Chov závojnatky – zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.9.2003 22:13
Neregistrovaný uživatel

Prosím všechny chovatele závojnatek,aby mi na diskusy napsaly své zkušenosti s chovem této nádherné ryby. :-)

Neregistrovaný uživatel

12.9.2003 23:40
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím všechny chovatele závojnatek,aby mi na diskusy napsaly své zkušenosti s chovem této nádherné ryby. :-)

Takto obecně pojatý dotaz nemívá v tomto diskusním fóru moc nadějí na úspěch. Spíše bych doporučoval prostudovat dostupné informace (z literatury či z webu) a teprve pak se ptát na to, co vám není jasné.
Uvažujete-li o chovu závojnatek a nevíte-li o nich vůbec nic, mohu vám na začátek nabídnout pár velmi obecných informací:
Závojnatky jsou nenáročné na teplotu a do jisté míry i na kvalitu vody. Na druhou stranu jsou však trochu "čuňata": V akváriu s oblibou přehrabují dno a zplodiny jejich metabolismu znečišťují vodu. Akvárium s (dejme tomu) 10 závojnatkami proto vyžaduje častější výměnu vody než stejně velká nádrž s 10 mečovkami nebo čichavci. Hodláte-li s "rybičkami" teprve začít, možná bych doporučil trochu "čistotnější" druhy než jsou závojnatky.
Ale to všechno jsou jen obecné plky. Na konkrétní dotaz by se odpovídalo lépe.
P.S.: V současné době závojnatky nechovám a ani v minulosti, kdy jsem je měl, jsem je nerozmnožoval, takže žádný odborník přes tyto formy karasů nejsem.

Neregistrovaný uživatel

10.10.2008 16:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.110.45

Dobrý den, chtěla bych Vám odpovědět na Váš dotaz týkají se chovu závojnatek. Chovem se zabývám víc jak 5 let a i mé záčátky s těmito rybkami nebyli zrovna úspěšné. Doporučuji přečíst velké množství literatury a získávat cenné rady od různých odborníků. V současné době chovám 3 závojnatky ve 200l akváriu a mám velmi výkonný filtr (1200l/h ).
Různé dekorace a rosltiny jsem odstranila z akvárka natrvalo. Závojnatky rostlliny okusují a na umělých zůstává nečistota. Mají pouze říční kamínky, které rády berou do tlamiček a hledají něco k snědku. Krmím pouze granulovým krmením a občas přidám salát ze záhrádky. Milují komáří larvy a patentky ( pozor! pouze za předpokladu velmi dobré filtrace) jinak se voda rychle kazí! Výměnu vody provádím 1x za 14 dní pouze 30-40l a upravuji vhodnými prostředky na zbavení chlóru apod. Filtr tak 1x za 3 měsíce( neustále ale kontroluji kvalitu vody - musí být průzračně čistá, dobře okysličená ) Co se týká onemocnění těchto rybek tak většinou trpí na plísňová onemocnění. Mám zkušenosti s tím, že lehčí plísňová onemocnění mohou ustoupit bez jakéhokoliv zásahu léčivy. S léčivem velmi opatrně! Zbytečně jimi ryby nezatěžujte a nepoužívejte více přípravků naráz! Opakovaným léčením ryby slábnou a ztrácejí imunitu. Při dodržování hygieny vody, kvalitním krmením se Vám ryby odmění tím, že pohled na akvárko Vás bude vždy těšit! Přeji hodně chovatelských úspěchů! Při případném dotazu se na mě můžete obrátit, ráda poradím.

Neregistrovaný uživatel

4.7.2012 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.1

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,mám menší akvário, ve zverimexech mají závojnatky v kelímcích od jogurtu, což pokládám za strašné.Dříve jsem chovala závojnatku s 2-3 páry malých rybek.Mam novou závojnatku, týden, nevím, kdy se narodila, ale chtěla bych ji dát kamaráda.Prosím, je to možné?Oddělují se vzhledem samci a samice?Jestli ano, co by bylo lepší? Moc prosím o odpoveď ( andavetekova@seznam.cz)
Děkuji moc!! :-)

Neregistrovaný uživatel

6.7.2012 16:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.65

V těch kelímcích bývá beta bojovnice.Ale závojnatka?

