Živorodka endelrova - stažené ploutve

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

anna.123

22.2.2015 13:37
anna.123

XXX.XXX.114.115

Dobrý den,
obracím se na všechny s prosbou o pomoc. Pořídila jsem dceři do pokoje cca 20 litrové akvárium s biofiltrem, topením a vzduchováním. Květinu máme jedinou, ale celkem vzrostlou, jde o anubise. Všechno vypadalo krásně, jenže dcera si vybrala druh, se kterým nemám příliš zkušeností: a to živorodku wingeovu neboli endlerovku. Přesvědčila mne, že jde o nenáročný a odolný druh, a tak jsem nakonec souhlasila. Zašli jsem do obchodu, koupili 5 malých endlerovek a ještě jeden malý kořen. Po příchodu domů jsme dřevo dali do vody, počkali a poté jsme rybky opatrně vypustili do akvária. Zdálo se, že dcerka měla pravdu - rybičky hned začaly vesele plavat, uždibovat listy a vůbec byly velmi krásné. Ale hned druhý den nastal problém - odmítli většinu žrádla, podivně se jim "stáhly" ploutve, neustále plavaly u hladiny a lapaly po vzduchu, ale to mají přitom vzduchování. Napadlo nás, že jde možná o příliš ostré světlo, a tak jsem 22 w zmírnili na 11, teplotu snížili na 24, trochu ubrali rychlost proudu a čekali.
Nejhůře jsou na tom samci - jeden má ocasní ploutev úplně do špičky, další odpočívá na zemi pod rostlinkou. Samičky plavou těsně u hladiny...
Děkuji za jakoukoliv radu. Chtěla bych vědět, co jsme udělali špatně.
S pozdravem
Anna

22.2.2015 16:46
linduš

XXX.XXX.164.149

Jak dlouho je to akvárium zaběhlé?

anna.123

22.2.2015 17:08
anna.123

XXX.XXX.114.115

linduš napsal(a):
Jak dlouho je to akvárium zaběhlé?

Než jsme si pořídili rybičky, nechali jsme ho jen s filtrem, bez topení a vzduchování, přibližně týden běžet.

22.2.2015 19:38
linduš

XXX.XXX.164.149

Tam bude zakopaný pes. akvárko by mělo hotové běžet +- měsíc jakoby tam ryby byly, ale bez nich. v té době se množí nitrifikační bakterie a akvárium je vlastně jedovaté.
měňte teď aspoň obden půlku vody (začněte hned!)
endlerky hodně kadí, krmte opravdu malinko a ještě míň. filtr nevypínejte (někdo to dělá na noc) a nečištěte. pokuste se nakoupit nenáročné, rychlerostoucí "plevele".
je šance zachránit rybky

anna.123

23.2.2015 16:43
anna.123

XXX.XXX.114.115

linduš napsal(a):
Tam bude zakopaný pes. akvárko by mělo hotové běžet +- měsíc jakoby tam ryby byly, ale bez nich. v té době se množí nitrifikační bakterie a akvárium je vlastně jedovaté.
měňte teď aspoň obden půlku vody (začněte hned!)
endlerky hodně kadí, krmte opravdu malinko a ještě míň. filtr nevypínejte (někdo to dělá na noc) a nečištěte. pokuste se nakoupit nenáročné, rychlerostoucí "plevele".
je šance zachránit rybky

Děkuji za radu,
ono je to s tím zaběhnutím akvária trochu o názoru, někdo říká týden, někdo dva, někdo měsíc...každopádně už je pozdě - rybičky zbyly jen dvě a jsou na tom opravdu zle. Ještě jim držím palce, ale nevím, nevím...vodu jsme vyměnila...tak snad...
děkuji
anna

24.2.2015 15:40
linduš

XXX.XXX.164.149

No a vidíte ten týden. žádný zkušený akvarista tohle začátečníkovi neporadí. chápu, že když člověk najde různé rady, bude se držet té, která se mu nejvíc hodí, ale nitrifikační proces potřebuje svůj čas. druhý týden bývá nejhorší, třetí klesají hodnoty NO2 a po měsíci už je nádrž "bezpečná".
pokud to nepřežijí, vydržte a pořiďte rybky opravdu až...

25.2.2015 20:22
honzapm

XXX.XXX.137.76

Tyto rybičky potřebují kvalitní vodu, čistou, nízké hodnoty dusíku a žádné kořeny! ve vodě.
Pro živorodky z dané oblasti je velmi vhodné přidat sůl do vody,1 polévková lžíce na 30 L vody. Předem rozmíchat ve sklenici teplé vody - důkladně a postupně vlít do nádrže, na různá místa. Nebo to udělat nadvakrát - půl lžíce soli na sklenici a pak ještě jednou, aby se řádně rozpustila. Anubias je zcela nevhodný - jedná se o pomalu rostoucí rostlinu, která z vody odbourá jen minimální množství dusíku a dalších "špatných" látek. Není to ani rostlina z domoviny živorodek. Je vhodné vysadit drobné echinodory, valisnerie a další "funkční" a rychleji rostoucí druhy. Udělaly jste několik chyb najednou. O substrátu (písek?) se nezmiňujete. Je to jednoduché - co si v antikvariátu koupit za pár desetikorun nějakou starou ČESKOU knihu o akvaristice a té věřit? Nedejte na moderní a drahé "překlady" - ty jsou k ničemu. Po nastudování knihy nemůžete psát texty typu - asi měly moc světla...

Ano, můžete si psát, že je to o názoru, že někdo říká to či ono, ale v tom případě nežádejte nás, odborníky, o rady - když je hbitě odporujete a nenásledujete a kvalitní literaturu si nenastudujete. Živorodky bývaly nenáročné rybky, ale to už neplatí - jsou velmi přešlechtěné a přecitlivělé. Pořiďte dceři raději patnáct neonek nebo pár nebo dva páry zakrslých čichavců.
Nebo do takového nádrže i krevetky, třeba červené ´Red Cherry´. Ty jsou ovšem také citlivé na kvalitu vody.

V případě špatně založené nádrže, což jste vy udělala, je ale zcela jedno, jestli do ní rybky dáte za týden nebo za měsíc. Rybky zabily buďto výluhy z kořene (v tak malé a čerstvé nádrži bez funkčních rostlin nemá kořen co dělat) nebo nepřítomnost funkčních rostlin (rychle rostoucích, rychle kořenících, dostatečně fotosyntetizujících) nebo jiná chyba, o které nepíšete (teplota vody, druh substrátu (písku, štěrku). Biofiltr + vzduchování je také podivný pojem. Co to je ten biofiltr? A pokud je v akváriu filtr, nemá tam vzduchování navíc už co dělat. Může být vytvořen silný proud, který ryby "unaví" k smrti a zemřou vysílením, když musí non-stop plavat v nepřirozeně silném proudu - živorodky jsou ryby převážně mírných až stojatých vod, paní. V překysličené nádrži (filtr + vzduchování) vám navíc neporostou rostliny a bude se dařit řasám.

Akvaristika není věda, já začal sám, bez jakékoli pomoci (rodiče jsem nikdy nezajímal)
v mých pěti letech! Sotva jsem se naučil číst. Zkuste to také.

26.2.2015 19:27
linduš

XXX.XXX.164.149

honzapm napsal(a):
Tyto rybičky potřebují kvalitní vodu, čistou, nízké hodnoty dusíku a žádné kořeny! ve vodě.
Pro živorodky z dané oblasti je velmi vhodné přidat sůl do vody,1 polévková lžíce na 30 L vody. Předem rozmíchat ve sklenici teplé vody - důkladně a postupně vlít do nádrže, na různá místa. Nebo to udělat nadvakrát - půl lžíce soli na sklenici a pak ještě jednou, aby se řádně rozpustila. Anubias je zcela nevhodný - jedná se o pomalu rostoucí rostlinu, která z vody odbourá jen minimální množství dusíku a dalších "špatných" látek. Není to ani rostlina z domoviny živorodek. Je vhodné vysadit drobné echinodory, valisnerie a další "funkční" a rychleji rostoucí druhy. Udělaly jste několik chyb najednou. O substrátu (písek?) se nezmiňujete. Je to jednoduché - co si v antikvariátu koupit za pár desetikorun nějakou starou ČESKOU knihu o akvaristice a té věřit? Nedejte na moderní a drahé "překlady" - ty jsou k ničemu. Po nastudování knihy nemůžete psát texty typu - asi měly moc světla...

Ano, můžete si psát, že je to o názoru, že někdo říká to či ono, ale v tom případě nežádejte nás, odborníky, o rady - když je hbitě odporujete a nenásledujete a kvalitní literaturu si nenastudujete. Živorodky bývaly nenáročné rybky, ale to už neplatí - jsou velmi přešlechtěné a přecitlivělé. Pořiďte dceři raději patnáct neonek nebo pár nebo dva páry zakrslých čichavců.
Nebo do takového nádrže i krevetky, třeba červené ´Red Cherry´. Ty jsou ovšem také citlivé na kvalitu vody.

V případě špatně založené nádrže, což jste vy udělala, je ale zcela jedno, jestli do ní rybky dáte za týden nebo za měsíc. Rybky zabily buďto výluhy z kořene (v tak malé a čerstvé nádrži bez funkčních rostlin nemá kořen co dělat) nebo nepřítomnost funkčních rostlin (rychle rostoucích, rychle kořenících, dostatečně fotosyntetizujících) nebo jiná chyba, o které nepíšete (teplota vody, druh substrátu (písku, štěrku). Biofiltr + vzduchování je také podivný pojem. Co to je ten biofiltr? A pokud je v akváriu filtr, nemá tam vzduchování navíc už co dělat. Může být vytvořen silný proud, který ryby "unaví" k smrti a zemřou vysílením, když musí non-stop plavat v nepřirozeně silném proudu - živorodky jsou ryby převážně mírných až stojatých vod, paní. V překysličené nádrži (filtr + vzduchování) vám navíc neporostou rostliny a bude se dařit řasám.

Akvaristika není věda, já začal sám, bez jakékoli pomoci (rodiče jsem nikdy nezajímal)

Milý kolego, se vší úctou...ale...
kořen, pokud je vyvařený a nehnije, ničemu nevadí. anubias taky není vyloženě "nevhodný", jen je pomalý a přínos v odbourávání NO3 je zanedbatelný. echinodory do dvacítky bych nedávala, většinou se nevejdou...
s prominutím, ale opravdu byste narval do 20 litrů neonky, nedejbože čichavce?!
á zase děláme ze sladkovodních ryb slanečky, tak tohle bych úplně vypustila. důležité je zajet akvárko, ustálit ho, vybavit rostlinami...ne zase solit polívku.
mimochodem, solí nemusíte odrovnat jen játra rybám, ale ani těm kytkám to moc dobře nedělá

anna.123

5.3.2015 18:46
anna.123

XXX.XXX.114.115

honzapm napsal(a):

Vážený pane,
děkuji za Váš názor, ačkoliv poněkud ostrý - nakonec se ukázalo, že rybičky byly nakažené již z obchodu.
Děkuji za kritiku mého konání, určitě se z toho poučím.

10.3.2015 22:28
robertcone

XXX.XXX.223.239

My nejdražší!
Zdravím vás, jmenuji se generál Robert kužel, jsem americký armádní generál, já doufám, že to pošta si tě najde dobře a zdravě a já doufám, že můžeme navázat vztah, protože se scházíme tady poprvé, jsem prošelprofil, který mluví dobře, že jste na těchto stránkách, a byl jsem ohromen, když jsem viděl váš profil, a rozhodl se s vámi komunikovat. Je mým přáním, aby věděli, mám rád upřímnost, důvěru, lásku, péči, pravdu, & respekt, mám všechny tyto vlastnosti ve mně, laskavě odpovědět na mě přes můj soukromý e-mailové schránky (generoberttcone@outlook.com), takže jsme se sami sebe lépe poznat. Doufám, že číst od vás, pokud máte zájem také. Díky a doufal, že slyším od vás nejdřív.

Přidejte reakci

Přidat smajlík