Neregistrovaný uživatel

můj čichavec perleťový poslední dobou polehává na dně-ne pořád jen jako kdyby si chťel odpočinout. Cos tím mám dělat? poraďte prosím
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
můj čichavec perleťový poslední dobou polehává na dně-ne pořád jen jako kdyby si chťel odpočinout. Cos tím mám dělat? poraďte prosím
Co dělat? Preventivně odkalit, vyměnit část vody a lehce zvýšit teplotu, dbát na pečlivé zakrytí nádrže, je-li krmen nitěnkami, přestat s nimi a zkusit př. patentky,... - a hlavně jej sledovat,. Jak to začně být "podezřelé" více, raději izolovat.
Proč to dělá?
A) - nachlazení..?
B) - počínající nemoc - zánět plynového měchýře, vodnatelnost, tuberkulóza,... (prakticky neléčitelné bakteriózy)
C) - "únava" ze stáří - kolik má let?
D) - zhoršení podmínek v nádrži (zvýšení org. znečištění) - snížení kondice ryby?
E) - kombinace několika předešlých možností.
Zatím víc mi nenapadá ... tedy s výjimkou tohoto: mezitím zkusit nějakou knížku o nemocech ryb, popř. web - stránky www.aquar.cz (nevím je-li to tak přesně, asi jo) jsou použitelné. Ať se Vám daří!
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co dělat? Preventivně odkalit, vyměnit část vody a lehce zvýšit teplotu, dbát na pečlivé zakrytí nádrže, je-li krmen nitěnkami, přestat s nimi a zkusit př. patentky,... - a hlavně jej sledovat,. Jak to začně být "podezřelé" více, raději izolovat.
Proč to dělá?
A) - nachlazení..?
B) - počínající nemoc - zánět plynového měchýře, vodnatelnost, tuberkulóza,... (prakticky neléčitelné bakteriózy)
C) - "únava" ze stáří - kolik má let?
D) - zhoršení podmínek v nádrži (zvýšení org. znečištění) - snížení kondice ryby?
E) - kombinace několika předešlých možností.
Zatím víc mi nenapadá ... tedy s výjimkou tohoto: mezitím zkusit nějakou knížku o nemocech ryb, popř. web - stránky www.aquar.cz (nevím je-li to tak přesně, asi jo) jsou použitelné. Ať se Vám daří!
a prosím vás poradíte mi co s tím mám dělat? Nedělá to pořád, ale vidím ho polehávat na dně asi po páté nevím to jistě. Takhle mně už umřely dvě ryby parmička duhová a skalára amazonská, prosím poraďte mi.
děkuji
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
a prosím vás poradíte mi co s tím mám dělat? Nedělá to pořád, ale vidím ho polehávat na dně asi po páté nevím to jistě. Takhle mně už umřely dvě ryby parmička duhová a skalára amazonská, prosím poraďte mi.
děkuji
Co s tím dělat? No, vždyť jsem to už napsal - zaprvé odkalení nádrže apod., - prostě se pokusit zlepšit životní podmínky ryby a pak se uvidí. Na pokusy o "speciální" léčbu (t.j. aplikace léčiv) je ještě brzy - chybně zvolené léčivo je mnohdy horší než léčivo žádné.
Samotné občasné polehávání po dně je velmi nespecifický příznak (t.j. může mít velmi různé příčiny), a určit pouze na základě tohoto jeho původce je nemožné.
Tedy zopakuji co bych udělal já:
- a) pokus o zlepšení životních podmínek - řádné odkalení, výměna větší části vody, vyprání náplně filtru (ovšem v nádobě s vodou odebranou z nádrže, nikoli s čerstvou vodou z vodovodu!), lehké zvýšení teploty apod. - zlepší-li se to, vyloučíte bod D), a možná časem i A).
- b) čekat a pečlivě ho sledovat, studovat mezitím o nemocech ryb.
Jak je ta ryba stará? Má-li cca okolo 3,5 let a víc, nedá se s tím dělat nic moc - i člověk ve stáří zrovna nejuchá po stráních jako za mlada, ale je unavenější, skleslejší,....
No, a pokud časem dojde ke zhoršení přízaků - polehávat bude častěji a častěji, a objeví se příznaky další (př. vyzáblost či naopak extrémní "nafouklost", vřídky, exophthalmus - vyboulení očí, zježení šupin, trhavé, křečovité pohyby apod.), je mi líto, ale utracení je v tomto případě nejhumánnějším počinem (to bychom se bavili o bodu B). - proto doporučuji to studium literatury (webu).
S pozdravem Hombre
PS: teď mě napadá - polehává v normální poloze - břichem na dno, anebo už leží občas na boku? Pokud na boku, doporučuji velmi okamžitou izolaci - bod B) by se stal rázem pravděpodobnějším (mimo toho, že je to prakticky neléčitelné, je to dost nakažlivé).
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co s tím dělat? No, vždyť jsem to už napsal - zaprvé odkalení nádrže apod., - prostě se pokusit zlepšit životní podmínky ryby a pak se uvidí. Na pokusy o "speciální" léčbu (t.j. aplikace léčiv) je ještě brzy - chybně zvolené léčivo je mnohdy horší než léčivo žádné.
Samotné občasné polehávání po dně je velmi nespecifický příznak (t.j. může mít velmi různé příčiny), a určit pouze na základě tohoto jeho původce je nemožné.
Tedy zopakuji co bych udělal já:
- a) pokus o zlepšení životních podmínek - řádné odkalení, výměna větší části vody, vyprání náplně filtru (ovšem v nádobě s vodou odebranou z nádrže, nikoli s čerstvou vodou z vodovodu!), lehké zvýšení teploty apod. - zlepší-li se to, vyloučíte bod D), a možná časem i A).
- b) čekat a pečlivě ho sledovat, studovat mezitím o nemocech ryb.
Jak je ta ryba stará? Má-li cca okolo 3,5 let a víc, nedá se s tím dělat nic moc - i člověk ve stáří zrovna nejuchá po stráních jako za mlada, ale je unavenější, skleslejší,....
No, a pokud časem dojde ke zhoršení přízaků - polehávat bude častěji a častěji, a objeví se příznaky další (př. vyzáblost či naopak extrémní "nafouklost", vřídky, exophthalmus - vyboulení očí, zježení šupin, trhavé, křečovité pohyby apod.), je mi líto, ale utracení je v tomto případě nejhumánnějším počinem (to bychom se bavili o bodu B). - proto doporučuji to studium literatury (webu).
S pozdravem Hombre
PS: teď mě napadá - polehává v normální poloze - břichem na dno, anebo už leží občas na boku? Pokud na boku, doporučuji velmi okamžitou izolaci - bod B) by se stal rázem pravděpodobnějším (mimo toho, že je to prakticky neléčitelné, je to dost nakažlivé).
dnes ráno jsem ji zase viděla polehávat na dně, byla opřená o břicho pod soutěskou s kameny-tam je vždy. Stářím to asi nebude. a zdá se mi že už ani nežere. Ryba na dně polehává jen ráno.
PS moc vám děkuji za vaše rady
Heveini

XXX.XXX.156.126
Ahoj měl jsem nové 4 pestřence v karanténě měsíc ,vypadaly zdravě tak jsem je přelovil do akvaria po cca 5min.ležely na dně bokem tak jsem je dal spět do karanteny a opět v pohodě. V obou akvarijích je stejná voda . V hlavním akvárku mám taky pestřence které jsou v pohodě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Heveini
napsal(a):
Ahoj měl jsem nové 4 pestřence v karanténě měsíc ,vypadaly zdravě tak jsem je přelovil do akvaria po cca 5min.ležely na dně bokem tak jsem je dal spět do karanteny a opět v pohodě. V obou akvarijích je stejná voda . V hlavním akvárku mám taky pestřence které jsou v pohodě.
Zkušenost s pestřenci nemám, ale první, co by mě napadlo by byl rozdíl teplot v karanténě a v nádrži.....nebyla v karanténě vyšší teplota??
Příčin je mnoho, jak je psáno výše. ještě jsem se setkala s tím, že se nedopatřením dostal do akvária malý kousek kovu. Mně samotné se stalo, vůbec netuším jak, ale byl tam kus spony s kolíčku na prádlo. Dokonce pod pískem. Ryby polehávaly, voda byla lehounce, sotva znatelně zakalená. Podle své zkušenosti jsem tuto příčinu odhalila u dvou dalších známých, taky oni netušili, jak se to tam mohlo dostat.
123T

XXX.XXX.100.195
Ahoj,potřebuji poradit mám rybku Bettu bojovnici, mám ji jeden a půl roku. A již dva dny u ní pozoruji časté nadechování na hladině, nejde se ji narovnat takže se snaži alespoň trhavými pohyby plavat. Tělo má kolmo tlamičkou nahoře k hladině. Často polehává na kamenech na dně. Má vypouklé oči. Dá se s tím vůbec něco dělat?

No já osobně takovou rybu už utrácím. Když se nemůže narovnat tak to může být problém s měchýřem a to většinou bývá stejně konečná.
Navíc rybu máte rok a půl, není kupovaná jako miminko, ale předpokládám v klasické prodejní velikosti, což je zase nějaká doba navíc a betty mají životnost, když to beru podle atlasu 2-3 roky, takže klidně už na to může mít vliv i stáří ryby.
Terpok

XXX.XXX.168.240
Dobrý den, ja jsem si vsimla take, ze ki Endlerka polehává u dna. Vekem to neni.. nedavno mi uhynuli 2 ryby a u jedne byl tento priznak...bohuzel sebou trha (trhave pohyby, rychle se pretoci cca o 40°) coz, jak jste napsal/a nejde nejak vylecit...je mi to lito, ale deje se to pouze u dospelych ryb (cca rok a neco starych) male mesicne az pul roku stare rybky jsou uplne v pohode. Za odpoved dekuji
Tyna22

XXX.XXX.134.100
Dobrý den, dnes ráno jsme si vsimly, že naše zivorodka neplave. Hýbe jen bocnima ploutvema a sem tam si odplave někam jinam, přičemž se drží jen u dna a lezi. Mohl by to být náznak nemoci nebo je gravidni? Předem děkuji za rady

Tyna22
napsal(a):
Dobrý den, dnes ráno jsme si vsimly, že naše zivorodka neplave. Hýbe jen bocnima ploutvema a sem tam si odplave někam jinam, přičemž se drží jen u dna a lezi. Mohl by to být náznak nemoci nebo je gravidni? Předem děkuji za rady
Gravidní samice pávčat mi normálně plavou.
Může to být nemoc, stáří.....buď bych dala do karantény a nebo utratila.
tikrup

XXX.XXX.236.155
prosím vás leží mi paví oko na břichu od včerejška.prosím o pomoc

tikrup
napsal(a):
prosím vás leží mi paví oko na břichu od včerejška.prosím o pomoc
Pokud opravdu jenom leží a neplave, tak utratit.
tikrup

XXX.XXX.236.155
právě že pro jídlo plave ale jinak leží,a objevili jsme ještě jedno které se prozměnu zdržuje neustále u hladiny

tikrup
napsal(a):
právě že pro jídlo plave ale jinak leží,a objevili jsme ještě jedno které se prozměnu zdržuje neustále u hladiny
Paví očka se obecně zdržují hlavně pod hladinou.
tikrup

XXX.XXX.237.176
akvárium je přírodní,čisté 54l.Změny jsou takové že ryba se rozplava-pravděpodobně byla jen unavená,a ta co se držela u hladiny bohužel zemřela ještě s jednou které jsme nedávno koupily společně, pravděpodobně nejáká nemoc ve zverimexu .Zrovna ted se drží u hladiny u filtru.má klasické zbarvení.zrychlené dýchání asi nemá.plísen a fleky taky ne. Je to samec takže je možná unaven po tření,V nádrži vyhledává klidná místa kde moc neproudí voda-u dna a přímo u filtru

Čichavci žijí v minimálně proudících vodách, proto potřebují labyrint - čili proudění vody vyhledávat nebudou
tikrup

XXX.XXX.237.176
Diky za rady všem :)
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!