Jak docílit čiré vody v akváriu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.1.2013 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.6

Od prázdnin mám založené akvárium.Nejprve jsem na dnu měla kameny.Po určité době jsem přišla na to, že nejsou vhodné byli hodně hrubé a držely se tam nečistoty.A neustále u vrchu plavali částečky přirovnala bych je k prachu.Po konzultaci s učitelem který se zabývá mikrobiologickými rozbory a vodu dal pod mikroskop,zhodnotil že to není žádný nálevník o čem jsem uvažovala ale částečky jsou neživé a domyslela jsem si že to bude asi z těch kamenů.Změnila jsem tedy dno za plného provozu za písek.Minulou sobotu jsem tak provedla.V pondělí zasadila rostlinky.A čekala jsem že se to konečně vyčistí do průzračné vody.Jenže se tak neděje.Částečky nepatrné jsou tam neustále.Hlavně u vrchu.Filtruji,měním vodu.A stále nic.Nemůžu se dočkat čiré vody.Nevíte co by to mohlo být ? smajlík Děkuju za jakékoliv rady smajlík Přikládám i foto.Zkoušela jsem i nekrmit,nezasahovat a nepomohlo.Dokonce jsem přidala i bakterie zakoupené abych tomu pomohla.A nic jsem zoufalá.smajlík

Neregistrovaný uživatel

11.1.2013 22:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Zkuste udělat, chcete-li, lepší fotku. Nejen akvária, tak kamenů, písku (dna), filtru atd.

Čím a kolik krmíte?

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 14:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.11

Co tam máš za ryby? Vidím tam nějaké skaláry, mečovky......? Jak máš velké akvarium? A jak máš hrubý filtrační molitan ve filtru?

Nevím jak moc krmíš, ale obecně je pravidlo, že je lépe krmit méně než hodně. Jak často krmíš a kolik?

Odkaluješ dno?

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 15:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.122

Zkuste zkrátit dobu svícení. Bude to nálevník - pravděpodobně. Zkontrolovala jste kvalitu vody NO3 a NO2. A nechytat do toho a nechat být. Vyprala jste i filtr - pokud ano může zlobit kvalita vody. Ještě bych se podívala na filtr. Může být zanesený - ale vyprat v akvarijní vodě. A čekat a čekat. cca 14 dní. Neměnit vodu, pokud to není nutné kvůli parametrům - nebezpečí úhynu ryb.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.6

Odpovídám všem najednou.A posílám více fotek.Krmím jednou denně večer.Používám Tetramin a semtam tablety Dajana.Ryby tam mám skaláry,mečovky,tetry,čichavce,mřenku a panceřníčka. Akvárium má 180 litrů.Molitan mě byl doporučen k filtru což je hlava Atman AT-201 smajlík Dno pravidelně odkaluji.Ted je to týden co mám změněné kameny za písek.Jenže ten jemny zákal tam neustále je. Předtím jsem měla taky 3 roky akvárium založené a s tímto jsem se nesetkala.Někdy k tomu zapnu ještě ten menší pomocnej filtr ale nemá to na to žádnej vliv.Na filtr jsem ted nechytala a zanesený není,funguje normálně.Uvažovala jsem že to může být i osvícením ale to by nebylo viditelné i při vyplém akváriu.Jinak svítím 10 hodin denně s polední přestávkou.Děkuji za rady a další případné dotazy zodpovím. smajlík Ten zákal se drží hlavě u vrchu.Viz dnešní foto.

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 21:43

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 21:44

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 21:44

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 21:46

Neregistrovaný uživatel

12.1.2013 22:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Zkuste ten filtr tak na den a půl vypnout.
Pokud máte písek teprve týden, potřebují si podle mého částice z něj sednout.
Musí se to usadit. Podle mého to je tou výměnou dna za plného provozu.
Proto jsem chtěl po vás detailnější fotky dna - písku.
Protože z popisu "vyměnila jsem kameny za písek" já osobně neumím pochopit,
jaké kameny - domýšlím si, že asi staré dno (tvořené kameny) za nový materiál
půdního pokryvu-substrátu - tj. písek?
A ten písek je odkud? Říční? Z akvaristiky? Z prodejny? Nebo jen tak z nějaké
hromady stavebního písku, popř. z řeky, potoka či od nějakého přeprodejce či známého?

Krmením to asi tedy nebude. To necháme (za sebe) být.

