Dobrý deň
Minulý rok na jar som kúpil 20 ks mladých nosníc - vyšľachtené vysokonosivé hybridy pásikavé. Osvedčili sa mi i v minulých rokoch. Po cca 2 mesiacoch začali znášať pekné vajíčka a do konca roka mali v denný priemer 14 vajec. Dokonca i v zime sa celkom držali - cca 11 vajec denne. Posledné 2 mesiace to však ide dolu vodou - priemerne 7 vajec/deň. V podstate sa im strava ani iné podmienky výrazne nezmenili, tak neviem. Vyzerajú v pohode, niektoré až veľmi. Známy hovorí, že to môže byť práve tým, že niektoré sú "obézne".
Prosím Vás, máte podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili?
Za reakcie vopred ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

TFF
napsal(a):
Dobrý deň
Minulý rok na jar som kúpil 20 ks mladých nosníc - vyšľachtené vysokonosivé hybridy pásikavé. Osvedčili sa mi i v minulých rokoch. Po cca 2 mesiacoch začali znášať pekné vajíčka a do konca roka mali v denný priemer 14 vajec. Dokonca i v zime sa celkom držali - cca 11 vajec denne. Posledné 2 mesiace to však ide dolu vodou - priemerne 7 vajec/deň. V podstate sa im strava ani iné podmienky výrazne nezmenili, tak neviem. Vyzerajú v pohode, niektoré až veľmi. Známy hovorí, že to môže byť práve tým, že niektoré sú "obézne".
Prosím Vás, máte podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili?
Za reakcie vopred ďakujem.
Čím je krmíte?

TFF
napsal(a):
Pšenica (aj šrot), kukuričný šrot, občas zmeska, zvyšky z kuchyne, tráva a v čase dojenia kôz i v srvátke namočené pečivo + doplnky škrupiny z vajec, prípadne grit.
No, takže jasný.
slepice nesou zobákem a pokud po nich chcete vysokou snášku, musíte mít v krmné dávce bílkoviny a to tak, že hodně. třeba devatenáct procent, patnáct, když vám stačí tak 50% snáška.
ale v pšenici máte max 12%, v kukuřičném šrotu sotva 8%. ve krmné směsi je bílkovin dost, ale když přidáváte občas, tak to fakt nestačí. ve zbytcích je bílkovin taky málo, málokdo nechává maso, jsou to spíš knedlíky, těstoviny... prostě zase sacharidy a málo bílkovin. něco mají z té syrovátky, ale pečivo, to je zase to samé jako pšenice.
takže výsledkem jsou tlusté nosnice (mají přebytek sacharidů, který ukládají jako tuk), které nenesou, protože nemají z čeho a navíc už mají vaječníky a vejcovody obalené tukem.
je úplně na nic, když si pořídíte vysokosnáškové hybridy, když to nenakrmíte.

TFF
napsal(a):
Takže s tou obezitou je to pravda.
Prosím Vás, čo by ste mi v tejto situácii odporúčali? Ako z toho von? Ako to nastaviť?
No. jak z toho ven. to je docela obtížné. slepice vám nenesou, musíte teda nastavit krmnou dávku na minimální úroveň výživy. teď mají sice málo bílkovin, ale moc energie. pravděpodobně u nich omezení krmné dávky vyvolá pelichání. během pelichání budou potřebovat víc bílkovin na přepeření, ale pořád méně energie na to, aby zhubly. a když po přepeření a zhubnutí začnou snášet, tak krmte směs pro nosnice nebo prostě krmnou dávku spočítanou aspoň přibližně tak, aby tam bylo těch 15-19% bílkovin.
Sežeňte si na to tabulky, jsou třeba v takových těch super knihách co vydávalo státní zemědělské nakladatelství. nebo si to nechte spočítat od výživáře.
nebo to odhadněte, nebo slepice přetransformujte v tučný vývar a kupte nové, které od začátku budete správně krmit.
Ahoj, vermikompostování doporučuji všem. Vermikompostér mám v paneláku na balkoně i na chalupě na zahradě a vše funguje moc pěkně. Násadu žížal jsem pořídil na www.ZIZALOV.cz, zakoupil jsem násadu kalifornských a hnojních žížal a chovám je společně. Žížaly se krásně množí a využívám je se synem i na rybaření...hezký den. Franta.
Lidé často neumí počítat.
Když jsou ty maturity, dáme si malý příklad:
Za směs dáme 300, - Kč za pytel. Sebereme 20 vajec denně.
Za kuku dáme 250, - Kč za pytel. Sebereme 10 vajec denně.
Které krmení je tedy levnější, milé děti?
A ještě.
a) Je výhodnější pořídit si (čistě na vejce) Leghorn D229,
které mají nejnižší spotřebu krmiva v přepočtu na vaječnou hmotu,
a hlavně mnohem delší období PRODUKTIVNÍHO života
nebo
b) je výhodnější si pořídit žíhaný (kropenatý) hybrid,
který téměř vždy po roce života zatučňuje a rasantně ubere na snášce?
Žíhaný hybrid také často kvoká, tudíž nenese - je to to, co chceme?
Započítejte také období přirozeného útlumu snášky,
z důvodu odpočinku a/či přepeřování. Což v zadání tazatele chybí.
Na oba příklady máte deset minut, nezapomeňte se podepsat.
Kdo bude napovídat, tomu vejce zabavím a dostane je až na konci šk. roku.

honzapm
napsal(a):
Lidé často neumí počítat.
Když jsou ty maturity, dáme si malý příklad:
Za směs dáme 300, - Kč za pytel. Sebereme 20 vajec denně.
Za kuku dáme 250, - Kč za pytel. Sebereme 10 vajec denně.
Které krmení je tedy levnější, milé děti?
A ještě.
a) Je výhodnější pořídit si (čistě na vejce) Leghorn D229,
které mají nejnižší spotřebu krmiva v přepočtu na vaječnou hmotu,
a hlavně mnohem delší období PRODUKTIVNÍHO života
nebo
b) je výhodnější si pořídit žíhaný (kropenatý) hybrid,
který téměř vždy po roce života zatučňuje a rasantně ubere na snášce?
Žíhaný hybrid také často kvoká, tudíž nenese - je to to, co chceme?
Započítejte také období přirozeného útlumu snášky,
z důvodu odpočinku a/či přepeřování. Což v zadání tazatele chybí.
Na oba příklady máte deset minut, nezapomeňte se podepsat.
Kdo bude napovídat, tomu vejce zabavím a dostane je až na konci šk. roku.
Je jaro, takže nemají co odpočívat nebo se přepeřovat. ale slepice rok ve snášce na takové výživě mají to nejlepší období už za sebou. jakmile se jim zkrouhne krmení, tak se stopro peřit začnou.
No, u nás to na jaro stále nevypadá.
Jinak kdo počítá v chovu (resp. v produkci vajec) každou korunu,
a má možnost vlastní pšenice a/nebo kukuřice, tak by se mu možná
rentovalo zakoupit si premix, který je tak jako tak součástí směsí
a do finálního produktu, zvířatům předkládaného, si může komponenty
namíchat a připravit sám.
http://www.energyshobby.cz/produkt/koncentraty-drubez-uni-30
.
Nemáte zač.
Kdyby krmení směsí způsobovalo "smradlavé vejce", myslíte,
že by to bylo tak rozšířené krmení?
Vzpomeňte na ty statisíce (miliony?) nosnic v halách - ty nic jiného,
než směs, neznají. A jejich vejce jistě nesmrdí.
Jde o prachy, a producenti vajec z klecí by si zajisté nemohli dovolit
smradlavá vejce, případně přístroj na detekci odéru z vajec se linoucího.
Možná jde o náhodu, o váš vadný kus, nejspíše ale o vaši kombinaci
směs + zbytky, případně to způsobily jenom ony zbytky.
Samozřejmě můžete mít pravdu docela, nicméně je to velmi nepravděpodobné.
Joseflna2

XXX.XXX.109.21
Mohu také potvrdit. Ze na podzim. Kdyz jsem krmila energys gold, tak nějaký čas byla vejce cítit dost ""chemicky""
Nevim zda teda TFF myslel konkrétně takovýhle smrad.

lunin
napsal(a):
Zdravím, také mám hybridy Isa Brown. Slepice jsou už 5-leté a nesou stále. Dá se říct, že každý den mám skoro plný počet vajec na slepice. Ale krmím hodně mletého masa s pšeničným šrotem, tak to bude asi tím.
5-ti- leté hybridní nosnice se skoro 100% snáškou skoro každý den, po masu a pšenici...hmmmm tak to jo.

Ano možná v tomto období nesou denně, ale rozhodně ne celý rok.Je to totiž zhola nemožné už jen díky snížené hladině hormonů a tudíž pozvolnější ovulaci.A obzvláště u hybridů jsou již v tomto věku téměř vyčerpány vaječníky.I pokud by byly krmeny tou nejvyváženější stravou.A maso a šroty, ok.Ale kde je vápník, kde vitamíny a stopové prvky.Také krmím mletým masem, mám 9 měsíční doma odchované issa brown a snáška není ani zdaleka 100%.
Závěrem, papír a net snesou všechno.

honzapm
napsal(a):
No fakt, ony jí nesou dokonce i dvě denně. Běžně.
Tak přeci je jasné, že když slepice přepeřují nebo je zimní období, tak snáška není 100%. Ale od jara do podzimu nesou dá se říct pořád. Psala jsem, že dostávají ještě zelené a skořápky. Věřit mi samozřejmě nikdo nemusí. Slepice dostávají maso po celý rok. Přítel bourá maso, tak nosí denně odřezy.
Lunin, vy jste ale vážně zábavná.
Jestli z věty: "No fakt, ony jí nesou dokonce i dvě denně. Běžně"
vyznívá, že z vás dělám blbce, pak se zkuste zamyslet nad svým sebevědomím.
Má věta provazuje tuto diskusi s následující:
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1385910/dve-vejce-za-den#a3112383
To, že jste zazdila mou předchozí snahu pomoci, taktně přejdu.
Ono je tu populární neuvažovat komplexně, vytrhávat věci/věty z kontextu.
Zejména ženy na to mají obvzláštní nadání, jak tak pozoruji.
Vypichol by som ale túto vašu větu z odkazované diskuse:
" Teď koukám a v kurníku jsou ZASE 2 vejce navíc."
Tudíž je má věta s doslovkem "Běžně" odůvodněna, vyjasněna.
Dále doporučuji nereagovat, jednak toto téma kupodivu není o výměně nálad,
druhak byste to, co jste psala, dělala ze sebe sama.
Je skvělé, že vám pětileté slepice nesou tak hodně. Vejce jsou určitě obří.
Nechutnají trochu víc po tom mase?