Ahoj, mám problém s raky mram. V mém akváriu se jim velmi daří a množí se mi doslova geometrickou řadou. Všechny kamarády jsem ráčkem už obdarovala. Ať krmím či nekrmím, už se ani nežerou, nýbrž jen mrzačí. Máte někdo zkušenosti, rady jak a kam raky udat? (s nabídkou raků zdarma na netu jsem neuspěla) Nebo jim nějak znepříjemnit podmínky, aby se vajíčka nevyklubala? Pokud přestanu krmit mrzačí se navzájem ještě víc, to není cesta, navíc má vajíčka prostě pořád někdo. Někde jsem četla o chovateli, který vajíčka z ráčka oddrolí, ale to si nedovedu představit. Nicméně pohled na dospělého starého raka, kterému najednou zbydou jedna dvě nožky je strašný.
Děkuji.
Dobrý den,
já tam toho "nemocného" nechala. Přijde mi, že ostatní zjistili, že už na něm není co získat a nechali ho, také hodně krmím, aby nebyl zájem o boj. Jemu jeho stav očividně příliš nevadí, žije si dál i jakoby se učil fungovat tak, jak je, tak uvidíme. Na oddělení bohužel nemám prostor. Už takhle mám všude po pokoji zavařovačky s malými, které se snažím udat. Jinak v současné době mám v akváriu raků pět, různých velikostí, takže si sami dle hierarchie rozdělily úkryty a fungují dobře, mám to opravdu poctivě zařízené, takže kolikrát není vidět ani jeden.
Co se udání malých týče. Začala jsem situaci řešit inzeráty a to zde a ifauna + na hyperinzerci. Je to ale bída s nouzí, sem tam se někdo ozve, ale počáteční zájem často vyšumí, včera jsem někomu na sraz nesla ráčky a on vůbec nedorazil, tak mi tu překáží další sklenice, pak se zas najde milý pán se zájmem co odebere hned tři, je to pro dobrotu na žebrotu a spíš jsou s tím starosti, ale jiná cesta asi není.
Před pár dny jsem přikročila poprvé k tomu, o čem jsem doteď pouze četla - vajíčka jsem ráčkovi co nejjemněji oddrolila. Moje srdce plakalo, normálně jsem se u toho omlouvala a byl to pokus, nedá se svítit, nicméně po pár dnech narovnala ocásek a zatím vypadá velmi dobře. :).
mrsrainbow
napsal(a):
Dobrý den,
já tam toho "nemocného" nechala. Přijde mi, že ostatní zjistili, že už na něm není co získat a nechali ho, také hodně krmím, aby nebyl zájem o boj. Jemu jeho stav očividně příliš nevadí, žije si dál i jakoby se učil fungovat tak, jak je, tak uvidíme. Na oddělení bohužel nemám prostor. Už takhle mám všude po pokoji zavařovačky s malými, které se snažím udat. Jinak v současné době mám v akváriu raků pět, různých velikostí, takže si sami dle hierarchie rozdělily úkryty a fungují dobře, mám to opravdu poctivě zařízené, takže kolikrát není vidět ani jeden.
Co se udání malých týče. Začala jsem situaci řešit inzeráty a to zde a ifauna + na hyperinzerci. Je to ale bída s nouzí, sem tam se někdo ozve, ale počáteční zájem často vyšumí, včera jsem někomu na sraz nesla ráčky a on vůbec nedorazil, tak mi tu překáží další sklenice, pak se zas najde milý pán se zájmem co odebere hned tři, je to pro dobrotu na žebrotu a spíš jsou s tím starosti, ale jiná cesta asi není.
Před pár dny jsem přikročila poprvé k tomu, o čem jsem doteď pouze četla - vajíčka jsem ráčkovi co nejjemněji oddrolila. Moje srdce plakalo, normálně jsem se u toho omlouvala a byl to pokus, nedá se svítit, nicméně po pár dnech narovnala ocásek a zatím vypadá velmi dobře. :).
Odkud jste? mám 54 litru akvarko a ráčky dva kdyby se jich tam dalo dát víc nejsem proti
Ach tak to je škoda, to nevím, jak bych k Vám ráčka dopravila, to si nedovedu moc představit. Nicméně ani tolik nezáleží na velikosti akvária jako na zařízení. Pokud má každý ráček svůj vlastní úkryt a celkově je vybaveno tak, aby měl každý soukromí a dostatek prostoru, pak není problém mít jich víc :)
Jinak k Vašemu nemocnému - nezbývá než počkat, co udělá další svlékání, nožky se mu ale podle mě postupně obnoví. Mezitím jen vím, že existují jisté kapičky do vody pro všechny s krunýřem (nějaké se kapou třeba i želvám), které obsahují vitamíny a jiné potřebné látky, které podporují správnou tvorbu krunýře a následné dobré svlékání a mimo jiné snad i pomáhají, aby měli třeba ráčci v akváriu bez osvětlení lepší barvu krunýře. Přítel tyto kapky má, zajistím Vám sem název a napíšu i složení případně přidám fotku lahvičky. Zkuste se na to pak zeptat u Vás po akvaristikách či zverimexech, či zkuste změnit krmivo za nějaké s větším obsahem stavebních látek pro nový krunýř, třeba Vašim rakům chybí nějaké vitamíny ;) Také jim svleky nechávejte v akváriu, nevyhazujte je (někdo to dělá z estetických důvodů, protože raci při svlékání vylučují látku, která může v aq bez filtru zakalit vodu či vytvořit povlak na hladině), oni si je ale rádi snědí a použijí opět ke stavbě krunýře. To je třeba ideální když mám raků v aq víc - pořád se někdo svléká a najedí se všichni :D.
Dekuji za tak rozsahle info mrknu na to ve zverimexu delam ale nikdy jsem tuhle situaci neresila vzdy bylo vse ok ted mam v jednom akvarku raky dva z toho jeden uplne v pohode krasne prospiva a ten druhy poprve svlek a jedno klepeto dole. Kdyz zaclo pomalinku dorustat tak svlek druhej a sup obe klepeta dole i s nakyma nozkama nechapu kde by mohl byt problem oba stejne prostredi ale jeden uplne spatny no mam ho oddelene krmim ho masem teda spis salamem a baští dobre jen musim cekat az mu to pomalu doroste a snad se podari svlek.
manhalterova
napsal(a):
Dekuji za tak rozsahle info mrknu na to ve zverimexu delam ale nikdy jsem tuhle situaci neresila vzdy bylo vse ok ted mam v jednom akvarku raky dva z toho jeden uplne v pohode krasne prospiva a ten druhy poprve svlek a jedno klepeto dole. Kdyz zaclo pomalinku dorustat tak svlek druhej a sup obe klepeta dole i s nakyma nozkama nechapu kde by mohl byt problem oba stejne prostredi ale jeden uplne spatny no mam ho oddelene krmim ho masem teda spis salamem a baští dobre jen musim cekat az mu to pomalu doroste a snad se podari svlek.
Kazdopadne název kapek přivítám ;-) rada se přiučim.
Tak jak jsem slíbila :) zde je rovnou odkaz na kapičky Crusta fit :) http://krmivo-pro-ryby.heureka.cz/dennerle-nano-crusta-fit-15ml/.
mrsrainbow
napsal(a):
Tak jak jsem slíbila :) zde je rovnou odkaz na kapičky Crusta fit :) http://krmivo-pro-ryby.heureka.cz/dennerle-nano-crusta-fit-15ml/.
Děkuji ;-).