Zdravím.
Ve svojí 360l (120x50x60cm) rádoby Tanganice mám nyní 9ks Cyprichromis leptosoma a asi 40ks Neolamprologus multifasciatus.
Multíkům se daří, původně dospěláků bylo jen 10, zbytek je odchov a je to hrubý odhad. Naopak leptosomám se nedaří, je to na ně špatné akvárium rozměrově, mám jich málo a dokupovat nemá smysl, darovat není komu, tak už rok čekám, až je moje špatné podmínky skolí.
Protože je akva více méně prázdné v horní části, krom drzých multíků, ráda bych k nim přidala nějaké menší nenáročné hejno mírných rybek, co by cyprám nepřitěžovaly a nekazily život.
Seč je to tanganika, PH držím na 7, max 7,5,8mi nedosahuji vůbec.
Přemýšlela jsem třeba 15 či 20 ks nějakých hejnovitých rybek,5cm nebo i méně, aby nebyly velikostí konkurenční multíkům a pravé hejnové, nikoliv jako tetry císařské.
Rybám můžu nabídnout hodně prostoru na plavání, extrémně málo rostlin i skrýší, světlé dno a jasné světlo, které některým rybám jako tetra růžová nebude svědčit :)
Děkuji za tipy.
Myslím, že se tam nedá dát nic, aby to fungovalo, vždy bude jedna strana trpět. Buď tam dáte nějakého dravce, který bude likvidovat multíky, nebo naopak nějakou mírnou rybu, která zase bude dostávat kapky od multíků, Myslím, že lepší je si tam nechat raději tu kolonii šnekáčů, kteří jsou navíc jako druh ještě ti snášenlivější. Až budete mít multíků více, tak mladí samci se budou muset držet v horní vrstvě vody a tedy se to trochu opticky zaplní. T. V.
Jak píšu multíků je tam cca 40, takže se drží všude možně. Udělala jsem tu chybu, že jsem tam měla půl roku jen multíky, takže si zvykli na celou 60ti cm výšku a pak mi i šikanovali cypry.
Přemýšlela jsem třeba nad 15ti ks tetry červenoploutvé, je mírná, docela malá na to, aby na multiky neměla šanci, stejně velká jako cypry i stejně aktivní, doufám, že by se mohly treba k cyprám připojit.
Budu to ještě konzultovat v osvědčené akvaristice, jestli vůbec něco přidám. Mít 350 jen na multíky je skoro škoda, ačkoliv jsou úžasní :).
Já mám jedno akva jenom s multíky, které má 100 x 50 a na výšku 40 cm, je jich tam asi 70 plus mladí, před dvěma týdny jsem ještě odlovil dvanáct dospělých párů, abych to trochu omezil. Zřejmě je omezím ještě víc a dám je do akva asi 100 x 40 x 30, a do toho většího dám něco barevnějšího. Podobně mám například N. similis, kteří jsou ještě nesnášenlivější (nechal jsem si 3 páry), kteří mají každý pár asi 40 x 40 cm dna. T. V.