Jinak jsem asi slepý, ale zákal (silnější) u vrchu nevidím. Není to tím,
že je nahoře silnější osvětlení, tj. se zdá být zakalená barva vody intenzivnější?

Ideální postup při zakládání dna - do prázdného akvária opatrně nasypat
písek (dno). Na to položit bílý papír, nějakou hustou látku (staré džíny, ručník),
nebo i noviny, a pomalu napustit vodu. Jen tolik, co zakryje kameny. Nechat usednout.
V případě, že tam máme tu látku (džíny, ručník aj.), tak nejlépe do druhého dne.
Nebo i dva dny. Pak opatrně - po dlani nebo po stěně akvária dolijeme zbytek vody.
Pokud plánujeme výsadbu většího množství rostlin přímo do písku (a ne např. do speciálních
košíčků s vlastním substrátem), je nejlepší je zasadit do suchého písku, resp. do písku
zaplaveného takovým množství vody, aby voda nepřevyšovala vrstvu písku o více, jak nula, jeden, max. několik cm. Po vysázení všech zamýšlených rostlin odsajeme dno (máme-li vody více), necháme nečistoty klesnout (i několik hodin - ale je nutné rostliny rosit či jinak zajistit vysokou vzdušnou vlhkost - nechat vypnuté osvětlení, zakrýt nádrž krytem, popř. na rostliny dát vlhký lehký hadřík, látku, záclonu, noviny....
Až se nečistoty usadí, pak opatrně dopustit polovinu nádrže a druhý den zbytek.
Filtr zapnout až tak 3 dny !!!! po založení a osázení nádrže.

Takže za mne - je to z kamínků. Musí si to sehnout samo.
Chce to vypnout filtr na několik hodin (alespoň třicet). Nebo jej maximálně utlumit.
Pro jistotu vmíchejte ve sklenici teplé vody rozpuštěnou kuchyňskou sůl.
Na 30 litrů akvavody 1 zarovnanou polévkovou lžíci soli.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2013 22:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Když se tak znovu dívám na vaše snímky - ten filtr příliš mnoho víří hladinu.
To není vhodné.
Jednak rostliny mohou hůře růst - přilišný proud vody vyžene příliš mnoho CO2,
ale hlavně - pro ryby z Amazonie, zejména skaláry, které tam máte, jsou typické
spíše klidné až stojaté vody. Přílišný proud rybky unavuje, vysiluje, je nepřirozený.
Uvědomme si, že ten proud jim tam pouštíte 24 hodin denně. Ztlumte ten filtr.

Neregistrovaný uživatel

13.1.2013 22:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Jinak proč jsem chtěl ty fotky dna a doplňových dekorativních kamenů.
Některé kameny, zejména vápenec, mohou nejen měnit pH vody,
ale mohou i vodu barvit. Tudíž jsou do naprosté většiny nádrží nevhodné.
I proto jsem se ptal na původ vašeho dna a doplňkových kamenů, dekorací.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2013 17:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.6

To "neurčité" co tam plave tam bylo už před výměnou dna.Pošlu vám foto jak jsem to měla před tím než jsem tam dala písek.Měla jsem tam kameny ale později jsem se dozvěděla, že jsou hrubé a do akvária nevhodné i když jsem v akváriích podobné viděla.Zakoupila jsem je ve štěrkovně stejně tak jako písek ale několikrát proprala.A dekorativní mám z Hornbachu.Filtr jsem vypnula ale bylo to daleko horší.Vůbec si to nesedalo.A to aby vířil hladinu mám nastaveno jen několik dní protože hladina byla jakoby tam nic neproudilo.A kdyby to byl ten vápenec ? Toho se asi jen tak nezbavím že ? Jinak děkuju za rady smajlík Přikládám foto akvária s kameny které jsem vyměnila za písek.A pořád stejný beze změny,zákal se zmírnil ale mikročástečky tam přetrvávájí.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2013 23:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Díky za fotku. Tak teď už chápu, co to znamená, mít "kameny na dně".
Prostě opravdu kameny....
To jsem ještě neviděl... A pro rostliny je to samozřejmě absolutně nevhodné.
A pro akvárium jako takové taky. Asi nemám sílu tady vypisovat proč.

Přečtěte si třeba jednoduché toto:
http://www.rataj-spk.cz/produkty/substraty/dna.htm
http://www.rataj-spk.cz/produkty/substraty/profi_soil.htm

Cokoli kupovat v pískovně a dávat do akvária - NE !!!
(pak se nedivte, že zakládáte tyto diskuse a "jste už z toho nešťastná")

Zákal máte z písku ze štěrkovny. To, že jste ho proprala, absolutně NIC neznamená.
Tento písek je nevhodný.
Doporučuji vám vřele - vyměňte ho, dokud je čas.
Pokud by zákal zmizel, brzo se vám v písku z pískovny začnou hromadit hnilobné látky,
dusitany a dusičnany, dno začne zapáchat, hnít - NEDÝCHÁ, slehne se, nežije.
Je příliš vápenité - viz. vaše barva vody. Zkrátka - všechno špatně, písek VEN.

A vřele vám doporučuji - pokud o rady nás, zkušených akvaristů, opravdu stojíte,
abyste uváděla IHNED důležité informace typu - písek (dno) mám z pískovny.
Ne, že to z vás musí člověk vytáhnout po týdnu, co se vám zdarma a ve svém volném
čase snaží na dálku a bez informací alespoň trochu pomoci.
Pak tady vzniknou domněnky, že tam máte nálevníka a podobné výpotky.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2013 23:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Jen doufám, že se nějak hloupě a dětsky neurazíte.
To není mým cílem - mým cílem je poradit vám, jak se zakládá akvárium.

Ty odkazy na Rataje si přečtěte, a raději třikrát.
Pochopíte, že DNO se časem osidluje příznivými bakteriemi (ty ale slehlý vápenný
písek z pískovny neosídlí NIKDY a ve velkých kamenech na dně je zase zabije
příliš mnoho kyslíku - navíc do těch kamenů zapadá krmivo i výkaly a budou tam
hnít - protože je nerozloží právě ty hodné bakterie, které mnoho kyslíku zabije),
tyto bakterie likvidují škodlivé látky (z rybích hovínek) a také je přeměňují na příznivé látky
(a ty zase snědí kořeny rostlin). Velmi zjednodušeně řečeno.
Je potřeba, aby písek (DNO) tvořila zrnka, aby tam mohlo trochu vzduchu,
ale zase ne tolik, jako mezi ty vaše původní kameny na dně.
Ten písek z pískovny si lehl na dno, ucpal všechny otvory a po čase začne hnít.
Strašně to bude smrdět, až do toho rýpnete. Začne to černat.

Jedině, že byste měla akvárium CELÉ osázené, pak by kořeny rostlin trochu
kyslíku přinesly i do dna, ale to už je taková vyšší akvaristická a navíc to není zaručené,
plus vy se stejně potřebujete nutně zbavit toho vápenného STAVEBNÍHO !!! písku z pískovny,
který vám barví a kalí vodu.

Jinak taky trochu by se dalo popřemýšlet o designu vaší nádrže.
Máte tam ryby Amazonie - skaláry, tetry, mečovky - plus Echinodorus, rostlina typická pro Amazonii a jako pozadí máte mořské dno?? To zkuste dopilovat časem.
Uvidíte, že akvárium bude pak mnohem krásnější, budete klidnější a budete spokojená.
Bude se vám na něj mnohem lépe koukat a bude vaší chloubou.
Tohle je zatím takový "dětský level". Ale nebojte - rozumím vám - taky jsem podobně designově začínal.

Kupte si v antikvariátu nějakou starou levnou dobrou akva-knížku.
Tam to jistě všechno najdete.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2013 20:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.6

Děkuji za rady smajlík a omlouvám se smajlík můžete mi prosím vás poslat fotku vašeho akvária ráda bych si vzala inspiraci.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2013 22:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Omlouvat se nemusíte.

Spíš to je o tom, že se dotaz dá položit i jinak.
Např.:

Začínám s akvaristikou, v létě jsem si založila první akvárium. Literaturu jsem nečetla.
Na dno jsem použila velké jednotlivé kamínky-kameny, takže dno netvoří "jemný štěrk",
ale pouze tyto kameny - viz. foto č. 1.
Vše bylo v pořádku, ale.... (nerostly mi rostliny, zapadávalo tam krmení, trus...),
a tak jsem za plného provozu kameny ze dna odstranila a použila bílý písek pořízení
přímo v pískovně (tj. ne ve Zverimexu či Zoo e-shopu). Viz. foto č. 2.

Po aplikaci písku z pískovny se voda zakalila, zabarvila, na hladině plavou částice....
Viz. foto č. 3 a 4.

Filtruji přes výkonný filtr, zakalení není způsobené nevhodným či nadměrným krmením rybek
či velkým množstvím rybek v nádrži.

Prosím tímto o shlédnutí mých fotografií, které mohu podle potřeby doplnit a prosím o radu.

---- tak nějak bych si to já představoval a máme příčinu známou ihned.
---- naštěstí jsme příčinu odhalili, takže víte přesně, na čem zapracovat, co změnit, co zlepšit.

Taky by se mohlo stát, že by vám ten zákal zmizel (namísto zelené filtrační houbičky použít takovou béžově nahnědlou, má barvu jako dámské punčocháče a je mnohem hustší - má jemnější póry - tato nahnědlá houbička by vám ten zákal podle mého určitě odstranila lépe, tyhle porézní zelené (ála Rataj, resp. Atman (nebo Altman, nebudu to teď hledat)) nejsou až tak dobré - a hlavně - když ji po čase vyndaváte z nádrže na proprání a pročištění, tak z této zelené porézní houbičky kape špinavá voda - do nádrže, na zem v bytě atd. což není nic moc dobrého a z tého nahnědlé houbičky to nekape a když, tak jen čistá voda. ty nečistoty se pěkně drží v té houbičce - ale to je jen tak z mé zkušenosti a osobní preference).
Takže - taky by vám ten zákal mohl zmizet a vy si spokojeně budete akvarističit a najednou, za několik týdnů až měsíců, vám ze dna začnou stoupat takové bublinky. Tu a tam. Jedna, pak za dlouho druhá... A to už jsou nahromaděné plyny v mrtvém-hnijícím dně. Taky to může začít černat - takové černé fleky bez zjevného důvodu - původu různě po dně, popř. je i lze vidět skrze sklo - na krajích nádrže.
To je přesně to, co umí tento bílý vápenný písek z pískovny.

No a k mým fotkám - myslím, že fotky ani nemám - vyfotit akvárium je kumšt.
Vy jste to zvládla skvěle. Já mám chuť fotit většinou přes den, ale to se mi v nádrži,
díky oknům, odráží světlo nebo i já a to nechci.
Večer zase fotím jenom neostře nebo na to zapomenu nebo jsem už pak líný.
Tak mám spíš videa. Neříkám, že jsou na nich výstavní nádrže - mám mnoho starostí
kolem domu, zahrady, farmy, práce, plus ještě chalupa - takže co vám budu povídat.

Chcete-li, zkuste mrknout třeba sem, všechno to jsou má videa
(PS: taky miluji, asi jako i vy, Amazonii a ryby z této oblasti jsou mi nejbližší
PS2: na druhém videu-odkazu můžete vidět, jak mám řešené filtrování - jen
velmi slabě tam "bublá" výstup z trubičky, aby měly rybky klidnou hladinu, nenásilný
pohyb vody a i při tom dostatek kyslíku, zejména v noci, kdy ho rostliny neprodukují,
ale také, spolu s rybami a plži, odebírají
PS3: dříve jsem míval i 6-8 nádrží najednou, to jsem i množíval, ale to už je pryč):

http://www.youtube.com/watch?v=iDp5x0yeH8o

http://www.youtube.com/watch?v=BwG6gR0-mlY

http://www.youtube.com/watch?v=EOWtqRd7rs0

http://www.youtube.com/watch?v=a0e4xRiHQG0

Neregistrovaný uživatel

18.1.2013 14:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.216

Mě kalí takhle vodu ty tablety Dajana...smajlík

Neregistrovaný uživatel

18.1.2013 19:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Dajana vůbec nepoužívat. Ani tablety, ani krmivo.

Používat Sera, max. Tetra. Jinak nic.

Neregistrovaný uživatel

19.1.2013 01:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.230

Používal jsem krmiva SERA, TETRA a výsledkem bylo plno sinic a řas. Od jisté doby krmím Dajanou a vše v pohodě. Ale, ono to bude asi něčím jiným, než značkou používaného krmiva...

Neregistrovaný uživatel

19.1.2013 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

A čím?

Neregistrovaný uživatel

19.1.2013 23:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.230

Od jisté doby je méně zarybněné akvárium, pravidelně se mění voda a odkaluje dno, přibylo rostlin a umělé krmivo je jen doplňkem mražené potravy.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2013 00:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Ona ta mražená taky umí leckdy akvavodu potrápit. Akorát to není tolik vidět.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2013 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.230

A v čem, že to nejde vidět? smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.1.2013 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Zákal vidět je. (ze suchého krmiva).
Takže člověk letmo mrkne na akvárium, vidí zákal.

Krmení živou či zmrazenou potravou až takový zákal nepůsobí, voda je často stejně čirá.
Ale zvyšuje je hladina N-látek ve vodě.
Čili voda je na pohled v pořádku, ale může být horších kvalit při změření hodnot.

Ale to je čistá teorie.
Šlo mi o jediné - krmení, které kalí vodu, nemusí být až tak hrozné,
neboť krmení, které vodu nekalí (nezabarvuje) ji přesto může "měnit" - a to hodnotami.
A taková změna může být nebezpečnější či jen překvapivější - poněvadž "není vidět".
Ale opět - takový stav nemusí vždy nastat.

Neregistrovaný uživatel

21.1.2013 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Omlouvat se nemusíte.

Spíš to je o tom, že se dotaz dá položit i jinak.
Např.:

Začínám s akvaristikou, v létě jsem si založila první akvárium. Literaturu jsem nečetla.
Na dno jsem použila velké jednotlivé kamínky-kameny, takže dno netvoří "jemný štěrk",
ale pouze tyto kameny - viz. foto č. 1.
Vše bylo v pořádku, ale.... (nerostly mi rostliny, zapadávalo tam krmení, trus...),
a tak jsem za plného provozu kameny ze dna odstranila a použila bílý písek pořízení
přímo v pískovně (tj. ne ve Zverimexu či Zoo e-shopu). Viz. foto č. 2.

Po aplikaci písku z pískovny se voda zakalila, zabarvila, na hladině plavou částice....
Viz. foto č. 3 a 4.

Filtruji přes výkonný filtr, zakalení není způsobené nevhodným či nadměrným krmením rybek
či velkým množstvím rybek v nádrži.

Prosím tímto o shlédnutí mých fotografií, které mohu podle potřeby doplnit a prosím o radu.

---- tak nějak bych si to já představoval a máme příčinu známou ihned.
---- naštěstí jsme příčinu odhalili, takže víte přesně, na čem zapracovat, co změnit, co zlepšit.

Taky by se mohlo stát, že by vám ten zákal zmizel (namísto zelené filtrační houbičky použít takovou béžově nahnědlou, má barvu jako dámské punčocháče a je mnohem hustší - má jemnější póry - tato nahnědlá houbička by vám ten zákal podle mého určitě odstranila lépe, tyhle porézní zelené (ála Rataj, resp. Atman (nebo Altman, nebudu to teď hledat)) nejsou až tak dobré - a hlavně - když ji po čase vyndaváte z nádrže na proprání a pročištění, tak z této zelené porézní houbičky kape špinavá voda - do nádrže, na zem v bytě atd. což není nic moc dobrého a z tého nahnědlé houbičky to nekape a když, tak jen čistá voda. ty nečistoty se pěkně drží v té houbičce - ale to je jen tak z mé zkušenosti a osobní preference).
Takže - taky by vám ten zákal mohl zmizet a vy si spokojeně budete akvarističit a najednou, za několik týdnů až měsíců, vám ze dna začnou stoupat takové bublinky. Tu a tam. Jedna, pak za dlouho druhá... A to už jsou nahromaděné plyny v mrtvém-hnijícím dně. Taky to může začít černat - takové černé fleky bez zjevného důvodu - původu různě po dně, popř. je i lze vidět skrze sklo - na krajích nádrže.
To je přesně to, co umí tento bílý vápenný písek z pískovny.

No a k mým fotkám - myslím, že fotky ani nemám - vyfotit akvárium je kumšt.
Vy jste to zvládla skvěle. Já mám chuť fotit většinou přes den, ale to se mi v nádrži,
díky oknům, odráží světlo nebo i já a to nechci.
Večer zase fotím jenom neostře nebo na to zapomenu nebo jsem už pak líný.
Tak mám spíš videa. Neříkám, že jsou na nich výstavní nádrže - mám mnoho starostí
kolem domu, zahrady, farmy, práce, plus ještě chalupa - takže co vám budu povídat.

Chcete-li, zkuste mrknout třeba sem, všechno to jsou má videa
(PS: taky miluji, asi jako i vy, Amazonii a ryby z této oblasti jsou mi nejbližší
PS2: na druhém videu-odkazu můžete vidět, jak mám řešené filtrování - jen
velmi slabě tam "bublá" výstup z trubičky, aby měly rybky klidnou hladinu, nenásilný
pohyb vody a i při tom dostatek kyslíku, zejména v noci, kdy ho rostliny neprodukují,
ale také, spolu s rybami a plži, odebírají
PS3: dříve jsem míval i 6-8 nádrží najednou, to jsem i množíval, ale to už je pryč):

http://www.youtube.com/watch?v=iDp5x0yeH8o

http://www.youtube.com/watch?v=BwG6gR0-mlY

http://www.youtube.com/watch?v=EOWtqRd7rs0

http://www.youtube.com/watch?v=a0e4xRiHQG0

Zakladatelko, jak jste pokročila?

Shlédla jste má videa?

Neregistrovaný uživatel

21.1.2013 14:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.213

Zákal vidět je. (ze suchého krmiva).
Takže člověk letmo mrkne na akvárium, vidí zákal.

Krmení živou či zmrazenou potravou až takový zákal nepůsobí, voda je často stejně čirá.
Ale zvyšuje je hladina N-látek ve vodě.
Čili voda je na pohled v pořádku, ale může být horších kvalit při změření hodnot.

Ale to je čistá teorie.
Šlo mi o jediné - krmení, které kalí vodu, nemusí být až tak hrozné,
neboť krmení, které vodu nekalí (nezabarvuje) ji přesto může "měnit" - a to hodnotami.
A taková změna může být nebezpečnější či jen překvapivější - poněvadž "není vidět".
Ale opět - takový stav nemusí vždy nastat.

Díky za teorii, ke které bych doplnil je to, že v praxi by se obsah dusíkatých látek (těch "neviditelných" či škodlivých) mohl výrazně zvýšit pouze tehdy:
1) pokud by se jednalo o výrazné překrmení
2) nefungovala by filtrace
3) krmivo (mražené) by bylo zkažené (zapáchající, opětovně rozmrazené apod.)

Přičemž první dva body platí pro kterékoliv krmivo, i to umělé krmivo, i takové, které vodu viditelně nekalí. No a bod 3 snad rozumný akvarista nedopustí a všimne si toho.
smajlík

Neregistrovaný uživatel

21.1.2013 15:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18

Díky za teorii, ke které bych doplnil je to, že v praxi by se obsah dusíkatých látek (těch "neviditelných" či škodlivých) mohl výrazně zvýšit pouze tehdy:
1) pokud by se jednalo o výrazné překrmení
2) nefungovala by filtrace
3) krmivo (mražené) by bylo zkažené (zapáchající, opětovně rozmrazené apod.)

Přičemž první dva body platí pro kterékoliv krmivo, i to umělé krmivo, i takové, které vodu viditelně nekalí. No a bod 3 snad rozumný akvarista nedopustí a všimne si toho.
smajlík

Vůbec nemáte zač. Rádo se stalo.
Kdybyste opět cokoli potřeboval, můžete se zeptat podobným věcným způsobem. smajlík

Matulin

11.12.2019 10:20
Matulin

XXX.XXX.55.6

Nekupujte žádnou chemii,je to drahé a nemáte zaručený výsledek. Měl jsem zelený zákal až tak,že nebylo vidět ani na rybičky vzdálené kousek od skla:-(Koupil jsem chemii celkem za 1000kč a o 50% se voda zlepšila. Když chemie došla tak se to začalo znovu zabarvovat do zelena. Nakonec jsem koupil na Rostlině UV lampu za 900kč -9W a za dva dny již o 70% lepší a do týdne naprosto čistá.
V hlavním filtru (Juwel) mám jako první slabý molitan a ten jsem denně čistil pod vodou. Vždy byl uplně plný mrtvých organismů- takové blátíčko. Je to potřeba.
UV lampa má navíc svůj molitan a karbonové uhlí nad čerpadlem a je tam i vzduchování.
Lampa vám zůstane navždy,nebo jí můžete půjčit.
Závěrem, 100% VÝSLEDEK :-)))))))

12.12.2019 02:07
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Myslím, že to za 6 let už nějak pořešil. :)

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík