Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.6.2008 08:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.144

Chcel by som v buducnosti chovať brojlerové husy. Je potreba ich šklbať ? Je to náročné ?
Ďakujem,

Neregistrovaný uživatel

13.6.2008 09:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.140

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chcel by som v buducnosti chovať brojlerové husy. Je potreba ich šklbať ? Je to náročné ?
Ďakujem,

ak ich chces chovat na perie tak ano.Ak len na maso tak to nieje potrebne ale treba ratat s tym ze v dobre preperovania bude vsade kopec peria.Ak ich chces vyslovene na maso je dobre si kupit na jar husata dochovat a potom skonzumovat.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2008 09:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chcel by som v buducnosti chovať brojlerové husy. Je potreba ich šklbať ? Je to náročné ?
Ďakujem,

Husy taky nemusíte podškubávat - bude plný dvůr peří a o práci míň ...
Žádná husa nemá tak kvalitní peří jako česká, ale každé husí peří se nakonec dá upotřebit . Já můžu porovnat husy české, německé, kadeřavé a labutí - nejhůř na tom byly labuťačky, peří bylo drobnější, připadlo mi, že nějak víc drží - což je asi blbost, ale mně se to tak zdálo, nehledě k tomu, že nebylo bílé. Německé a kadeřavky byly na tom stejně, české husy vynikaly množstvím prachu - ale to se projevilo hlavně až u zabitých.
Podškubává se asi v 10 týdnech, kdy se začnou křížit letky nad hřbetem. Vytrhnou se zkušebně peříčka na hrudi a pokud jsou brčka zralá, nekrvavá, můžete začít s podškubáváním. Huse jsem vždy svázala nohy, položila jsem si ji hřbetem do klína a hlavou pod paži. Nezapomenout, že vám "zaplatí" špenátem Obere se hlavně spodina těla a trochu hřbet.
Nic se nevyrovná peřině z husího prachu !!!
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

13.6.2008 09:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.144

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Husy taky nemusíte podškubávat - bude plný dvůr peří a o práci míň ...
Žádná husa nemá tak kvalitní peří jako česká, ale každé husí peří se nakonec dá upotřebit . Já můžu porovnat husy české, německé, kadeřavé a labutí - nejhůř na tom byly labuťačky, peří bylo drobnější, připadlo mi, že nějak víc drží - což je asi blbost, ale mně se to tak zdálo, nehledě k tomu, že nebylo bílé. Německé a kadeřavky byly na tom stejně, české husy vynikaly množstvím prachu - ale to se projevilo hlavně až u zabitých.
Podškubává se asi v 10 týdnech, kdy se začnou křížit letky nad hřbetem. Vytrhnou se zkušebně peříčka na hrudi a pokud jsou brčka zralá, nekrvavá, můžete začít s podškubáváním. Huse jsem vždy svázala nohy, položila jsem si ji hřbetem do klína a hlavou pod paži. Nezapomenout, že vám "zaplatí" špenátem Obere se hlavně spodina těla a trochu hřbet.
Nic se nevyrovná peřině z husího prachu !!!
Jiřina

...Ja hlavne mám záujem o brojlerové husy od spoločnosti Grimaud Fréres.
Perie v podstate nepotrebujem iba sa pýtam či to nejak husy neobmedzuje, alebo či to nemá nejaký vplyv na niečo, že im to vadí a podobne.

Neregistrovaný uživatel

13.6.2008 10:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
...Ja hlavne mám záujem o brojlerové husy od spoločnosti Grimaud Fréres.
Perie v podstate nepotrebujem iba sa pýtam či to nejak husy neobmedzuje, alebo či to nemá nejaký vplyv na niečo, že im to vadí a podobne.

husy se škubou jen pokud potřebujete peří. Takže jinými slovy když neškubete je to pro ně + , Když to máte na maso tak je stejně dáte do mrazáku dříve než se přepeří,

Neregistrovaný uživatel

12.8.2012 19:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.197

a to tu hus nebolí ?smajlík

Neregistrovaný uživatel

12.8.2012 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144

Příteli,nebolí,ba naopak ,jak píše chovatelka,dokonce se husa smíchy pokálí,jak ji to lochtá.Nemá cenu polemizovat o týrání,jinak by skončila v base i moje prapraprababička in memoriam.

Neregistrovaný uživatel

13.8.2012 18:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.43

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Husy taky nemusíte podškubávat - bude plný dvůr peří a o práci míň ...
Žádná husa nemá tak kvalitní peří jako česká, ale každé husí peří se nakonec dá upotřebit . Já můžu porovnat husy české, německé, kadeřavé a labutí - nejhůř na tom byly labuťačky, peří bylo drobnější, připadlo mi, že nějak víc drží - což je asi blbost, ale mně se to tak zdálo, nehledě k tomu, že nebylo bílé. Německé a kadeřavky byly na tom stejně, české husy vynikaly množstvím prachu - ale to se projevilo hlavně až u zabitých.
Podškubává se asi v 10 týdnech, kdy se začnou křížit letky nad hřbetem. Vytrhnou se zkušebně peříčka na hrudi a pokud jsou brčka zralá, nekrvavá, můžete začít s podškubáváním. Huse jsem vždy svázala nohy, položila jsem si ji hřbetem do klína a hlavou pod paži. Nezapomenout, že vám "zaplatí" špenátem Obere se hlavně spodina těla a trochu hřbet.
Nic se nevyrovná peřině z husího prachu !!!
Jiřina

Dobrý den,
o podškubávání jsem si již něco přečetla, ale stále mi není jasné kolik peří je cca z jedné husy? Nebo ještě lépe: z peří kolika hus se při jednom podškubání (a pak po zabití) dá ušít jedna peřina?? Letos se mi podařilo sehnat kmen českých hus, tak doufám, že na jaře budeme mít velké hejno..
Děkuji.
Marcela

Ne-chovatel

10.4.2015 23:03
Ne-chovatel

XXX.XXX.221.211

Nemohl by mi prosím někdo o podškubávání uvést něco více technického a praktického?

Já na svých husách vidím, že jemná peříčka na krku si dokáží škubat sami a nebolí je to. Mně také nechají jim ta peříčka šklubat. Kdybych je ošklubal já už jsem mohl mít půl polštáře, dorůstá jim rychle a je pěkně jemňoučké.

Někdo tu v minulosti zmiňovat více termínů škubání během roku, ale již jsem to zpětně nedohledal.

Potřeboval bych to vše tak nějak více polopaticky.

A opravdu se šklube i břuch? Na kolenou mi sedí husy pěkně (a padá to z nich kam mi vyhovuje), a krk (ne přímo krk, tam peříčka drží jak přibitá) a vole bych jim ošklubal bez problémů, ale otočit je na záda bude asi problém (a prý jim i svázat nohy).

Díky.

11.4.2015 07:51
ančovička

XXX.XXX.222.190

Chováme husy už dlouho, ale nikdy jsem je neškubala, škubala je moje mamka a my, jako děti, přihlížely, husa řvala bolestí a když bylo hotovo, husy vyděšené, vypadaly, jako by je orval pes..a přitom to mamka uměla, dělala to odmalička..husy všechno peří po těle nemají stejně dozrálé, takže některé může i krvácet a to asi bolí...nehledě k tomu, že po tomto bohulibém výkonu se husa začne kvapem opeřovat, aby jí nebyla zima...a přestane růst, než se zase opeří. při samovolném, přirozeném přepeřování, se to stát nemůže a že bych měla plnou zahradu peří? to opravdu ne...mám tři husy a dva housery a vždy tak deset housat pro sebe..peří máme od hus zabitých, je ho dost, a jak to dělala máma, napařuji celou husu žehličkou přes mokré plátno, utěrku, starý ubrus, bavlněný..peří se krásně odpaří od kůže a je suché, krásně jde oškubat, ale pozor na přepaření, peří by šlo i s kůží!...takže já nejsem pro týrání zvířat i když zatí povolené nebo spíš nezakázané, jde to dělat i jinak..

Ne-chovatel

11.4.2015 09:23
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23

Ten kdo tu v minulosti zmiňoval ty termíny šklubání (těžko řící kde, ale snad jsem to četl tu) uváděl že oblíbená husa klidně držela...

Bavme se teď o zabitých husách, také budou.
Prostě je zabalíte do bavlněné hadry a objedete je napařovací žehličkou?

Co když nemám napařovací žehličku? Normální bych asi někde našel, už dlouho jsem ji nepotřeboval.
Když už bych něco co vyrábí páru kupoval tak možná ten nesmysl na uklízení, který by šel snad využít i jinak. Jaká teplota páry (myslím že ty přístroje mají možnost nastavit tlak a tím i měnit teplotu) by měla být?

Normálně spařit by to nešlo? Slepí se chmýříčka?

A jak je to s praním peří? Pojízdná čistírna k nám jezdí čím dál méně. Přece to dříve také nějak dělali a určitě neprali všichni v páře. Nebo se prostě staré peří vyhodilo a dalo nové?

P.S.
Ještě naprosto blbý dotaz. Na půdě jsem taky našel ještě pytel s naškubaným peřím a byla tam i rozedraná velká pera... Ale živé huse se šklubou jen jemná peříčka ne? Navíc jen ta která pustí. Z těch by snad žádná krev jít neměla.

Nic, asi budu muset obejít babky a snad se některá uvolí mi to ukázat. Žádná z nich to již jistě alespoň dvacet let nedělala, spíše mnohem déle...

Vám děkuji za reakci. Pěkný víkend.

11.4.2015 10:00
ančovička

XXX.XXX.222.190

Odskočila jsem si od vaření..žádnou napařovací žehličku, plátno namočíte, trochu vyždímete a přiložíte na místa, která budete napařovat! takže stačí stará obyčejná žehlička asi na nejvyšší stupen, bavlnu, aby se peří propařilo, chce to jen praxi a vyzkoušet, takto na papíru to jde těžko..a s tím starým peřím..pokud není uplně rozpadlé, jenom mastné, jezdí pojízdné čistírny nebo jsou ve městech stálé, kamenné. naše babičky peří praly, taky jsem to zkusila, v automatce , polštáře, opravdu se dobře vypraly, vyždímaly, ale potom se sušením to byla práce, na slunci, musí být aspon 30stupnů viset na vzduchu, stále obracet a protřepávat, z peří se totiž stane jedna velká hrouda, ale jde to! polštáře byly potom lehoučké, nadýchané a vonavé doporučuji to zkusit na nějakém maličkém.. příště to zkusím v sušičce.. a s tím draním..derou se i větší peříčka, ale asi vám to takhle neukážu, budete muset pohledat popis draní peří, není to žádný problém držím palce!

milan78

11.4.2015 10:36
milan78

XXX.XXX.227.76

Ne-chovatel napsal(a):
Ten kdo tu v minulosti zmiňoval ty termíny šklubání (těžko řící kde, ale snad jsem to četl tu) uváděl že oblíbená husa klidně držela...

Bavme se teď o zabitých husách, také budou.
Prostě je zabalíte do bavlněné hadry a objedete je napařovací žehličkou?

Co když nemám napařovací žehličku? Normální bych asi někde našel, už dlouho jsem ji nepotřeboval.
Když už bych něco co vyrábí páru kupoval tak možná ten nesmysl na uklízení, který by šel snad využít i jinak. Jaká teplota páry (myslím že ty přístroje mají možnost nastavit tlak a tím i měnit teplotu) by měla být?

Normálně spařit by to nešlo? Slepí se chmýříčka?

A jak je to s praním peří? Pojízdná čistírna k nám jezdí čím dál méně. Přece to dříve také nějak dělali a určitě neprali všichni v páře. Nebo se prostě staré peří vyhodilo a dalo nové?

P.S.
Ještě naprosto blbý dotaz. Na půdě jsem taky našel ještě pytel s naškubaným peřím a byla tam i rozedraná velká pera... Ale živé huse se šklubou jen jemná peříčka ne? Navíc jen ta která pustí. Z těch by snad žádná krev jít neměla.

Nic, asi budu muset obejít babky a snad se některá uvolí mi to ukázat. Žádná z nich to již jistě alespoň dvacet let nedělala, spíše mnohem déle...

Vám děkuji za reakci. Pěkný víkend.

Živá husa se jen podsklubava, ne ze se oskube cela jak kuře.Dělalo se to i 3x a az potom se zabila.Pod Křídlem na boku má asi 8 pirek vedle sebe a ty vytrhnout nesmíte, jinak bude tahat křídla po zemi.Jinak podsklubavani je docela nepříjemná i bolestiva práce jak pro husy, tak i pro člověka, co to dělá.Obzvlášť houseri jsou dost agresivní a stipance jsou dost bolestivé.Lytka jsou pak jedna modřina. Docela pomohlo uvazat Huse na hlavu plateny pytlík, ale nesmíte to moc utahnout.Je dobře, když se husy můžou před podsklubavanim vykoupat a pořádně vyprat, aby bylo peří pěkně čisté.S tou zehlickou to vyzkousejte, myslím u zabité husy. Jde to opravdu moc pěkně. Když peří nepotrebuju, tak používám kalafunu na prase a to je taky super. Ale nejdřív uriznu letky a vyskubnu Velka brka. Letky používám na vymetani kamen a kotle a z velkých brk děláni ženský
maslovacky, neboli peroutky, jak se u nás říká.Ale nebojte se ničeho, určitě to zvladnete

Ne-chovatel

11.4.2015 11:06
Ne-chovatel

XXX.XXX.99.202

Draní jsem už viděl a snad to půjde.
Pryskyřici (smolu, kalafunu) mám, tak až příjde čas tak to vyzkouším.

Děkuji vám oběma. Pěkný den.

Přidejte reakci

Přidat smajlík