To by Vám měl v prvé řadě přece říci chovatel, od kterého si koťátko budete brát.
V první řadě byste měli vyžadovat negativní testy na HCM (genetické onemocnění srdce), na které tyto (a nejen tyto) krásné kočky trpí.. následky této nemoci jsou bohužel smrtelné a to často i v raném věku.
Kotě by mělo mít dle Chovatelského řádu min.13 týdnů, být 2x očkováno a odčerveno.
Jinak pokud bude venku, může se stát, že Vám ji někdo ukradne. Je to krásná, hodně veliká, majestátní kočka.
Oproti "normální" kočce je větší, tudíž má větší nároky na velikost jejího WC, musíte ji česat, má dlouhé chlupy, které při nedostatečné péči "plstí".
A hlavně hodně kvalitně krmit, pokud ji budete odbývat, nikdy z ní nebude to nádherné, obrovské zvíře, jaké by mělo být...
HANELE77
napsal(a):
To by Vám měl v prvé řadě přece říci chovatel, od kterého si koťátko budete brát.
V první řadě byste měli vyžadovat negativní testy na HCM (genetické onemocnění srdce), na které tyto (a nejen tyto) krásné kočky trpí.. následky této nemoci jsou bohužel smrtelné a to často i v raném věku.
Kotě by mělo mít dle Chovatelského řádu min.13 týdnů, být 2x očkováno a odčerveno.
Jinak pokud bude venku, může se stát, že Vám ji někdo ukradne. Je to krásná, hodně veliká, majestátní kočka.
Oproti "normální" kočce je větší, tudíž má větší nároky na velikost jejího WC, musíte ji česat, má dlouhé chlupy, které při nedostatečné péči "plstí".
A hlavně hodně kvalitně krmit, pokud ji budete odbývat, nikdy z ní nebude to nádherné, obrovské zvíře, jaké by mělo být...
Kočička není čistokrevná, otec je normální kočka, pán ji dává za pár peněz a teda popravdě jí dává celkem brzo. Ven ji zatím určitě pouštět nebudeme dokud se u nás nějakej ten pátek neaklimatizuje. Co se česání týče, tak naše obyč kočky taky češeme, protože jinak to z nich hlavně teď strašně padá a marketové krmivo také nekupujeme. Co se týká těch testů, tak to nám může udělat i náš veterinář, když bychom o ně zažádali?
Krásné plemeno. Hodně vyroste, hodně sežere
Akorát vám nezávidím to vyčesávání, to chce pořád česat česat, i tak budou chlupy všude. Ale budete mít doma malého Garfielda
hlavně ať je prcek zdravý.
Jo a rozhodně nenechávat samotného na zahradě. Mojí sousedce takhle dvakrát ukradli jiné krásné velké plemeno, ragdolla..
joanne.s
napsal(a):
Krásné plemeno. Hodně vyroste, hodně sežere
Akorát vám nezávidím to vyčesávání, to chce pořád česat česat, i tak budou chlupy všude. Ale budete mít doma malého Garfielda
hlavně ať je prcek zdravý.
Jo a rozhodně nenechávat samotného na zahradě. Mojí sousedce takhle dvakrát ukradli jiné krásné velké plemeno, ragdolla..
Mě se právě líbí mohutné kočky To česání mě neva, koupila jsem si pro naše dvě hvězdy furminátor a jsem z něj nadšená
My bydlíme na dědině, ale nemáme volnou zahradu i když samozřejmě ven se dostat může k nám nikdo nebo s opravdu velkými obtížemi. Obě na´še kočky mají víceméně volný přístup ven, jedna je teda pořád v tahu, ale druhá jak písknu je hned na dvoře, ta se zdržuje opravdu v těsném okolí.Naštěstí nebydlíme u frekventované silnice.
joanne.s
napsal(a):
A kolik týdnů koťátku teda je? To už je očkovaná, odčervená, nebo ne?
Očkovací průkaz k ní dostanete?
Testy si sice můžete nechat udělat. Ale co vám pomůžou, budete pak kotě reklamovat, kdyby byl výsledek pozitivní?
Je jí 8 týdnů, odčervená bude, očkovaná ne, to pojedeme pak k našemu vetovi. Kotě by jsme určitě nereklamovali, prostě by jsme museli přizpůsobit péči o něj..
macomb
napsal(a):
Je jí 8 týdnů, odčervená bude, očkovaná ne, to pojedeme pak k našemu vetovi. Kotě by jsme určitě nereklamovali, prostě by jsme museli přizpůsobit péči o něj..
Pokud je zvíře pozitivní, budete doživotně dávat léky, pokud Vám neumře rychleji, než na to přijdete
http://www.goisovka.cz/hcm/co-je-to-hcm/
Vyšetření by měl provádět vet, který této problematice rozumí, taky najdete na výše uvedených stránkách.
U Mainek se dělá GEN TEST.
V 8-mi týdnech, to je teda sakra brzo Ještě potřebuje mámu a spolek sourozenců, aby se dobře socializoval. Časem možná budete řešit agresivní, nebo naopak plaché chování... ale třeba budete mít štěstí
HANELE77
napsal(a):
Pokud je zvíře pozitivní, budete doživotně dávat léky, pokud Vám neumře rychleji, než na to přijdete
http://www.goisovka.cz/hcm/co-je-to-hcm/
Vyšetření by měl provádět vet, který této problematice rozumí, taky najdete na výše uvedených stránkách.
U Mainek se dělá GEN TEST.
V 8-mi týdnech, to je teda sakra brzo Ještě potřebuje mámu a spolek sourozenců, aby se dobře socializoval. Časem možná budete řešit agresivní, nebo naopak plaché chování... ale třeba budete mít štěstí
Děkuju, já už jsem si v mezičase o tom něco četla. Není to hold chovatel, ostatní na to kašlou aby vrážely peníze do koťat. Je to brzy, ale zase nebude sama, kočky co máme jsme si brali z depozitu cca taky v tomto věku a jsou to mazliny veliký. Jo, k těm sourozencům...právě když jsem pánovi psala jak se má čičina tak mě říkal, že už je sama, že ostatní už jsou pryč, tak jsem docela hleděla.
Pammpalini

XXX.XXX.42.90
Pokud jde o HCM, je to jen test... Lepší je sono.
Ale ani N/N výsledek Vám nezaručí, že bude zdravé... Mainky jsou celkově náchylné na kardiomytologické choroby.
Ač je šlechtěná, pořád je to jen kočka...
joanne.s
napsal(a):
Jednoznačně otestovat /byť na vlastní náklady/ co nejdřív, a pokud není zdravá, taky radím nebrat.
vím, zní to hnusně, ale tohle jsou fakt hrozné nemoci, a kočkám se vůbec nevyhýbají.
No, ono se to všeobecně testuje kolem roku, teď je ještě dost brzo, orgány jsou ve vývinu. Ale gen test už samozřejmě udělat lze.
ad Pampalini - u mainek skutečně stačí gentest. Tam už jsou daleko a testují se určitě alely. U britek je bohužel gen test stále neprůkazný a je třeba testovat na Doppleru.
A samozřejmě je pravda, že ani N/N rodiče neznamenají, že kočka neonemocní, může se to projevit v pozdějším věku..
Ale samozřejmě lepší nějaká prevence, než žádná !
Ohledně toho, že už jsou její sourozenci pryč - za 20 let chovu britek s PP mám bohaté zkušenosti s lidmi, kteří chtěli "co nejmladší" kotě. Spousta jich informaci o předepsaném min. věku 13 týdnů nerozdýchala. Ale to mi bylo jedno, koťata jsem většinou dávala stejně až kolem 14-16 týdne, do zahraničí ještě později. Kdo to nebyl schopen akceptovat, musel se poohlédnout jinde
HANELE77
napsal(a):
No, ono se to všeobecně testuje kolem roku, teď je ještě dost brzo, orgány jsou ve vývinu. Ale gen test už samozřejmě udělat lze.
ad Pampalini - u mainek skutečně stačí gentest. Tam už jsou daleko a testují se určitě alely. U britek je bohužel gen test stále neprůkazný a je třeba testovat na Doppleru.
A samozřejmě je pravda, že ani N/N rodiče neznamenají, že kočka neonemocní, může se to projevit v pozdějším věku..
Ale samozřejmě lepší nějaká prevence, než žádná !
Ohledně toho, že už jsou její sourozenci pryč - za 20 let chovu britek s PP mám bohaté zkušenosti s lidmi, kteří chtěli "co nejmladší" kotě. Spousta jich informaci o předepsaném min. věku 13 týdnů nerozdýchala. Ale to mi bylo jedno, koťata jsem většinou dávala stejně až kolem 14-16 týdne, do zahraničí ještě později. Kdo to nebyl schopen akceptovat, musel se poohlédnout jinde
Ale co pak, když by to vyšlo pozitivní?
macomb
napsal(a):
Ale co pak, když by to vyšlo pozitivní?
Jak jsem psala, gen test jde udělat hned.
Stojí 1.100, -Kč a dělají ho třeba tady
http://www.genomia.cz/cz/test/hcm-main-coon/.
macomb
napsal(a):
Když se to projeví po roce nebo i později ?
Pak závisí, jak moc je srdeční sval poškozen, zda už nedošlo k ochrnutí.
Když se to zjistí v čas (testem před propuknutím nemoci) dá se kočka udržet na každodenním podávání léků i do vyššího věku, bohužel to není pravidlem
Proto je lepší investovat do mainky s PP, kde máte rodiče vyšetřené po několik generací (nebo by to tak mělo být, ale většina už testuje). Tak máte jakous takous naději, že neonemcní - i když samozřejmě, ani tam to není 100%...bohužel.
macomb
napsal(a):
Tak v tom případě mě z toho vychází, že ač budu nebo nebudu testovat tak je to vlastně jedno, protože co jsem pročetla tak se to nijak léčit nedá.
Když otestujete a vyjde pozitiv, můžete ji na lécích udržet ještě roky na živu bez jakýchkoliv potíží z její strany.
Předpokládám, že ji budete kastrovat, pokud bude nemocná, musí dostat speciální a "šetrnou" narkozu, jinak ji to zabije