Indický běžec - začínám, prosím o rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KlokočíPetr

26.8.2015 21:26
KlokočíPetr

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
Chtěl bych si pořídit indické běžce ale nevím nic o nich...tak bych potřeboval poradit s vašemi zkušenostmi
1- Kdy nesou vajčka?jeto jako slepice že se to dá jíst?!
2-co vše žerou?
3-Jak velký potřebují "kachník"?
4-Smí zbytky z kuchyně?(omáčky, knedlíky, pečivo)
5-smí pečivo? suché nebo namočené?
6-Nerozklobou mi plachtu v jezírku na které bych je pustil, aby si zapolavaly.měli by to ve výběhu
7-Nevyzobou trávník na bláto?
8-Je lepší kačena a kačer nebo můžou být dvě stejného pohlaví?
9-Jaké máte zkušenosti vy pište prosím za vše budu rád?
Předem díky
Klokočí

KlokočíPetr

27.8.2015 10:05
KlokočíPetr

XXX.XXX.89.231

Prosím je tady někdo kdo je chová?

27.8.2015 10:33
čapice

XXX.XXX.216.126

KlokočíPetr napsal(a):
Prosím je tady někdo kdo je chová?

1. - většinou brzy z jara cca v roce, i když "JAVORCE" snesla již v 5 měsících, prý jsou dobrá na pečení i jinak, nevím ze své zkušenosti, našim běžcům je teprve 5 měsíců
2. - směs pro kachny, trávu, pšenici, namočený tvrdý rohlík a chleba, slimáky, brouky, žížaly, ovoce, brambory -
3. pro naše 2 máme 100x80x80 cm, zatím, na zimu se chystáme postavit trochu větší s hnízdem na snášení
4. tak zbytky já nedávám a myslím, že by je žrát neměli - ostré, slané, mastné...
5. ano namočené, naši milujou rohlíky
6. nerozklovou, ale mohou roztrhnout nohama, ale hlavně zase..., takže jestli je okrasné tak je tam nepouštějte smajlík, my máme plechovou vaničku a chystáme se s nimi na potok.
7. ne
8. můžou být 2 stejná pohlaví, já mám páreček
9. mé necelé roční zkušenosti jsem Vám právě napsala, snad mi zkušenější chovatelé dají za pravdu
není zač smajlík
Přečtěte si diskuzi Čtrnáctidenní IB... tam se dozvíte jak to u nás a u Javorky probíhalo za poslední cca 4 měsíce.
Ať máte z chovu radost jako my.
Iva Čápová (Čapice).

KlokočíPetr

27.8.2015 11:36
KlokočíPetr

XXX.XXX.89.231

čapice napsal(a):
1. - většinou brzy z jara cca v roce, i když "JAVORCE" snesla již v 5 měsících, prý jsou dobrá na pečení i jinak, nevím ze své zkušenosti, našim běžcům je teprve 5 měsíců
2. - směs pro kachny, trávu, pšenici, namočený tvrdý rohlík a chleba, slimáky, brouky, žížaly, ovoce, brambory -
3. pro naše 2 máme 100x80x80 cm, zatím, na zimu se chystáme postavit trochu větší s hnízdem na snášení
4. tak zbytky já nedávám a myslím, že by je žrát neměli - ostré, slané, mastné...
5. ano namočené, naši milujou rohlíky
6. nerozklovou, ale mohou roztrhnout nohama, ale hlavně zase..., takže jestli je okrasné tak je tam nepouštějte smajlík, my máme plechovou vaničku a chystáme se s nimi na potok.
7. ne
8. můžou být 2 stejná pohlaví, já mám páreček
9. mé necelé roční zkušenosti jsem Vám právě napsala, snad mi zkušenější chovatelé dají za pravdu
není zač smajlík
Přečtěte si diskuzi Čtrnáctidenní IB... tam se dozvíte jak to u nás a u Javorky probíhalo za poslední cca 4 měsíce.
Ať máte z chovu radost jako my.
Iva Čápová (Čapice).

Děkuji jezírko není koc okrasné spíše na rybky a je takové už staré ale určitě jim to objetuji.
Zatím děkuji za rady.Klokočí.

27.8.2015 13:07
javorka

XXX.XXX.98.207

Zdravím.
Já mám dva párečky. To mě přijde ideální. Je to taková spokojená partička. Bála jsem se, kdyby nastala nějaká nehoda, aby kachna nezůstala sama.
Zkušenosti mám malé, mohu jen potvrdit, co vám již napsala Čapice.
Jedna kačenka mi snesla už 5 vajíček (dnes bylo rozbité). Mají tvrdou skořápku a pěkný žloutek.
U nás je okolí vaničky (nejvíc se cákají v nízké zednické) docela rozbahněné. Vycákají vodu a pak blaženě v blátě vrtají zobákama. Jezírko zatím nemáme, ale jestli tam máte malé rybičky, tak ty asi nepřežijí .
Naši běžci, když byli mladší, tak si pochutnávali na namočeném chlebu. Teď už je nezajímá. V podstatě jim téměř stačí, co si nasbírají po zahradě. Ráno a občas během dne si přijdou zobnut granulí a večer jim do krmítka nasypu trochu pšenice. Ale spotřeba krmení je strašně malá. Na jaře jsem do granulí přidávala kopřivy. V zimě jsem běžce ještě neměla, tak to teprve uvidím. Zkoušela jsem jim nabídnout nějaký pamlsek, ale žádný si nevzaly. Kačer vyplivl i kousek mletého masa, které naše slepice zbožňují. Prostě slimák je slimák.
Můj muž tvrdí, že jsou mu mnohem sympatičtější než slepice. Jezírko by nejraději vybudoval hned vedle našeho sezení na zahradě.

27.8.2015 13:16
čapice

XXX.XXX.216.126

To můj se s nimi koupe v bazénu smajlík
Akorát by to chtělo vymyslet nějaký zachytávač trusu.
Včera než jsme kvůli zašpiněný přes dovolenou bazén vypustili, tak měli povolenou hodinovou plavbu. A potom řádili po celé zahradě v místech kde se vypouštěla voda.

27.8.2015 13:17
čapice

XXX.XXX.216.126

PS: Jaká byla vajíčka Javorko?

27.8.2015 13:20
čapice

XXX.XXX.216.126

Petře,
ještě malej dodatek :
Já jsem původně koupila 3 kachňata, z kterých se "vyklubali" 2 kačeři a kachnička -
Hynek, Vilém a Jarmila. Jelikož by byla Jarmilka chudák, tak se Hynek ve 4 měsících odstěhoval do Vlašimi. Klidně bych ještě 1 kačenku uvítala smajlík.
Když budete kupovat od solidního chovatele a trochu starší kusy, tak Vám páry určitě ochotně sestaví.

27.8.2015 14:52
javorka

XXX.XXX.98.207

čapice napsal(a):
PS: Jaká byla vajíčka Javorko?

Zatím menší, s trochu nazelenalou skořápkou. Jinak po rozklepnutí bych to nerozeznala od slepičích. Zatím jsem to využila do masa a na potření těsta, tak nevím jestli se liší chutí. Asi tam rozdíl nebude. Proti slepičím jsou ale zmazanější, což se dalo čekat.
Našla jsem už dvě malá vajíčka u slepic (jedno venku). Mám ty 3 mladé Hempšírky, ale těm je tak maximálně 5 měsíců. Chovatel říkal, že ponesou nejdřív v říjnu, listopadu. Tak nevím, co si mám myslet .

27.8.2015 14:57
čapice

XXX.XXX.216.126

javorka napsal(a):
Zatím menší, s trochu nazelenalou skořápkou. Jinak po rozklepnutí bych to nerozeznala od slepičích. Zatím jsem to využila do masa a na potření těsta, tak nevím jestli se liší chutí. Asi tam rozdíl nebude. Proti slepičím jsou ale zmazanější, což se dalo čekat.
Našla jsem už dvě malá vajíčka u slepic (jedno venku). Mám ty 3 mladé Hempšírky, ale těm je tak maximálně 5 měsíců. Chovatel říkal, že ponesou nejdřív v říjnu, listopadu. Tak nevím, co si mám myslet .

Tak mým kuřičkám ČZK by mělo být právě 22 týdnů, ale hřebínky mají ještě malé. Myslím, že tak měsíc ještě neponesou.
Prý má být dle předpovědi od příštího týdne podzim, tak jsou z toho holky asi trochu zmatené nebo je to tím, že je dobře (ne hodně) krmíte smajlík

27.8.2015 15:31
javorka

XXX.XXX.98.207

No, ony mají také malé hřebínky. Kdoví, co jsem to našla.

KlokočíPetr

27.8.2015 20:41
KlokočíPetr

XXX.XXX.89.231

Všem děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík