Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2006 16:11

Před časem jsme tady polemizovali zda li se jedná o tento druh pavouka na fotografii v tématu Naši pavouci. Dnes jsem se rozhodl prozkoumat lokalitu která se od prvního nálezu nachází zhruba 1km. To co jsem nalezl jsem ani ve snu nečekal. Na malém suchém svahu byla taková koncentrace pavučinových zámotků tohoto pavouka, že to snad ani nebylo možný. Ani jsem je nepočítal, protože to nemělo cenu. Pouhý 1km dělil tyto dvě lokality a přitom na jedné nic a na druhe celá kolonie.

Mistr VH, tak co už je to ona? Mohu teď poslat materiálu kolik bude potřeba.

No a tady je dnešní úlovek.

1.

9.9.2006 16:13

brutmark napsal(a):
Před časem jsme tady polemizovali zda li se jedná o tento druh pavouka na fotografii v tématu Naši pavouci. Dnes jsem se rozhodl prozkoumat lokalitu která se od prvního nálezu nachází zhruba 1km. To co jsem nalezl jsem ani ve snu nečekal. Na malém suchém svahu byla taková koncentrace pavučinových zámotků tohoto pavouka, že to snad ani nebylo možný. Ani jsem je nepočítal, protože to nemělo cenu. Pouhý 1km dělil tyto dvě lokality a přitom na jedné nic a na druhe celá kolonie.

Mistr VH, tak co už je to ona? Mohu teď poslat materiálu kolik bude potřeba.

No a tady je dnešní úlovek.

1.

2.

9.9.2006 21:52

brutmark napsal(a):
20.

Podle mě je to 100% ona. Je to teda úžesnej objev. Bejt váma, tak kontaktuju Buchara nebo Řezáče, protože tohle je další důkaz o oteplování a rozšiřování teplomilných živočichů. Honza

10.9.2006 07:15

jan korba napsal(a):
Podle mě je to 100% ona. Je to teda úžesnej objev. Bejt váma, tak kontaktuju Buchara nebo Řezáče, protože tohle je další důkaz o oteplování a rozšiřování teplomilných živočichů. Honza

Zdravím, hele zas tak bych z toho odvázanej nebyl. Tahle lokalita je v bývalém mezipásmu u hranic s Rakouskem. Prakticky když přelezu kopec tak jsem v Rakousku. VH uváděl lokality kde tohoto pavouka viděl o hodně severněji (Brno, Pouzdřany i Praha). Další uváděl třeba Lovosice atd. Jediné co bylo zajímavé bylo o jak početnou populaci jde. I když i toto je zavádějící, protože jsem nikdy jinou kolonii neviděl a tak nemám z čeho posuzovat.

10.9.2006 10:55

brutmark napsal(a):
Zdravím, hele zas tak bych z toho odvázanej nebyl. Tahle lokalita je v bývalém mezipásmu u hranic s Rakouskem. Prakticky když přelezu kopec tak jsem v Rakousku. VH uváděl lokality kde tohoto pavouka viděl o hodně severněji (Brno, Pouzdřany i Praha). Další uváděl třeba Lovosice atd. Jediné co bylo zajímavé bylo o jak početnou populaci jde. I když i toto je zavádějící, protože jsem nikdy jinou kolonii neviděl a tak nemám z čeho posuzovat.

Mohl by jste to ověřit ještě jinak, nechte se kousnout a uvidíme, jaký budou příznaky. Když budou vážný, takje to ona. To byl vtip, ale jsou lidi, kteří by to pro vědu udělali. Můžete taky zkusit účinky jejího kousnutí třeba na myši nebo na krtkovi. Prostě si zahrajte na Fabreho Honza

10.9.2006 12:12

jan korba napsal(a):
Mohl by jste to ověřit ještě jinak, nechte se kousnout a uvidíme, jaký budou příznaky. Když budou vážný, takje to ona. To byl vtip, ale jsou lidi, kteří by to pro vědu udělali. Můžete taky zkusit účinky jejího kousnutí třeba na myši nebo na krtkovi. Prostě si zahrajte na Fabreho Honza

Zas tak šílený příznaky to určitě nejsou. Kousat se ale rozhodně nenechám. Člověk by musel být patřičný alergik aby u něj nastal anafylaktický šok který by ho mohl ohrozit na životě. Ten ale může způsobit i včela atd. Určitě to docela bolí. Jinak by se na tohoto pavouka tolik nepoukazovalo. Třeba taková Hrabalka, ta když brý bodne tak je to na posr... Nevím, ještě jsem neměl tu čest. Jinak ani s tou agresivitou to není zas tak horký. Když jsem chtěl tohoto pavouka fotit tak jsem ho doslova z toho zámotku musel vyndat, protože ne a ne vylézt ven sám i když jsem do něj šťouchal, pichal, vrtal a bůh ví co ještě. Jo jinak koukal jsem na ty Tvoje stránky. Nevíš o nějaké lokalitě sklípkánků poblíž Znojma nebo tak nějak? Chtěl bych si je taky nafotit.

10.9.2006 14:25

brutmark napsal(a):
Zas tak šílený příznaky to určitě nejsou. Kousat se ale rozhodně nenechám. Člověk by musel být patřičný alergik aby u něj nastal anafylaktický šok který by ho mohl ohrozit na životě. Ten ale může způsobit i včela atd. Určitě to docela bolí. Jinak by se na tohoto pavouka tolik nepoukazovalo. Třeba taková Hrabalka, ta když brý bodne tak je to na posr... Nevím, ještě jsem neměl tu čest. Jinak ani s tou agresivitou to není zas tak horký. Když jsem chtěl tohoto pavouka fotit tak jsem ho doslova z toho zámotku musel vyndat, protože ne a ne vylézt ven sám i když jsem do něj šťouchal, pichal, vrtal a bůh ví co ještě. Jo jinak koukal jsem na ty Tvoje stránky. Nevíš o nějaké lokalitě sklípkánků poblíž Znojma nebo tak nějak? Chtěl bych si je taky nafotit.

Raději Ti to napíšu na mail.

10.9.2006 15:03

brutmark napsal(a):

Možná už jsi to někomu odpovídal, ale přesto se znovu zeptám - Čím to fotíš. Ty fotky mi přijdou fakt dobrý. Honza

10.9.2006 16:09

jan korba napsal(a):
Možná už jsi to někomu odpovídal, ale přesto se znovu zeptám - Čím to fotíš. Ty fotky mi přijdou fakt dobrý. Honza

Chtělo by to ještě trochu vychytat. Fotím Panasonikem FZ20. Teď jsem si na něj objednal redukční tubus a sadu makropředsádek tak jsem zvědavý jestli to focení pujde lépe. U velkých pavouků to není problém, ale u těch menších už ten foťák nestíhá. Byl jsem teď znovu na té lokaliě zápřednic a udělal znovu nějaké fotky. Řekl bych lepší jak včera. Jenže mi klekla baterka. Nabíječku jsem zapoměl a ještě navíc se k Netu dostanu až 19.9. Budu teď týden pryč. Hodím je sem hned jak se vrátím. Pořádně jsem to tam obhlédl a je zajímavý, že jsou soustředěny na docela malý prostor, ale zase v dost hustý koncentraci. Jsou vyloženě opravdu jen na tom jednom místě.

10.9.2006 19:35

brutmark napsal(a):
Chtělo by to ještě trochu vychytat. Fotím Panasonikem FZ20. Teď jsem si na něj objednal redukční tubus a sadu makropředsádek tak jsem zvědavý jestli to focení pujde lépe. U velkých pavouků to není problém, ale u těch menších už ten foťák nestíhá. Byl jsem teď znovu na té lokaliě zápřednic a udělal znovu nějaké fotky. Řekl bych lepší jak včera. Jenže mi klekla baterka. Nabíječku jsem zapoměl a ještě navíc se k Netu dostanu až 19.9. Budu teď týden pryč. Hodím je sem hned jak se vrátím. Pořádně jsem to tam obhlédl a je zajímavý, že jsou soustředěny na docela malý prostor, ale zase v dost hustý koncentraci. Jsou vyloženě opravdu jen na tom jednom místě.