Neregistrovaný uživatel

30.7.2012 11:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.69

Mám závojnatku hezkých par let. Popravdě ani nevím jak dlouho jí už mám. Začínala jsem se 3 závojnatkami. Vše probíhalo dobře. Jsou to nádherné ryby, které bagrují dno. Nedoporučuji si k nim pořizovat rostlinku ceratophyllum nejsem si jistá, ale po vysazení této rostlinky do akvária tak do 2 hodin všechny závojnatky začali umírat. Po vytažení rostliny se mi podařilo zachránit bohužel jen 1 závojnatku ta jedna se pravděpodobně otrávila a ta druhá zemřela krátce nato. Poslední závojnatka měla poničené šupiny (jakoby jste ji vzali kartáčem proti šupinám) a má je tak dodnes. Po této zkušenosti mám jen umělé rostliny. Závojnatky jsou velmi mírumilovné a alespoň ta moje má stále obrovskou chuť k jídlu. Vřele ji doporučuji, nádherná rybka mám jí už několik let, zdá se být spokojená a má něco kolem 15 cm. Jen pozor na živé rostliny!

Neregistrovaný uživatel

27.2.2014 17:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.85

Mám závojnatku hezkých par let. Popravdě ani nevím jak dlouho jí už mám. Začínala jsem se 3 závojnatkami. Vše probíhalo dobře. Jsou to nádherné ryby, které bagrují dno. Nedoporučuji si k nim pořizovat rostlinku ceratophyllum nejsem si jistá, ale po vysazení této rostlinky do akvária tak do 2 hodin všechny závojnatky začali umírat. Po vytažení rostliny se mi podařilo zachránit bohužel jen 1 závojnatku ta jedna se pravděpodobně otrávila a ta druhá zemřela krátce nato. Poslední závojnatka měla poničené šupiny (jakoby jste ji vzali kartáčem proti šupinám) a má je tak dodnes. Po této zkušenosti mám jen umělé rostliny. Závojnatky jsou velmi mírumilovné a alespoň ta moje má stále obrovskou chuť k jídlu. Vřele ji doporučuji, nádherná rybka mám jí už několik let, zdá se být spokojená a má něco kolem 15 cm. Jen pozor na živé rostliny!

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli závojnatkám musím do vody kapat nějaké speciální přípravky na údržbu vody
Děkuji za odpověď smajlík

Neregistrovaný uživatel

27.2.2014 23:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.50

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,mám menší akvário, ve zverimexech mají závojnatky v kelímcích od jogurtu, což pokládám za strašné.Dříve jsem chovala závojnatku s 2-3 páry malých rybek.Mam novou závojnatku, týden, nevím, kdy se narodila, ale chtěla bych ji dát kamaráda.Prosím, je to možné?Oddělují se vzhledem samci a samice?Jestli ano, co by bylo lepší? Moc prosím o odpoveď ( andavetekova@seznam.cz)
Děkuji moc!! :-)

Závojnatky nepřežijí v malých akváriích, není možné je prakticky ani chvíli udržet v kelímku od jogurtu - dyť by se tam ani nevešla smajlík. Opravdu to je závojnatka? Není to spíš Betta splendens? smajlík

mam 2 zavojnatki

16.2.2015 21:58
mam 2 zavojnatki

XXX.XXX.128.98

Mam dvje zavojnatki a jedna znich mi ji okusuje ploutve
co mam delat

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2015 18:58

Já po 30 letech zkušeností s akvaristikou nedám na závojnatky dopustit.Měla jsem téměř všechny druhy ryb ale skončila jsem u závojnatek za prvé z důvodu, že nemáme ve studni příliš kvalitní vodu, taky že přes léto můžu mít závojnatky ve venkovním rybníčku u kterého trávím v létě nejvíc času a mám tak na co koukat.Chovám je už několik let a že by v ohledu a poměru k velikosti jiných ryb nějak víc znečišťovaly vodu se říct nedá.Zkuste si představit třeba paví očko ve velikosti závojnatky, jistě by by bylo stejné neli větší čuně.Nejsou nijak moc náročné a pokud mají dost velkou nádrž, vhodné rostliny a potravu tak naprosto vděčná ryba.O rostlinách jsem tu už psala v jedné diskusi tak jen znovu ukázka mého 400 l.akva.Někdo by se divil, že u závojnatek mám neonky, hodně akvaristů to zavrhuje.Mě to tak oboustraně funguje už třetí rok a neonky i závojnatky se taky třou teplotu vody mám od 20-23C.

