Dobrý den. Chtěl bych vás požádat o radu. Před 8 dny jsme založil akvárium. Sehnal jsem si rostliny z dvou již založených nádrží od jiných akvaristů. Den po založení akvária a pročištění vody jsem si teprve všiml, že na anubiasu mám nějaké divné šedivé výrůstky. Asi řasu. Jako začátečník netuším co to je a při přebírání a sázení rostlin jsem si toho nevšiml, abych se zeptal. Prosím o radu zda je to problém, případně jak ho řešit. Přikládám fotku. Děkuji.
Zdravím. Problém to zatím není. řasy do akvárka patří, to je normální, jen je udržet v menším množství. Pokud mají podmínky, rozjedou se tak jako tak, když podmínky mít nebudou, nebude jich tolik aby dělaly problémy.
nové akvarium "vykouzlí" různé zajímavé úkazy, vyčkala bych až se pořádně zajede a ustálí. Jinak to vypadá na černou štětičkovou. Ta se ráda rozjíždí při hodně "bordelu" (výkaly od ryb, zbytky krmiv atd...) a málo světla.
Autor. Děkuji za obě reakce. Nakonec se mi povedlo dohledat i kontakt na pána od kterého kytky mám, takže jsme taky podebatovali, ochotně mi poradil a asi plaším brzo. Akvárium se zabíhá teprve nějakých cca 12 dnů. Řekl bych, že se to začíná pomalu zlepšovat, tak uvidíme. Budu měnit vodu, rostliny kterým některé části po vysazení uhynuli prostříhám a nechám jen zdravé listy a nechám ho ještě 14 dnů zabíhat a poradil mi, abych pořídil parmičku černopruhou, tak to zkusím a uvidíme, jestli bude tyto řasy požírat.
loudas
napsal(a):
Autor. Děkuji za obě reakce. Nakonec se mi povedlo dohledat i kontakt na pána od kterého kytky mám, takže jsme taky podebatovali, ochotně mi poradil a asi plaším brzo. Akvárium se zabíhá teprve nějakých cca 12 dnů. Řekl bych, že se to začíná pomalu zlepšovat, tak uvidíme. Budu měnit vodu, rostliny kterým některé části po vysazení uhynuli prostříhám a nechám jen zdravé listy a nechám ho ještě 14 dnů zabíhat a poradil mi, abych pořídil parmičku černopruhou, tak to zkusím a uvidíme, jestli bude tyto řasy požírat.
S parmičkou černopruhou (siamskou) jsem velice spokojen.
Osobně jsem mel stejný problém a pamicky jsou dobre pomocnice.Ne ze by rasa vymizela úplně, ale zredukovali ji na minimum.Nutno dodat, ze parmicky mají největší apetit do jednoho roku svého života.Ne ze by pak už rasu nepoziraly, ale už to není ono.A tak ja je zhruba po roce měním.
JINÁČ ŘASA JE V KAŽDÉM AKVARIU...
Jirule

XXX.XXX.113.107
Dobrý den, mohla by to být řasa "Staghorn"..nevím, jak je to v češtině, ale našla jsem zajímavý článek. Zdravím, Jiřina
http://bubblesaquarium.com/images/home%20mid_photo/Article%20on%20Algae/freshwater_algae.htm.
andulky246
napsal(a):
S parmičkou černopruhou (siamskou) jsem velice spokojen.
Osobně jsem mel stejný problém a pamicky jsou dobre pomocnice.Ne ze by rasa vymizela úplně, ale zredukovali ji na minimum.Nutno dodat, ze parmicky mají největší apetit do jednoho roku svého života.Ne ze by pak už rasu nepoziraly, ale už to není ono.A tak ja je zhruba po roce měním.
JINÁČ ŘASA JE V KAŽDÉM AKVARIU...
A kam davate ty starsi?