No taky bych řekl že je to ona (Cheiracanthium punctorium).V Rakousku se hodně šíří,u nás už to taky není taková vzácnost.Chce to hodit do lihu,nejlépe obě pohlaví a poslat na determinaci nějakému zkušenému arachnologovi.

11.9.2006 08:05

argy napsal(a):
No taky bych řekl že je to ona (Cheiracanthium punctorium).V Rakousku se hodně šíří,u nás už to taky není taková vzácnost.Chce to hodit do lihu,nejlépe obě pohlaví a poslat na determinaci nějakému zkušenému arachnologovi.

Zdravim,
ad a) nejsem mistr...

ad b) jo, 100 % je to ona. bylo by dobre to zdokladovat, jak psal kolega vyse, tzn. dat do lihu (slivovice, vodka jsou enough) a poslat ci dovest. Pokud je to ze Znojemska, tak by to slo dat lidem z NP (neni problem domluvit se zoology), ja sidlim v Brne. Urcite by to chtelo to presunout Mgr. Dolanskemu do Pardubic - kazdy nalez je dobry. Co se tyce sireni s teplem, tak tak optimisticky (pesimisticky?) bych nebyl. Ono, cert vi, jak to s timhle jevem je. Dle mnoha vedcu se jedna o otepleni v ramci normalni periody otepleni po tzv. male dobe ledove - vrchol v dobe tricetilete valky. Vzdyt za Rudolfa II se u nas pestovali v Praglu i fiky... Tohle zvire is proste naslo svoji volnou niku a jede (stejne jako treba krizak pruhovany). Proc se tomu nestalo jiz pred tim, nevime a bylo by dobre mileho pavouka prozkoumat :) Vsechny nalezy jsou zatim pouze z ceskeho i moravskeho termofytika. Takhle kdyby nekdo nasel jiny druh, nez punctorium a erraticum ...

VH

Anchsunamun

3.8.2011 23:15
Anchsunamun

XXX.XXX.201.45

Dobrý den bydlím ve Břehách u Přelouče ve východočeským kraji a dnes jsem viděla tohoto pavouka u nás před domem...

4.8.2011 13:51
peacepipe

XXX.XXX.225.48

Zdravím. První zápřednici jsem našel v břečťanu asi před 6ti lety v Lovosicích a od té doby jsem jich tu pozoroval každej rok víc a víc- jsou už i na malejch loučkách ve městě ;)

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2011 22:45

peacepipe napsal(a):
Zdravím. První zápřednici jsem našel v břečťanu asi před 6ti lety v Lovosicích a od té doby jsem jich tu pozoroval každej rok víc a víc- jsou už i na malejch loučkách ve městě ;)

Zápřednic vyskytujících se na našem území je povícero druhů, kterou máš na mysl? Jsou oblasti, kde jsou poměrně bohaté populace, včetně Cheiracanthium punctorium, nebo na jaře Cheiracanthium erraticum, ale např. jiné druhy jako je Cheiracanthium pennyi nebo Ch. elegans jsou hodně vzácné. Máš k dispozici foto?
Foto 1. Ch. pennyi ( 6.10 2010 Šobes,polodospělý samec )

4.8.2011 22:48

Cheiracanthium punctorium (početná populace Hodonínsko, dospělá samice)

27.7.2012 14:02
hana1

XXX.XXX.248.23

PRÁVĚ JSEM TELEFONOVALA NA ENTOMOLOGICKÝ SVAZ PRO VELKÝ VÝSKYT JEDOVATÝCH PAVOUKŮ NA ZAHRADĚ KOUSNUTÍ JE HODNĚ BOLESTIVÉ A UŽ TO VYPADÁ PRÁVĚ NA ZÁPŘEDNICI JEDOVATOU MÁME TU DĚTI A TAK SE SOUSEDKA NECHALA KOUSNOUT OD MALÉHO SAMCE A UŽ MÁ OTRAVU NIC NA NĚ PRÝ NENÍ,ALE BERU JAKOUKOLIV RADU JAK NA NĚ HANA smajlík

11.8.2012 19:12
jardachrysis

XXX.XXX.215.28

Dobrý den,

vždy jsem bral kousnutí Ch. punctorium na lehkou váhu, ale od té doby co jsem samičce na hnízdo přiložil křižáka pruhovaného do kterého jen lehce kousla a on byl během 2 vteřin mrtvý si říkám, že druhový název jedovatá má asi docela zaslouženě... Zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenost s kousnutím od samičky. V případě, že ano, podělte se prosím o průběh intoxikace :) Má přítelkyně mi říkala, že jí její strýc vyprávěl, že mu jeho kamarád vyprávěl, že jeho kamaráda kousla zápřednice a necítil ruku a nemohl s ní hýbat, okamžitě mě to rozesmálo a její tvrzení jsem prohlásil za nesmysl, ale když jsem viděl jak při mém druhém pokusu lehce kousla masařku, která byla během vteřiny paralyzovaná a neschopná pohybu nohama a jen křečovitě mávala křídly, začal jsem uvažovat, zda její tvrzení nebylo alespoň částečně pravdivé...

Předem děkuji za odpovědi.

22.8.2012 07:16
insecta

XXX.XXX.140.14

Včera jsem měl ve 2 lapáčkách 6ks zápřednice... je to tady asi plevel (Středohoří) i když jsem četl, že ve středí evropě je to vzácnější druh....

22.8.2012 14:21
kathie

XXX.XXX.245.91

To je asi poprvé, co jsem ráda, že u nás na Ostravsku nic moc nepřežije :-)) Je tady mnohem méně zvířátek než např. na Moravě, ale bez téhle potvůrky se docela ráda obejdu...

30.7.2014 15:05
ifauna159

XXX.XXX.151.1

Dnes jsem narazila na vaše příspěvky poté, co mi volal pán, že maželku v noci pokousal pavouk a že má za to, že se jedná o zápřednici jedovatou. V posteli našel dva mrtvé exempláře, které mi poslal nafocené. Manželce dočasně ochrnula polovina zad. Chalicery při kousnutí buď zůstali v ráně, nebo vypadly následně po kousnutí.
Odpoledne mi pán přinese oba exempláře ve skleničce do kanceláře.
Výskyt - Most, lokalita u hřbitova. Na místě jsem dosud nebyla, ale určitě se podívám.

23.8.2014 20:19
zaprednice

XXX.XXX.145.176

Dobry den,

vcera jsem zaprednici jedovatou zrejme objevila v obyvacim pokoji. Bydlime v rodinnem dome na Praze 4. Mam malinke dite, a ma ted strach, co s tim, jestli jich tu nemuze byt vicesmajlík.
Tuhle konkretni jsem zlikvidovala sprejem na hmyz. smajlík . Potom jsem ji jeste vyfotila.
Prosim poradte.
Dekujismajlík

24.8.2014 11:02
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

Dobrý den,

jste si jista, ze se jedna o druh Zápřednice jedovaté - Cheiracanthium punctorium (Villers, 1789)
?? Jeji vyskyt je posledních 10 let a více častější jedině na Moravě nikoliv v Praze... Nemůže se jednat o jiný druh zápřednice? Kupř. Zápřednice Mildeova - Cheiracanthium mildei L.Koch, 1864.. je poměrně hojná ve středočeském kraji..Sám jsem je hojně nacházel minulé a předminulé léto..

níže linky;

http://www.pavouci-cz.eu/Pavouci.php?str=Cheiracanthium_mildei

http://www.pavouci-cz.eu/Pavouci.php?str=Cheiracanthium_punctorium

http://www.pavouci-cz.eu/Pavouci.php?str=Cheiracanthium_montanum

druh punctorium má ve srovnání s dalšími druhy tohoto rodu specificky vzrostlé, načervenalé klepítka (chelicery) včetně bazálních segmentů, kdežto kupř. druh mildei nikoliv...stěží prokousne pokožku..

S pozdravem

Ondřej Reichmann

24.8.2014 11:04
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

zaprednice napsal(a):
Dobry den,

vcera jsem zaprednici jedovatou zrejme objevila v obyvacim pokoji. Bydlime v rodinnem dome na Praze 4. Mam malinke dite, a ma ted strach, co s tim, jestli jich tu nemuze byt vicesmajlík.
Tuhle konkretni jsem zlikvidovala sprejem na hmyz. smajlík . Potom jsem ji jeste vyfotila.
Prosim poradte.
Dekujismajlík

přiložte prosím fotografie

24.8.2014 11:10
zaprednice

XXX.XXX.145.176

Dobry den, mam foto pouze mrtveho,nevim,zda z nej neco poznate. Ale ty kusadla mne prave zaujala,hodne je "vystrkovala" ,kdyz jsem ji postrikala biolitem.:-/

24.8.2014 11:13
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

zaprednice napsal(a):
Dobry den, mam foto pouze mrtveho,nevim,zda z nej neco poznate. Ale ty kusadla mne prave zaujala,hodne je "vystrkovala" ,kdyz jsem ji postrikala biolitem.:-/

toto není zápřednice nýbrž pokoutník (Agelenidae) pravděpodobně Pokoutník tmavý - Tegenaria atrica C.L.Koch, 1843 // neškodný druh

24.8.2014 11:22
zaprednice

XXX.XXX.145.176

Urcite? To byste mi udelal radost.ja v noci skoro nespala,vsude rozsvicenosmajlík a podle ceho se to pozna,me se to podle obrazku na netu zdalo skoro 100%,ze je to ta zaprednicesmajlík

24.8.2014 11:28
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

celý rod Tegenaria je evolučně vyspělý a řadí se mezi poměrně přizpůsobivou, synantropní a domestikovanou skupinu pavouků podřádu Araneomorpahe - Dvouplicní

24.8.2014 11:31
zaprednice

XXX.XXX.145.176

Divam se na toho pokoutnika,je to asi on tedy,jen ten nas byl takovy svetly,svetlesedy...mam tedy sanci jako laik poznat tu zaprednici? My bydlime napul v Moste,a tam uz se vyskytly,tak mam obavy..

24.8.2014 11:31
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

zaprednice napsal(a):
Urcite? To byste mi udelal radost.ja v noci skoro nespala,vsude rozsvicenosmajlík a podle ceho se to pozna,me se to podle obrazku na netu zdalo skoro 100%,ze je to ta zaprednicesmajlík

paní jsem si více jak jist :) podle morfologických (chcete-li anatomických znaků) níže příkládám link o rodu Tegenaria

http://www.pavouci-cz.eu/Pavouci.php?str=Tegenaria_domestica

24.8.2014 11:33
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

pokud byl světlejší jedná se pravděpodobně o druh Tegenaria domestica poměrně méně hojný druh :)

24.8.2014 11:36
zaprednice

XXX.XXX.145.176

Tak mockrat dekuji,uklidnil jste mne.

24.8.2014 11:51
cyrtopholis

XXX.XXX.109.3

sanci urcite máte pokoutníci vytvářejí nálevkovité hedvábné pavučiny kdežto zápřednice vytváří pevné svazky, chomáče mezi klasy obilí, event. pod okenními římsami, mezi trsy rákosí apod. dle druhové a geografické rozmanitosti. Na první pohled je čeleď Eutichuridae, ex. Miturgidae - zápřednicovití méně vzrostlá včetně končetin, výrazně světlá až nažloutlá s typicky odlišným seskupením jednoduchých očí.. Zvláště u druhu punctorium si můžete všimnout specificky velikých, načervenalých kusadel viz. obrázky výše.. Přes hřbet zadečku (abdomenu) je u čeledi Euticharidae jasně patrný pruh cevních svazků, které do stran vytváří jaké-si krůpěje. Ve srovnání s čeledí pokoutníkovití Agelenidae je na první pohled velice odlišná, žlutavého zabarvení. Neobávám se toho, že by ste nerozeznala rozdíly.. Prohlédněte si pečlivě linky, které jsem Vám zaslal jak zástupců čeledi Agelenidae tak zástupců čeledi Euticharidae, ex. Miturgidae - zápřednicovití a fotodokumentace od kolegů výše..

S pozdravem

Ondřej Reichmann

Karel Goschler

17.9.2016 10:43
Karel Goschler

XXX.XXX.41.2

Kd e mam vzit asi krtka blazne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík