Bude se s velkou pravděpodobností jednat o L3 larvu nějakého zlatohlávka. Vím jak vypadá larva rodu Oryctes.
coleopterus
napsal(a):
Podle velikosti, kterou odhaduji v nataženém stavu asi na 4 cm by to mohl být Nosorožík kapucínek, těch larev by byla škoda, pokud by to bylo možné rád bych nějaké získal. Zabývám se chovem Listorohých brouků a tyto larvy by mě zajímali. Dospělé brouky nezabíjím, něco bych si nechal na chov a zbytek vypustil. Pokud byste k tomu byla ochotná kontaktujte mě prosímna mail.: Xixuthrus@seznam.cz Díky.
Pro coleopterus: jiste vite, ze nosorozici jsou pomerne prisne chraneni a jejich drzenim se vystavujete opravnenemu postihu. Ani to vypusteni "kdekoli" nemusi byt pro brouky v nasledujici sezone vhodne.
Pro tazatelku: Pred par lety bylo pri stavebnich pracech nalezeno tusim az nekolik stovek larev a kukel nosoroziku. Nebylo realne je nechat na miste, proto byli pozadani entomologove z PrF UK o pomoc. Substrat s larvami byl premisten na vhodne misto v botanicke zahrade kde jejich vyvoj pokracoval. Idealni by pro Vas asi bylo zakopat larvy do kompostu k sousedum, pokud to jsou opravdu nosorozici, bude vhodne se obratit na zminene odborniky kteri se o ne fundovane postaraji...
11223

XXX.XXX.232.129
Konečně fundovaná otázka, larvy zlatohlávků se pohybují po zádech a už i podle fotky je vidět že je to larva Cetonia aurata, potosie mají poněkud jinačí pigidialní část těla a jinou hustotu ochlupení. Co se týká těch řečí o ochraně a ochranářích tak to mě dokáže akorát naštvat, sám jsem v ochraně přírody dělal a nakonec jsem zjistil že se tu šikanují akorát chudáci kteří nemají úplatky v dostatečné výši a developeři kteří ničí naši zem po stovkách hektarů denňe tak na ty si netroufnou a pak se tady holedbají nějakými odborníky kteří si za výkon naúčtují tučné poplatky a faktury. Ten bordel v naší přírodě zavinila Státní ochrana přírody která tady konzervovala až do dnešních dnů stav podle jakého příroda sice funguje ale bohužel proti pravidlům jaký tady byl po staletí ovlivňován lidmi, díky tomu je příroda Evropy tak různorodá, jenže ochranáři se zbláznili a za posledních 50 let vymizela téměř polovina druhů hmyzu jen kvůli zakazování toho či onoho, možná by se měli pozastavit a skutečně popřemýšlet co vlastně zakazovat a co né.
Raven15515

XXX.XXX.65.254
Já ale na zahradě v hromadě štěpek mám nosorožíka kapucínka. Larvy jsou větší a našel jsem i další stádium, kde je již vidět roh. Co s tím mám dělat. štěpky budu v zimě pálit. Prosím pomozte, poraďte..
Zkuste kontaktovat ČSO (http://www.csop.cz/index.php) nebo AOPK ČR (http://www.ochranaprirody.cz/kontakty/). Myslím, že by mohli poskytnou potřebné informace. Kdyžtak sem i pak napište, jak to s larvami dopadlo, zajímalo by mě, jaký má být postup, když něco takového člověk najde na zahradě.
Pokud budete kontaktovat op, tak riskujete, že narazíte na nějakého exota, přece jenom je nosorožík pořád vedený jako ohrožený druh.
Nevím, jak je ta hromada veliká, ale pokud necháte bokem třeba čtvrt kubíku a v něm necháte ty larvy / kukly, které najdete při odebírání materiálu na topení dokončit vývoj, tak si myslím, že by to mohlo stačit. Jestli ale máte štěpky na zahradě jako zásobu ne více sezón, tak se vám tam budou držet více generací.
Myslím si, že u nosorožíka kapucínka to zařazení mezi ohrožené druhy už neodpovídá reálné situaci, podobně kudlanka nábožná.
T. V.
Lacak

XXX.XXX.110.1
Dobrý den našel jsem něco podobného v kompostu poprvé taky nevím co je to za larva poraďte co stím
Drtssss123

XXX.XXX.87.30
2mm neco...co je na viku a i uvnitr kompostu....jak se toho zbavit...je tam toho hooodne.....