17.2.2015 19:23

mam 2 zavojnatki napsal(a):
Mam dvje zavojnatki a jedna znich mi ji okusuje ploutve
co mam delat

Dvě závojnatky je dost málo, lepší je skupinka nejlépe 5 a více, pak nemaj čas se zaměřit jen na jednu rybu a okusovat jí ploutve.Možná má jen hlad možná nebo jí chybí nějaké vitamíny nebo je to už zlozvyk, to se takhle nedá odhadnout ale normální to určitě není

17.2.2015 19:31

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli závojnatkám musím do vody kapat nějaké speciální přípravky na údržbu vody
Děkuji za odpověď smajlík

To záleží na Vaší volbě, já nic do vody nepřidávám, kupodivu nemusím ani příliš často mněnit vodu jen tak 1x za měsíc.Dělám občas testy vody hlavně na dusičnany ale i jiné a podle toho a vzhledu akva pak volím výměnu.

17.2.2015 19:35

Chudák samotná ryba, nemá možnost se vytřít, plavat se svýma kamarádkama-taky by se vám asi nelíbylo být izolovaná od lidí a bez chlapa na doživotí

nati

7.3.2015 16:21
nati

XXX.XXX.65.67

Kolik litru potrebuji na jednu zavojnatku? mam 200 litrove akvarko
dekuji za vsechny odpovedi.

7.3.2015 17:47
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Odpověď máte přímo v tomto vláknu. Byla napsána 10.10.2008 16:14.

7.3.2015 19:49
nati

XXX.XXX.65.67

Ale ja chtela presne litre na 1 rybku.

7.3.2015 20:44
jirkaz

XXX.XXX.128.27

No vždyť to odpovídá. V některých popisech je uváděno 60 litrů, v jiných dokonce 100 litrů na jednu závojnatku. Tři ve 200 litrech jsou takový zlatý průměr.

7.3.2015 20:55
nati

XXX.XXX.65.67

Dobre dakujem to som si asi nevsimla smajlík

8.3.2015 13:00
nati

XXX.XXX.65.67

Ake rastliny su nevhodne kuu zavojnatke?

8.3.2015 19:47
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Bylo by asi snadnější napsat, které rostliny k závojnatce vhodné jsou. Musí to být rostliny s pevnými, tuhými listy, například Anubias. Jemnější jí poslouží jako potrava.

8.3.2015 20:12
nati

XXX.XXX.65.67

Dakujem lebo ja som uz zavojnatky chovala ale vzdy mi zdochli a rozrili vsetky rastliny a tie plavali na hadine.

29.3.2015 15:26
NatkAaaaaaaaaaaaa

XXX.XXX.58.166

Dobrý den rozhodla jsem se pořídit závojnatku a tak se ptám jestli může být závojnatka v plastové přepravce (dost velké samozřejmě) a tak se teda ptám jestli může protože nechci být žádný tyran a tak se raději tedy ptám.Prosím nekrytyzujtemě že jsem něaký tyran protože já ji ještě nemám a tak než si ji pořídím tak se raději zeptám než ji týrat já NEJSEM TYRAN (jsem jen zvědavá protože jsem to nikde nečetla že se může umístit do plastové přepravky a tak se proto chci zeptat). Předem děkuji za odpověď.

29.3.2015 18:25
pidla

XXX.XXX.106.11

NatkAaaaaaaaaaaaa napsal(a):
Dobrý den rozhodla jsem se pořídit závojnatku a tak se ptám jestli může být závojnatka v plastové přepravce (dost velké samozřejmě) a tak se teda ptám jestli může protože nechci být žádný tyran a tak se raději tedy ptám.Prosím nekrytyzujtemě že jsem něaký tyran protože já ji ještě nemám a tak než si ji pořídím tak se raději zeptám než ji týrat já NEJSEM TYRAN (jsem jen zvědavá protože jsem to nikde nečetla že se může umístit do plastové přepravky a tak se proto chci zeptat). Předem děkuji za odpověď.

Závojnatka je hejnová ryba, takže je potřeba chovat alespoň tři kusy. A minimální objem nádrže na jednu závojnatku je 100-150 litrů. Ještě jsem neviděla přepravku o objemu 400-500 litrů, ale jestli takovou seženete a nebude vám vadit, že na ryby neuvidíte, klidně v ní můžete závojnatky mít.

1.6.2015 14:51
lacuskovas@gmail.com

XXX.XXX.103.177

Nati, nepíš česky.Ani ja to nerobím.

1.6.2015 14:56
lacuskovas@gmail.com

XXX.XXX.103.177

Ako si si dala ten obrazok?

29.6.2015 06:30
Kristýna2709

XXX.XXX.20.182

Smim se zeptat jestli mohou být zavojnatky bez filtrace?
Včera mi kamarádka přinesla docelka velkou zavojnatku (tak 2x větší než beta)
A mám ji v akvarku bez filtrace, přežije?

29.6.2015 16:18
linduš

XXX.XXX.79.4

Chvíli ano, pokud je nádrž dost velká a budete nejlépe denně měnit část vody za čerstvou, temperovanou a občas odkalovat. záleží dost právě na konkrétních podmínkách.
v menší nádrži bych si závojnatku nelajzla ani s filtrací a ani na kratší dobu.

1.7.2015 13:55
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Mám závojnatku /menší/ a dva rájovce v maltovníku...140 litrů, na dvoře, s malým leknínem a trochou okřehku.. Bez vzduchování, bez filtrace. Občas přidám komáří larvy /živé/. Závojnatku je občas vidět, rájovce nikoli. Nedávno jsem vypustil vodu a zíral, rájovci se mrskali na dně, parádně vybarvení,2x tak velcí, jak při vysazení... A to jsem je tam dal začátkem května! Na fotce je vidět, vlevo nahoře...

9.10.2015 20:35
jituna666

XXX.XXX.242.16

Jezírko je krásné . a nekazí se v něm voda? A rybky na zimu vyndáváte a co s rostlinami?Máte ho ve stínu, nebo na přímém slunci. A čím to máte obložené, je to super.

13.10.2015 09:36
Hodonak

XXX.XXX.126.173

jituna666 napsal(a):
Jezírko je krásné . a nekazí se v něm voda? A rybky na zimu vyndáváte a co s rostlinami?Máte ho ve stínu, nebo na přímém slunci. A čím to máte obložené, je to super.

Kupodivu, voda se nekazí! Včera jsem ho vypustil, a rájovci - oba - v parádní kondici! I se závojnatkou šli na zimoviště. Dokonce na dně byli tři akvarijní raci. Jako maličké jsem je tam v létě hodil, protože jsem už nevěděl, co s nima. Jezírko je na odpoledním slunci, vodu jsem cca 3x za léto z poloviny vyměnil. Velkou část hladiny pokrývaly listy plavínu, v poslední době i vodní hyacint, tokozelka nadmutá. Maltovník je obstříkaný montážní pěnou, a na ni jsem potom naplácal hadry /své roztrhané staré trička/, namočené v cementu . Byla to improvizace, prostě jsem chtěl mít na dvorku trošku vody. Příští rok rozhodně vylepším.

13.10.2015 13:02
jituna666

XXX.XXX.242.16

Děkuji za odpověď. Na jaře se do toho pustím taky. A jak zimujete rybky, dáváte je domů do akvárka s filtrem? A zpátky navenek je vypouštíte kdy?

13.10.2015 16:35
linduš

XXX.XXX.79.4

Hodonak napsal(a):
Kupodivu, voda se nekazí! Včera jsem ho vypustil, a rájovci - oba - v parádní kondici! I se závojnatkou šli na zimoviště. Dokonce na dně byli tři akvarijní raci. Jako maličké jsem je tam v létě hodil, protože jsem už nevěděl, co s nima. Jezírko je na odpoledním slunci, vodu jsem cca 3x za léto z poloviny vyměnil. Velkou část hladiny pokrývaly listy plavínu, v poslední době i vodní hyacint, tokozelka nadmutá. Maltovník je obstříkaný montážní pěnou, a na ni jsem potom naplácal hadry /své roztrhané staré trička/, namočené v cementu . Byla to improvizace, prostě jsem chtěl mít na dvorku trošku vody. Příští rok rozhodně vylepším.

To rozhodně není vůbec špatný.
s tím bys mohl do receptáře

13.10.2015 19:18
Hodonak

XXX.XXX.83.106

linduš napsal(a):
To rozhodně není vůbec špatný.
s tím bys mohl do receptáře

Https://www.pinterest.com/?utm_campaign=popular_pins&e_t=4b07e67ebb4147eca1a800f0402de1be&utm_medium=2012&utm_source=31&e_t_s=cta

nene! iínspirace hledám tady!

asus

4.12.2015 16:38
asus

XXX.XXX.133.134

Prosim vas, kto mi odpovie, mam zavojnatku asi 4mesiace, ked som ju kupila tak na chvoste mala čierny pas aj hore na plutve, zmizlo jej to a ostala cela oranžova, Prečo jej to zmizlo je chorá. Ďakujem za odpoved.

mysmulka

17.1.2016 13:11
mysmulka

XXX.XXX.48.25

Dobrý den, chceme pořídit dceři dvě závojnatky a chtěla jsem se zeptat, jak velké akvárko je pro ně vhodné?
Děkuji.

17.1.2016 13:26
linduš

XXX.XXX.79.4

Na dvě aspoň 150 litrů.

xtibi

7.2.2016 00:32
xtibi

XXX.XXX.145.138

Jojo, taky jsem naletěl!-hold jsou barvený "jen obyč."(abo geneticky černý jen v mládí-kvůli prodejnosti?!?).

Enrikea

4.5.2016 01:58
Enrikea

XXX.XXX.80.178

Paní s tím s vámi na prosto souhlasím, také je mam už dvacet let...ale zajímaly by mě v zadu co to jsou za rostlinky? které jsou bez povšimnutí.u mě dobře funguje anubias.ale uchvatila mě ta vaše crinum thaianum?nebo co toje za rostlinku a rybám nechutná? děkuji

Enrikea

4.5.2016 02:05
Enrikea

XXX.XXX.80.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já po 30 letech zkušeností s akvaristikou nedám na závojnatky dopustit.Měla jsem téměř všechny druhy ryb ale skončila jsem u závojnatek za prvé z důvodu, že nemáme ve studni příliš kvalitní vodu, taky že přes léto můžu mít závojnatky ve venkovním rybníčku u kterého trávím v létě nejvíc času a mám tak na co koukat.Chovám je už několik let a že by v ohledu a poměru k velikosti jiných ryb nějak víc znečišťovaly vodu se říct nedá.Zkuste si představit třeba paví očko ve velikosti závojnatky, jistě by by bylo stejné neli větší čuně.Nejsou nijak moc náročné a pokud mají dost velkou nádrž, vhodné rostliny a potravu tak naprosto vděčná ryba.O rostlinách jsem tu už psala v jedné diskusi tak jen znovu ukázka mého 400 l.akva.Někdo by se divil, že u závojnatek mám neonky, hodně akvaristů to zavrhuje.Mě to tak oboustraně funguje už třetí rok a neonky i závojnatky se taky třou teplotu vody mám od 20-23C.

Paní Enrya s tím s vámi na prosto souhlasím, také je mam už dvacet let. ..ale zajímaly by mě v zadu co to jsou za rostlinky? které jsou bez povšimnutí.u mě dobře funguje anubias.ale uchvatila mě ta vaše crinum thaianum?nebo co toje za rostlinku a rybám nechutná? děkuji

29.8.2016 15:24
andry007

XXX.XXX.235.131

Dobrý den zajímá mě jaká rybka je vhodná k závojnatce?Stačí když bude akváriu sama s jiným druhem ryb?Akvárium 112 l.

PN

13.9.2016 23:50
PN

XXX.XXX.69.229

Prosím, má někdo zkušenost s chovem závojnatek v rybníčku? Tj. celoročně venku?

dpprasik

10.10.2016 14:34
dpprasik

XXX.XXX.90.105

Ahojte odpovidam na dotaz andry007 ja mam závojnatky s neonkami a z ancistrusy a jsou spolu v pohode

Han001

17.2.2017 17:11
Han001

XXX.XXX.63.33

Dobrý den chtěla bych se zeptat chci si pořídit zavojnatku a ptala jsem se kamaradky co ji má jestli není potřeba i filtrace a ona mi řekla že ne tak bych se chtěla zeptat jestli by to rybka přežila protože já si nejsem jistá moc bych byla ráda za rychlou odpověď děkuji

N.K. :-)

18.2.2017 13:17

XXX.XXX.191.45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli může být závojnatka v kulatém akváriu?

18.2.2017 14:03
SolidCryDen

XXX.XXX.249.175

Pokud seženete 200 litrovou kouli, tak možná, že i ano.. Jinak do kulatého akvária ryby nepatří!

https://rybicky.net/atlasryb/zavojnatka_cinska.

18.2.2017 14:43

XXX.XXX.191.45

Děkuji smajlík

12.3.2017 13:23
Yalin

XXX.XXX.191.26

Dobrý den, chtěla bych darovat oranžovou Závojnatku teleskopku, ale pouze do dobrých rukou.
Mám ji v 70 litrovém akváriu, je stará 3 roky je zdravá a v dobré kondici. Dávám jí pryč jelikož jí velikost nádrže nevyhovuje a je tam sama, poté co zemřela její černá spolubydlící.
Pokud máte zájem prosím napište mi do Emailu :janad123@seznam.cz
poznámka-pouze okolí Ostravy a Frýdku Místku.

Jana.

1.4.2017 07:21

XXX.XXX.191.45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že mé závojnatce mizí skvrny? Děkuji za odpověď.

jirik87

23.4.2017 16:19
jirik87

XXX.XXX.54.92

Zdravim, poraďte. Už druha zavojnatka mi začíná plavat brichem po hladině, ta první umřela. Čím to je? Nejsem akvarista, akvarium jsem koupil s bytem... děkuji za odpověď.

23.4.2017 21:06

jirik87 napsal(a):
Zdravim, poraďte. Už druha zavojnatka mi začíná plavat brichem po hladině, ta první umřela. Čím to je? Nejsem akvarista, akvarium jsem koupil s bytem... děkuji za odpověď.

Nejsem odborník...závojnatky mám už víc jak deset let, přes léto jsou venku, v zimně je mám doma.
Nevím, jak máte velký akvárko, dle atlasů by na jednu závojnatku mělo být cca 100l vody, jsou to velké "špindíry", chce to dobrou filtraci a pravidelné výměny vody, když jsem měla 4 kusy v 60l akvárku, tak jsem třetinu vody měnila 2x týdně,2 mladé kusy v karanténě 25l-výměna víc jak třetiny vody většinou obden...
pokud byly vaše závojnatky do té doby v pořádku, tak bych tipla, že se zhoršily podmínky v nádrži, tu co plave břichem na hladině bych utratila, pochybuju, že se vzpamatuje...za mě přitvrdit na ty výměny vody, nevím kolik máte rostlin, ale přihodila bych nějaké plovoucí, aby pomohly s odbouráváním škodlivin...

Začala bych razantními výměnami vody, klidně 50% denně a eventuelně koupit nějaký testy vody alespoň NO2, NO3, ať víte, na čem jste...

jirik87

24.4.2017 07:17
jirik87

XXX.XXX.54.0

Děkuji za odpověď. Vodu jsem vyměnil, tak polovinu. Mám jen 100 litrů.

21.8.2017 19:41
Zlatá rybka

XXX.XXX.14.48

Dobrý den,

jsme začínající chovatelé a teprve si vybíráme rybičky do akvária. Nesmírně se nám líbí závojnatky, ale, jak jsme se dočetli (zde ve Vaší diskusi, i na jiných místech), nemáme pro ně zatím vhodné podmínky, naše akvárium má pouze 54 l. Proto ještě pátráme dále, jestli náhodou neexistují nějaké druhy závojnatek, které jsou menší, nebo jestli neobjevíme nějaké jiné menší rybky, které jsou jim podobné. Na závojnatkách nás zaujal hlavně jejich vzhled a pocit, jaký z nich máme, působí na nás klidně, mírumilovně a klidně a pokojně se také pohybují. Budeme velmi vděčni za jakoukoliv radu nebo doporučení.

Uvažujeme také o želvičkách, ale zase, prozatím víme jen o těch, které více vyrostou a potřebují proto větší prostory. Naše otázka opět zní, zda neznáte i nějaké menší vodní želvičkysmajlík.

Předem děkujeme za trpělivost a případné rady a zkušenosti.

LorenzoCZ

11.8.2019 00:36
LorenzoCZ

XXX.XXX.110.154

Mam problem po určite době asi 2 roky se u zavojnatky objevily červene fleky na ploutvých. nekde sem se dozvedel ze zavojnatka to ma za sebou(nejaka degenerace v chovu) a nekde zase ze je to parazi......uz nevim cemu mam verit.............nekde pisou zavojnatku 10-15 litru nekde 50 litru na jedu zavojnatku....Nejake rady ohledne cervenych fleku????

11.8.2019 18:05

LorenzoCZ napsal(a):
Mam problem po určite době asi 2 roky se u zavojnatky objevily červene fleky na ploutvých. nekde sem se dozvedel ze zavojnatka to ma za sebou(nejaka degenerace v chovu) a nekde zase ze je to parazi......uz nevim cemu mam verit.............nekde pisou zavojnatku 10-15 litru nekde 50 litru na jedu zavojnatku....Nejake rady ohledne cervenych fleku????

ˇK červeným flekům na ploutvích nic nemám...chtělo by to alespoň fotku.

A nikde jsem nečetla, že by na závojnatku stačilo 10-15 litrů vody, naopak je doporučováno na jednoho jedince minimálně 100 litrů vody. Závojnatky jsou pěkná prasátka, navíc likvidují většinu rostlin, takže velká nádrž a hodně kvalitní filtrace je asi základ. Já jsem třeba měla 4 závojnatky na přezimování (byly to venkovní ryby) v podstatně menší objemu, ale vyžadovalo to opravdu hodně práce s údržbou.

Taky je problém trvale vyšší teplota, už třeba kolem 25-26 stupňů, to pak prý umírají dřív. Nemůžu soudit, ty moje se dožily 7-8 let.

T..

18.7.2020 10:20
T..

XXX.XXX.16.182

Dobrý den. Mám dotaz. Před dvěmi týdny jsme pořídily dvě závojnatky. Do včerejšího večera bylo vše v naprostém pořádku. Obě si hráli lítaly po škvarků a včera večer mi jedna začala jakoby polehavat po dnu. Schovává se za skalkou, když k ní připlave druhá a snaží se ji nějak "povzbudit" nechce a za chvíli je schovaná znovu. Nevíme jakého jsou pohlaví jedna je oranžovo bílá a ta je i větší trochu víc robustní a druhá je menší jen oranžová a ta menší mi právě takhle poléhavá. Nevíte prosím co by s ní mohlo být ?

23.7.2020 00:22
Dotaz

XXX.XXX.235.225

T.. napsal(a):
Dobrý den. Mám dotaz. Před dvěmi týdny jsme pořídily dvě závojnatky. Do včerejšího večera bylo vše v naprostém pořádku. Obě si hráli lítaly po škvarků a včera večer mi jedna začala jakoby polehavat po dnu. Schovává se za skalkou, když k ní připlave druhá a snaží se ji nějak "povzbudit" nechce a za chvíli je schovaná znovu. Nevíme jakého jsou pohlaví jedna je oranžovo bílá a ta je i větší trochu víc robustní a druhá je menší jen oranžová a ta menší mi právě takhle poléhavá. Nevíte prosím co by s ní mohlo být ?

V jakém je máte objemu?

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík