Keltic nebo pseudo keltic, jak se liší

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.7.2012 23:08
hofik

XXX.XXX.144.110

V poslední době se v ifauně, i jinde objevují inzeráty na Keltic boa.
V mnoha případech jde však o zvířata která nemají , ať už záměrně, nebo neúmyslně, s Keltikem nic společného,
Většinou, u těch =nepravých= jde hroznýše kteří mají více či méně spojenou hřbetní kresbu a normálně skvrnitý ocas. Nebo ocas s náznakem pruhu, který je však zubatý po okrajích.
Spojenou kresbu na zádech má mnoho čistých forem hroznýšů. Namátkou B.c. imperátor-Cancun, B.c.i. Kolumbia-Leticia, a chovalelé čistých forem by jistě poradili i další. Také tuto kresbu najdeme i u mnoha Mix hroznýšů. V některých případech mají i náznak toho ocasního pruhu.
Není to ale na rozdíl od Keltiků, geneticky dané-nepřenáší to na potomstvo.
Tato kresba na zádech, je také často jen naznačena a není dokonale spojena kolem hřbetních ok.
U pravých Keltiků je naopak velmi výrazná.
Ocasní kresba je také dobrý odlišovací znak. I když má zvíře správnou hřbetní kresbu, a nemá tuto kresbu protaženou na ocas, kde se změní v široký, rovně lemovaný pruh, ve kterém jsou malé kostičky, nebude to Keltik.
Keltik je kodominant.
Ve vrhu keltiků je vždy polovina (samozřejmě úchylka plus mínus) mladých se správnou kresbou, i ocasní. Mimo to jsou tam další mladé které mají sice správnou kresbu na hřbetě, ale ocas je normálně skvrnitý.
I přes veškerou snahu najít někoho, kdo měl po takovýchto hroznýších, odchov ve kterám byli praví keltici, neuspěl jsem.
Není to vyloučené, ale já tyto hroznýše nazývám pouze Keltic-sibling (sourozenci Keltiků) V podstatě je li Keltik kodominantní forma, pak to asi budou jen lépe vybarvení hroznýši.
Vyjímku tvoří hypo zvířata, jak je popsáno níže.
Protože jsem sám byl u zrodu této formy, a nyní mám Keltiky už ve 3 generaci, rád bych popsal tuto formu hroznýšů, a její rozpoznávací znaky troch víc.

Keltic,
poprvé se tato forma objevila v roce 2006, kdy se po samci neznámého původu, narodili první mladé s touto kresbou. Několik jsem jich získal, a nyní je chovám už tři generace.
Tato poměrně nová forma se spolu s Motley, Aztec, Arabescue, Inca a Key West řadí do skupiny hroznýšů kteří mají na zádech výraznou kresbu žebříku, která na ocase přechází v pruh, ve kterém jsou kostky.
Nejtlustší kresbu má kolumbijský Motley, a nejslabší linku arabeska.
Aztec má v této kresbě neširší sedla, a malá oka mezi nimy. Arabeska nejužší sedla a největší oka.
Keltic stojí v této skupině asi uprostřed, má přibližně stejně široká sedla, i oka mezi nimy.
Keltici mají ve většině případů, oka v tomto žebříku hranatá, tedy spíše než oka tak kostky nebo obdélníky. Tyto kostky pak pokračují až do ocasního pruhu.
Tento pruh je u keltiků protažen téměř na konec, (ideálně až na konec) a až tam bývá přerušen příčnou kresbou.
Vrchní ocasní pruh je u keltiků ze stran rovný, lemovaný podélným proužkem. Někteří mají tento rovný,ocasní pruh, občas přerušený zubem, neměl by však být zubatý.
Výjimka jsou hypo keltici.
Hypo forma kresbu poněkud rozbíjí, a to nejvíce právě na ocase.
Je to podobné jako u motleye, i tam pokud máte hypo formu rozbije to kresbu, hlavně na ocase.
U keltiků se ale na rozdíl od motleye,v hypo formě téměř nezmění hřbetní kresba, nebo jen vyjímečně. Nejspíše se hranaté oka změní spíše na oválné.
Keltic je kodominatní forma, to znamená že půlka mláďat po něm musí být vždy s kresbou keltic.
A to vždy, i pokud je to albin, pastel apod.
Věřím že se tato krásná forma hroznýšů, která vznikla jako jena z mála v České republice, časem více rozšíří.
Petr Hoferica

26.7.2012 23:19
hofik

XXX.XXX.144.110

Keltic, albino Keltic, Sunglow Keltic

26.7.2012 23:31
hofik

XXX.XXX.144.110

Ještě pro srovnání-Keltic s ideální ocasní kresbou

26.7.2012 23:33
hofik

XXX.XXX.144.110

A -sibling -(sourozenec keltika) s normal ocasní kresbou. Toto není Keltic

29.7.2012 13:25
skeleton

XXX.XXX.70.104

Dobry den pane Hoferica,

...sam nejsem chovatelem hroznysu, ale relevantni a pragmaticke informace vzdy osobne uvitam i kdyz, jak pisu, hroznyse v chovu nemam. Sam za sebe (snad i ostatni) dekuji za informace o "KELTIKU" :-)

29.7.2012 22:32
albinosnakes

XXX.XXX.178.211

Petře - pokud u Keltiků uvádíš, že jde o genetickou formu -co-dominantní - kde je tedy superforma? Jestli je chováš už 3 generace musela by ti se stejně spolehlivým % vypadávat. Nemohlo by jít jen o to jedno zvíře u Vaška.
Pokud forma nedělá superformu, jde geneticky o prostou dominanci. Ale možná jsou právě ti nejlepší Keltici superformou a ti co nazýváš Keltik sibling obyčejní Keltici. To bys ale už ve 3. generaci měl mít zmapovaný - obzvlášť, když Keltiky chová víc lidí.

30.7.2012 11:47
hofik

XXX.XXX.144.110

No právě dle odchovů je to =co-dominant=.
Kodominant má v potomstvu 50% mláďat zbarvených po sobě.
2006 byl první odchov z toho polovina byla =pravý Keltic=. Koupil jsem z toho vrhu 4 mladé.
2008 narodilo se u mne 30 mláďat z páření Keltic X albino. Z toho 14 Keltic, 7 sibling, 9 normalní kresba.
Nechal jsem si 2 samce Keltic het albino, do dalšího chovu.
2012 jsem měl po těchto samcích 2 vrhy mimin
5. 2012 ---22 mladých, z toho 11 Keltic, 4 sibling, 7 normal kresba.
6. 2012---17 mladých, z toho 11 Keltic, 3 sibling, 3 normal kresba.
Všechny vrhy mohu doložit fotkama.
Takže pokud pominu odchylku plus, minus, ve vrzích, polovina mimin byli Keltici
Logicky mi tedy vychází že je to co-dominant.
Pokud by siblingové měli být Keltic, a Keltici by měli být super Keltic. vycházelo by z vrhu
25% Keltic 50% super Keltic, 25% normal.
Což jak uznáš je genetický nesmysl.
Já jsem superformu neodchoval. Původní Keltiky jsem zkusil pářit mezi sebou v roce 2009. Ale samice nezabřezla.
V roce 2010 jsem pak původní Keltiky vyměnil za jiné hroznýše, a nechal si jen ty samce het. albino.
U forem Aztec, Arabescue a Roswel jsou super (dominant) formy s podélnými pruhy.
Lída Motyčková pářila Keltic X Keltic, ale samice potratila před termínem. Nicméně vybarvení u mladých bylo vidět.
V tomto vrhu bylo i pár miminek právě s podélnýmy pruhy. To by, podle mého názoru, měla být ta super forma.

30.7.2012 13:58
hofik

XXX.XXX.144.110

A Jardo, ještě jedna věc. Kdyby Keltic byl dominant, rodily by se po něm pouze Keltici a siblingové.
Ale rodí se i mimina z obyč. kresbou.
Petr

31.7.2012 20:42
albinosnakes

XXX.XXX.178.211

Co-dominance a dominance se liší právě jen v tom, že co-dominantní forma dělá superformu - tedy zvíře fenotypově oldišné od původní formy, kdežto dominantní jen homozygota, který se fenotypově neliší od původní formy. Jinak jsou % stejná i ve výskytu obyčejných.
Alespoň tak se to uvádí v genetice třeba regiusek - spider, pinestripe apodob. jsou dominant, protože není známá superforma a ostatní jsou co-dominant. Zbytek jsou recesivní formy.)
Část vašich keltiků tak budou už homozygoti a měli by tedy v dalších generacích dávat celé vrhy keltiků - bez obyčejných sourozenců. Tady je to podrobně vykreslený - http://www.ballpython.ca/what_get/dominant.html
Jarda

31.7.2012 23:03
hofik

XXX.XXX.144.110

No já věřím že je to co-dominant.
Starší formy =žebříkových= forem Motley, Aztec, Arabescue, Roswel to vše jsou co-dominanti se superformou.
V podstatě jen u Key West, Inca a Keltic zatím nejsou superformy známy. Ale to je spíš proto že tyto formy jsou příliš nové.
Hodně mě v tom utvrzuje ten nevydařený odchov Lídy Motyčkové.
Také si nemyslím že by se po této generaci rodili už pouze Keltici a siblingové.
Všechny vrhy ve třech generacích po sobě, které jsem viděl měly stejný poměr Keltiků a normal.
Nebyla tam procentuelně stoupající tendence Keltiků, siblingů a obyč. kresby.
Petr

1.8.2012 11:27
vf_t

XXX.XXX.3.204

Já bych se přiklonil spíš k dominanci. Pokud vím tak Vašek Faina minulý rok pářil keltic het. albino x keltic het. albino a měl tam pouze kelticy, siblingy a obyč. Žádný superkeltic s odlišnou kresbou tam nebyl. Až letos se mu povedlo jedno mládě odlišné od ostatních ale nebylo to z páření keltic x keltic, ale keltic x sunglow pokud si dobře pamatuji. Samozřejmě vyjímka potvrzuje pravidlo. Já bych je zatím nechal jako dominanty a až se to ověří v dalších generacích může se označit jako codominant.
V.F.

2.8.2012 01:41
hofik

XXX.XXX.144.110

No jestli to nebude tím, že vloni ta samice byla keltik, a ten samec byl dle mého pouze sibling. Neměl správný ocas.
Letos pokud vím to pářil se třemi samci.

2.8.2012 12:58
vf_t

XXX.XXX.3.204

Vašek mi říkal že jsou oba keltici, teda aspoň v té době se žádný keltic za siblinga neoznačoval nebo jsem o tom neslyšel. Vím že letos pářil samici keltic sunglowem a přidal tam potom toho "keltic siblinga" jak předchozí rok. Co bylo za třetího samce nevím. Pokud by tedy ten samec keltic byl sibling, tak to nevysvětluje toho jednoho tzv. Superkeltica co vylezl, nebo siblingové také dělají superformy? Nebo jde jen o aberantní mládě s nejasnou genetikou.
PS. neber to jako rejpání, tak jsem to nemyslel ;)

Přidejte reakci

Přidat smajlík